Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
PIC18F4550 szeretnék feszültséget mérni MikroC programnyelvben . Valaki tudna nekem ajánlani olyan weboldalt, ami ezzel a témával foglalkozik? Köszönöm előre is!
Szerintem a példa projektjei tökéletesen megfelelő, hogy megértsd + 4550 doksi. A 16F877-re ha jól tudom teljes példa projekt van. Azt könnyű a 4550-re "átértelmezni".
A lényeg benne van, persze a láb kiosztásban van eltérés, de ezt már meg kell tudni oldani, ha méricskélni akarsz.
Sziasztok !
Azt szeretném kérdezni tőletek mi a tapasztalat nálatok a Pic bemenetére kötött hosszú kábellel kapcsolatban, ugyanis nálam gyakran előfordul, hogy összeszedi a hálózati zavart és lefagy a Pic. Ezt a problémát ugyan megoldja a WDT, de attól tarok, hogy a törlésig rossz címre ugrik a program és csinál valami hülyeséget vagy tönkre megy. A hőmérőim 200 m-ig hibátlanul működnek árnyékolt kábellel de egy Cat 6-os UTP kábellel már gond van ha pl. nyomógombokat akarok beolvasni.Ti hogyan csináljátok, Zener,optocsati, stb ? Egyébként díjazlak benneteket ,azt is aki próbálkozik és azt főleg aki segíteni próbál, ha csak tehetem olvasom az oldalt, a PIC a kedvenc témám csupa nagy betűvel csak nincs elég időm kísérletezni de már csináltam ezt azt, úgyhogy segítek bárkinek ha tudok,mert egy-két nagyon profi van közöttetek, ezt jó látni. Köszönettel : Barkóca
A bemenetek "védelmére" szerintem az optocsatoló a legjobb megoldás ha hosszú a nyomógomb vezeték.
Hali!
Én optocsatolóval védem a bemeneteket és a kimeneteket pedig relével vagy szilárdtest relével. Milyen hőmérőket használsz? én I2C-n próbálkozom, de én is tapasztalom a zavarok összeszedését. Gondolom itt ajánlatos árnyékolt vezetéket használni. Hamár itt tartunk, a PIC tápjának GND-jét az erősáramú hálózat védővezetőjével össze kell kötni vagy attól szigetelten kell használni? Mi a gyakorlat és tapasztalat? Üdv.
A mostani projektem lm35 ös szenzorra íródik Ez egyszerű analóg kimenetű (4db lesz a pic en) ezek olcsóbbak mint az I2c-s érzékelők és a 10mv/ c os pontosságnál most nem kell több .
Hali!
Nem ismerem az LM35-t, ennek kimenetét analóg jelként dolgozod fel a PIC-el? ezt kell hitelesíteni? Üdv.
Szia
Épp most küzdöttem hasonló problémával. Lehet, hogy nem a legegyszerűbb megoldást választottam, de én úgy oldottam meg, hogy az "adó" oldalra is tettem egy olcsó PIC-et (12f509). A kettő között egy szinkron kommunikáció van 1 adat és egy órajel vezetékkel. Felhasználtam részben EZT. 400 m vezetékkel próbáltam és kifogástalanul megy. A pic maradék lábai lehetnek bemenetek vagy kimenetek mindegy. A vevő oldalon 3 portláb elhasználásával annyi bemenetet kezelhetsz amennyi szabad láb marad az adó oldali pic-en. Üdv.
Sziasztok!
Igaz nem nekem célzódott de egy pár észrevétel, az optocsatolóval egyet értek csak én mindig az ésszerű lehetőleg legegyszerűbb megoldásra törekszem az a tapasztalat, hogy ami az asztalon működik az a helyszínen nem biztos, hogy elsőre indul és illik azonnal kezelni a problémát és egy "nyitott" bemenetet mostoha körülmények között könnyebb leellenőrízni mint egy védettet több okom nincs rá.Egyébként kettős szigetelésű tápot használok ha csak lehet "elhatárolódok" a védővezetőtöl ennek több oka is van.Használtam már KTY-okat,LM35-öt MCP9...-okat most DS-eket használok normál körülmények között szerintem kiválóak. Az I2C eszközök csak panelon jók az 20-30 cm.-nél több kábelt nem bír el hacsak nem oldod meg a szoftveres késleletést vagy transzponder ic-t használsz,az analóg szenzorok is jók csak illesztés erősítés referencia állítgatás stb. amiről írtam az egyszerűség de azért bolondbiztos legyen. Üdv: Barkóca
A helyzet az hogy nagyobb távolságra még nem használtam az lm 35 -öt ez éppen 1-2m távra és zajos környezetbe (autóba) készül . Ezek szerint kár is próbálnom ?
inkább fejlesszek ds18s20 ra ? Ahhoz kell árnyékolt veteték ?
Szia !
Ez jó ez tetszik ezen már én is gondolkodtam csak mindig abba halt el a megoldás ,hogy nem igaz hogy nem lehet egyszerűbben megoldani ugyanis gondold el egy adott helyen össze kell gyűjteni a nyomógombokat és a közelben sehol nincs hálózat (tápgond) egy újabb hosszú tápvezeték újabb zavar forrása lehet de a megoldásod jó ha a táp adott. Üdv: Barkóca
Szia !
Nem, nyugodtan fejleszd ha azzal akarod árnyékolt vezetékkel hibátlanul fog működni, a DS... nem kifejezetten érzékeny a vezetékre (1 vezetékes buszra igaz) én 1 eres árnyékolt vezetéket használok de már működött 100 m-es tekercs MT-kábellel, gubancban is CAT 6-sal is, én a rövid távolságot az I2C buszra értettem. Üdv: Barkóca
Köszönöm a megnyugtatást (akkor ezt már nem írom át)
de tervben van a DS is .
Szia
4x0.22-es vezetékkel próbáltam. 2 táp (12Vdc)egy órajel egy adat. Az adó oldalon az 5V-ot zenerrel állítottam elő. Más 230-as vezetékek mellett ment az enyém párhuzamosan, de nem volt gond. Igaz nem is volt durva a környezet. Üdv.
Szia !
Milyen távolságon próbáltad ?Semmi RS485 csak Data Clock és más semmi, mert én 200-300 m-re gondolok.A Zener egyébként nekem is gondot megoldott már. Üdv: Barkóca
Szia!
A zajok ellen: - Meghajtó oldalon alacsony kimeneti impedancia: Analóg jelnél feszültség követő erősítő, digitális jelnél vonalmeghajtó. - Nagy távolságokra nem TTL szintek használata. Pl. RS232 / RS485 meghajtók. - Vevő oldalon bemeneti védelem: soros ellenállás, zener, szűrőkondenzátor. Működik... 9V -os DC motorokat tartalmazó áramkörben biztosan megy a vezérlő PIC. - Digitális jel vétele esetén hiszterézises vevő. - Rendes tápszűrés a kontrollernél. Ld. fejléc... - Nagyáramú meghajtóknak külön tápellátás, még akkor is, ha azok is 5V -ról mennek. - Vastag (min. 1 mm széles) jelföld és táp vezeték a paneleken, a nagyáramú meghajtók vezetéke csak a tápegység pontjában csatlakozzon a kontrollerével. A digitális részen hálós föld. A "földhurok" itt csökkenti a földelés impedanciáját, a néhány mV indukálódó zavarjel nem befolyásolja a digitális áramköröket. - A hosszú kábeleken minimum annyi jelfőld ér, ahány jel ér van. Sodrott érpárak használata (UTP esetén a fehérrel jelzett vezetékek menjenek a földre), szalagkábel esetén minden második ér legyen föld. - Hosszú kábelen kerülni kell a nyitott kollektoros meghajtást (I2C vezetékei, nyomógombok, kétirányú digitális jelek). A hosszú kábel nagy kapacitást jelent, a jel magas szintje csak nagy időkéséssel áll be. - RS485 többszáz méterig nyújt (galvanikusan leválasztott) megoldást kétirányú digitális kommunikációra. (Használom 120kV, 6kV, 0.4kV erőátviteli elosztókban - 0.75 mm2-es, árnyékolt négyerű vezeték, nem szabad más kábellel toldani, a leágazások nem lehetnek túl közel egymáshoz, a vezetékről a jelágazásnak rövidnek kell lennie, mindkét oldalon lezárni hullámipedanciával és előfeszíteni az egyik végen. Üzembiztos kommunikáció 38400 Baud -dal...)
Hali!
Azonos véleményen vagyok a kettős szigetelésű táppal kapcsolatban, csak a hosszabb vezetékek miatt vetettem fel a kérdést. Az árnyékolt vezeték köpenyét a táp GND-re vagy az erősáram védővezetőjére ajánlatos csatlakoztatni? Az I2C-s eszközök 10m körüli távolságban nem remélhető árnyékolt vezetékkel sem megbízható működés? Jelenleg használok autóban kb 1.5m-es árnyékolt vezetékkel két érzékelőt és nem tapasztaltam problémát. Üdv.
Szia !
Ez gyönyörű és kimerítő válasz köszönöm, ez igen, amikor a "profikat" említettem erre gondoltam. Üdv: Barkóca
Szia
400m volt a táv és ment. Az olcsó12f509-ben nincs uart ezért csak data és clk ment ki. Alapban data alacsony szinten van. Ha a vevő felteszi magasra akkor tudja az adó, hogy mehet a menet. Az órajelet a vevő billegteti. Ha magas jöhet egy bit, ha újra magas akkor jöhet a következő. Az clk és data vonalat EZZEL a megoldással 12v-ra illesztettem egyenként. Kell +2 ellenállás és tranzisztor de cserébe működik. Üdv.
Sziasztok
Ha valakinek lenne egy kis ideje, lefordíthatná nekem a mellékletben található asm-t. Előre is köszönöm.
Az MP lab ingyen letölthető avval le tudod fordítani magadnak .
Szia !
Továbbra is azt mondom ez tetszik hasonlót csináltam már csak CENTRONICS porton soros AD-vel, ezt egyszer kipróbálom élesben.Köszönöm a gondolatébresztő megoldást. Üdv: Barkóca
Próbálkozok, csak nem haladok, azért írtam ide.
2 éve foglalkoztam utoljára PIC-el, akkor is csak az elején jártam.
Sziasztok!
Van egy tökletes állapotban lévő ******** Üdv.: Balázs Tilos a hirdetés a topicban! --vicsys
MpLab letöltése, telepítése. Project / Project Wizard, tovább, típus kiválasztása, tovább, assembly, project könyvtár és név kiválasztása, tovább, forrás állomány hozzáadása, befejezés. Release mód, absolute kód fordítása... És lefordul...
Hali!
Azt hiszem minden igényt kielégítő választ kaptunk a zajok elleni küzdelem kérdéseiben, köszönet érte. Azt viszont még megkérdezem hogy azt árnyékolt vezetékek köpenyét hova kell kötni, jelföld vagy az ÉV rendszer védővezetőjére (EPH-ra) Azért feszgetem ezt a kérdést mert szakterületem az erősáram és tudom hogy túlfeszültségek esetén potenciál emelkedés léphet fel a jelföldön és talán előnyös lehet a köpeny potenciálrögzítése. Az I2C-n kb. 5-10 m távolságra reménytelen a megbízható működés? (szenzorokat és I/O bővítőt akarok így működtetni) Üdv.
Én a jelföldre kötném az árnyékolást, viszont egy ponton közösíteném a jelföldet és az érintésvédelmi földet, célszerűen a tápegység kimeneti pontjánál. Persze csak ha nem követelmény a földfüggetlenség.
I2C jó lehet 10 méteren is, csak lehet, hogy le kell lassítanod.
Szia!
- Földpotenciál eltérések esetén galvanikus leválasztás kell. Az adatgyűjtő berendezés jelföldjéhez kell kötni az árnyékolást, a távoli modulotnál semilyen fémes csatlakozás nem lehet a vonal és a modul jelei és a modulnál levő egyébb jelek (föld) között. - A rendszer tápegységénél kell kialakítani egy bontható (csavaros - nem dugaszolós) kötést (árammentesen) a jelföld és az életvédelmi föld között. A bonthatóság a földelési ellenállás méréséhez, ellenőrzéséhez kell. I2C (ahogy maga a neve is mondja Inter Integrated Ciruit) IC-k közötti kommunikávió, nem berendezések közötti. A felhúzó ellenállások csökkentésével lehet a kábelkapacitásokat kompenzálni, de ennek az egységek meghajtó képessége szab határt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |