Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   204 / 1211
(#) trudnai válasza fraba hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Az, hogy 7805-ot helyezel bele meg nem azt jelenti neked stabil 5V-od van. Sokmindentol fugg, hogy van bekotve az a stab kocka, mekkora es milyen bemeno feszultseget kap stb.

Amugy is jo lenne latni a kapcsolasi rajzodat, anelkul nehez vaktaban talalgatni.
(#) szeri hozzászólása Feb 2, 2012 /

A hozzáértők segítségét kérem!
44pin demo board (16F887) és számítógép között próbálok kapcsolatot létesíteni, de valami biztosan elkerülte a figyelmemet. Gyanítom, hogy az átviteli sebesség beállításánál van valami hiba. (9600,n,8,1) Vetne valaki egy gyógypillantást az alábbi kódrészletre?
  1. L_INI_CLK
  2.    BANK1
  3. MOVLWB'01110101' ; CLOCK BEÁLLÍTÁS: 8 MHZ BELSŐ
  4.    MOVWFOSCCON
  5.  
  6. L_INI_SOROS
  7. BANK3
  8. BCFBAUDCTL,3;8 BITES BAUDRATE GENERÁTOR HASZNÁLATA
  9. BANK1
  10. MOVLWD'51';8MHz, 9600 BAUD ÁTVITELI SEBESSÉG
  11. MOVWFSPBRG;
  12. MOVLWB'00100100';8 BÍTES ASZINKRON ÁTVITEL
  13. MOVWFTXSTA;
  14. BANK0
  15. BCFPS_KI
  16. BSFPS_BE
  17. MOVLWB'10010000';8 BÍTES ASZINKRON VÉTEL, VÉTEL ENGEDÉLYEZVE
  18. MOVWFRCSTA
  19.  
  20. L_INI_INT
  21. BCFPIR1,RCIF;VÉTELI INTERRUPT FLAG TÖRLÉSE
  22. BANK1
  23. MOVLWB'11000000';ENGEDÉLYEZZÜK A GENERAL ÉS A PERIFÉRIA MEGSZAKÍTÁST
  24. MOVWFINTCON;
  25. BCFPIE1,TXIE;ADÁS HATÁSÁRA NEM JÖN LÉTRE MEGSZAKÍTÁS
  26. BSFPIE1,RCIE;VÉTELI INTERRUPT ENGEDÉLYEZVE
(#) icserny válasza szeri hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Idézet:
„44pin demo board (16F887) és számítógép között próbálok kapcsolatot létesíteni”
Közvetlenül nem csatlakoztatható. Mi a kapcsolás?
(#) fraba válasza trudnai hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

A fejlesztőpanelnak a a kapcsolási rajza nincsen meg, azt nem tudom elküldeni. Ahogy most megnéztem az azon (és csak azon) lévő 7805 12 V-t kap a bemenetére, majd a föld és az 5V közt van egy elko. Az értékét nem látom, mert pont úgy lett beforrasztva. :S Most rámértem, és 4,97 V van a két említett láb közt.
Az általam épített meg... semmi ördöngőséget nem kell ám elképzelni, egy kristály két kondival, egy 5k-s ellenállás az mclr-és a tápfesz közt (a portb.0 is ugyanezzel az ellenállással van felkötve a tápfeszre - a ds1820 miatt kell, ez az adatláb), meg 2 db 3-as panelra ültethető sorkapocs. ennyi!
(#) potyo válasza fraba hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Idézet:
„a portb.0 is ugyanezzel az ellenállással van felkötve a tápfeszre”

Ugyanazzal, vagy ugyanakkorával?
(#) bbb válasza bbb hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Szia!

Nagy az öröm, működik Jó volt a tipp, a VDD nem kapott tápot, ezért nem ment. Reggel átnéztem a kapcsolási rajzot és azt a banális hibát követtem el, hogy a betervezett ICSP portra ugyan kivezettem a VDD lábakat, azonban a VCC-vel már nem kötöttem össze (a vonalak keresztezték egymást, de az összeköttetést szimbolizáló pötty lemaradt). Persze elég sűrűre terveztem az áramkört, így játszani kellett vele, hogy ezt meg tudjam oldani, hogy a következőekben készítendő panel már jó legyen.
A most elkészített panel persze csak kapott egy átkötést (darab vezeték ) és így teljesen jól működik.

Icserny, köszönöm a segítséged!
(#) icserny válasza bbb hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Idézet:
„Nagy az öröm, működik”
Minden jó, ha jó a vége!
(#) fraba válasza potyo hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

ugyanazza..... óóóó hát persze!!! ja de nem.... :S most arra gondoltam (és a kérdésed teljesen jogos potyo!!), hogy hát persze hogy nem működik a ds1820-al a saját panelomba rakott PIC, mert amikor lekérdezi a PIC a szenzort, önmagát is reseteli egy L szinttel az MCLR lábon keresztül (ugyanazzal az ellenállással van felkötve a két láb (RB0 és MCLR)= össze vannak kötve). DE! és most jön a de. amikor lecsatlakoztatom a ds1820-at, akkor sem megy a PIC a panelomban bármilyen programmal. Most pl azt adtam feladatul neki, hogy:

deklarációk stb stb
start:
high portb.2
delayms 2000
low portb.2
delayms 2000
goto start
end
(#) trudnai válasza fraba hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Tenyleg nem kotozkodeskeppen, de ha ennyire egyszeru a kapcs rajz akkor egyszeru lerajzolni is, es akkor nem kell itt orakon keresztul magyarazkodni mi mivel van osszekotve es bele kerdezgetni tolunk "ugyanazzal vagy ugyanakkoraval" stb... Szoval a rajz az alap es 10 perc munkaval meglenne a valasz tolunk ha ezt nem sporolnad meg magadtol...

UI: Ez
  1. deklarációk stb stb
  2. start:
  3. high portb.2
  4. delayms 2000
  5. low portb.2
  6. delayms 2000
  7. goto start
  8. end

Milyen nyelven van irva?
(#) locked hozzászólása Feb 2, 2012 /

Sziasztok!
Megépítettem ezt a kapcsolást:http://vicsys.hu/blue_led_clock.html,de nekem nem működik.A 16f628-as PIC helyett 16F628A-ba égettem a hex filet.Ez okozhat gondot?Egy kicsit off:elhagytam a fényerőszabályzást,valamint csak közös katódos kijelzőm vanennek megfelelően(ha jól értelmeztem)a CD4543-as 6. lábát a földre kötöttem ez így jó-e?Módosítani kellett volna a PIC programját?
(#) kepitu hozzászólása Feb 2, 2012 /

Sziasztok!
A mellékelt forrásfile HEX-be fordításához kérnék segítséget.
Köszönettel: kepituBővebben: Linkhttp://www.guidecircuit.com/Circuit-Microcontroller-D...at.htm
(#) Hp41C válasza kepitu hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Szia!

Töltsd le a Microchip oldaláról az ingeyenes MpLab 8.83 -at, telepítsd alapértelmezetten. Indítsd el, a Project wizard segítségéve készíts egy projectet a 16F628 -hoz, vedd fel a digital Thermostst.asm -re nevezett digital Thermostst.txt állományt a források közé. Fordítsd le abszolút módon Release verzióra. Kész is... Ha egy kicsit spórolni akarsz, akkor a forrást felkészíted a 16F628A -ra is...
(#) Hp41C válasza locked hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Szia!

Szerintem nem elég a CD4543 egyik lábát átkötni és ezzel a szegmensek vezérlését a másik logikai szintre kapcsolni. A digitek vezérlő jelét is át kellene állítani, hogy a másik irányú áramot képes legyen kezelni.
(#) locked válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Köszönöm!A programot átírni gyenlőre nem fog menni,de majd idővel.
(#) Kovács Tibor hozzászólása Feb 2, 2012 /

Sziasztok!
Hogy lehet az hogy egy működő felprogramozott PIC adatait kiolvasva nem látszik semmi. Ez valami védelem? Hogy lehet ezt beállítani és ez megváltoztatható? ... köszi
(#) kaqkk válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Igen lehetséges . Beégetéskor bekapcsolták a code protect
(kódvédelem) opciót és ha jól tudom házilag lehetetlen a feltörése.
(#) enree válasza kepitu hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Szia!
Hol találtál DS1820-at? Ezt én is meg akarom építeni...
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Feb 3, 2012 /

Jó reggelt!
Hogyan lehet a Pwm modul frekvenciáját 240Hz alá vinni, mert végre oké lett az ir kommunikáció 4 leddel már a fiókból is megy. De a kis rc autó motorja 240Hz-es Pwm mel működik. De ez egyrészt nyomatékügyileg is rossz. másrészt meg sípol. Egy Pic-es Pwm kalkulátor ez érték alá nem tud számolni.
-Amikor nem kellett a Pwm modult használni, akkor csak TMR0-val, csináltam a műveletet, olyan 30Hz-el Az kicsit traktorosan indult de harapott és nem sípolt!
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Feb 3, 2012 /

Közben elmélkedtem. A Pic sok mindent csinál, szóval ha nincs egy takarékos megoldás, egy 4017-el 10 osztható lenne a frekvencia, vagy a kitöltést befolyásolnám?
(#) Hp41C válasza locked hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Szia!

Legalább töltsd le a forrást, ha már én beletettem... Annyit kell csak csinálni, hogy a megnyitott project -ben átállítod az eszközt (Configure / Device).
(#) icserny válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

A frekvenciaosztó kimenetén mindig 50 %-os lesz a kitöltés.
(#) locked válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Ne haragudj!Nem egészen értem,honnan töltsem le?

Feltettem már ide. Too a project, a módosított asm (16F628 és 16F628A -ra) és a hex 16F628 -ra.

Valamiért nem jó link került a hozzászólásomba én ezt szerettem volna linkelni:http://vicsys.hu/blue_led_clock.html.Ezzel volt gondom nem a thermostattal.

Szia!
Gyanús a hex, a CMCON regiszter értéke 0 marad...

Ismét rossz a link.Ne haragudj!Kiírom inkább a Vicsys oldalán található Blue LED Clock-al kapcsolatban szorultam segítségre.Megnéztem ismét a PIC-et a WPB LPT mini szépen kiolvassa a beégetett hex-et ami 16F628-ra van fordítva.Én egy 16F628A-ba égettem,lehet ez gond?
(#) Hp41C válasza locked hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Szia!

Nem az a gond, hanem az, hogy a program az A porton bekapcsolva hagyja az analóg funkciókat...
(#) kepitu válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Köszi a segítséget.
Sajnos nem műkszik az ák.
A txt.-ben /forrás/ Pic 628 szerepel én viszont 628A-t használok. Ez okozhat-e problémát?
A kapcs. rajzon 4MHz-s rezonátor van, viszont az általad konvertált Hex-el Rc konfigot állít be.
"Ha egy kicsit spórolni akarsz, akkor a forrást felkészíted a 16F628A -ra is..." Ezt nem értem.?
Próbáltam 628A-ra az általad leírtak alapján hex-et készíteni, sikertelenül, sőt ugyanazt sem tudtam produkálni amit felraktál.
Azért köszönöm, további segítséget szivesen veszek.
A Hw. résszel nem gondolnám, hogy probléma lehet, mert egy sima hőmérő és az "EPE LCF METER" megfelelő hex és lábkonfig után rb. műkszik.
Kószi: kepitu
(#) Hp41C válasza kepitu hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Szia!

A programba nem nyúltam bele, csak az alábbi sorokat módosítottam:
Erről:
  1. list      p=16f628    
  2. #include <p16f628.inc>

erre:
  1. ifdef      __16F628
  2. list      p=16f628    
  3. #include <p16f628.inc>
  4.   endif

A következőket tettem bele, hog a 16F628A -ra is lehessen fordítani:
  1. ifdef      __16F628A
  2. list      p=16f628A    
  3. #include <p16f628A.inc>
  4.   endif

Arról nem tehetek, hogy a forrás nem tartalmazza a konfigurációs bitek beállítását.
  1. __CONFIG _CP_OFF & _CPD_OFF & _WDT_OFF & _BODEN_ON & _PWRTE_ON & _XT_OSC & _MCLRE_ON & _LVP_OFF

Ez csak egy javaslat: A 4MHz az XT és a HS oszcillátor határán van, ha nem megy XT -vel ki kell próbálni HS -sel is. Nem tudom, hogy a BOR kell-e a konfigurációba.
(#) kepitu válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 4, 2012 /

Köszönom a segítségedet, holnap kipróbálom.
Üdv: kepitu
Következő: »»   204 / 1211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem