Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1003 / 2523
(#) Doncso válasza dudassandor1 hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Én is túrok, de egyre kevesebb reménnyel, az elektro tanyán van egy siva ppa800 rajz, de az nem ez, abban MJ15003-ak vannak, ebben meg BD249/250.
Gondolom a gyártó elhajtana a viharba ha kérnék rajzot, szerintem nem én lennék az első...
(#) emersys válasza Doncso hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Szia. Siva ppa800 as van nálad. Javitottam én is már ilyet. Ugyanez a békebeli brutál toroid volt bent, (szimmetrikus 80v) , 15.000µF ROE konik 2x, stb. A ceglédberceli gyártó nagyon rendes, kifogják adni. -Másnak is megtették már. Ha nem adnák ki szólj és elkérem akkor.
(#) Tetye válasza Doncso hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Szia!
Reflex cucc lesz, csak valószínű hogy a Síva rakta össze.
Annak idején a Castone és a Síva végzett gyártást a Reflexnek. Ilyen :Bővebben: Link
Nekem egy PA400 hoz kellett volna rajz pár éve, akkor mondták hogy csináljak pár fotót mert hiába Reflex PA400, mert nem csak Ők gyártották hanem a Castone meg a Síva is. Így nem tudják melyik az, de ha csinálok pár képet beazonosítják, és küldenek nekem rajzot. De mire eljutottam addig hogy elküldjem a képeket addigra meg is lett a hiba és megcsináltam.
(#) GyurikaBx válasza Doncso hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Szia! Múltkor láttam a v@terán egy ilyen komplett nyákot bordával és ott az eladó sivaként árulta! Bővebben:Ez az
Üdv.:Gyuri
(#) Doncso válasza GyurikaBx hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Köszönöm szépen!! Megkérdezem, hátha megvan még neki. Igaz kissé el van tévedve (600w) dehát, nem érdekes. Köszi.
(#) Doncso válasza emersys hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Egy elérhetőséget esetleg tudnál adni?
Köszönöm szépen.
Szerk: elvileg megtaláltam.
(#) Doncso válasza Tetye hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Szia, alakul a dolog, Emersys kolléga javaslatára, megpróbálok kérni egy doksit, remélem sikerrel járok.

Szia.
A saját oldalukon megtalálható minden adat róluk, s elérhetőségük: Bővebben: Link
(#) john94 hozzászólása Feb 15, 2012 /

Az erősítőt a gépen belülre szeretném elhelyezni(a házon belül)
Az gondot okozhat,ha a PC 12V-ról akarom adni neki a tápfeszültséget? Nem fog torzítani vagy valami?
A hangerő szabályozásnál meg arra gondoltam,hogy ha nem úgy csinálom meg,hogy lehetne-e azt csinálni,hogy a negatívot szabályozni? (Mert akkor elég lenne egy "sima" sztereó potméter is)
(#) Zsoltipapa hozzászólása Feb 15, 2012 /

Tessék itt van

Köszönöm. Felhívtuk, és közölte, hogy elküldi a rajzot, rendes volt. Megérkezik, és elkezdem javítani. Bár hozzátette, hogy jobban járnék, ha kicserélném a végtranyókat és a meghajtókat is 2sa 2sc tipusokra, cirka 35.000 ért, mert a BD-k a betegsége. Hát annyit meg nem ér az egész. Na majd meglátjuk mire jutok vele, gagyi BD-t biztos nem teszek bele.

Így van , ezért beszélt róla neked a cseréről mert tényleg gyengék, és mivel 2x2fokozat van hidalva a kapcsolásban ezért volna jobb oda valami 2sc/sa, ne 5200at tegyél bele, hanem pl ezt és párját.
Ez hangra jobb, tokozásra ugyan eggyel kisebb , akkora mint a bd de annál meg jobb és többet tud. -A másik a primere ennek még 220V-os.. tehát ahol pl 240V -van ott elég keményen a végső határaikon járódik a bd..
Bár ebből is volt qvázi és sima komplementer szimmetrikus is..
Ha 2sc/sa mellet döntesz akkor az mje meghajtók jobb választás.

Igen erre a 220-240-es dologra én is gondoltam, vagyis eszembe jutott, de azt nem értem miért járódik határon a dolog, mert ugye a BD-k 115V-osak, és úgy van kötve hogy sorba van két NPN majd két PNP, ez négy tranyó és ebből még egy párhuzamosan, ez nyolc, a táp 70v körül van, tehát két NPN sorba tud 230v-ot a táp pedig összesen 140v, vagy rosszul látom?

Nem emlékszem már hogy is volt csak a fokozatok hidalása van eszembe, és nem akarok semmi hülyeséget előre mondani.. A kapcsolási rajzán látszódni fog rögtön. De a bd-k nek sem a bétájuk sem a hőátadóképességük nem az igazi ellenben ezekkel a japán 2sc-el... Illetve az ujjaknak ha nem hamisak ki tudja most milyen..Régen mivel csak ez volt szinte azért szerelték ők ezzel, az uj ppa800-as már ugye más tranyát kapott, és letisztultabb külső/belső elrendezést.

Este lerajzolom a topológiát, vagy ha megkapom a rajzot, okosabb leszek az biztos, nem tudom mi az okosabb, venni a hq-ból összevissza 2sc-t, vagy a BD250-ek most nekem össze vannak válogatva, és ehhez tudnék válogatott 249-eket, melyik rejtene kevesebb rizikót?

Az tranzisztorok dokumentációjában látható azért mennyivel jobb a 2cs Soe diagramja emellett jobb a bétájuk nagyobb a teljesítményük 30W -al legalább és sokkal jobb hangú a technológiája révén. Ez a 3281/párja a 2sc széria egyik legjobb hangú hangrefrekis tranyája az ára még sincs az egekben ( 16db ha jól számolom 5300Ft ...) A hq-nál megteszik, hogy telón rákérdezel a p/n szériára úgy , hogy van-e nekik egy sorozatból való. ( csíkszalagban ). Ezt neked kell eldöntsed, én nem akarlak rábeszélni, de egy viszonylag ennyire "nagy" telj erősítőnél már nem bd249/250c kell használni... A gyártó is ezért javasolta neked a cseréjét. Hozzám ezért hozták a végfokot, és mondhatom ezekkel a 2sc amiket most ajánlottam neked a mai napig diszkóznak vele annyira megbízható..
Továbbá tettem bele egy 24V-os hőfokszabályozott ventilátoros hűtést a kérésre.

Elmesélem az erősítő történetét, így biztosan megérted az aggályomat az erősítővel kapcsolatban. Sok évig hibátlanul működött az erősítő. Aztán egyik bulin elszállt az egyik oldala. Ekkor hozta el hozzám a haver. Belenéztem, mindössze egy 250-es volt benne rossz, ezt kicseréltem, és működött az erősítő. Többször ki be kapcsoltam, hallgattam, jól működött. Vissza is adtam. Majd amikor elővették, hogy akkor használják az első bekapcsoláskor ismét elszállt, visszahozta, és azt tapasztaltam, hogy ugyanaz a BD szállt el. Kicseréltem, ezuttal eredeti tranzisztorra. Teszteltem, működik, jó, vissza adtam. Ők összeállítoták a technikát, erre az erősítőre egy crossoveren keresztül került a jel, és egy egy 8-ohmos RCF top került. A buli elején, amikor még csak pakolgatták a motyit, halkan szólt a zene, amikor is elhallgatott megint a problémás oldal, igen ám, de ezuttal a védelem reléje nem leoldott, hanem összeégett, és kilőtte a mélyet is a kimenetre került táp, ezt furcsálltam, mert nem volt hajtva, csak kis hangerőn ment. Ok. Ismét szét szedtem, ezuttal vettem eredeti összeválogatott olasz BD250-es tranyókat, mind a négyet kicseréltem, ismét összeraktam, teszteltem, hallgattam, a védelmet megjavítottam, mivel abban is elszállt egy tranyó, ok, a védelem 2-3v egyennél már oldott, negativ és pozitiv tápra is teszteltem, majd teljes tápra is pozitiv, negativ, na mondom mostmár minden ok, az elkókat is kicseréltem. Visszaadtam. Majd nemsokára visszakerült, hogy megint nem jó. Szintén ellőtt egy hangszórót, ujra nem oldott a relé. Ezuttal viszont érdekes problémája van, mert most a BD249 szállt el, de ezt kicserélve továbbra is táp van a kimeneten. Olyn mintha el lenne billenve, vagy nem tudom, minden tranyó jó, de mégis ott a táp, itt akadtam meg, ezért kellene a rajz. Azért nem a vég trantzisztorokra gyanakszom, mert egyik esetben sem volt hajtva, tehát még langyos sem volt az erősítő, szerintem itt más probléma lesz, talán az OPA, vagy az egyik meghajtó rejtett hibája okozhatja, de létezik ilyen?
Tehát, jó, rábeszélem a komát, kicseréljük a végtranzisztorokat, de félk, hogy ujra elő fog jönni a hiba, mindamellett a másik oldal szedett vedett tranzisztorokkal van szerelve, és annak semmilyen problémája nincs évek óta.

Akkor neked nem a végével van a baj hanem az elejével.
A műveleti erősítőd valószínű elbillen ahogy mondod, és az erősítőd vége a dc-t vezérlést kezdi erősíteni, ilyen akkor szokott lenne ha túl van vezérelve a bemenete. és mivel egyszer már sérült az op amp sosem lesz jó. Dc csatolt szerintem a topológia és ha az eleje elbillen akkor a végfokozat is nyilván dc vezérlést fog erősíteni..
A védelem viszont nem jó így..1 MAXIMUM 1.5V határra kéne beállítsad a tiltást.. célszerű lenne akár ujjat építeni bele..
Ez így tényleg nagy aggályt és drága tűzijátékot okoz..
(#) emersys válasza emersys hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Mikor egy szabványos Differenciál erősítős felépítésű az eleje egy topológiának akkor bőven szokott olyan probléma lenni , hogy a 2 általános to92 tokozású (pl bc546) tranyákon semmi zárlatot vagy szakadást nem mérsz, még is a csere oldja meg a hibáját. -Ilyen esetekkel akkor szoktam találkozni ha túl van terhelve a bemenete, vagy akár gerjedés is okozhatja.. Nálad zénerek stabilizálják az op amp +-Ut feszültségét vélhetőleg, érdemes lenne azokat is cserélned.. mert lehet ingadozó a stabilitásuk..

Igen, ezen töröm a fejem, hogy rossz oldalán fejem a tehenet. Pont az opa-ra gondoltam, hogy egy pillanatra DC kerül a kimnetére, és azt erősítik ki a fokozatok, aminek a végeredményét ismerjük.
Esetleg egy ellenállás is csinálhat ilyet? Vagy ez nem jellemző?
A meghajtó fokozatot is érdemes lenne cseréljem?
Sok kérdőjel van még a fejembe.

Ugye most lenne jó elkapni a végfokot egy olyan pillanatában mikor dc van a kimeneten.. Így eltudnád kezdeni a hiba feltárását mert ha már a meghajtók bázisára a feszültségerősítő fokozat dc-t küld akkor egyértelmű hogy az eleje okozza ezt.. De szerintem nem a meghajtónak van baja.. Kéne látni a kapcsolási rajzot már és úgy nem csak találgatna az ember..
A meghajtót viszont érdemes lenne cserélned ha 2sc kerülnek bele, a stabilabb meghajtás miatt. -komplex terhelésen észrevennéd az Mje és Bd-k közti különbséget.. Főleg egy 10Khz négyszög-es mérésen..

Akkor itt az a pillanat! Ugyanis most Dc van a kimeneten, és nem tudom honnan jön, mert mérve minden jó, de szinte mindenhol tápot mérek. Tudom ez igy most tág fogalom, de azért írtam, mert szerintem most állandósult az a pillanat ami ritkán fordult elő, tehát most eláruja magát az erősítő

Az op amp kimeneti lábán mit mérsz földhöz képest egyenbe? Ugyanazt méred a meghajtók bázisán is?
A 15V zénerek Mennyire stabil feszt adnak az op amp-nak?

Ezt eddig nem mértem, mert meg sem fordul a fejembe, hogy a meghajtással lehetett a gond, csak ahogy sorozatos elszállások jelentkeztek, és a legutóbbi "kiakadása" vagyis akkor elbillenése.
Holnap ezzel kezdek! Lehet, hogy most elkaptuk a tökét

Rendben.
Azt ne feledd hogy van egy jó oldalad amihez képest tudsz viszonyítani..

Való igaz. Nagyon köszönöm az eddigieket. Írok a haladásról.
Üdv.
(#) WoodstockMind hozzászólása Feb 16, 2012 /

Sziasztok!

Kaptam egy ONKYO Integra A-8250 típusú erősítőt, sajnos az egyik oldala nem szólt.
Mivel sok jót hallottam erről az erősítőről, gondoltam megjavítom. Elég sok zárlatos tranzisztort találtam benne, azokat kicseréltem, a végfokok helyére 2SC5200, illetve a párja, 2SA1943 került. Oldalanként 2-2 LED is van a panelen, a rossz oldalon az egyik tönkrement, azt is kicseréltem, illetve pár égett ellenállást is cseréltem.
Mindezek után megszólalt a rossz oldal is, a hangjával szerintem nincs is semmi baj, szépen szól, viszont a cserélt végtranyók valamivel jobban melegednek, mint a másik oldal. Nem sokkal, kézzel tapintható volt kb. 1 órás működés után is, de azért melegebbek voltak, mint a másik oldalon.
Két dolog viszont nagyon furcsa, leginkább ezek miatt kérném a segítségeteket:
1.
A nyugalmi áramot nem nagyon tudom beállítani, mindkét oldalon 0 mV-ot mérek, ami számomra igen furcsa.
2. Az R609-es ellenállás (kapcsolási rajzot csatoltam) helyére tévedésből 2,2 Ohm helyett 2,2KOhm-os ellenállást tettem, s így használtam az erősítőt, amíg teszteltem, s működött is, szólt szépen, mint azt fentebb leírtam. Csak a későbbi mérések során vettem észre, hogy az nem a megfelelő értékű ellenállás, így gyorsan ki is cseréltem. Ezután mikor bekapcsoltam egy sorbakötött 100Wattos izzóval, (mint azelőtt is) nem működött az erősítő, az izzó szinte teljes fényerővel izzott, így ki is kapcsoltam, mielőtt tönkreteszek valamit.
Ellenőriztem a forrasztásokat, zárlatot nem csináltam, a tranzisztorok épek.

Ha bárkinek bármi ötlete van, hogy mit ellenőrizzek, illetve mi okozhatja ezt a hibát, előre is köszönöm a segítséget!
(#) isti03 válasza WoodstockMind hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Hogyan mérted a nyugalmi áramot?
(#) Imi65 válasza WoodstockMind hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Én azt valószínűsítem, hogy eddig a nyugalmi áramot az 1000x-esére növelt bázisellenállás korlátozta. Most az eredeti érték erre nem képes, a mellékletben jelölt tranzisztor feladata lenne. Vagy ez(szakadt lehet), vagy a közvetlen hozzácsatlakozó alkatrészek valamelyike problémás. Ha e tranzisztornak összezárod az E-C elektródáit, mindennemű nyugalmi áram eltűnik.
(#) Imi65 válasza Doncso hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

A nyugalmi áramot beállító tranzisztort mindenképpen cseréld, már én is szaladtam miatta a boltba 900 Ft-os végtranyókat újravenni. Mindezt 15 Ft megspórolása árán. Pedig mérve jó volt, csak időnként szakadozott.
Következő: »»   1003 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem