Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: TMP36-ról van szó? Az adatlap világosan leírja: Ha lehúzod alacsony szintre, akkor lekapcsol a hőmérő kimenő fokozatat, s 50 uA helyett 0.5 uA lesz a fogyasztás. Van belső felhúzása, tehát nyitott kollektoros/nyelőelektródás kimenet is jó hozzá.„megtudná valaki fejteni nekem, hogy akkor azt hogy kell használni?” Gondolom, egy I/O lábat erre fogsz felhasználni, s felhúzod a kimenetet, amikor (hő)mérni akarsz...
Örök hála mindkettőtöknek ... így hogy már tudom, hogy igy kell, így akkor úgy fogom ... egyébként az LCD-t is egy i/O lábbal ki-be szeretném kapcsolni (szintén a kisebb fogyasztás végett) és erre kaptam egy tippet a "Kezdő kérdések"-ben, mégpedig hogy használjak FET-et.... nektek mi a véleményetek? Kapcsolás itt
Szerintem a tranyó is elég, ez csak az Lcd áramfelvételétől függ. Egy gyorsan összedobott rajz.
Ez az az LCD Bővebben: Link Amugy ezzel a tranyoval 3,5v-ből 5-öt kapok?
Idézet: Nem, a +5V-ot közvetlenül megkapja az lcd, és a GND-t kapcsolod a tranyóval. „Amugy ezzel a tranyoval 3,5v-ből 5-öt kapok?”
Nem volna jobb ehelyett a böhönc kijelző helyett egy Nokia5110 (vagy hasonló) kijelző? Szerintem kevesebbet fogyasztana, s háttérvilágítás nélkül a tápfeszültsége közvetlenül egy mikrovezérlő lábról is mehetne (esetleg ugyanarról, amelyikkel a hőmérőt is bekapcsolod).
Kiegészítve, (ha nem baj) csak pár forintal drágább egy LaunchPad-nál. Ha csak hőmérőnek kell, szerintem is jobb lenne. Nézd meg!
Pontosan mit értesz az alatt, hogy "böhönc"? ......Egyébként szerintem összesen 2 hőmérséklet kiírásához felesleges lenne az a nokia kijelző.... vagy nem? Illetve az szól a 2 soros sima mellett, hogy az már meg van.
Idézet: Méretre, súlyra és fogyasztásra is nagyobb. „Pontosan mit értesz az alatt, hogy "böhönc"? .”
Icserny!
Ma rászántam magam, és az element14 oldalán írtam az MSP-EXP430FR5739 Experimenter board, egy lehetséges felhasználási területéről, egy nem túl jól sikerült, kissebb fogalmazást. Kis idő múlva kaptam egy emailt benne egy vásárlási kóddal. Vehetek egy MSP-EXP430FR5739-es fejlesztőpanelt. Annyira megörültem neki, hogy muszáj megköszönjem neked, hogy megosztottad ezt a lehetőséget velünk! Köszönöm! Ui. Hogy mire fogom használni, azt még nem tudom, mert még a Launchpad-ot sem ismerem rendesen.
Váljék egészségedre! Először is jó hír, hogy amit eddig megtanultál, az egy-az-egyben hasznosítható. Újdonság, hogy ebben van Timer_B (ami jobban használható PWM-hez), hardveres szorzóáramkör, real time óra, s több port, több soros kommunikációs modul. A CPU msp430_X, tehát bővített típusú (lásd szorzó). A kártyán van egy gyorsulásérzékelő is.
A lábak foglaltságát és elérhetőségét nehéz kisilabizálni, ezért a mellékelt táblázatban összefoglaltam (nem szabad benne vakon bízni, nincs még leellenőrizve). Vannak olyan lábak, amelyek nem fértek rá a tüskesorra, de a bővítő csatlakozóhelyen vagy a TP jelű tesztpontokon azok is könnyen hozzáférhetők. Én is begyűjtöttem két ilyen kártyát. Kár, hogy nincs időm foglalkozni velük, pedig segítségem is lenne hozzá!
értem, akkor elgondolkodok a dolgon, de egyenlőre maradok a böhöncnél...
Helló.Olyan kérdésem lenne,hogy az msp 430-as programozóval lehet-e másfajta processorokat programozni,és ha lehet akkor milyeneket.(pl:AT Mega,microchip...stb)Előre is köszzönöm.
Nagyon aranyos. Segítségem nekem is van (lányom), csak türelmetlen, mit az apja.
Szerintem első nekifutásra, átböngészem az általad linkelt dokumentációkat, és az adatlapokat, azzal is csak tanulok egy keveset.
Jah, így könnyű, hogy van aki forraszt neked... viccet félretéve a véleményetekre volnék kiváncsi:
- Ugyebár tervezem a Külső-Belső hőmérőmet, és mindenképpen csak akkor kapcsolná be az LCD-t és a Hőmérőket, illetve írná ki az eredményt, ha megnyomunk egy gombot, és akkor mondjuk 10 másodpercig lenne látható.... És úgy terveztem, hogy az LCD háttérvilágítását nem veszem igénybe a fogyasztás csökkentésének érdekében, de aztán rájöttem, hogy mi van ha sötétben, vagy más rossz látásviszonyban lennénk kíváncsiak a hőmérsékletre, így arra gondoltam, hogy egy fényellenállással pedig figyelhetném a fényviszonyokat, és az, ha sötét van, akkor bekapcsolja a háttérvilágítás... Na mi a véleményetek? esetleg egyéb tipp?
A legegyszerűbb, ha a felhasználóra bízod a választást. Pl. szimpla gombnyomás = nincs háttérvilágítás, duplakattintás = van háttérvilágítás.
Csak egy ötlet számodra.
Nemrég kisérleteztem, a "bóvli" napelemes kerti lámpákkal, amiket úgy "kukáztam" össze. (Ha tönkremegy benne az akksi, általában kidobják.) A lényeg, hogy kisérleteim során 2db napelemet sorba kötve (kb.3V), a benne lévő 1 tranzisztoros "vezérlővel" , egy g2231-es + nokia kijelző, gyönyörűen működött. Én is csinálgatok egy külső-belső hőmérőt, és Én valószínű ezen az úton fogok elindulni. Annyira le lehet csökkenteni a vezérlő, és a minimális külső perifériák fogyasztását, hogy a napelem, és egy alaplapi (3V) gombelem, 24 órás, állandó működést tud biztosítani.
Jó ötlet, még új árba sem drága. Bővebben: Link
Én úgy kaptam őket, barátoktól, innen-onnan. Az egyetlen problémájuk, hogy elég kicsi a teljesítményük, (pláne mesterséges fénynél) eztért kell az akku, vagy gombelem. Méréseim szerint, két db 1,2V 600mA NiMh akkuval, és 4db ilyen napelemmel 2db sorba + 2db párhuzamossan, 5-700mA folyamatos terhelést lehet elérni, úgy, hogy kb napi 5-6 óra napsütés tölti az akkukat. Ha a mikrovezérlő csak nappal mutatja folyamatosan a hőmérsékletet (kb 12órát), szerintem több évig elmegy, külső energia nélkül. De szerintem mehet éjszaka is.
nem rossz ötlet... Tőled se Icserny..... napelemet biztos szerzek ( Nagypapámnak is van... és pár már nem működik)
G2553 SPI beállításnál,az IAR-tól ezt a figyelmeztetést kapom:
Warning[Pa089]:enumerated type mixed with another enumerated type Nem értem, ki keveredik kivel?
Sziasztok.... Valahol fel lehet lelni az interneten MSP430GXXXX vezérlőket eagle-höz? ha nem, akkor hogy kell benne új alkatrészt csinálni?
1. Megkeresed valamelyik MSP430GXXXX honlapját (a típusszám alapján a Google első találatnak dobja ki)
2. A hosszú lap közepén találsz olyan linket, hogy "MSP430 schematic symbols and footprints library for use with the Eagle CAD tool (Rev. E) (ZIP 97 KB )" 3. Letöltöd, kibontod, s az .lbr állományt bemásolod az Eagle lib könyvtárába. Típusszám alapján nincs meg benne külön mindegyik, csak típuscsaládok vannak pl. G2x[2/3]1.
Sziasztok!
Remélem nem írok nagyon rossz helyre, de köze lesz a témához. Nos, egy dc motor vezérlését tervezem/szeretném megoldani, de teljesen az alapokról indulok. Eddig arra jutottam, hogy pwm-el egy térvezérlésű tranzisztor gate-jét vezérlem ahhoz, hogy a motoron keresztül folyó áramot szabályozzam. Régről van már egy msp430as start kit-em és úgy gondoltam, (ha már cikk is van róla) ezzel próbálkozom. A pwm elő is állt hamar (hála icserny cikkjének), de a tranzisztort illetően gondba vagyok. Nem igazán tudom milyen követelményeknek kéne még megfeleljen azon kívül, hogy a feszültség és áram szintet teljesíti. A kinézett tranzisztor ez lenne. A motor áram felvétele elég alacsony kb 100mA, de ez terheletlenül.
Én nem értek a FET-ek-hez, de amit belinkeltél az p-csatornás, tehát "felső oldalon" kell elhelyezni (ami pont ellentettje az n-csatornás FET kapcsolásnak (ami analóg az NPN tranzisztoroknál használt földelt emitteres kapcsolással, ahol a kollektorkörben van a terhelés).
Ezért nagy valószínűséggel szükséged lesz egy NPN tranzisztorra, ami lefelé húzza a p-csatornás FET-ed vezérlő elektródájára jutó feszültséged. Jobban járnál (egyszerűbb volna az élet) egy N-csatornással... Fontos paraméter a GS nyitófeszültség. Ha jól értelmezem az adatlapot, ennél a FET-nél 1 A-es áramhoz 1,5 V is elég.
Értem, köszönöm, akkor neki állok keresgélni, ha lesz valami még majd írok.
Letöltöttem...beraktam... de nem találom .... de miért nem? Még tanulnom kell ezt az eagle-t
A TI_ betűnél keresd! A schematic editorban lehet, hogy nem érhető el automatikusan minden könyvtár, lehet, hogy fel kell venni a Library/Use menüpontban. (nálam Eagle v5.4 van)
Ahogy elnézem bírni fogja biztosan, fontos a Motor kapcsolgatásánál, hogy kicsi átmeneti ellenállása legyen, de még fontosabb hogy gyors is legyen, mivel ez a tulajdonsága befolyásolja a legjobban a melegedést.
Itt nagy baj nem lehet, ha ilyen kis áramú a motorod. |
Bejelentkezés
Hirdetés |