Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Ha nem túlzottan szennyezett, kárpittisztító habot javasolnék, amit száradás után ki lehet porszívózni a kosszal együtt. Ha vannak koszosabb részek akkor foltbenzin. Mindenképp a helyén kifeszített állapotban próbálnám tisztítani, mert mint ahogy Puklee kolléga is írta különben össze megy.
Ha ezt a két szert használom nem lesz foltos? Mert én tisztítottam kifeszítetten is de a ragasztó amivel ráragasztották átütött és csúnya foltokat hagyott rajta, gyakorlatilag még csúnyább lett mint előtte. Van egy szakadt már nem használható darabom azon kellene lehet kipróbálni. Ezt ajánlom martinovnak is ha próbálkozol szerintem előbb olyanon próbáld amiért nem kár ha balul sül el a dolog.
Próba szerencse. Nem tudhatjuk mivel van ragasztva. Nekem már sikerült elég jó eredményt elérni ilyen módon.
Erre a habra én is gondoltam már. Ezen kívül esetleg gőzzel???
Gőzzel ne mert feloldja a ragasztót és egyszerűen leválik a fáról,és a hőtől össze is megy.
Na ja kitudja ezelőtt 50 évvel mit használtak. Gondolom utána lehet járni, de biztos nem egyszerű. Szerintem idős műszerészek akik pl. dolgoztak ebben ők biztosan tudják.
Talán ezt a hab dolgot hideg vízzel ki lehetne próbálni sok takarítógép legkisebb fokozaton gyengén szív lehet nem roncsolná a szövetet és ha nem ázik az egész szövet és fa agyon benne akkor eredményes lehet, sajnos az önhibám az hogy sokszor én a tökéletességre szeretnék törekedni és még egyszer sem voltam megelégedve egyik készülékem állapotával sem, pedig pl a Velencém selyme már szinte gyári állapotú kis túlzással.
Légyszi segitsetek elég fura a hiba:1987-es Technics equalizer SH-8046-os gép.Ha a hálózati csatlakozó bedugva marad a konnektorban miután a saját kapcsolójával lekapcsolom a gépet,a következö bekapcsolásnál csak felvillan a fluorescens kijelzöje kb 1sec re,de baromi erösen.
A cucc természetesen nem müködik.Mintha letiltaná. Ha ezek után kihuzom a konnektorból és kb várok 2 órát,akkor normálisan müködik.Már unalmas,hogy mindig ki kell húznom.Bár még annyira nem múzeális a gép,de:ahogy olvastam a hozzászólásokat nagyon sok hihetetlen tudással biró ember van itt,talán valakinek lesz ötlete. Nagyon köszi elöre is!!
Sziasztok!
Végre lett egy csővoltmérőm, csak épp nem akaródzik neki a működés. Egyelőre annyit tudok, hogy a trafó jó, feszek megvannak, zárlat nincs, csövek fűtése ok, félvezetők jók. Típusa: EMG-1344, Radelkis gyártmány! "Sima" EMG-1344-ről találtam leírást, de hiába a típusszám-egyezés, egészen más a belseje. Tudnátok segíteni egy rajzzal? Előre is köszönöm! Addig is kísérletezek félig vakon ha időm engedi
Ezt a jelenséget sok minden okozhatja: EM kevés emissziója, rácsra menő 47Mohm megnyúlása,10 nF szivárog, stb., de mindenekelőtt jól hangoltak-e a KF-ek, és a mod.kőr, sávnyújtó működik-e, biztos, hogy az anódfesz. elegendő-e, fadigszabályzás működik-e?
Szemrevételezés, addig is...
Lehet hogy neked is Hanzi a barátod?
Hanzi oldalát néztem meg elsőnek, de neki sincs a Radelkis gyártmányhoz leírása sajnos.
A szemrevételezés folyamatban
Azért a bal oldali számra is keressél esetleg
lefutottam a köröket, kerestem mindkettőre, de mindenhol az Orion félének a rajza található csak meg.
Azért köszi, addig is marad a tipp és a zseblámpa
Köszönöm a tippet! Ezeknek mindenképpen utána fogok nézni, Főleg hogy van még egy ugyanilyen készülékem.
Lehet hogy régebbi orion tipusok valamelyike költözött bele más névvel? Érdemes lenne végignézni az összes tipust nem-e egyezik valamelyikkel.
Üdv! Átnéztem. Szerintem öreg a cső annyi baja van. Alapból 225 volt körül megy a varázsszemre, ennyit mérni a tápon a második szűrőkondi után ( egyébként 71-ben cseréltek benne kondit 2x50u-s van benne a 2x32 helyett) az első ponton rögtön ahol az az1-ről lejön a feszültség ott kb. 285 volt van. Próbaképp az em4-esem a Velencébe tettem, egy em80-ast meg a 325-be és mindkét cső jónak mutatkozott, így visszacseréltem, de az em4 anódot a 285 voltra tettem. Bekapcsoltam és láss csodát tökéletesen üzemel, igaz nem a legfényesebb de már látni a világosban is. Ez után ha már szétszedtem alaposan megtisztítottam még minden egyéb kimaradt érintkezőfelületet, és hosszabb hangszóróvezetékkel elkerültem a tápot (így a brumm is megszűnt) és összerakás után most már tökéletesen üzemel. Már csak fényezni kell majd ha jön a tavasz. Köszönöm a tippet! Sajna fotót majd csak máskor tudok küldeni a készülékről mert nincs elem a gépemben és hó vége van.. Addig is nekiesem a másik 325-nek. Üdv!
Sziasztok! Eddig még ilyenre nem volt szükségem, de most igen: Hogyan mérünk elektroncsöveknél emissziót? Most képcsőnél szeretnék mérni, nem tudom mennyiben különbözhet egy sima elektoncső mérésétől, de sajnos ez utóbbira sem találtam infót. Lehet nem jól kerestem. A képcső jóságától függ, hogy egyáltalán nekiállok-e rendbeszedni a TV-t, mert rengeteg meló lesz vele. Csőmérőm nincs, így valami alternatív megoldás kéne. Ami van: régi rádió trafója fűtésnek, nagyfesznek, ill. multiméter. Válaszokat előre is köszönöm!
Sajnos most nehezet kérdeztél szerintem. Nem emlékszem, hogy szerviz gyakorlatban volt-e olyan műszer, amivel a képcső teljes működését, összes paraméterét be lehetett volna mérni. Egyszerűbb egy működő készülékbe bepróbálni. Ha jól átgondolom, szinte egy egész TV-t meg kellene építeni, talán a tunert kivéve, hogy egy képcső minden paramétere ellenőrizhető legyen, ezt pedig amatőr eszközökkel nem tudod megoldani.Csak emisszió méréssel nem jutsz sok információhoz, hiszen egy képcsőnek sok egyéb hibája is lehet, pl. fókuszálatlanság, ernyőhiba, grafit szakadás, stb. Üdv.
Rádió születik! Sok fejtörést okozott a kicsike, de sikerült megzaboláznom, bár be kellett vetnem festői szaktudásomat is. Remélem a továbbiak is igy sikerülnek.
Sajnos nincs működő TV. A képcső 61LK3C színes delta... A TV meg Videoton Color Star lenne. Nem kell minden paraméter, emisszió nekem bőven elég lenne, azt megnézni, hogy mindegyik ágyú működik, valamint megnézni, hogy a cső nem levegős-e. 3 ilyen csövem van, az egyik repedt az ernyőjén, így biztosan levegős, a másik meg csak gyanús, hogy az, mert el van színeződve az alumíniumréteg foltokban, ahol nincsenek foszforpontok. Képen látszik mire gondolok: barnás foltok, nekem ez gyanús, hogy oxidált. Ugyanakkor repedést nem látok sehol a csövön. A repedt, meg a gyanús csőre fűtést adva egyforma az izzás fényereje, de ebből még nem tudok következtetni semmire. A harmadik csövet még nem vizsgáltam.
Beszélj egy pár TV szerelővel.Eléggé elterjedt volt a 90es évek végétől a képcsőregenerálás.A Müter cég gyártott regenerálókat.Mi is használtunk egyet az első munkahelyemen.Azzal minden paraméterét tudod mérni.Vagy verj lelket a TVbe,hogy legalább nagyfesz meg fény legyen.
István
Internetről vettem egy terta t 325-ös rádiót, mikor megjött kibontottam a csomagolást és látom egy orion ar 511-es van benne.Link faszik vannak.Na mindegy ilyenem sincs,és az oldalát és egy gombot leszámítva jó állapotban van.Ennyi pénzért ez sem rossz.
Sziasztok! Találtam egy pár használt elektroncsövet tv-hez. Szívesen megválnék tőlük. Pl 500 2db, pcl-86 2 db, dy 86 1 db, dy 806 1 db, pcf 80? (kopott a felirat) 1 db, pcf 200 1 db, ? 89 1 db, py88 3 db, pcl ? 1 db, és két ismeretlen.
Persze az is lehet hogy nem link a srác, csak fogalma sincs a különbségről a T325 és AR511 között. Szempontjából akár mindkettő egy "ócska csöves rádió" is lehet...
Ezt a Telefunken rádiót is szeretném eladni.
Volt róla fent fotó, ez ni.
Sziasztok!
Ha nem is muzeális, de azért a kb. 30 évével már a retró kategóriába tartozik szerintem ez a hangdoboz. És tökéletesen működik, pl. a képen látható Sanyo magnóval összekapcsolva. Viszont a hangszóróvászon elég koszos, szemre valami mész vagy vakolat szerű anyag szóródott bele. A második képen, levett előlappal látható, hogyan néz ki ott, ahol védve volt a portól. Vissza lehet ezt hozni valahogy az eredeti állapotába, hogy újra fekete legyen?
Fújd át matt fekete akryl szóró(flakonos) festékkel vékonyan!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |