Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Kösz jogos, találtál már számodra megfelelő választ?
Nem én keresetem a választ, hanem egy másik fórumozó. Az ő kérdése kapcsán jöttek szokatlan értékek, de azok konkrét méretezési hátteréről nem sikerül részleteket kideríteni.
(De mint korábban is említettem, Én birtokában vagyok a számomra kielégítő eredményt adó méretezési metodikának, illetve nem kívánok senkit eltéríteni a saját gondolataitól.)
A felhasználás jelege és az emberek tapasztalata okozza az eltérést. Én utálok számolni, különösen betűkkel. Tapasztalati úton gyártom vagy javítom a trafókat. A vasminőség meghatározás, a lemez olló hangja. Menetszám méretezés pár megcsapolás, amelyik tetszik megmarad. ha szabadon gyártom 45-55 V ívhúzó Ha melegítésre szemét hegesztésre (koszos erodált felület) 80V ig. Sokat kell hegesztenem ezért alakultak ki ezek az ívhúzó feszültség megoldások. A javítás olcsóság függő.
Szia Laci! Mi csináljuk (30-50 éve rosszul), és működik (jól); az elméleti részt hagyjuk okosabbakra, és Szerényebbekre.
Én ha valamit tudni szeretnék, végignézem a fórumot, a könyveimet, ha nem találom (vagy nem értem), utána kérdezek. :yes:
Helló mindenkinek!
Nekem olyan Problémám van hogy,van egy toroid trafóm primer megvan de a szek oldalon nem tudom kivenni melyik vezetékhez mekkora fesz tartozik.papírján 220/2*23:2*20v van írva.6 vezeték van a szek oldalon kék fekete kék zöld fekete zöld ilyen sorrendben,tud valaki segíteni hogy mérhetném meg nagyon megköszönném!
Mi a probléma? Primert bekötöd a szekundert pedig multiméterrel megméred. Mindent mérhetsz mindennel baj nem lesz belőle legfeljebb megtudod melyik melyik.
Ismeretlen trafónál először is áramtalanul ellenállást mérünk, amiből kiderül, hogy milyen önálló és milyen csapolt tekercsekkel bír, mely pontokon. Utána ehhez képest lehet mérni feszültségeket.
Na ebben is egyet értünk. A derekam beadta az unalmast, ezért most olvasgatok. A tirisztorok működéséről, meg egy pár kapcsolást elemezgetek. A könyv 80-as kiadású Lengyel szerzők műve. A triak gyújtása érdekel legjobban. Egy furcsa állítás, a triak váltóval gyújtható be leggkissebb energiával, a kétféle egyen esetében, egyik rosszabb mint a másik. Valamikor bele olvastam de akkor még nem használtam. De már egy pár éve kénytelen vagyok, edző kemence fűtő betét hiányába.
Jobbulást! Érdekes állat fajták ezek, még nem merültem bele(nem kellett) a technikájukba. A '60-'70-es években "fényorgonát" készítettünk tirisztorokkal. Triak kicsit bonyi. Szerinted új nick-névnek jó lenne "IHS" (adnék magamra szerényen).
Helló!
Hogyan lehet megkülonbözetni egy hiperszil trafót a nem hiperszil trafótol? Van egy trafóm, amiről ki szeretném deríteni, hogy tudjam pontosan hány W-os.
sziasztok, van 1 24V-ot kiadó nyákba építhető trafóm, aminek ,,szerencséses" sikerült lecsippantanom a primer oldalon az egyik lábát, szerintetek ha ezt 1 dróttal pótlom úgy jó/biztonságos lehet még a működése??
Szia! A magok szembe fordított "U" alakúak.
A primer tekercs vastagságát mérd meg pontosan. A vasmag keresztmetszetet is. Akkor kideríthető. Kép se ártana.
Ha a primer tekercs kivezetése megvan nincs baj. Mérd meg ellenállás mérővel így kiderül. A láb forrasztással pótolható.
Sajnos nem érdemes át tekercselni. Ha ebben a formába hagyod,(nem növeled a feszültséget) egyhez jó. Így is határon járt ez a trafó.
Üdv! Volna egy EI trafóvasam! a méretek a következők!
Laphossz 105 ablakhossz 75 törzsszélesség 30 csomagvastagság 50 ablakszélesség 22 magasság 105 [mm]si ben vannak az értékek megadva ! Számításaim szerint egy 140VA es trafóról beszélünk ! Nos kiszámoltam minden szükségest a trafóhoz és meg is tekertem ! A voltonkénti menetszám a primernél 2.375 a szekundernél 2.625 így a Npr=546.25 menet nos ennyit feltekertem én is kicsivel többet is! Na meg rátekertem szekundert is és mikor próbáltam akkor a trafót sorba kötöttem egy 60W os izzóval! Sajnos elég jól kigyulladt az égő ezért letekertem a szekundert így valamelyest csökkent a fényereje(valamelyest) de úgy is nagy volt az áramfelvétel ezert attól tartok hogy 2 menet rövidre záródott! Most már akkor vajon jól számoltam e a menetszámot vagy túlgerjed a trafó? Vagy csak zárlatos? Előre köszönök mindent Üdv:Levente
Értem akkor szerinted is érdemesebb venni egyet a végfokokhoz? 56 voltos dc szekunder kellene,ezért gondoltam a 40 voltos ac-re.Sejtettem hogy,vennem kellesz egyet de úgy voltam vele,megkérdem a hozzáértőket hátha.....Szerinted mekkora trafóra vadásszak?Én 2db modulhoz 800w/40v gondoltam,csak nem tudom menyi amper.A tranzisztorok 120v/30A max.Efelől érdeklődők az erősítős topicban is de a trafó kérdést nem mertem ott föltenni.
Igen elég lesz, rövid időre lépi túl a végfok a határt, azt elbírja.
Igen jól érzed betelítésbe került a vasmag. A képlet nem ehhez a vasminőséghez való. Egyébként 15 négyzet centiméter a vas keresztmetszet. 250W de ez használattól fügöen el érheti a 350W, ekkor már van miért melegedni.
Akkor tekerhetem újra és remélhetem hogy nem lesz zárlat?
0.8 mm-esből, 720 menet a primer (ha 15cm2 a vaskeresztmetszeted). Ezzel tudni fog 250VA-t. Tekercseléskor ügyelj a keresztezésre (menetzárlat!), és használj sorszigetelést (pl. sütőpapír). Ha tutira akarsz menni; a primer tekerés után lemezeld be, és mérj áramot (kb. 50mA-ig jó). De rátehetsz így is kb. 180 menetet a primerre, ha szépen tekerted. (hátha nem menetzárlatos, csak túl kevés)
Akkor a V kenti menetszám a szekunderben mennyi?
n=1/4.44*50*1.2*15*10^-4=2.5 menet A veszteség miatt Ns=1.05*2.5=2.375 menet/V Akkor a trafóm hasonlít az EI 130/35 os típusra?
Ez nem vált be, mint tapasztaltad. Általános trafólemezekre nem adunk 1.2T gerjesztést! Olyan 0,9T az igazi; így ~3.3 n/V adódik, tehát Upr x 3.33 x 0.95= Npr. Ns=Us x 3.33 x 1.05.
A mi-mire hasonlít félrevezető lehet; adott méret,-és kiszámol, az a fix.
Amúgy 1.05 x 2.5; nálam 2.625! De mindegy , mert nem jó az N/V így se! Túlgerjesztés.
Bocs bocs véletlenül a primer menetszám eredményét írtam be ! Akkor addig is előre köszönök mindent ! Talán holnap megvalósítom a javaslataidat ! Utána majd jelentkezek ! Addig is leírnád hogy milyen törvény szerint jött ki neked a kb 250 VA es Vasmag?
Kicsit visszalapozol, vagy hsz.eimet előhívod, és lőn.
Nagy dolog lett volna leírni így most mind keresgélhetek:|
Mindegy!
Sziasztok! Van nekem egy toroidom, ha jól tudom 400W-os teljesítménnyel. Két szekunder tekercse van 14,5V, az egyik tekercsen a vezeték eltörött de össze forrasztottam és szigeteltem. A kérdésem az lenne hogy ez mennyire biztonságos. Természetesen még nem próbáltam ki.
Köszi a válaszokat! |
Bejelentkezés
Hirdetés |