Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Érdeklödnék,hogy a Crystek oscillátort hol lehet megrendelni.Nekem is szükségem lenne egy 1,6-3,2ghz-re. Köszönöm előre is a válaszodat
Üdv mindenkinek!
Érdeklődnénk kinek van működőképes kipróbált TSA5511 szintézer Ic hez működő képes programja? Mivel nekem nem működik a neten találhatókkal ![]() Most odáig jutottam , hogy TV tunert gondoltam hozzá illeszteni a benne lévő szintézer ic helyett tsa511 re kicserélni. így a program szerint az 50Mhz től 900mhz ig jól működhetne a signál generátor. Ami még érdekelne mi a külömbség az SMD és a DIP tokos TSA5511 között mert van vele gondom?
Próbálkoz a Farnell nél nekik van ilyen oscillátor.
Hello, jobb híján itt van egy. De egyelőre ne kérdezz felőle, mert rég volt. Ám az I2C kiíró rutin mindenképp működik, a biteket meg variáld kedved szerint.
Helló Medve!
Köszi a küldeményt bele is néztem de nem erre gondoltam ![]() Oda kellett volna írnom , hogy PIC16F84 hez kéne a program és egy kapcs rajz a TSA5511 SMD változatához mivel a bekötések sem egyeznek a Dip tokossal. Elnézést!
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy LMX... szintézer IC-vel hogyan tudok beállítani 1000-es osztást? Mert ugye van a bemeneten egy 32/33-as osztó, illetve programozáskor külön tudom írni az NA és NB regisztert. Ha az NA-t 0-ra állítom, akkor gyakorlatilag NB*32-es osztást kapok, így viszont csak 32-nek egész számú többszörösével tudok osztani (ez idáig megy is szépen). A baj ott van, hogy nem igazán értem az NA regiszter működését, hogy ez a nyelőszámláló ez pontosan mit is csinál? Konkrétan igazából az érdekelne, hogy tetszőleges előosztáshoz hogyan tudom meghatározni az NA és NB értékét. (Az R osztó nem érdekes, mert jelenleg egy frekvenciamérőhöz lenne szükségem az N osztó beállítására) Elnézést, ha esetleg nagyon alap dolgot kérdeztem, remélem valamelyik kedves fórumtársnak lesz türelme/kedve kicsit segíteni. Előre is köszönöm.
Szia!
A cikkemben kitárgyalom a PLL osztóinak működését. A képlet pedig: osztás=(NBxelőosztó)+NA Az előosztó értéke jelen esetben 32, az NA értéke pedig 0-31 között változtatható. Így neked az NB regisztert 31-re kell állítani, az NA regisztert pedig 8-ra. (31x32)+8=1000
Köszönöm szépen, pontosan erre volt szükségem
![]()
Szívesen!
De neked a programozás során nem kell különválasztani az N osztót NA-ra és NB-re. Ezt a PLL IC elintézi helyetted. Egyszerűen beírod az N regiszterbe hogy 1000-el szeretnél osztani, a PLL majd levágja az alsó 5 bitet amit beír az NA-ba a többit pedig az NB-be.
Való igaz, most ellenőriztem (papíron), így van, ahogyan mondod
![]() Eddig próbáltam megérteni, a nyelő működését, így viszont tényleg sokkal egyszerűbb, kézenfekvőbb. Még egyszer köszönöm!
Sziasztok,
Végigolvastam a topikot. Most ismerkedem a PLL-lek lelkivilágával. A következő probléma megoldásában lenne szükégem segítségre. Függvénygenerátor építésére adtam a fejem. Sikerül hozzájutnom egy MAX038 IC-hez. Ez gyakorlatilag egy VCO vezérelt jelgenerátor. Ennek a frekvenciáját szeretném stabilizálni egy PLL-lel, az egészet pedig majd PIC-el vezérelni. 4-5 frekvencitartományt gondoltam kialakítani. A legelső 0-10KHz, 0,1 HZ-es lépésekben. A többi tartomány és a lépésköz dekándonként nőne. Pl. a következő tartomány 10KHz-100Khz, 1Hz-es lépésekben és így tovább. Egyelőre elakadtam ott, hogy milyen PLL IC-t használhatnék. Néztem az LMX2316-tot, de ahogy olvasgattam ez nekem nem alkalmas, mert nem lehet vele Hz-es nagyságrendben lépéseket bellítani. Ill. jól értelmezem, hogy a min. bemenő frekvenia 100Mhz lehet? (adatlapból >> fIN : RF Input Operating Frequency - VCC = 2.3V to 5.5V >> min:0.1 GHz, max:1.2 GHz) Tud valaki olyan PLL-t, ami megfelelne az alábbi elvárásoknak? - a fenti frekvencia tartománynak megfelelően akár 0,1Hz-es lépésköz (ez a frekvencia tartomány emelkedésével szintén emelkedik, lásd fent) - lehetőleg i2c, vagy SPI, vagy valamilyen soros interfész a programozáshoz, beállításhoz - kapható legyen ![]()
Ez nem igazán az, amit keresek, de köszi.
Eleg nagy felbontas elvarasod van. Nem tudom mire lehet jo az,..Viszont LMX-et is hasznalhatsz, a referencia orajelet meg eloallitod egy relativ kisfrekvencias DDS-el. (20..50MHz) Igy kialakithato a megfelelo frekvencia felbontas, talan. Ez a VCO-tol is fugg, mert lehet hogy nagyobb lesz a faziszajod mint a frekvencia lepes. Vagy a PLL-t es a VCOt elfelejtve hasznalj DDS-t.
ui:most latom hogy ez csak 20 MHz-ig megy.
A MAX 038 tulajdonképpen egy VCO. A CD4046 -ban is van VCO. Azért mondtam, hogy tanulmányozd, mert a feladatodhoz csak a PLL -re van szükséged belőle. Bár a PLL -t elkészítheted logikai kapukból is.
Amire neked szükséged van az egy referencia oszcillátor, referencia osztóval, illetve egy beállítható osztóra (osztó láncra), amivel a MAX VCO -jának kimenőjelét leosztod, hogy a referenciaosztó kimenete, és a beállítható osztó kimenete a fázisdetektorba vezethető legyen. Egész biztosan gondjaid lesznek a 0,1 Hz felbontás miatti meglehetősen sok lépés miatt. Szerintem érdemesebb lenne mikrovezérlőt használni, akkor azonban minek a MAX IC.
Általában annak az áramkörnek van lelkivilága, amit nem, vagy nem eléggé ismerünk.
Hat akkor itt sok lelkivilag lehetne, mert altalaban a kerdezo azert nyitja a topikot mert nem ismeri elegge az eszkozt, vagy annak megfelelo hasznalati modjat. Pl. egy RF aramkorrol egesz pszichoanaliziseket lehetne irni
![]()
A 0,1 Hz -es felbontás (lépés) miatt problémás a projekt, ilyet igazi nagy képességű szélessávú generátorokban csinálnak. Általában egymásba ágyazott PLL -ekkel szokás, és /vagy kevergetéssel. Ennél valóban sokkal egyszerűbb egy DDS áramkör használata, tekintve hogy valamilyen soros buszról szeretné vezérelni.
Igen, nekem ami kellene az az osztók, ill. a fázis detector. VCO, stb. nem, mert az benne van a MAX038-ban. Már azon goondolkodtam, hogy megcsinálom diszkrét alkatrészekből.
Én egy olyan mikrovezérlőről sem tudok, amely 0-20MHz-ig tud előállítani háromszög, négyszög és szinusz jelet 10-90%-os kitöltési változtatással. ![]() Amúgy nem lenne baj, sem a felbontás, sem egyéb dolog, ha lehetne kapni pl. MC 145191F típusú IC-t, mert az minden igényemet kielégítené, ráadásul a leírása alapján egészen alacsony frekvencián is működik (<<1Hz). De sajnos nem lehet kapni és eddig nem is találtam hasonló típust. De ha valaki tud MC 145191F vagy MC 145193 az is jó megoldás. ![]()
Nem hiszem, hogy olyan nagy elvárás az, hogy egy 100Hz-es jelet 0,1Hz pontosan be lehessen állítani.
Nagyobb frekvencián természetesen nincs ilyen pontosság elvárásom (mint azt feljebb le is írtam). Arról van szó, hogy azért legalább 0,1% vagy ha lehet akkor 0,01% pontosan azért be lehessen már állítani. Az áramkörök már amatör viszonylatban is lehetővé teszik ezt elérhető áron, akkor miért ne? Viszont egy DDS-el nem bonyolítanám a dolgot. Ha már DDS-t használnék, akkor már elhagynám a MAX ic-t és azzal állítanék elő hullámformákat. Akettő szerintem felesleges együtt.
Mint írtam, ez a felbontás csak alacsony frekvencián élne. Ahogy megy feljebb a frekvencia, úgy nőne a lépésköz is. Pl. 1MHz környékén elég nekem az 1KHz ( vagy esetleg a 100Hz)-es felbontás is.
Oszd el a 20 MHz -et 0,1 Hz -el, ennyi lépés kellene. Ez egy jó hosszú számlánc lenne ám. Ezt úgy szokás megcsinálni, hogy ahány dekád annyi pll, amik egymásba vannak ágyazva. A kevergetés meg azért szükséges, mert ha túl alacsony frekvencián történik az összehasonlítás, akkor nagy lesz a beállási idő
Nem kell csak max. 1KHz-ig 0,1Hz, az meg mindeössze 10e lépés. Ez már egy 14 bites osztóval megvalósítható. Ekkora (vagy nagyobbb) osztó gyakorlatilag mind PLL ic-ben van (legalábbis amit eddig néztem).
Itt inkább a legalacsonyabb használható frekvencia a gond. Az MC145xx IC-k le tudnak frekvenciában menni DC-ig a leírás alapján, de pl. az LMX2316 adatlapján 100MHz a legkisebb frekvencia, ami sokkal-sokkal nagyobb, mint ami nekem kell.
Sziasztok, kérdésre kérdésem támadt. Az, hogy a PLL lépéseit a referencia frekvenciája adja ugye. Ez ebben az esetben 0,1 (ill 1) Hz. Miféle fázisdiszkriminátor és hurokszűrő az, ami ezen a frekvencián helyesen működni képes? Nem lesz ebből megoldhatatlan nehézség?
En csak erre valaszoltam:
Idézet: „Néztem az LMX2316-tot, de ahogy olvasgattam ez nekem nem alkalmas, mert nem lehet vele Hz-es nagyságrendben lépéseket bellítani.”
Feltehetően probléma lesz. Erre hívtam fel a figyelmét. A referenciát és a VCO frekvenciát is le kell osztani 0,1 Hz -re a fáziskomparátor számára.
Használhatatlanul lassú lesz a beállása. Ha egyáltalán működni fog.
Szeretném megépíteni egy szintézert, de LMX 2306 áramkört nem tudok keríteni. Tudnátok segíteni, hogy hol lehet beszerezni ? Előre is köszi
|
Bejelentkezés
Hirdetés |