Fórum témák

» Több friss téma
Lapozás: OK   1 / 2
(#) damatic hozzászólása Aug 19, 2005 /
 
Azon gondolkodtunk egy cimborával, hogy az egy dolog, ha kijelezzük a ventire jutó feszt - mondván annak arányában forog.

De mi van, ha megszorul???

Ezért valami olyanon gondolkodtunk - persze csak elvben - hogy a lapátokkal kellene szaggatni egy infra sugarat, és ezt az iformációt kellene feldolgozni, azzal együtt, ha egy kritikus fordulat alá esik, akkor riaszt is az áramkör.

Eddig az elmélet, a gyakorlathoz várok ötleteket.
(#) mspike válasza damatic hozzászólására (») Aug 19, 2005 /
 
használhatjátok, a venti 3. lábát is, ha van nekie


Az infrás ötletet 3 féle kép lehet megcsinálni...

1. Keresztül világítasz

2. Egyik oldalról világítasz és érzékelsz
3. U.a mint a 2. csak az egyik lapátra fehér szigetelőszalllagot teszöl...

az 1. és 2. megoldásnál el kell osztani a kimeneten lévő négyszögjel frekijét a lapátok számával... és ebből számolhatsz RPM-et.
a 3. megoldásnál erre nincs szükség mert a fehér sokkal jobban veri vissza a fényt.
A dologhoz használhattok foto tranyót és ezt komparálhatod, v. egy PIC analóg bemenetére küldöd és figyeled. Érdemes oszcilloszkópon megnézzni miként is alakul a kijövő jel... Remélem segített valamit...
(#) Topi válasza mspike hozzászólására (») Aug 19, 2005 /
 
Ennél van jobb megoldás is. A rendes PC hűtőventiknek van outputja. A sárga derót! Azon egy hall szenzor által előállított 4szögjel van. Ha leáll akkor nincs jel. Ennyi. A BIOS ban mikor látod hogy melyik venti mekkora fordulatszámon megy az is a sárga kis vezetéken szolgáltatott jelből van. Fura, de erre találták ki :
(#) mspike válasza Topi hozzászólására (») Aug 19, 2005 /
 
ezt is írtam ám De amikor ránézztem oszcival nekem egy negatív triggert adott.... azt még komparálni kell nem ? Vagy csak megen nem tudtam jól triggerelni ???
(#) damatic válasza Topi hozzászólására (») Aug 20, 2005 /
 
OK, rendicsek, csak én azokra a fatengelyes hűtőkre gondoltam, amelyikeknek nincs ilyen sárga drótjuk, (táphűtők, házhűtők meg ilyenek).

Vagy olcsóbb megoldás egyből olyat venni, amelyiknek van olyan sárga madzagja?

Egyáltalán a nagy 8 centisek közt van olyan?

Amit meg te mondtál (a procihűtő), az meg valszeg az egész kérdést értelmetlenné teszi, mivel ha van neki fordulatszám-visszajelzője, az alaplap meg alapból szabályozza a fordulatot, akkor ki sem kell jelezni, teszi a dolgát a motherboard+BIOS - sztem.
(#) Sebi válasza damatic hozzászólására (») Aug 21, 2005 /
 
A régiekben is ott van a hall-elem. Bármelyik kollektorról ki lehet vezetni fordulatarányos frekit...
(#) matrix0110 válasza Sebi hozzászólására (») Aug 21, 2005 /
 
Mindegyik ventibe van Hall szenzor
mert szerintem az alappján működik, én már kb 100 darabot szedtem szét

Leírás (szerintem):
ha szétszeded úgy hogy ne sérüljön a panel, a 2 tekercset leveszed (csak egynek látszik) helyükre LEDet (4 kivezetés van a tekercsből ebből kettő közös oda kell a LED pozitív sarkát kötni a másik kettőhöz a negatívat)raksz egy előtétellenállással és a venti megnesét elkezded forgatni a Hall szenzor előtt egymást váltogatják a LEDek asszem egy körbe 2 vagy 3 szor de megnézem úgy is van ithon bőven venti
(#) damatic válasza matrix0110 hozzászólására (») Aug 21, 2005 /
 
Ácsi!

A PC ventiket egyenáramú kommutátoros motorok hajtják - ha nem tévedek. Vagy igen?

Azt mondod, hogy nem állónágnese vagy mágnestekercse van, a forgórész tekercsére meg nem kommutátoron át megy a feszkó?

Azt mondjátok, hogy van a forgórészen egy mágnes, az állórészben meg 2 tekercs, aminkek vmi oszcillátor nyomja felváltva a feszkót?

Mert akkor valóban van oszcillátor frekvencia, és akkor minden ok. Már csak azon kell agyalni, hogy egyszerűen, olcsón (PIC és egyéb nélkül) hogyan lehet a valós fordulatot figyelembevéve egy kritikusan alacsony fordulat alatt kigyújtani a PC előlapon egy LEDet (mindezt hűtőnként) és esetleg ha bármelyik LED kigyullad, diódával bekapcsolni egy bip-bip cuccot vagy zümmert. Az extrásabb cuccot meg lehetne spékelni egy fordulatszámot illusztráló LEDsorral is.
(#) _JANI_ válasza damatic hozzászólására (») Aug 21, 2005 /
 
Én egy igen egyszerű megoldásra gondolok.
A ventillátor kimenetéröl levett jelet diódás-kondenzátoros szűrés után, a "simitott" feszültséggel vagy tranzisztor+LED, vagy feszmérőt :yesld:Mutatósmüszert, LM3914_10LED-es_fénysáv-fénypontos_vez.IC_6-18v_Ut,
lehetne alkalmazni.

Persze ha a programozása megoldott a PIC-IC is szóba jöhet.
(#) matrix0110 válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 22, 2005 /
 
Szerintem jobb lenne PIC-cel és akkor a kjelzés és a fénysáv is megoldható, elképzelés, szerintem akkor a PIC-be be lehet vezetni a ventiből a jelet (egy furcsa dolog hogy akarsz aventi hétoldalára forrasztani mert ahoz ki kell ütni a perselyt csapágyasnál pedig nem megoldható a dolog , tehát jobb a sárgavezetékes megoldás, ép mondjuk a tranyó lábára felülről rá tudod forrasztani, csak ügyesnek kell lenni, de egyébként is az a sárga drót, csak az egyik tranyó lábából jön előtte egy ellenállással, és szerintem az nem bizti hogy mindig az az aktuális fordulatot mutatja :?) ja azért gondolkodok PIC be mert lattom a fénysoros megoldást, és ha úgy belegondolsz, hogy az lm3914 ára majdnem annyi mint a PIC é akor a pic jobb, na elgondolás:
nem tudom hány ventit akarsz rákötni (legalább 3) A PIC négy 7 segmenses kijelzőmn kiírja az értéket(ketőt használ a többi nulla ) a különböző fordulatot egy kapcsoló segítséágéval váltod a fénysort is egyzserű megoldalni, 7 ledes lesz (de az már nem fontos nem lesz elég láb ) +a viszjelzőledek ,zümi meg egy kis smd led a dizájnhoz
(#) damatic válasza matrix0110 hozzászólására (») Aug 22, 2005 /
 
Na akkó szét kő szödjek éggyet.

Mert mostmár fingom sincs, hogy miről brekegtek, de a lényeg az, hogy valahogy fordulatszámnak megfelelő impulzus van.

Mint már írtam, nem a elsősorban a design, a tuning a cél, hanem, hogy a barom felhasználónak jelezze valami, hogy nincs rendben a gép, le kell állítani. Erre tökéletesen elegendő egy fordulat-küszöbértéket meghatározni, és az alatt riaszt. Ennyi.

Egyébként is utálom a karácsonyfát, ha az nem fenyő.
(#) matrix0110 válasza damatic hozzászólására (») Aug 22, 2005 /
 
nem baj én ha építek is egyet a kijelző mellé akkor inkább a dizájn lesz fontos
(#) _JANI_ válasza damatic hozzászólására (») Okt 16, 2005 / 4
 
Sziaztok.
Van egy magyon egyszerű megoldás.

Mivel nemtom, hogy a PC-ventillátorod kettő vagy háromvezetékes, ezért feltételezem, hogy háromvezetékes, és igy irom le lehetőleg világosan. Szerintem ennél olcsóbban csak egy LED-del és egy ellenálással lehetne megoldani...

Vágjunk bele----------------------------
Adott egy PC-s ventillátor három vezetékkel,

PIROS a pozitív tátegységé.

SÁRGA a HALL IC jelkimenete. Ezen jönki a motor fordulatával azonos
Idézet:
„négyszög”
jel a pozitiv tápe.hez képest.

FEKETE közös rendszerföld, közös negativpont.

Az áramkör leírása a következő:
A
Idézet:
„PIROS”
pozitív és a
Idézet:
„SÁRGA”
jelkimenet közé kell forrasztani egy R1 47Kohm-os ellenállást. Ennek a felhúzó ellenállásnak csak jelformálási szerepe van.
Most a C1 330NF-os jelkicsatoló kendenzátor következik, ami a
Idézet:
„SÁRGA”
jelkimenetről szivja le az inpulzusokat.
Tehát a C1 kicsatoló kondenzátor egyik lábát a
Idézet:
„SÁRGA”
vezeték forrpontjára kell forrasztani. A másik láb két darab 1N4148 diódára lesz forrasztva úgy, hogy a C1 jelkicsatoló kondenzátotnál a D1 dióda Katódja és a D2 dióda Anódja lesz kötve. A D1 dióda Anódját a közös negatív pontra kell csatlakoztatni.
A D2 dióda katódját egy C2 1MikroF elekter hidegítőkondi pozitív ponjára kell forrasztani, itt fog mejelenni az a jel amelyet felfogunk erősiteni. A C2 negatív pontja a közös negativpontra lesz kötne. A C2 kondenzátoron megjelenő egyenfeszültséget, az R2 10KOhm-os elenállásal kapcsolódik a T1 BC182-es NPN tranzisztor Bázisára, az Emitere közös neg.pontra megy. A felerősitett jel a T1 Collektoráról vehetö le. Az R3 470ohm áramkorlátozó elenállás és a velesorbakapcsolt LED a Collektor és a Pozitiv tápfeszültségre lesz forrasztva. A LED Anódja lesz a pozitív ponton.

Röv.leír.: A LED a
Idézet:
„álló”
veltillátornál nem világit, mivel a C1-en
kereszül nem injektálódik át az inpulzus és emiatt a T1 nem kap nyitó irányú fesz.-t. Ha a C1-en megjelenik az inpulzus az a D1-D2 -őn keresztül töleni kezdi a C2 szűrőkondenzátor. mint a C2-őn a feszültség meghaladja a T1 nyitó feszülségét az vezetni kezd és a LED világítanifog.

Persze ez az áramkör csak a
Idézet:
„megy nemmegy”
vagy
Idézet:
„még éppen megy”
jelzésre jó.

Alkatrészigége az áramkörnek:
R1: 47Kohm
R2: 10Kohm
R3: 470 ohm
C1: 330nanoFarad
C2: 1 MikroFarad 16Volt
D2,D2: 1N4148
D3: piros LED (Célszerü
Idézet:
„VIZTISZTA”
nagy fényáramút választani)
T1: BC182c

Még mindig nemtudom, hogyan lehet a képeket-is mellékelmi...
Sok sikert az utánépítéshez, Ha elgépeltem valamit
Idézet:
„BOCS.”
. Üdv _jani_

Ez nemlesz a karácsnfa disze.
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 16, 2005 /
 
A fent emlitett kapcsolást 3Volt-tól 15Volt-ig teszteltem elfogadható paraméterekkel. Ez a PC-s világban egég jól alkalmazható.

Ha vannak még olyanok akik nemilyednek meg egy kis barkácsolástó azonak alyánlon megépiteni a fent leirt ÁK.-t a két kivezetésű ventillárorhoz. Az áramkörbe az R1-et nem kell beépiteni, a C1 szabaddá vált pontját az eggyik armatúra tekercsre kell forrasztani. Presze, hogy megyikre azt ki-ki keresse meg maga.. Úgis találnifog egy pontot ahol a Forgáselző panel megfelelöen kell, hogy müködjön.
:yes:
Próbaképpen egy kivénhedt 486 CPU COOLE-ján próbáltam ki, sikerrel...
Na CsÁ Már rámfér egy kis alvás... _jani_
(#) damatic válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 16, 2005 /
 
Gratula!!!

Pont valami ilyenre gondoltam!

Köszönet érte!
(#) _JANI_ válasza damatic hozzászólására (») Okt 17, 2005 /
 
Nics nit...
(#) sportcipo válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 2, 2006 /
 
tehát ha fordul a venti akkor kiad egy kis áramot egy pillanatra a sárga vezetéken?
(#) Valteri válasza sportcipo hozzászólására (») Nov 2, 2006 /
 
Hát áramot azt nem nagyon ad ki, esetleg feszültséget. azt pedig a venti fordulatával arányosan megszaggatva , ha egy ledet kötsz a sárga vezetékre akkor az a fordulat arányában fog villogni,de lehet, hogy folyamatosan fog világítani mert a szemed nem érzékeli a 10-15 hz- nél gyorsabb fényváltozást. , Remélem érthető volt.
(#) _JANI_ válasza sportcipo hozzászólására (») Nov 2, 2006 /
 
Egy felhúzó ellenállást kell a sárga vezeték és a +UT közé. Értéke 1K-100K. Amikor a hal szenzor "bekapcsol" akkor a felhúzóellenállás feszűltségét földre kalcsolja azaz, a sárga vezetéket, L színtre húzza fordulatonként kétszer. Ezt a jelet lehet egyéb célokra felhasználni... És az alapkapcsolás->
(#) vicsys válasza damatic hozzászólására (») Nov 2, 2006 /
 
[link=http://www.tacho.atw.hu/]http://www.tacho.atw.hu/[/link]
Itt van 1 kapcsolásom. Tudom eltér az eredeti feladattól, de hátha jóljön még...
(#) _JANI_ válasza vicsys hozzászólására (») Nov 2, 2006 /
 
Szerintem mások is értékelik a segítőkészségedet!
(#) blokkmetal válasza vicsys hozzászólására (») Márc 11, 2007 /
 
Üdv Vicsys! Csak megerősítésként kérdezem, hogy a fent említett terveket úgymond bátran megépíthetem? Szóval működik meg minden? PC ventihez kell nekem.
(#) vicsys válasza blokkmetal hozzászólására (») Márc 11, 2007 /
 
Szerinted?
Csak olyasmit teszek fel amit megépítettem és működik...
(azért nincs fénykép, mert nem volt fényképezőgép kéznél, és azóta szétbontottam)
(#) blokkmetal válasza vicsys hozzászólására (») Márc 11, 2007 /
 
Elnézést kérek, hogy értetlenkedtem. Köszönöm a választ.
(#) blokkmetal hozzászólása Ápr 7, 2007 /
 
Nos, Vicsys kollega által közreadott LCD-s fordulatszám-kijelző PC-hez beválós dolog

Emellé szeretnék ledekkel egy 10-es skálán visszajelzést kapni, hogy a fordulatszám állítás tartománya hol tart épp (10%-20%..stb..) A venti 7-12V közötti fesz tartományban lenne vezérelhető 0.5V-os lépésekkel (10-állású kapcsoló diódákkal).

Erre én az LM3914-es IC-t látom megoldásnak, itt a HE-n található kis kapcsolást több helyen hasznosítottam már, viszont az 0-12V tartományban jelez vissza. Valahogy át lehet buherni, hogy 7-12V-ig tegye ezt, ugyanúgy 10-es skálán? Ha ez nem kivitelezhető, milyen módon lehetne ezt megvalósítani?

Köszönöm előre is.
(#) blokkmetal válasza blokkmetal hozzászólására (») Ápr 10, 2007 /
 
Elnézést kérek, nem tudom pontosan, LM3914, vagy 3915, amelyik lineáris kijelzést biztosít..
(#) pbalazs válasza blokkmetal hozzászólására (») Ápr 10, 2007 /
 
Az LM3914 a lineáris.
Az IC azon a fesztartományon jelez ki, amit az Rlo és az Rhi lábaira kötsz. A megoldás tehát, hogy az Rlo-ra kötsz 7V-ot kisimpedanciásan, tehát valami fesz. forrásból (pl. LM317 kisáramú változata), az IC referencia forrását meg belövöd 12V-ra (képlet az adatlapban), és ezt kötöd az Rhi lábra.
(#) blokkmetal válasza pbalazs hozzászólására (») Ápr 10, 2007 /
 
Köszönöm a pontos választ, ezekkel az információkkal már boldogulni fogok...
(#) pbalazs válasza blokkmetal hozzászólására (») Ápr 10, 2007 /
 
Most megnéztem egy kicsit jobban, és lehet, hogy elég egy ellenállás is az Rlo és a föld közé, és nem kell 7V-os fesz. A kérdés, hogy az Rhi és az Rlo lábak között lehet - e ellenállást mérni. Ha igen, akkor kiszámolható, hogy mekkora az az ellenállás, ami az Rlo szintjét 7V-tal megemeli a földhöz képest. Az Rhi-ra továbbra is 12V kell.
(#) blokkmetal válasza pbalazs hozzászólására (») Ápr 10, 2007 /
 
Azt, hogy lehet-e mérni, sajnos én nem tudom megmondani, mert szegénykém úgy be van dobozolva, hogy azt sérülésmentesen megbontani kb fél nap lenne. Az még nagyon kezdő koromban készült..madzag madzag hátán.
Mivel eléggé univerzális ez az IC, úgy gondolom hasonló egyszerűséggel meg lehet ezt oldani, viszont annyi amatőrség van még bennem, hogy ohm törvényén és a teljestményen kívül sokmindent nem tudok elektrofizikából számolni. Ezért is köszönöm, hogy ily körültekintően foglalkozol kérdésemmel.
Ha viszont szükséges, hogy megmérjem a két láb közötti ellenállást, akkor ma este, vagy holnap délelőtt átugrok haveromhoz, neki is összeraktam így 0-12V kijelzést, övét szét lehet szedni, ott meg tudom mérni.
Rhi maradhat sztem is 12V, mert az pontosan annyi lesz.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem