Fórum témák
» Több friss téma |
Most mé má megint...???
Már fél éve kész van az én áramköröm, ha visszaolvasol láthatod, még kép is van róla, így mondanivalód teljesen alaptalan, mellesleg teszt céljából most is rajta van egy akkun. Tisztában vagyok az akku működésével, fogalmával, előéletével, fejlődésével. Majd harminc akku van az asztalom alatt és mivel elektromos kerékpárom van és kevés pénzem így engem érdekel ez a téma legjobban, de a skepticizmusom nem az ilyen hozzászólásokra kíváncsi, hanem az elv tökéletes megértésére, továbbfejlesztésére, ha ez bárkit is zavar akkor javaslom ne akarjon megérteni semmit, csak használja azt, s a napok során benne felgyülemlett feszültséget töltse inkább a rossz akkujába, hátha megjavul és azt így meg is érti miért van. Én viszont ezt szeretném megérteni, s ha már lehet jobbá tenni! Ne a szekálásról szóljon már ez a fórum, mert nem ezért íródott! Kezd *
Működés közben. Azt hiszem hallatszik a frekvencia is.
Sajnos 3GP-ben vettem fel.
Nem én kezdtem ! Bocsi a túlzott szóért!
Relatív, hogy ki kezdte, valószínű, hogy így alakult.
Inox4ever épp olyan lelkiállapotban volt, hogy így értelmezte az általad írottakat. Azért azt látod, hogy más is járt már így... Igaz lehet ez fordítva is, higgadtnak kell maradni, persze nekem sem sikerül mindig... Jó ez a fórum, jók vagyunk mi is, ne rontsuk el bagatel kirohanásokkal (és próbáljunk egyértelműen, félre nem érthetően írni)! Üdv Inhouse
Próbálkozok higgadt lenni, de valaki mindig ütne valakit, nem olvasnak vissza, stb...
Most, hogy így felraktam ezt a videót jut eszembe, a ventillátor az akkuról megy, tehát vissza is merít kicsit az én "készülékem" és ezt jó dolognak tartom, akku nélkül csak meg-meg ugrik, tehát nem igazán terhel be, ebből következik, hogy impulzus idején sem, viszont a szünetben kicsit dolgozik az akkun, nekem így jobban tetszik. Vélemény?
A PC táp ventilátor 160-200mA-t fogyaszt, nem tudom, ez mennyit számít.
Amit még észrevettem, hogy még mindig rajta van a nagy kondi is, ez főleg ilyen kis akkunál nekem soknak tűnik. A másik, hogy az akkun a függönycsipeszek majdnem összeérnek, erre vigyázz... Üdv Inhouse
, nem erre a témára gondoltam (Az üzenet tárgyában szerepel)! De kedves tőled!
Igen 0,2A-t eszik a venti, egyrészt kell az ellenállathoz, másrészt a regenerálási idő jócskán kitolódott és ez a célom, számolni nincs kedvem most, de tényleg hosszabb. A függönycsipesz kényszer helyzetből adódott, de mint látod nem a szárára forrasztottam a vezetéket, azért ez dicséretes nem? . Nem tűnik soknak egyrészt a két FET miatt, másrészt pedig ígyis 2 óra körül van a töltési idő, az akku pedig nem melegszik egyáltalán. Vigyázok a zárlat elkerülésére, nincs több FET-em.
Nem a fetek miatt tűnik soknak, hanem az akku(k) miatt.
2 óra töltés az nem sok, lévén az átlagáramnak C/20, vagy max C/10 körül kellene alakulnia. Üdv Inhouse
Valóbvan nem tudtam a készülékedről,mert nem olvastam annyira vissza,ezért bocsánatodat kérem
Tereljük vissza szakmai síkra a hozzászólásokat ami előre visz.Olvasgattam itt a hozzászólások között,hogy automatizálni kéne ezt a játékszert.Született feszültségfigyelő komparátoros megoldás,ami automatikusan kikapcsol stb. Hosszú távon figyeltem a régi akksim viselkedését ami végül is életre kelt,és ugyanezt megtettem az új akksival is. Az észrevételem az,hogy ugyebár a regeneráló töltés közben megy fölfelé a kapocsfeszültség,de a töltés végeztével azonnal csillapodni kezd kapacitástól függően,tehát egy 55Ah akksi hamarabb visszatér mondjuk 13V-ra mint egy 75-ös.Ekkor az automata feszültségfigyelő ha lenne visszakapcsolna. Ha jobbá akarnám tenni a kapcsolást a következőket venném figyelembe: A cikkben olvasható,hogy a töltés során melegedhet az akku,és ha az akku melegszik akkor valószínű a trafó is,és a FET is.Az én áramkörömnél ezt nem tapasztaltam,de lehet,hogy az én akksim nem olyan halott mint másoké.Az is javasolt a cikkben,hogy szünetet kell tartani ha 1-2 fokkal melegszik az akku hőmérséklete. Ha én jobbá akarnám tenni,akkor inkább időzítős megoldáson törném a fejem.Be lehetne állítani,hogy hány óráig regeneráljon,és külön azt is,hogy mekkora szünet legyen a ki és a következő bekapcsolás között. Egy 7Ah-ás akksinál mondjuk úgy állítanám be,hogy 2 óra regen,és 1 óra szünet..45Ah fölött pedig 3-4 óra regen,és 3 óra szünet,mert ugye 2-3 óra alatt minden méretű akksi vissza fog hűlni...Így már ott merném hagyni felügyelet nélkül az áramkört,legfeljebb a FET hűtőbordájára tennék egy 60 fokos termosztát kioldót vagy hőbiztosítékot. Szerintetek?
Idézet: „Az észrevételem az,hogy ugyebár a regeneráló töltés közben megy fölfelé a kapocsfeszültség,de a töltés végeztével azonnal csillapodni kezd kapacitástól függően,tehát egy 55Ah akksi hamarabb visszatér mondjuk 13V-ra mint egy 75-ös.Ekkor az automata feszültségfigyelő ha lenne visszakapcsolna.” Pl. Proli007-nek van fenn ablakkomparátoros megoldása. Az alsó küszöb is beállítható, így nem fog visszakapcsolni, csak akkor ha elérte azt. A múltkor néztem egy Ctek gyári regenerálót és nem regenerálnak végig, csak az elején, aztán normál töltés, (mélykisütött akkunál van még itt egy emelt feszkorlátos rész), majd szintentartó töltés. Üdv Inhouse
Elfogadva!
A hővédelem megoldását időzítéssel nem tartom jó megoldásnak, mert ez a megoldás csak egy x-y -ig terjedő akkumulátor kapacitásig használható, kisebb kapacitású akku túlmelegedhet, nagyobb kapacitású pedig töltetlen marad. Az akku hőmérsékletét figyelni elég macerás dolog lenne. Marad a feszültségfigyelés mint relatíve biztos dolog, relatív mert lehet az akku zárlatos is. A töltésvégi áramcsökkenés is lehetne kiinduló pont, de mégsem, mert az akkuk kapacitása úgyszint változó. A feszültségkorlát a legjobb megoldás, de itt az ablakkomporátor nem szükséges (alsó fezültséghatár), az Inhause által említett mélykisütött akkuk miatt. Kisütő áramkörrel indokolt az ablakkomrporátor, de akkor kikapcsolhatónak kellene legyen. A hőkioldó bordára szerelése talán indokolt lehet, esetleg a transzformátorra is, bár a tények azt bizonyítják szükségtelen.
Azt én is láttam, de mikroprocesszoros (PIC-es) , ez nem minden amatőrnek-hobbystának elérhető .
Ahogy halad a topik lassan csak le kell valakinek rajzolni a kigondolt áramkört és próbára tenni.
Ez eddig mind szép és jó,és biztosan működik is,de én más szempontokat vettem figyelembe.Ha a technikai szempontokat vesszük figyelembe akkor remek megoldás.Eléri a feszültséget,kisebb fokozatra kapcsol vagy szinten tart,vagy kikapcsol tök mindegy.Arra megy ki a játék,hogy nyugodtan ott hagyhatod.
Tételezzük fel,hogy van egy ilyen áramköröd ami a feszültséget figyeli.Rákötöd az akksit,bekapcsolod,és elmész a boltba,elhúzódik a vásárlás stb.Ha egy nagyon rossz állapotú akksit kötöttél rá amiről azt feltételezed,hogy jó lesz,és sehogy sem tudja mondjuk 11,8V fölé tornázni az akksit,mert egy cella zárlatos akkor melegedés lesz bőven,de kikapcsolás nem. Ezt az áramkört olyan akksikra használjuk amiről nem tudjuk előre mi lesz belőle.Márpedig ha egy olyan dolgot építek ami elektromos és otthon hagyom bekapcsolva,vagy éjszakára amikor elalszom akkor az ne azt tartsa már szem előtt,hogy az akksi elért-e egy feszültséget vagy nem.Nem tudom hogy vagytok vele,de én nem fogok az áramkörre megsértődni ha nem töltötte fel az akksit mire hazaérek,de cserébe nem gyújtja fel a garázst vagy a lakást. Remélem érthető amit ezzel mondani akarok. Tehát azért automatizálok valamit,hogy biztonságos legyen ,vagyis ez legyen az első,és másodlagos hogy befejezte-e a feladatát vagy sem,ha már kétes az akku állapota,hogy kuka vagy nem. Ezért támogatom inkább a hőmérséklet figyelős ki-be kapcsolgatást. Egy határozottan menthető akksi 8 óra regen töltés után sem fog melegedni,pusztán emelkedik a feszültsége.(Nekem 14.2 fölé nem ment a 71Ah akksi sem az új sem a régi) Lehet olyan akksi ami rosszabb állapotban van,de még menthető.Annak lehet több torna kell.Az első regen töltésnél még mutat melegedést,asztán szünetekkel egyre kevesebbet,és a végén jó lesz.Lehet hogy abszolut zárlatos és akkor lesz izzadás bőven.Na ez a legfélelmetesebb számomra. Remélem értitek miért erre az irányra akarok rámenni
Hoppá ki is találtam valamit.
Van ugye az az 5W-os porcelán tokozású huzalellenállás amit én például kihagytam az áramkörből. Mi lenne ha egy ilyen ellenállás lenne a FET és az akksi közé bekötve( vagy esetleg 15W-os),és ha cellazárlatos az akksi akkor az ellenállás melegszik fel de cefetül,és ezen lenne egy hőbiztosíték ami a trafó primer körét szakítja meg ha túl meleg a helyzet. De ha ez nem biztosíték hanem termosztát akkor egy idő után vissza is kapcsolja.Ha az akksi jó akkor egyre kisebb a töltés során a feszkülönbség és a melegedés akkor kizárt. Szerintetek?
Értem, de mi garantálja, hogy, ha egy "csuma" zárlatos akkut kötünk az áramkörre akkor a beállított 1-2 óra alatt nem ég le valami?
Mindenképp figyelni illene az akku hőjét, de nem fogjuk, ebben biztos vagyok. Azt nem hinném, hogy a FET elfüstölne, ha egy merült 75A/h-s akkut is elbír, de mint írtam igény szerint lehet hőkapcsolót rátenni biztosítékként, de az még nem garantálja az egyik zárlatos cella túlmelegedését.
Inhause be tudnád linkelni azt az ablak komporátoros rajzot, ha szépen megkérlek?
"""Öreg""" akkor, ha jól értem azt javaslod 17V-ra kellene állítani a kikapcsolási küszöbértéket? Gondolom ezt az impulzus tüskék miatt gondolod. Viszont erre írtam az átlagértéket-áramot. A komporátor bemenetére iktatott szűrőtaggal szerintem ezt nagyon jól kompenzálni lehetne, soros ellenállás és nagyobb kapacitású kondi a tüskék kiszűrésér, talán pár tized voltnyi küszöbszintet el lehetne vele érni ami nekünk tökéletes lehet, mivel a regenerálás a cél és nem a teljes töltöttség, ezen belül pedig a túltöltés megakadályozása.
Proli007 Bővebben: Link ablak komparátor. De ha az "öreg" Köbzolit megkérjük megkeresi azt amit Ő is tett fel valahova egy 741 el működőt,ha jól emlékszem.
1,5 órája megy a ketyere kb. 0,3sec-es impulzusokkal a szerinted soknak tűnő ellenállással beiktatott 9000 mikro kondival, 13,21V-ról indult, most 13,61V-on áll, ez átlagérték (csúcsfeszültség) amit a 0,3sec-es mintavételezési időre alapozok a műszeremen.
13,51 és 13,61 közötti értékek mérhetőek az akkun. A be táp 28,0V és 29,6V között változik, a fet szoba hőmérsékletű, trafó és gratz úgyszint. Csak a soros ellenállás melegszik amit hűt az akkura kötött venti. Vagyis a ventilátorral kitolható a regenerálási idő nem is kicsit és a rendszernek is jó.
Ez amit linkeltél tetszik. LM339-es viszont tuti mindenkinek van (hirtelen ez jut eszembe, mert nekem is). Köszi Poros!
Jól értem?
Neked akkor van soros ellenállás az áramkörödben? Ha igen akkor egyedül azon mutatható ki jelentős melegedés a terhelés függvényében?
Igen, az open collectoroshoz kell egy ellenállás.
A TL081 egy műveleti erősítőt tartalmaz, de ezzel is meg lehet csinálni. Üdv Inhouse
A tápot védendő rakta be, ha jól rémlik. Tehát trafó->graetz->puffer1->ellenállás->puffer2...
Üdv Inhouse
Igen van, de nem az akku körében, melegszik eléggé, tehát mérhető lenne rajta a terhelésfüggő hő, de szerintem a hőmérséklet differencia a terhelés függvényében nem alkalmazható "biztonsági" célokra.
Nekem az A verzió van a táp terhelésének csökkentésére, mert a gratz melegedett. A B verzió a javallott kapcsolás.
A verzió elméletem szerint és a gyakorlatban is azt mutatja a táp felé a visszahatás jelentős mértékben csökkent, mérés szerint a táp üresjárati feszültsége 30,2V terhelve impulzuskor 28,0V, tehát 2,2V-al terhel vissza csak, a gratz nem melegszik egyáltalán, tehát a terhelés valóban minimális. Az ellenállás utáni 4000 mikro 29,6V-ig töltődik, tehát az impulzus szünetében az ellenállás és a puffer beiktatásával összesen 0,6V veszteség van ez nagyon minimális veszteség a túlterhelés elleni védelem és a készülék szempontjából is, s szerintem a beiktatot ellenállás megóvja a készüléket a további károsodástól is, ugyanis zárlatos akku esetén az ellenálláson eső feszültség 30V (esetemben) 60W-nyi teljesítményt jelent amit hűtve a 20W-os ellenállás kibír, tehát ha a készülék be is adja a kulcsot csak a pár forintos ellenállás és a FET cseréje indokolt, mivel ilyenkor a tápból vett áram nagyjából 2A! Az általam kialakított kapcsolás (puffer - ellenállás - kisütőkondi - akkura ventillátor 200mA) egy nagyjából 3A/h-s akkut (már túl vagyok a teszten) 7 óra alatt tölt fel, tehát egy nagyobb akkun akár egy napos használatra is rajta hagyható és nem mellesleg hűtve is van. Az ellenálláson kívül semmi nem melegszik egyáltalán! S ezzel a kapcsolással jelentősen kitolható az egyébként 2 órás (eredeti kapcsolásban kipróbált!) regenerálási idő!
Ezzel nem értek egyet, mivel az A verziós kapcsolásban az ellenállás a kondi előtt van és nem az akku körében, elméletben az ellenállás csak minimálisan terhel vissza, mivel azon Utáp - Uakku feszültség esik ugyanis a munkát a kisütőkondi végzi az ellenállás csak a kisütőkondi feltöltődési idejét és az akku visszaterhelését csökkenti a táp felé, míg a fet körébe épített ellenálláson a táp és a kondi árama is jelen van.
Kipróbált, lemért kapcsolás!
A teszt akku kapacitását előzőleg lemértem, 3,46A/h, a képen látszik is valamennyire 17 perc 20 másodpercig bírta teljes töltöttségi állapotból 10,5V-ig 115W-os terheléssel. Majd beszámolok a kezelés után mért kapacitás értékéről.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |