Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Megoldódott közben, egy ellenállás túlméretezése volt a ludas. Azért köszönöm.
Átnéztem minden úgy van ahogy kellene neki de a 12V ot csak egy pillanatra adja az icre kb majdnem mielőtt kiírja hogy nem ismeri, az 5V helyett folyton ott van 2,5V majd amikor próbálkozik lesz belőle 0V utána 2,5V majd 5V és ismét 2,5V. Ez normális? 1 - 1 K lehúzót tettem.
Amikor nem programoz akkor az 5V és 12V helyén 0V kell hogy legyen!
Sziasztok, állandóan ezt a hibaüzenetet kapom
" FATAL ERROR: Cannot open output file C:\Users\Gßbor\Documents\proba.hex: No such file or directory" már mindent kipróbáltam, de mindig ezt dobja ki. Mi lehet a probléma szerintetek?
"No such file or directory."
Nem találja a fájlt vagy az egész könyvtárat. Talán ékezet?
Csak ASCII karaktereket használj, és a probléma meg lesz oldva.
Amikor az élesztendő ic nincs benne akkor 0V de ha benne van akkor feszültség van az 5Vos körön is programozás nélkül.
De az M8/M88/M168 as foglalatban a 4,5,11,es lábon van 5V tehát arról juthat rá vissza a felélesztendő ic-ken keresztül. OE, WR, XA0.
köszi a gyors választ, az ékezet volt a bűnös
Hellosztok!
Bascomban programoznék egy IDE->MP3 lejátszót. A fájlkezelés hibátlanul megy már AVR-DOSt használva (a célic egy ATMEGA128, az MP3 dekóder pedig egy VS1011-es lenne). A problémám az, hogy nem sikerül sehogy sem elindítani az MP3 dekódert. Hogyan kell elkezdeni? Hogyan kell az IC-t New mode-ba állítani? Hogyan kell elkezdeni az SDI adatstreamet? Egyáltalán hogyan kell az SCI-n keresztül a dekóder regisztereit módosítani? Segítségeteket előre is köszönöm: Hurka
Némi debuggolás után rájöttem, hogy az SPIOUT parancsnál megakad a program (van config spi és spiinit is). A hardveres spi-t használnám!
Segítségeteket előre is köszönöm: Hurka
Programkód?
A SPIOUT lefut akkor is, ha nincs rajta chip/vevőrész. Igy használják pl. VGA jel előállítására.....
Köszönöm a segítséget!
Hali!
1mhz -el és a 2.04el kórokkal amit küldtél, ezt csinálja:
Az előzőt M168 ra, írta, tini2313 ra meg ezt írja:
Na hát ez érdekes sajna nem tudok erre mit mondani. Én nem is használom a sorosport kimenetet,
csak a LED-eket figyelem de már volt olyan meglepetés hogy elvileg megjavította(zöld) de mégse lett jó. Továbbra is a csatlakozásokat nézném át, azért a 17 adatvezeték nem kevés! A RESET-nél is van egy kis hibalehetőség, főleg a tranzisztoroknák ahol mindegyiknél fel/lehúzó ellenállás is kell mert a szivárgó áram a második tranzisztort kelletlenül is aktiválhatja, 1-1 darab 100nF kondenzátor sem árt a (javítandó IC) táplábaira. Csatolom a saját tervezésemet. igaz, pár dolog lehet hogy pont nincs benne, de ez működött.
A tápellátással lesz gondod.
A hibajelenség arra utal, hogy az AVR chiped nem kapja meg a tápfeszt és/vagy az órajelet. Az FF azt takarja, hogy a felhúzók+belső védódiódák élnek, mivel ezen keresztül táplálja meg az IC a tápvonalát... És néha feléled, és ezért látsz nem FF jelet... Ha 01/02/03 jönne ki a chip ID-ként, akkor az az amikor a programozórésze halt le a chipnek ![]()
Nálam a 12V és az 5 V is stabic(7812/7805) ről jön le, utána van 10-10uf elko és 100-100nf kerámia. Ezután mind két körön a BC557, 12v nál 1k lehúzó és soros 100R.
Az 5V nál a javítandó ic lábán is van 100nF. Az sch-t sajna nem tudom most megnézni, de e szerint a rajz szerint van kivitelezve. Gondolom hogy 10 helyett 100nf van az nem baj. De a két led-nél nekem úgy van hogy mind kettőn külön 330R van úgy megy gnd-re, nem egy ellenálláson.
Szereztem szkópot, a 12 és az 5 V is kb 1 másodpercig van a chipen.
Ahhoz, hogy az interrupt vector table a bootaddress címről kezdődjön elég csak az IVSEL bit 1-re állítása?
can128-ban 0xF000 bootaddressnél szimulátorban jól működik a vason meg bootloop a vége... Ha nem használok megszakításokat, akkor tökéletesen fut a program... Valaki esetleg tud egy jó otthon is megépíthető AVRStudio által is támogatott jtag rajzot programmal, esetleg forráskóddal együtt? Mega32-re pl.
Szia
Én még csak JTAG MKI -et láttam atmega 16-al. Bővebben: Link -például. Vagy: Bővebben: Link vagy: Bővebben: Link
Az ISOJTAGISP-t én rögtön kivágnám, elég sok baj van vele és frissíteni sem lehet.
Az Evertool-t kéne megpróbálni, az nekem is működik, jópár ilyen programozót építettem már!
JTAGICE MKI az ami megépíthető és stabil. Evertool kóddal szépen megy (AVRStudiobol frissitheto is).
Sorosport helyett USB-re is rakható (FT232RL). Nálam bevált eddig ![]()
AVRISP mkII-vel valo programozas kozben a céláramkört illik megtáplálni ?
Igen. Sőt, a nélkül nem is szabad programozni!
Ekkor csak a parazita tápfeszről jár a chiped és mindenféle beíródik. szélsőséges esetben a fusebiteket is elállíthatod a véletlenszerű beírással így....
Táp nélkül nem is engedi. A Vcc-t nem csak azért figyeli, hogy az eszköznek megfelelő feszültség szinttel programozzon, hanem hogy egyáltalán üzembe van-e helyezve. AVR isp mkii-n ezt a piros szín jelöli. Zöld ha van táp.
Sziasztok lenne egy olyan problémám, hogy van egy Attiny45-20PU mikrokontrollerem, és az itt található AVR-ISP programozó is megvan hozzá, AVRStudio4-et használok, Windows XP alatt. Egyszerű LED villogót akartam csinálni, és mindent úgy csináltam ahogy az oktató filmen meg a leírásokban volt, mindent a papírforma szerint hajtott végre, de annyi a furcsa az egészben, hogy a programozón ugye van egy kis LED, gondolom annak égetés közben villogni kéne nem? Na az nekem eddig még egyszer sem villant fel, de a gépem amúgy érzékeli a HW szóval biztosan működik, és ami megint fura hogy ha be is égette a szoftvert, a LED-ek sem villognak
![]()
Nézd át a bekötéseket:
MOSI-MOSI, MISO-MISO, SCK-SCK, Reser-Reset, GND és 5V A GND és az 5V közé 100nF kerámiakondit tégy. Az AVR igaz megkapja az 5V tápfeszt? A RESET lábad 10k felhúzóval van bekötve? Programozó nélkül a RESET lábon igaz 5V mérhető?
Próbáld mondjuk com1 vagy com2-re állítani a programozót az eszközkezelőben, mielött programoztál próbáltad kiolvasni a chip signature-ét? Programozó ablakban main fül--> Read signature, ha nem ismeri fel a processzort akkor azért nem működik. Nézd meg hogy nincs-e bekötési gond. Ha még mindíg nem jó akkor építsd meg ezt kösd az xtal1-es lábra és úgy programozd!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |