Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1575 / 3971
(#) homedve hozzászólása Feb 2, 2012 /
 
Sokat böngésztem a fórumot, és valójában nem találtam meg azt a speciális topicot, ahol a meglehetősen kezdő kérdésem feltehetném, ami csupán annyi lenne, hogy a mellékelt rajz nagyon félrement, vagy esetleg még ki is nyerhetek ebből 12V egyenáramot amit UV LED-es levilágító meghajtáshoz szeretnék használni.
Előre is köszönöm:
IGB

pow_supp.JPG
    
(#) otto54 válasza saajooe hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Helló!

Ez most a reklám helye?

Üdv. Ottó
(#) homedve válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Szia,

köszönöm a választ első körben! A toroid szekundere 10V így ha jól számolom akkor nagyjából egyenirányítás után marad 12,6V DC nekem. Ezt magam sem gondoltam stabilizálni, csak ledeket szeretnék meghajtani ezzel. A kérdésem leginkább a kondenzátorok értékének és bekötésének feltüntetésére akart vonatkozni. Eddig nem nagyon merészkedtem hálózati feszültséghez közel, leginkább kész tápegységeket használtam, de egyszer mindent el kell kezdeni alapon most építenék egyet.
Még egyszer köszönöm:

IGB
(#) homedve válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Köszönöm!
(#) Krisztián 99 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Szia!
Köszi a segítséget, de abban topikban kicsit másról van szó, mint, amit én szeretnék. Nekem egy olyan dologra lenne szükségem ami csak egy másodpercre felvillantja
az uv ledeket, amikor az infrakapu kapcsol. Légy szíves, ha tudsz segíts nekem ebben a témában.
Köszi
(#) mate_x hozzászólása Feb 2, 2012 /
 
Sziasztok!

Ha egy például 24 V-os trafó primer körébe beiktatok egy triakos szabályozót (pl.: egy ilyet: Bővebben: Link ), akkor a szekunderkör feszültségét szabályozhatom 0-tól 24 V-ig, úgy hogy megmaradjon a rá jellemző szinuszgörbe?
A választ előre is köszi.

Üdv, mate_x
(#) kadarist válasza mate_x hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Szia!
Sajnos nem marad meg a szinuszos jelleg, mert a fázishatítás szétvagdossa szép szabályos szinuszt. Széthasított szinusz
(#) mate_x válasza kadarist hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Értem köszi, gondoltam, hogy ez a helyzet. De ha beteszek egy graetz hídat és egy pufferkondenzátort, akkor ez ugye már szabályozható, jelentős hődisszipáció nélkül? Tehát, ha mondjuk az egyenirányított 33 V-ot lecsökkentem a felére, akkor nem lesz 50 % hatásfokú a tápegység.
(#) kadarist válasza mate_x hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
A hatásfok jó lesz, csak így a trafó elég nagy mennyiségű felharmonikust meg feszültségtüskét termel. A tirisztoros-triakos előszabályzást a szekunder oldalra szokták beépíteni az áteresztőtranzisztor elé. Több gyári táp is így működik.
(#) Samus1989 hozzászólása Feb 2, 2012 /
 
Sziasztok,
akadna egy kérdésem. Sajnos az elektronika ezen része nem a szakterületem. Háttérvilágítást tervezek építeni egy már meglévő óra/hőmérő egységnek, autóban lesz elhelyezve. Mivel nem akarok megbontani a dobozt, így kívülről, az LCD kijelző körül helyezek el pár SMD LED-et (a kijelző 12cm x 2 cm) (négy darabra gondoltam, kettő alul-kettő felül elosztva), bár ha ilyet nem kapok, akkor kénytelen leszek kisméretű LED-et használni... A kérdésem, hogy mi alapján számoljam ki az előtét ellenállást (vagyis mekkora kell), illetve gondoltam beépíteni egy trimmer potit is, hogy szabályozhassam a világítás erősségét. Mire lesz szükségem? Kell stabilizátor IC? Kondenzátor? Egy ellenállás és a poti elég? Mekkora poti kell? Ebben vagyok teljesen tanácstalan...
(#) mate_x válasza kadarist hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Tehát a szekunder oldalon jól működne. Labortápegységbe szeretnék ilyen előszabályzót, hogy tág határok között lehessen állítani a feszültséget, anélkül, hogy a stabilizáló rész szét melegedne.
Köszi!
(#) Balaa16 válasza Samus1989 hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Szia!
Elég egy ellenállás is. itt ki tudod számolni az ellenállás értékét, és a LED nyitófeszültségét.
Üdv! Balázs
(#) kadarist válasza mate_x hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Mutatok egy ilyen gyári előszabályzós tápegységet: Bővebben: Link. Remélem jó lesz kiindulási alapnak. Gépkönyv: Bővebben: Link
(#) Samus1989 válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Rendben, de honnan tudom a LED nyitófeszültségét és LED-en átfolyó áramot? Ha megvan az előtét ellenállás, mekkora trimmer poti kell elé, hogy szépen szabályozhassam a fényerejét?
(#) Balaa16 válasza Samus1989 hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Szia!
A LED nyitófeszültségét is ki tudod számolni egy másik programmal. Ezzel. Az áram pedig 10-15mA. Szerintem az előtét ellenás 1/3-a legyen a poti.
Üdv! Balázs
(#) győriattila válasza kadarist hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Meg találtam a hibát,a hangszedőnél az előző tulaj össze-vissza dugdosta a csatlakozókat,így ki is nyírta a phono előerősítőjét,de már ki is cseréltem egy tranyót,úgyhogy minden jól működik.
(#) mate_x válasza kadarist hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Lenne még egy kérdésem. Ha egy NPN tranzisztor(2N3055-tel próbáltam) bázisát GND-re húzom, akkor is mérhető feszültség az emmiter és a gnd között. 9V-os elemmel 0,1 V, egy lm317-es trafós tápegységgel pedig 0,4 V-ot mértem(gondolom ennél valamit bezavar, hogy hálózatról üzemel). Én viszont 0 V-ról szeretnék majd szabályozni, mit lehet az ellen tenni, hogy a tranzisztornak ne legyen ilyen "szivárgása" ?
De amúgy szépen lehet vezérelni a feszültséget, ha a bázisán változtatom a feszültséget(zener dióda adja a referencia feszültséget, amire egy trimmer van kapcsolva párhuzamosan.).
(#) mrobi hozzászólása Feb 2, 2012 /
 
Sziasztok. Építek egy fényorgonát. A fényorgonával nincs is bajom. Mono fényorgonát építek. Hogyan lehetne a jelforrás jobb és bal oldalát összekötni? Mert gondolom ha direktbe összekötöm nem tesz jót neki.
(#) kadarist válasza mate_x hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
A tranzisztort ellenállással korlátozott árammal vezéreld és ne feszültséggel. mert könnyen tönkreteheted. Stabilizálatlan áteresztő Stabilizált áteresztő. A segédtranzisztor elszipkázza a bázisáramot az áteresztőtől a potméter állásától függően. Egyben erősít is, mert így kis árammal lehet vezérelni a nagy tranzisztort.
(#) mate_x válasza kadarist hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Köszi! Csak szeretek mindent kipróbálni az alapjától
(#) labu01wx hozzászólása Feb 3, 2012 /
 
Sziasztok!

Az alábbi kapcsolás logikai kapukkal történő megépítésében kérném a segítségeteket:

A kapcsolásnak két logikai bemenete(A,B) és két logikai kimenete lenne(C,D).
Kezdetben az áramkör A megváltozására lenne érzékeny, ha ez megtörténik, akkor C:=A és D:=B. Ezután B megváltozását figyeli, ha ez bekövetkezik, akkor szintén C:=A és D:=B. Ezután ismét A változását figyeli.

A segítséget előre is köszönöm.
(#) gergelyaki99 hozzászólása Feb 3, 2012 /
 
Sziasztok!
Tudom, hogy ez nem informatikai fórum de valaki ha tudja a választ írja meg. Az lenne a kérdésem, hogy most nekünk adsl netünk van. Adtak a t-homosok egy kis d-link modemet. Na akkor vettem egy tp-link routert ami tud adsl-t kezelni. Ez a modem nem építi fel a kapcsolatot pedig fel tudná. Ebből azt vonom le hogy lebutították. A routert a modem után kössem vagy a modem helyett esetleg elé? Egyébként annak a modemnek mi a feladata? Ha jól láttam ugyanolyan csati megy be meg ki, mert több helyen írták hogy telefoncsati meg be meg RJ-45 jön ki.
(#) hammer14 válasza janicsakj hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Hát ez nem tölcséres láda,hanem csak egy táguló tl.
Tl láda nem hangosításra szánt cucc hanem szobába házimozihoz stb oda viszont állítólag nagyon jó. Én még nem építettem mások tapasztalatát írom csak. Ha iylen kis ládát akarsz akkor sztem a tl topikba írj,mert itt fújólást kapsz úgyis,mivel a tölcsér az nem itt kezdődik. Nekem a közép tölcséremnek 30x50cm-es szája van 70-es hosszal és 150hztől fölfele szól.
(#) Cellosion válasza gergelyaki99 hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Ha jól értettem a helyzetet, akkor a válaszom a következő ;
a modem építi fel az ADSL kapcsolatot. A modembe kell bedugni a telefonvezetéket (vagy koax kábelt), a modemből kijövő vezetéket (CAT kábel) pedig a router WAN portjába. A router több mindenre használható; "szétosztja a netet" a hálózaton, szórja a wifit az éterbe, véd téged a tűzfalával.
A gépeket hálókábeleit a router LAN portjaiba dughatod. Ezek után a router beállítása következik. Valahol kell lennie a router webfelületén egy WAN menüpontnak. Ott tudod beállítani az ADSL kapcsolatodat (jelszó, felhasználónév, stb.) Elvileg ezek után már működnie kell a dolognak, habár még ezer dolgot be lehet (kell) állítani.
Remélem nem írtam hülyeséget és nem hagytam ki semmit.
(#) Cellosion hozzászólása Feb 3, 2012 /
 
Úgy tűnik lassan kezdem kinőni az otthoni modellvasút trafómat és elgondolkodtam egy labortáp vásárlásában. Mivel teljesen kezdő vagyok a témában, így gondoltam először itt kérdezem meg, hogy mit-hol-mennyiért érdemes venni. Egyenlőre komolyabb dolgokra nem használnám, apróbb forrasztásokat csinálgatok, logikai kapukkal, ledekkel játszadozok, de később esetleg szeretnék komolyabban is foglalkozni vele.
Személy szerint 20-30 V-os 5 A-es digitális eszközöket nézegettem 10-25k Huf közötti árban.
Milyen típust/eszközt ajánlotok?
(#) győriattila hozzászólása Feb 3, 2012 /
 
Heló mindenkinek.A tranzisztoroknál mi az a jelölés,hogy "NF/SL",baj ha egy NF/L-re cserélem?Előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza győriattila hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Szia!
Mutass egy példát erre a dologra!
(#) győriattila válasza kadarist hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Heló.
2SD880
SI-N 60V 3A 30W 3MHz NF/SL
(#) győriattila válasza kadarist hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
És erre cserélném:
BD243C
SI-N 115V 6A 65W >3MHz TO-220 NF/L

Csak azért kérdezem,mert a boltban sem tudták konkrétan.
(#) mindenes válasza győriattila hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Heló! Ezek az adatok honnan valók, mert engem valami német katalógusadat rövidítéseire emlékeztetnek. Mibe kellene a tranzisztor?
Következő: »»   1575 / 3971
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem