Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   155 / 380
(#) Mályi László válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Kösz jogos, találtál már számodra megfelelő választ?
(#) Alkotó válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Nem én keresetem a választ, hanem egy másik fórumozó. Az ő kérdése kapcsán jöttek szokatlan értékek, de azok konkrét méretezési hátteréről nem sikerül részleteket kideríteni.
(De mint korábban is említettem, Én birtokában vagyok a számomra kielégítő eredményt adó méretezési metodikának, illetve nem kívánok senkit eltéríteni a saját gondolataitól.)
(#) Mályi László válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

A felhasználás jelege és az emberek tapasztalata okozza az eltérést. Én utálok számolni, különösen betűkkel. Tapasztalati úton gyártom vagy javítom a trafókat. A vasminőség meghatározás, a lemez olló hangja. Menetszám méretezés pár megcsapolás, amelyik tetszik megmarad. ha szabadon gyártom 45-55 V ívhúzó Ha melegítésre szemét hegesztésre (koszos erodált felület) 80V ig. Sokat kell hegesztenem ezért alakultak ki ezek az ívhúzó feszültség megoldások. A javítás olcsóság függő.
(#) granpa válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Szia Laci! Mi csináljuk (30-50 éve rosszul), és működik (jól); az elméleti részt hagyjuk okosabbakra, és Szerényebbekre.
Én ha valamit tudni szeretnék, végignézem a fórumot, a könyveimet, ha nem találom (vagy nem értem), utána kérdezek. :yes:
(#) kapus0907 hozzászólása Márc 23, 2012 /

Helló mindenkinek!
Nekem olyan Problémám van hogy,van egy toroid trafóm primer megvan de a szek oldalon nem tudom kivenni melyik vezetékhez mekkora fesz tartozik.papírján 220/2*23:2*20v van írva.6 vezeték van a szek oldalon kék fekete kék zöld fekete zöld ilyen sorrendben,tud valaki segíteni hogy mérhetném meg nagyon megköszönném!
(#) zolika60 válasza kapus0907 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Mi a probléma? Primert bekötöd a szekundert pedig multiméterrel megméred. Mindent mérhetsz mindennel baj nem lesz belőle legfeljebb megtudod melyik melyik.
(#) Signal válasza kapus0907 hozzászólására (») Márc 23, 2012 / 1

Ismeretlen trafónál először is áramtalanul ellenállást mérünk, amiből kiderül, hogy milyen önálló és milyen csapolt tekercsekkel bír, mely pontokon. Utána ehhez képest lehet mérni feszültségeket.
(#) Mályi László válasza granpa hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Na ebben is egyet értünk. A derekam beadta az unalmast, ezért most olvasgatok. A tirisztorok működéséről, meg egy pár kapcsolást elemezgetek. A könyv 80-as kiadású Lengyel szerzők műve. A triak gyújtása érdekel legjobban. Egy furcsa állítás, a triak váltóval gyújtható be leggkissebb energiával, a kétféle egyen esetében, egyik rosszabb mint a másik. Valamikor bele olvastam de akkor még nem használtam. De már egy pár éve kénytelen vagyok, edző kemence fűtő betét hiányába.
(#) granpa válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Jobbulást! Érdekes állat fajták ezek, még nem merültem bele(nem kellett) a technikájukba. A '60-'70-es években "fényorgonát" készítettünk tirisztorokkal. Triak kicsit bonyi. Szerinted új nick-névnek jó lenne "IHS" (adnék magamra szerényen).
(#) Szabi1 hozzászólása Márc 25, 2012 /

Helló!
Hogyan lehet megkülonbözetni egy hiperszil trafót a nem hiperszil trafótol? Van egy trafóm, amiről ki szeretném deríteni, hogy tudjam pontosan hány W-os.
(#) kis7 hozzászólása Márc 25, 2012 /

sziasztok, van 1 24V-ot kiadó nyákba építhető trafóm, aminek ,,szerencséses" sikerült lecsippantanom a primer oldalon az egyik lábát, szerintetek ha ezt 1 dróttal pótlom úgy jó/biztonságos lehet még a működése??
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Szia! A magok szembe fordított "U" alakúak.
(#) axterix hozzászólása Márc 25, 2012 /

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék hogy, adott egy trafó ami 4 pár 2sc1343 hajtott egy hitachi ha 610 erősítőben elvileg 450w.A kérdésem az lenne szerintetek átlehetne tekerni hogy elvigyen 2 db 300w végfok modult? Most +/- 37 vac és nekem +/- 40 Vac kellene érdemes e belefogni? paint trafó
(#) Mályi László válasza Szabi1 hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

A primer tekercs vastagságát mérd meg pontosan. A vasmag keresztmetszetet is. Akkor kideríthető. Kép se ártana.
(#) Mályi László válasza kis7 hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Ha a primer tekercs kivezetése megvan nincs baj. Mérd meg ellenállás mérővel így kiderül. A láb forrasztással pótolható.
(#) Mályi László válasza axterix hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Sajnos nem érdemes át tekercselni. Ha ebben a formába hagyod,(nem növeled a feszültséget) egyhez jó. Így is határon járt ez a trafó.
(#) DJanosi hozzászólása Márc 25, 2012 /

Üdv! Volna egy EI trafóvasam! a méretek a következők!
Laphossz 105 ablakhossz 75 törzsszélesség 30 csomagvastagság 50 ablakszélesség 22 magasság 105 [mm]si ben vannak az értékek megadva ! Számításaim szerint egy 140VA es trafóról beszélünk ! Nos kiszámoltam minden szükségest a trafóhoz és meg is tekertem ! A voltonkénti menetszám a primernél 2.375 a szekundernél 2.625 így a Npr=546.25 menet nos ennyit feltekertem én is kicsivel többet is! Na meg rátekertem szekundert is és mikor próbáltam akkor a trafót sorba kötöttem egy 60W os izzóval! Sajnos elég jól kigyulladt az égő ezért letekertem a szekundert így valamelyest csökkent a fényereje(valamelyest) de úgy is nagy volt az áramfelvétel ezert attól tartok hogy 2 menet rövidre záródott! Most már akkor vajon jól számoltam e a menetszámot vagy túlgerjed a trafó? Vagy csak zárlatos?
Előre köszönök mindent
Üdv:Levente
(#) axterix válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Értem akkor szerinted is érdemesebb venni egyet a végfokokhoz? 56 voltos dc szekunder kellene,ezért gondoltam a 40 voltos ac-re.Sejtettem hogy,vennem kellesz egyet de úgy voltam vele,megkérdem a hozzáértőket hátha.....Szerinted mekkora trafóra vadásszak?Én 2db modulhoz 800w/40v gondoltam,csak nem tudom menyi amper.A tranzisztorok 120v/30A max.Efelől érdeklődők az erősítős topicban is de a trafó kérdést nem mertem ott föltenni.
(#) Mályi László válasza axterix hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Igen elég lesz, rövid időre lépi túl a végfok a határt, azt elbírja.
(#) Mályi László válasza DJanosi hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Igen jól érzed betelítésbe került a vasmag. A képlet nem ehhez a vasminőséghez való. Egyébként 15 négyzet centiméter a vas keresztmetszet. 250W de ez használattól fügöen el érheti a 350W, ekkor már van miért melegedni.
(#) DJanosi válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Akkor tekerhetem újra és remélhetem hogy nem lesz zárlat?
(#) granpa válasza DJanosi hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

0.8 mm-esből, 720 menet a primer (ha 15cm2 a vaskeresztmetszeted). Ezzel tudni fog 250VA-t. Tekercseléskor ügyelj a keresztezésre (menetzárlat!), és használj sorszigetelést (pl. sütőpapír). Ha tutira akarsz menni; a primer tekerés után lemezeld be, és mérj áramot (kb. 50mA-ig jó). De rátehetsz így is kb. 180 menetet a primerre, ha szépen tekerted. (hátha nem menetzárlatos, csak túl kevés)
(#) DJanosi válasza granpa hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Akkor a V kenti menetszám a szekunderben mennyi?
n=1/4.44*50*1.2*15*10^-4=2.5 menet
A veszteség miatt Ns=1.05*2.5=2.375 menet/V
Akkor a trafóm hasonlít az EI 130/35 os típusra?
(#) granpa válasza DJanosi hozzászólására (») Márc 25, 2012 / 1

Ez nem vált be, mint tapasztaltad. Általános trafólemezekre nem adunk 1.2T gerjesztést! Olyan 0,9T az igazi; így ~3.3 n/V adódik, tehát Upr x 3.33 x 0.95= Npr. Ns=Us x 3.33 x 1.05.
A mi-mire hasonlít félrevezető lehet; adott méret,-és kiszámol, az a fix.
(#) granpa válasza DJanosi hozzászólására (») Márc 25, 2012 / 1

Amúgy 1.05 x 2.5; nálam 2.625! De mindegy , mert nem jó az N/V így se! Túlgerjesztés.
(#) DJanosi válasza granpa hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Bocs bocs véletlenül a primer menetszám eredményét írtam be ! Akkor addig is előre köszönök mindent ! Talán holnap megvalósítom a javaslataidat ! Utána majd jelentkezek ! Addig is leírnád hogy milyen törvény szerint jött ki neked a kb 250 VA es Vasmag?
(#) granpa válasza DJanosi hozzászólására (») Márc 25, 2012 /

Kicsit visszalapozol, vagy hsz.eimet előhívod, és lőn.
(#) DJanosi válasza granpa hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Nagy dolog lett volna leírni így most mind keresgélhetek:|
Mindegy!
(#) Robee90 hozzászólása Márc 29, 2012 /

Sziasztok! Van nekem egy toroidom, ha jól tudom 400W-os teljesítménnyel. Két szekunder tekercse van 14,5V, az egyik tekercsen a vezeték eltörött de össze forrasztottam és szigeteltem. A kérdésem az lenne hogy ez mennyire biztonságos. Természetesen még nem próbáltam ki.
Köszi a válaszokat!
(#) granpa válasza Robee90 hozzászólására (») Márc 29, 2012 /

Szia! Ha mindent jól csináltál, miért ne lenne biztonságos. Próba; cseresznye! Kezd kisebb feszen a próbát, ha gondolod. Üzem közben, ha forrasztás elenged(olvad), akkor már úgyis mindegy. (250C°- on nem üzemelnek a trafók)
Következő: »»   155 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem