Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   209 / 1211
(#) sany hozzászólása Feb 15, 2012 /

Sziasztok!

PIC18F4550 szeretnék feszültséget mérni MikroC programnyelvben . Valaki tudna nekem ajánlani olyan weboldalt, ami ezzel a témával foglalkozik?

Köszönöm előre is!
(#) röntgen válasza sany hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Szerintem a példa projektjei tökéletesen megfelelő, hogy megértsd + 4550 doksi. A 16F877-re ha jól tudom teljes példa projekt van. Azt könnyű a 4550-re "átértelmezni".
A lényeg benne van, persze a láb kiosztásban van eltérés, de ezt már meg kell tudni oldani, ha méricskélni akarsz.
(#) Barkóca hozzászólása Feb 15, 2012 /

Sziasztok !
Azt szeretném kérdezni tőletek mi a tapasztalat nálatok a Pic bemenetére kötött hosszú kábellel kapcsolatban, ugyanis nálam gyakran előfordul, hogy összeszedi a hálózati zavart és lefagy a Pic. Ezt a problémát ugyan megoldja a WDT, de attól tarok, hogy a törlésig rossz címre ugrik a program és csinál valami hülyeséget vagy tönkre megy. A hőmérőim 200 m-ig hibátlanul működnek árnyékolt kábellel de egy Cat 6-os UTP kábellel már gond van ha pl. nyomógombokat akarok beolvasni.Ti hogyan csináljátok, Zener,optocsati, stb ? Egyébként díjazlak benneteket ,azt is aki próbálkozik és azt főleg aki segíteni próbál, ha csak tehetem olvasom az oldalt, a PIC a kedvenc témám csupa nagy betűvel csak nincs elég időm kísérletezni de már csináltam ezt azt, úgyhogy segítek bárkinek ha tudok,mert egy-két nagyon profi van közöttetek, ezt jó látni.
Köszönettel : Barkóca
(#) kaqkk válasza Barkóca hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

A bemenetek "védelmére" szerintem az optocsatoló a legjobb megoldás ha hosszú a nyomógomb vezeték.
(#) Pepebá válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Hali!
Én optocsatolóval védem a bemeneteket és a kimeneteket pedig relével vagy szilárdtest relével.
Milyen hőmérőket használsz? én I2C-n próbálkozom, de én is tapasztalom a zavarok összeszedését. Gondolom itt ajánlatos árnyékolt vezetéket használni.
Hamár itt tartunk, a PIC tápjának GND-jét az erősáramú hálózat védővezetőjével össze kell kötni vagy attól szigetelten kell használni?
Mi a gyakorlat és tapasztalat?
Üdv.
(#) kaqkk válasza Pepebá hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

A mostani projektem lm35 ös szenzorra íródik Ez egyszerű analóg kimenetű (4db lesz a pic en) ezek olcsóbbak mint az I2c-s érzékelők és a 10mv/ c os pontosságnál most nem kell több .
(#) Pepebá válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Hali!
Nem ismerem az LM35-t, ennek kimenetét analóg jelként dolgozod fel a PIC-el? ezt kell hitelesíteni?
Üdv.
(#) röntgen válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Ha távolabbi helyen alkalmazod, akkor bizony könnyen ráül a zaj. Ma éppen próbáltam én is egy LM35-t de közvetlenül a PIC közelében volt. Távolabbra én inkább preferálnám valamelyik digit kommunikációs szenzort.
PL. A dallas DS18S20-t 10 méter kábelről is zavarmentesen lehet kezelni.
(#) tomat5 válasza Barkóca hozzászólására (») Feb 15, 2012 / 1

Szia
Épp most küzdöttem hasonló problémával. Lehet, hogy nem a legegyszerűbb megoldást választottam, de én úgy oldottam meg, hogy az "adó" oldalra is tettem egy olcsó PIC-et (12f509). A kettő között egy szinkron kommunikáció van 1 adat és egy órajel vezetékkel. Felhasználtam részben EZT. 400 m vezetékkel próbáltam és kifogástalanul megy. A pic maradék lábai lehetnek bemenetek vagy kimenetek mindegy. A vevő oldalon 3 portláb elhasználásával annyi bemenetet kezelhetsz amennyi szabad láb marad az adó oldali pic-en.
Üdv.
(#) Barkóca válasza Pepebá hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Sziasztok!
Igaz nem nekem célzódott de egy pár észrevétel, az optocsatolóval egyet értek csak én mindig az ésszerű lehetőleg legegyszerűbb megoldásra törekszem az a tapasztalat, hogy ami az asztalon működik az a helyszínen nem biztos, hogy elsőre indul és illik azonnal kezelni a problémát és egy "nyitott" bemenetet mostoha körülmények között könnyebb leellenőrízni mint egy védettet több okom nincs rá.Egyébként kettős szigetelésű tápot használok ha csak lehet "elhatárolódok" a védővezetőtöl ennek több oka is van.Használtam már KTY-okat,LM35-öt MCP9...-okat most DS-eket használok normál körülmények között szerintem kiválóak. Az I2C eszközök csak panelon jók az 20-30 cm.-nél több kábelt nem bír el hacsak nem oldod meg a szoftveres késleletést vagy transzponder ic-t használsz,az analóg szenzorok is jók csak illesztés erősítés referencia állítgatás stb. amiről írtam az egyszerűség de azért bolondbiztos legyen.
Üdv: Barkóca
(#) kaqkk válasza röntgen hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

A helyzet az hogy nagyobb távolságra még nem használtam az lm 35 -öt ez éppen 1-2m távra és zajos környezetbe (autóba) készül . Ezek szerint kár is próbálnom ?
inkább fejlesszek ds18s20 ra ? Ahhoz kell árnyékolt veteték ?
(#) kaqkk válasza Pepebá hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Igen analóg kimenete van 10mv /c
(#) Barkóca válasza tomat5 hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Szia !
Ez jó ez tetszik ezen már én is gondolkodtam csak mindig abba halt el a megoldás ,hogy nem igaz hogy nem lehet egyszerűbben megoldani ugyanis gondold el egy adott helyen össze kell gyűjteni a nyomógombokat és a közelben sehol nincs hálózat (tápgond) egy újabb hosszú tápvezeték újabb zavar forrása lehet de a megoldásod jó ha a táp adott.
(#) Barkóca válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Szia !
Nem, nyugodtan fejleszd ha azzal akarod árnyékolt vezetékkel hibátlanul fog működni, a DS... nem kifejezetten érzékeny a vezetékre (1 vezetékes buszra igaz) én 1 eres árnyékolt vezetéket használok de már működött 100 m-es tekercs MT-kábellel, gubancban is CAT 6-sal is, én a rövid távolságot az I2C buszra értettem.
(#) kaqkk válasza Barkóca hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Köszönöm a megnyugtatást (akkor ezt már nem írom át)
de tervben van a DS is .
(#) tomat5 válasza Barkóca hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Szia
4x0.22-es vezetékkel próbáltam. 2 táp (12Vdc)egy órajel egy adat. Az adó oldalon az 5V-ot zenerrel állítottam elő. Más 230-as vezetékek mellett ment az enyém párhuzamosan, de nem volt gond. Igaz nem is volt durva a környezet.
Üdv.

Szia !
Milyen távolságon próbáltad ?Semmi RS485 csak Data Clock és más semmi, mert én 200-300 m-re gondolok.A Zener egyébként nekem is gondot megoldott már.
(#) Hp41C válasza Barkóca hozzászólására (») Feb 15, 2012 / 2

Szia!

A zajok ellen:
- Meghajtó oldalon alacsony kimeneti impedancia: Analóg jelnél feszültség követő erősítő, digitális jelnél vonalmeghajtó.
- Nagy távolságokra nem TTL szintek használata. Pl. RS232 / RS485 meghajtók.
- Vevő oldalon bemeneti védelem: soros ellenállás, zener, szűrőkondenzátor. Működik... 9V -os DC motorokat tartalmazó áramkörben biztosan megy a vezérlő PIC.
- Digitális jel vétele esetén hiszterézises vevő.
- Rendes tápszűrés a kontrollernél. Ld. fejléc...
- Nagyáramú meghajtóknak külön tápellátás, még akkor is, ha azok is 5V -ról mennek.
- Vastag (min. 1 mm széles) jelföld és táp vezeték a paneleken, a nagyáramú meghajtók vezetéke csak a tápegység pontjában csatlakozzon a kontrollerével. A digitális részen hálós föld. A "földhurok" itt csökkenti a földelés impedanciáját, a néhány mV indukálódó zavarjel nem befolyásolja a digitális áramköröket.
- A hosszú kábeleken minimum annyi jelfőld ér, ahány jel ér van. Sodrott érpárak használata (UTP esetén a fehérrel jelzett vezetékek menjenek a földre), szalagkábel esetén minden második ér legyen föld.
- Hosszú kábelen kerülni kell a nyitott kollektoros meghajtást (I2C vezetékei, nyomógombok, kétirányú digitális jelek). A hosszú kábel nagy kapacitást jelent, a jel magas szintje csak nagy időkéséssel áll be.

- RS485 többszáz méterig nyújt (galvanikusan leválasztott) megoldást kétirányú digitális kommunikációra. (Használom 120kV, 6kV, 0.4kV erőátviteli elosztókban - 0.75 mm2-es, árnyékolt négyerű vezeték, nem szabad más kábellel toldani, a leágazások nem lehetnek túl közel egymáshoz, a vezetékről a jelágazásnak rövidnek kell lennie, mindkét oldalon lezárni hullámipedanciával és előfeszíteni az egyik végen. Üzembiztos kommunikáció 38400 Baud -dal...)
(#) Pepebá válasza Barkóca hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Hali!
Azonos véleményen vagyok a kettős szigetelésű táppal kapcsolatban, csak a hosszabb vezetékek miatt vetettem fel a kérdést. Az árnyékolt vezeték köpenyét a táp GND-re vagy az erősáram védővezetőjére ajánlatos csatlakoztatni?
Az I2C-s eszközök 10m körüli távolságban nem remélhető árnyékolt vezetékkel sem megbízható működés? Jelenleg használok autóban kb 1.5m-es árnyékolt vezetékkel két érzékelőt és nem tapasztaltam problémát.
Üdv.
(#) Barkóca válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Szia !
Ez gyönyörű és kimerítő válasz köszönöm, ez igen, amikor a "profikat" említettem erre gondoltam.
(#) tomat5 válasza Barkóca hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Szia

400m volt a táv és ment. Az olcsó12f509-ben nincs uart ezért csak data és clk ment ki. Alapban data alacsony szinten van. Ha a vevő felteszi magasra akkor tudja az adó, hogy mehet a menet. Az órajelet a vevő billegteti. Ha magas jöhet egy bit, ha újra magas akkor jöhet a következő. Az clk és data vonalat EZZEL a megoldással 12v-ra illesztettem egyenként. Kell +2 ellenállás és tranzisztor de cserébe működik.
Üdv.
(#) atiotezer hozzászólása Feb 15, 2012 /

Sziasztok

Ha valakinek lenne egy kis ideje, lefordíthatná nekem a mellékletben található asm-t.

Előre is köszönöm.
(#) kaqkk válasza atiotezer hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Az MP lab ingyen letölthető avval le tudod fordítani magadnak .

Szia !
Továbbra is azt mondom ez tetszik hasonlót csináltam már csak CENTRONICS porton soros AD-vel, ezt egyszer kipróbálom élesben.Köszönöm a gondolatébresztő megoldást.
(#) atiotezer válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Próbálkozok, csak nem haladok, azért írtam ide.
2 éve foglalkoztam utoljára PIC-el, akkor is csak az elején jártam.
(#) alcatras7 hozzászólása Feb 15, 2012 2 /

Sziasztok!

Van egy tökletes állapotban lévő ********

Üdv.:
Balázs
Tilos a hirdetés a topicban! --vicsys
(#) Hp41C válasza atiotezer hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

MpLab letöltése, telepítése. Project / Project Wizard, tovább, típus kiválasztása, tovább, assembly, project könyvtár és név kiválasztása, tovább, forrás állomány hozzáadása, befejezés. Release mód, absolute kód fordítása... És lefordul...
(#) Pepebá válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Hali!
Azt hiszem minden igényt kielégítő választ kaptunk a zajok elleni küzdelem kérdéseiben, köszönet érte.
Azt viszont még megkérdezem hogy azt árnyékolt vezetékek köpenyét hova kell kötni, jelföld vagy az ÉV rendszer védővezetőjére (EPH-ra)
Azért feszgetem ezt a kérdést mert szakterületem az erősáram és tudom hogy túlfeszültségek esetén potenciál emelkedés léphet fel a jelföldön és talán előnyös lehet a köpeny potenciálrögzítése.
Az I2C-n kb. 5-10 m távolságra reménytelen a megbízható működés? (szenzorokat és I/O bővítőt akarok így működtetni)
Üdv.
(#) potyo válasza Pepebá hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Én a jelföldre kötném az árnyékolást, viszont egy ponton közösíteném a jelföldet és az érintésvédelmi földet, célszerűen a tápegység kimeneti pontjánál. Persze csak ha nem követelmény a földfüggetlenség.

I2C jó lehet 10 méteren is, csak lehet, hogy le kell lassítanod.
(#) Hp41C válasza Pepebá hozzászólására (») Feb 16, 2012 / 1

Szia!

- Földpotenciál eltérések esetén galvanikus leválasztás kell. Az adatgyűjtő berendezés jelföldjéhez kell kötni az árnyékolást, a távoli modulotnál semilyen fémes csatlakozás nem lehet a vonal és a modul jelei és a modulnál levő egyébb jelek (föld) között.
- A rendszer tápegységénél kell kialakítani egy bontható (csavaros - nem dugaszolós) kötést (árammentesen) a jelföld és az életvédelmi föld között. A bonthatóság a földelési ellenállás méréséhez, ellenőrzéséhez kell.

I2C (ahogy maga a neve is mondja Inter Integrated Ciruit) IC-k közötti kommunikávió, nem berendezések közötti. A felhúzó ellenállások csökkentésével lehet a kábelkapacitásokat kompenzálni, de ennek az egységek meghajtó képessége szab határt.
Következő: »»   209 / 1211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem