Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Csinálj egy kicsit jobb képet a forgóról, több oldalról, mert lehet, hogy van ilyen bontott kondim, tudok adni.
Üdv.
Van 2 öreg rádiónk elég ramaty állapotban.
Egy orion AR702F és egy Budapest valami AR62. Kérdés az, hogy ha az egyiket odaadjuk, a másikat meg tudja e valaki csinálni, pöpecül?
Az ötlet nem rossz, csak az érték-arányt kellene tisztázni. Manapság a szabadpiacon egy lerobbant 702-es, vagy egy Bulgár Budapest pár ezer forintért megkapható, ezért az értékért pedig nem hiszem, hogy bárki vállalkozna egy bármilyen lerobbant rádió "pöpec" felújítására. Ha csak a felhasználandó anyagok, alkatrészek árát számolom, még valószínű az sem jönne ki belőle. Tehát nagy szívességet tenne neked (anyagiakban is) aki ilyenre vállalkozna. Üdv.
Bizony, most újítok egy Orion 520A-t, még a festő nem végzett a lakkozással és 12000Ft-nál tartok, pedig alapból jó volt a készülék és még működött is.
Ezek a legjobb képek!
Így már jobban látni, sajnos az enyém nem ilyen. Bocs.
Köszönöm hogy megnézted!
Üdv.Kaptam egy vtgy 4430 szinfónia de luxe-ot.És van nekem már ugyanilyen de vttv márkájú.Ezen kívül a rádiók teljesen egyformák ez hogy van?Miért van két márka ,mi a külömbség?
Közben változott a cég neve. Vadásztöltény gyárról Videotonra.
Sziasztok!
Van egy Videoton RA 2103-as rádióm. Azt már megtaláltam hogyan lehetne áthangolni mert ezzel már foglalkoztatok. A kérdésem az lenne meg lehet-e oldani hogy legyen rajta egy bemeneti csatlakozás és ezt a bemenő jelet erősíteni vele? Ha igen hová kellene forrasztani a csatlakozókat?
Mit, és hova akarsz áthangolni?
Hangfrekvenciás (mono) csatlakozót készíthetsz, ha a P60 (hangerő szabályozó) potméterre csatlakozó, C56 47 nF kondenzátort felemeled az R44, 49 közös pontjáról, és a 47 nF -os kondit hol ide, hol a hangfrekis bemenetedre kapcsolod egy kapcsolóval. Ez a kapcsoló praktikusan lehet a jack aljzatban levő kapcsoló, ami a jack bedugásakor átvált.
Az áthangolást csak azért írtam mert lehet áthangolom a mostani FM tartományra mert eredetileg csak 0-17Mhz között működik.
Csatlakozom Pucika kollégához: A Szatmár kizárólag AM-vételre alkalmas! Vagyis, ha a rövidhullámú tekercskészletet(+forgókondit is) ki is tudnád cserélni (szerintem nem fog menni) úgy, hogy a rezgőkörök átfogása 88-108MHz legyen, akkor sem tudnád FM műsorvételre használni, vagyis csak nagyon torz hanngal szólnának az FM adók, amikor kicsit félre hangolnád a pontos frekitől. Ilyenkor egy "mezei" AM demodulátor dióda is képes az FM-jel demodulálására, de élvezhetetlen torzítással. Amikor katona voltam annó, meg próbáltam egy R809-es légiforgalmi adó-vevővel a Danubius-t (R.I.P.) hallgatni, hát inkább nem hallgattam (a légiforgalmi irányítás is AM-et, valamint SSB-t használ, de főként amplitudó-modulál). Szóval Pucuka ötlete alapján, csak hangerősítőnek használd inkább egy kiszuperált FM-kisrádió, vagy modul erősítésére.
Köszönöm szépen a tanácsokat. Akkor áthangolás kilőve. Viszont lenne még egy kérdésem ami még fontos lenne: amikor bekapcsolom enyhe búgó hang hallatszik a hangszóróból ezt mi okozhatja?
Üdv mindenkinek. Mutatok valami szépet. Ez egy 1924-ből származó Amerikai 2 csöves telepes rádió. Sajnos mind a két csöve hibás volt, így kénytelen voltam alá építeni két új csövet, majd még szebben megcsinálom. A Nieder trafót is ki kellett váltani, a szokásos R-C csatolással, mert mind a két fele szakadt, ezen kívül még a forgatható tekercsek végei voltak letörve, de most már kész, elég szépen szól fejhallgatóval. Kicsit komplikált bekapcsolni, mert kétféle anódtelepet, fűtőtelepet, meg előfesz. telepeket kell megfelelő polaritással bekötni, hogy beindúljon. Öröm volt vele dolgozni.
Mért mondják, hogy az irigység sárga? Nem lettem más színű de jó lenne egy ilyent javítgatni. Azért én újratekerném a Nieder trafót..........
Még lehet hogy rá szedem magam. 9000+3000 menet, 0.05mm-es drótból kátrányba öntve.........
Az "áthangolás" a 87,5 - 108 MHz sávra márcsak azért sem lehetséges, mert ott már ezek a csövek nem is működnek. Nomeg a KF sávszélessége is kevéske, a KH, RH sávokban 9 - 10 kHz, míg FM vételnél 180, - 360 kHz kellene. Ezt a sávszélességet egy 460 kHz -es KF szűrőben meg sem lehet valósítani. Nem véletlenül használnak 10,7 MHz KF frekvenciát.
Janó bácsi, ilyet még fényképen sem láttam eddig :eek2:
Huzalod van a nieder trafó újratekeréséhez?
Kösz az érdeklődést, mindenem van, a mult héten a saját dán rádiómba már tekertem egy Nieder trafót, onnan tudom mekkora meló. Mivel ez a rádió valójában csak múzeumi tárgy lesz, még nem döntöttem el, hogy érdemes-e ekkorát dogozni rajta, valószínű ha átadom, soha senki nem fogja többé bekapcsolni, már csak a komplikált telep megoldások miatt sem, nem beszélve a magasantenna, föld, nagyohmos fejhallgató, igényről, ezek egy múzeumba valószínű nem fognak rendelkezésre állni. De erre még azért alszok egyet.
Hát ez igazán gyönyörű, igazi ritkaság!
Ha sikerülne megszólaltatni, szívesen látnék egy pár pillanat videót róla.
Valószínűleg elkerülte a figyelmedet, hogy leírtam, a rádió szól, fejhallgatóval több középhullámú adó jön rajta. Még nem csináltam erre az oldalra videót, de megpróbálhatom.
Valóban, ne haragudj, ott írod, hogy már működik.
Szerintem ha felveszed és feltolod a YT-ra, majd onnan beilleszted a linket, az is járható út. Csak azért gondoltam, mert nagyon hangulatos lehet működés közben, ahogy izzanak a csövek.
Janó bácsi, aludjál rá egy jót.
Csak azért remélem (az utókor nevében is ) hogy "piszkál" majd a lelkiismeret és nem végzel "fél" munkát..
A videó meg van, csak nem értek a számítógéphez, vagyis nem tudom feltölteni. Bocs.
Lehetetlen,hogy pont TE ne tudnád megoldani! Konvertáld a Winmediaplayer bármelyik fájlformátumába, "oszt jónapot"! (talán nem nagyon OFF)
Hát pont az a baj, hogy hamarabb megcsinálok bármilyen csöves (tranzisztoros) rádiót, mint hogy értsem ezt a kacifántos számítógép nyelvet, amit Te is használsz. A videót letöltöttem a Dokumentumok-képek mappába, ha rákattintok, szépen bejön a media playerre, le is játssza, de most mit csináljak vele tovább? Közvetlenül nem tudom feltölteni, mint a képeket, mert van nagy 12 Mb. Tömöríteni meg nem lehet. Hát itt tartok. Üdv.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |