Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   210 / 1211
(#) Barkóca válasza Pepebá hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Sziasztok !
Nos, én a védőföldtől való "elhatárolódást" azért írtam mert tapasztalatból tudom ,hogy mindig vannak és lesznek önjelölt villanyszerelők akik nem hülyegyerekek egyébként csak jellemző rájuk az, hogy "így szoktuk csinálni és működik" nemegyszer találkoztam már a nullából "leakasztott" védővel egy terhelés vagy feszültség alatt végzett munka vagy egy nulla szakadás esetén a következmények beláthatatlanok.Ezért én ha csak lehet mindent függetlenítek a védőföltől, ez fizikailag nem egyszerű sokszor lehetetlen egy földfüggetlen hidegpont kialakítása. Mindig a jelföld legyen a mérvadó Potyo válaszával egyébként egyetértek.Egy biztos EPH pont sajnos nincs mindenhol kialakítva.Az I2C buszt én próbáltam mezítlábasan igaz nem árnyékolt kábellel de 1 m után már nem volt megbízható nyilvánvaló nem erre találták ki ezért nem próbálkoztam tovább.
Üdv: Barkóca
(#) donjon hozzászólása Feb 16, 2012 2 /

Sziasztok!
Van egy 29f32g08cbaba wp b (4gb)memória chippem,
Mivel csereszabatos ez?Amit itthon lehet occón kapni.
Jó lenne olyan pendrivot találni amibe ilyen,vagy cuppra cserélhető van

Köszönöm a kedves fórumtársak segítőkészségét
(#) Pepebá válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Üdv. Nektek!
Köszi a válaszokat, azt hiszem most már egyértelmű a dolog. Tápegységnél egy ponton, bonthatóan közösíteni a védőföldet és a jelföldet. Továbbiakban pedig sugarasan, egységenkénti csomópontokkal mindent a jelföldre kötni (már amit szükséges) a kábelekben lehetőleg azonos legyen az infó és jelföld vezeték.
Ahol felelőtlen szakik elbaltázták a védővezető kiépítésének módját ott nem a jelföld-védőföld kérdése a legnagyobb probléma.
(#) Barkóca válasza Pepebá hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Sziasztok!
Ez így igaz, de ez már egy másik történet.Úgy gondolom ez a " hosszú kábel" téma megért egy pár percet.Köszönet a válaszokért.
Üdv:Barkóca
(#) Balagemann2031 hozzászólása Feb 16, 2012 /

Sziasztok!
Lenne egy olyan problémám, hogy 18F4550 re bootloaderrel feltöltök egy rá írt próba hex-et, és eddig annyit vettem észre, hogy csak szimplán nem fut, nem csinál semmit (szimulátorban minden oké) aztán a bootloader progival kiolvastam a hex-et a picből, és nagy üresség, csak a 3/4 én van egy 5--6 soros kód (gondolom a bootloaderé, mert amit rá akartam tenni az nem is hasonlít rá, tehát valamiért nem akarja a progit rátenni a pic-re... Valakinek van tanácsa? Köszi!
(#) icserny válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Rossz linker állományt használtál, s oda akartad a programodat tölteni, ahol a bootloder van.
(#) Balagemann2031 válasza icserny hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Hello!
Bocs de a "rossz linker állomány alatt mit értesz?"
(#) locked hozzászólása Feb 16, 2012 /

Sziasztok!
Megépitettem ezt a kapcsolást:http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/digitalis_ora_homerovel.html?pg=5(közös katódos lijelzővel).Sajnos nem működik(sajna ez már a második óra),de a .hex-et az Ohsonsoft szimulátorjába töltve sem,csak nyolcasokat jelez és a tizedes pont villog.Ugyan így a nyákon is.Saját panelt terveztem hozzá.BASIC-ban írt tesztprogival működik a nyák.Valamit én szurhattam el vagy véletlenül nem a végleges .hex-et töltötte föl a szerző?Esetleg valami időzítési probléma lenne,talán az a gond,hogy a hőmérő ic-t nem építettem be?Sajnos a programozás terén még teljesen kopasz vagyok talán a PICBASIC érthetőbb valamelyest. Ezzel a progival teszteltem:
(#) Barkóca válasza locked hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Szia !
Huh... ez így elsőre rettenetesen néz ki de kezdésnek nem rossz valahogy el kell kezdeni.Én is Basic-ben írom a dalt de Picbasic-ben ez úgy látom az Ohson-é ezt annyira nem ismerem de szerintem ebenguba.Figyelj holnap kitalálok valamit, hogy legalább el tudj indulni ma már nem mélyedek bele, összerázzuk vagy írunk egy újat.
Üdv:Barkóca
(#) makait1 hozzászólása Feb 16, 2012 /

Sziasztok
Egy zümmer frekijét szertném változtatni egy potival, de az alábbiak szerint nem jön össze, csak egy azonos hangon szól. Mit rontottam el?
(#) locked válasza Barkóca hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Igen elég gyenge,másfélórás protonbasic ismerkedés eredménye,célja a hardverteszt volt,mert az órám nem működik az eredeti szoftverrel.Így legalább tudom,hogy a panelem jó.
(#) Barkóca válasza locked hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Egy kicsit azért belekukkantottam Rumcájsz azért figyelemreméltóan megalkotta ezt az órát, de sajnos nem derült ki hogyan építette fel a programot.Elképzelhető, hogy az iniciálás során amikor küldi a reset impulzust a DS-nek az nem válaszol (mert nincs) és nem lép tovább a program de ez csak egy tipp.
Üdv: Barkóca
(#) icserny válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Feb 16, 2012 / 1

Idézet:
„Bocs de a "rossz linker állomány alatt mit értesz?"”
Rossz az, ami nem jó.

A Microchip is leírta az USB stack mintapéldáinál, hogy melyik linker állományt kell használni (ott van minden mintapélda mellett a módosított linker állomány).

Én is leírtam a PICCOLO projekt "A kísérleti áramkör" c. fejezetében, hogy a PICCOLO projekt mintapéldáinál melyik linker állományt kell használni és hogyan. Mi nem világos ezek után?
(#) locked válasza Barkóca hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Sajnos nálunk a boltban 12x-es áron(HE-Store-hez képest)kínálták a ds18b20-at,azért nem került beépítésre,de tanulni pontosan jó lesz a panel.A szerző valóban szép munkát végzett,nem kételkedni akartam benne.
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Feb 17, 2012 /

Jó napot!
Valaki mondja meg hogyan lehet a Pickit2 device állományát bővíteni mert az Mplab-ban sem lehet a 16f1826-ot programozni, a Pickit 2 meg nem is ismeri. Pedig egyszer már írtam ilyet. De azóta refresh dö vidóz. Nagyon szépen köszi!
(#) Hp41C válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Hiába van a Device file -ban egy "ExportToMpLab" mező, az MpLab nem ebből veszi az információt.
Egyébként nagyon úgy látszik, hogy a 8.83 az utolsó MpLab verziók egyike... Át kell lassan térni az MpLabX -re...
(#) n_yálastrubadúr válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Akkor most miként írhatom a pic-et? A Pickit állományát nem lehet bővíteni?
(#) Balagemann2031 válasza icserny hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Hello!
Bocs hogy hülyeséget kérdeztem, csak nem használtam még plusz linker fájlokat, és azt hittem hogy a az amit írsz csak C-nél kell...Mostmár világos Köszi!

Feltettem a 8.83. Mostmár bosszant, hogy semmit se tudok elérni. Pedig Apa forraszóállomásában is ez a pic van!!!
(#) icserny válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Idézet:
„nem használtam még plusz linker fájlokat”
Sajnos, nem nagyon divat ezzel foglalkozni, pedig a linker állománnyal lehet/kell testre szabni a memória beosztását, hogy mi hova kerüljön.

Igaz, a makrókat sem nagyon divat használni, pedig sok favágástól menetesíthetné az assembly nyelven programozókat.

Valaki kérem.
Hogy lehet, hogy eddig valahogy összejött most semmit nemtudok a 16f1826-al csinálni, amikor már egyet írtam, még a program is megvan??
Nagyon sürgős lenne. Holnapra a kormányszervó vezérlés nélkül nem maradhat, és itt agyönyörű áramkör de nemtudom feltenni rá a programom..
(#) El_Pinyo válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Az MPLAB PicKit 2 alól nem is fogja programozni ezt a típust. Első körben töltsd le innen a Device Filet, majd a pickit2 telepítési könyvtárában írd felül az ott levő device Filet (a v2.61-es verziójú Pickit 2 kezelőszoftver is kell, ha esetleg régebbi lenne nálad telepítve). Ezután a PicKit 2 saját szoftverével tudod majd programozni az eszközt. Úgy rémlik, hogy a listából a felhasználónak kell kiválasztani a programozandó eszközt, tehát automatikusan nem fogja felismerni. Azt hiszem korábban már volt róla szó valamelyik PIC témában a device File frissítéséről, keress rá, hátha valamit nem jól írtam, nehogy gondod legyen belőle!
(#) n_yálastrubadúr válasza El_Pinyo hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Most itt szavakban nem tudom leírni de 100 pont neked. Én annyira a ketyerémen agyalok, hogy nagy gáncsok az ilyen állománybővítmény kérdések. De köszi köszi és köszi !!
(#) n_yálastrubadúr válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Mostmár látja írja de ahogy betöltöm a pickit2-be kiírja hogy:
Warning: No configuratoin words in hex file.
in Mplab use file-export to save hex with config.
??

Szia!

-A PICKit2 -ét lehet, az MpLab -ét nem lehet a device editorral...

- A PICKit2 honnlapjáról le kell tölteni a Pk2DeviceFile.dat
1.62.14 verzióját. Ki kell lépni a programjából, a régi Pk2DeviceFile.dat -t átnevezni más névre, a helyére tenni az 1.62.14 verziót, újraindítani a programot.

- Láss csodát : Device Family / Midrange / 1.8V Min ...

Szia!

A forrásban meg kell adni mind a két konfigurációs szót.

köszi 'c, de megvan adva :
  1. __config _CONFIG1, _FOSC_INTOSC & _WDTE_OFF & _PWRTE_ON & _MCLRE_OFF & _CP_OFF & _CPD_OFF & _BOREN_OFF & _CLKOUTEN_OFF & _IESO_OFF & _FCMEN_OFF
  2. __config _CONFIG2, _PLLEN_OFF  & _LVP_OFF & _STVREN_OFF

Milyen hex formátumot használsz a projext -ben? Intel hex 32 bit -es formát jól importálja.

1826.HEX

Igen. Erre nem írja ki..
ez a rövid összes kimenet bekapcsoló
  1. list      p=16f1826          
  2. #include <p16F1826.inc>
  3. errorlevel -302    
  4.  
  5. __config _CONFIG1, _FOSC_INTOSC & _WDTE_OFF & _PWRTE_ON & _MCLRE_OFF & _CP_OFF & _CPD_OFF & _BOREN_OFF & _CLKOUTEN_OFF & _IESO_OFF & _FCMEN_OFF
  6. __config _CONFIG2, _PLLEN_OFF  & _LVP_OFF & _STVREN_OFF
  7.  
  8.  
  9. BANKSELOSCCON
  10. MOVLW   B'01101000';>>> 4 MHz
  11. MOVWFOSCCON
  12.  
  13. BANKSELPORTA
  14. CLRFPORTA
  15. BANKSELLATA
  16. CLRFLATA
  17. BANKSELANSELA
  18. CLRFANSELA
  19.  
  20. BANKSELPORTB
  21. CLRFPORTB
  22. BANKSELLATB
  23. CLRFLATB
  24. BANKSELANSELB
  25. CLRFANSELB
  26.  
  27.  
  28.  
  29. BANKSELTRISA
  30. MOVLWB'00000000'
  31. MOVWFTRISA
  32. BANKSELTRISB
  33. MOVLWB'00000000'
  34. MOVWFTRISB
  35.  
  36.  
  37.  
  38. LOP
  39.  
  40. MOVLW0XFF
  41. MOVWFPORTA
  42. MOVWFPORTB
  43.  
  44. GOTOLOP
  45.  
  46. END
(#) n_yálastrubadúr válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Mármint a tiédre nem írja ki.
Az enyémre még minfig, és semmit sem csinál
Következő: »»   210 / 1211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem