Fórum témák
» Több friss téma |
Legtöbb cella tartalmaz ilyen áramkört, na a tiedhez nincs bontsd ki egy másikból.
A cellák semmilyen áramkört nem tartalmaznak!
Pedig a legtöbb akkuban van védő áramkör.
Pl.: opening a Li-ion battery (2:36)
Akkor ez itt: Bővebben: Link
Meg telefon akkuk is egy cellásak, és van bennük védő áramkör.
Miből gondolod, hogy abban van valamilyen áramkör???
A cellában van védelem, de az nem áramkör. (Szelep és egyéb.)
Abból gondolom, hogy oda van írva a kis képen.
De kerestem neked olyat ahol ki van szedve és megmutatják, remélem így már hihető. Bővebben: Link
Így hihető, de még nem láttam ilyet.
Idézem neked az eredeti hozzászólást: "Legtöbb cella tartalmaz ilyen áramkört..." Van legalább 50 db Li-ion cellám. Azokban egyben sincs.
Nekem meg nagyon sok, szinte minden NOKIA akku
tartalmazza a védő áramkört, meggátolja a túlzottan nagy töltőáramot és túltöltést, és lekapcsolja a kisütést ha a beállított szint alá esik a cella feszültsége. Egy spec. ic és mosfet köré épül az áramkör. Akkupackban is van csak ott már összetettebb, cellánként figyel és a hőmérsékletet is értékeli.
Hali.
Párosával akarok cellákat kötni, amiket egymás mellé szeretnék helyezni, és ha még rákerül a védelem akkor se legyen bumfordi, komparátorra nem is gondoltam, így hát köszi! B.I Ez is egy alternatíva számomra én is néztem de előtte körülnézek hátha van valami cél ic a feladatra. gerenk A celláim laptop aksiból származnak, így csak egy összefoglaló védelem van hozzá amit nem tudok elég részre osztani. De köszi a válaszokat. Üdv.
Sziasztok, olvasom, hogy a li-ion cellát 4,2 volton és 1c vel kell tölteni és hogy a feszültség betartása a legfontosabb. A kérdés az, hogy az a 4,2 volt üresjárati feszültség vagy terhelés alatti mert megmértem a régi Nokia töltőt, amire rá van írva, hogy output 3,6V 3oo mA de üresjáratban majdnem 8 V . Ha rákötöm az akkura rögtön leesik 3,7 re. Szóval bonyolult de talán valaki tudja a választ.
Vagy tegyem rá a multimétert és amikor a töltőfeszültség eléri a 4,2 V kapcsoljam le a töltést?
Ez nem így működik...
Kell egy töltő áramkör hozzá. Ha csak a tápot kötöd az akkura, akkor hamar el fog halálozni.
Csinálj feszültséggenerátort 4,2 (+0,0 -0,1) voltra és azzal töltsd. Mérd a töltőáramot, és ha a megengedett főlé menne, (tapasztalatom szerint nem szokott, de nem ismerem a Te akkudat,) akkor tegyél be áramgenerátort is, sorba az előzővel.
De, ha van labortápod, akkor azzal tudod tölteni az előbb leírtak szerint.
Ez eddig oké, vajon hol találok fesz. generátor rajzot, valami egyszerű kellene nem szeretem túlbonyolítani a dolgokat. Talán egy IC? Ha tudtok valamit szóljatok.
LM317 -tel mind a két generátort meg tudod építeni. Ha csak a képeket kérnéd le ebből a témából, akkor is találnál néhányat. Az illető IC -k adatlapjain is megvannak a mintakapcsolások.
Rátaláltam az MCP 73831 2 nevű ic-re amely éppen li-ion akku töltésére van kifejlesztve. Ez megold minden kérdést. Köszi a válaszokat!
Egy japán oldalon ( http://www.kansai-event.com/kinomayoi/chg/Li_CHG_Wp2.html ) találkoztam ezzel az IC-vel: http://www.oyajin.jp/~toko/datasheet/LTC4054-4.2.pdf Hazai beszerezhetőségét nem ismerem.
Itt pedig kínai töltőket lehet rendelni olcsón, postaköltség nélkül: http://www.gadgetfactory.eu/hu/Akkumul%C3%A1torok-%C3%A9s-t%C3%B6lt...Page-3 Csak állítólag előfordul, hogy több hetet is kell várni a megrendelt áru érkezésére. A weboldal gépi fordítású, ezért lehet látni rajta furcsa vagy értelmetlen szavakat is, mint "szerkentyű" stb.
Sziasztok!
Én rendeltem már tőlük, még várom, hogy megérkezzen (Február 27-ei a rendelés).Majd szólok,ha megjön... üdv: hp
Ezzel az ic-vel építettem töltőt 4 példányban. Ma próbáltam ki jól működik.Akku nélkül 4,17 Volt van a kimeneten. Ha akkura kapcsolom egy picit gondolkodik majd tölteni kezd. A feszültség beáll 4,03 voltra és 1,2 amperrel tölt! És nem tudom befolyásolni. Labortápról kapott 5 voltot ha a labortáp áramgenerátorával befolyásoltam a felvett áramot akkor leállította a töltést. Az a parányi ic 1,2 amperrel tölt, számomra hihetetlen.Persze melege is volt. Rászorítottam a tokra egy bc303-at és ez elég volt hűtésnek, beállt kb 40-50°C fokra. A négy ic egy nyákon van egy vonalban így egy hűtő lemezzel megtudom oldani a hőelvezetést, mert nem fogom hagyni, hogy izzadjon szegény.
Most látom, hogy én MCP73861-el építettem. A 831-es 500 mA-el tölt.
Helló
Lehet állítani a töltőáramot!! Ha a prog (7-es) lábat egy potival kötöd a testre, akkor máris lehet szabályozni a töltőáramot! Rakhatnál fel képet a kész töltőkről!
AZ információd nagyon hasznos volt számomra, nem tudtam erről a szabályzási lehetőségről. A töltő még csak nyák szinten van kész, nincs dobozolva, de holnap lefényképezem.
Ma végeztem méréseket, mtomihun javaslatára az ic program lábát 10 k Ohm-os potméterrel kötöttem testre.
Valóban szabályozható a töltőáram, úgy, hogy az ic csökkenti a töltőfeszültséget. A 47-es képen a legalsó határon van a töltőáram. A 48-as képen három akkut tölt egy elektronika. Az akkuk párhuzamosan kötve. Az 50-es képen 55 mA-nél leáll a töltés. A baloldali műszer méri a feszültséget.
Mi köze a vörösbegynek az akku töltőhöz? Amikor mentem a műhelyembe a töltőt fotózni tölem néhány méterre énekelt a fán.Nem letett kihagyni.
A töltő lemaradt. Nem szép de az enyém.
Nem emlékszem pontosan, 400 körül.
Helló
Jól néz ki, grat! Mikor lesz rajta borda? Mekkora teljesítményűek az akkuk? Ha 3-at párhuzamban akarsz tölteni, akkor a töltő időkorlátja miatt nem biztos, hogy fel tudja őket tölteni. Próbáld ki, hogy ha lemeríted mind a 3-at és felteszed tölteni, akkor feltölti-e, vagy félbeszakad a töltés.
Köszönöm ! A töltő dobozában négy hely van, mint a képen látszik. Mindegyikhez tartozik egy elektronika, a mérésnél csak egy ic dolgozott mert a 6-7-es lábak közötti nyákot meg kell szakítanom, hogy a 7-es lábat leválasszam a testről. Tehát a végleges formájában nem fogok 3 akkut párhuzamosan tölteni. Az összekötés az ic alatt van tehát nem egyszerű eset. Az ic-t nem akarom kiforrasztani még egyszer. A módszer az, hogy 0,35 mm-es fúrót eltörtem,bedugom a két láb közé és pörgetem 13000-el így próbáltam kimarni a felesleges fóliát.Egy ic-nél sikerült ezt kötöttem be mérésre.
az akkuk 18650-es kb 2,5 Amper. |
Bejelentkezés
Hirdetés |