Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB antenna

Témaindító: samubá, idő: Márc 9, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 21
(#) laszlo29 válasza G80 hozzászólására (») Márc 17, 2012 /

Szia! Nem akarok vitatkozni, de az orosz(ukrán?) adások, azok kristálytiszta FM adások (nálam), próbáld ki a stalidon. Üdv:Laci!
(#) G80 válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 17, 2012 1 /

Na látod én sem akarok vitatkozni... Én használom az USB-t is és az AM-et is és tudom milyen ha az AM-es haverom keres a 39-en, én meg USB 39-en vagyok...
(#) G80 válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 17, 2012 1 /

Hogy az utolsó üzidben felvetett dologra válaszoljak, igen néztem már, hogy honnan jön a torsz orosz szöveg és valóban nagy része FM-es, de tök mindegy, hogy AM olasz, vagy FM orosz, esetleg fordítva...
Ha nem akarod hallani USB-n az érthetetlen zajokat, akkor feltekered a zajzárat amennyire csak lehet! Az AM-es havert csak azért hallom meg, mert nagyon nagy a jelszintje (helybéli) és ezért gondolom, hogy ő az, de nem értem mit mond, na akkor váltok AM-re...
(#) csini666 válasza G80 hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Megvolt az első beszélgetésem. Hatalmas élmény. USB 40 en parkolt a kollega én AM 40 en kerestem. Meghallott átjött ő is AM re aztán lementünk 30 ra és majdnem egy órát beszéltünk. Nem messze volt kb 15km. 9 es térerőt csináltam neki a gyári antennával amit kibővítettem. A pecabottal egy kicsit gyengébb voltam. Azt mondta hogy valószínűleg a tápommal baj van mert valami fütyülést hallott.
Na kész az antenna. Mehet a tetőre.
(#) G80 válasza csini666 hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Gratulálok! Hát igen egy S9- es jelsztintre már átkapcsol az ember, hogy értsen is valamit a mély mormogás helyett.. Biztosan nagy élmény lehetett, ezek az élmények visznek előre és további fejlesztésre késztetnek...
(#) laszlo29 válasza csini666 hozzászólására (») Márc 18, 2012 /

Szia! A türelem összeköttetést terem! Mondtam, hogy a gyári antennát hosszabbítsd meg. Ezek szerint felétek nem olyan bunkók az emberek, mint nálunk. (itt egyesek emberszámba se vesznek, ha nem USB-ben adsz, pedig ők járnak a tilosban.) A tápoddal nincs probléma, ez előfordul AM-ben, hallanom kéne az adásod, hogy tudjam mi okozza, de tuti nem a táp, az másfajta "zavart" okoz.Gratula!
(#) G80 válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Üdv.
Mond neked az a név valamit, hogy: "Brékó Blöki" ?
(#) laszlo29 válasza G80 hozzászólására (») Márc 20, 2012 /

Szia! Így elsőre nem, csak nem már megint egy földimmel beszéltél? Szóljál már neki légyszi, hogy most is k22FM-en vagyok, ha tud kiabálljon be. Üdv:Laci!
(#) G80 válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Nem beszéltem vele, csak hallottam, hogy bemutatkozott valakinek ezzel a névvel, és hogy honnan van...
Amúgy félig én is jó útra tértem!
Van már két ceptes rádióm, rövidebb távokra tökéletes! A hangtisztaság szempontjából mindenképp jó...
(#) pucuka válasza G80 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Jó az nagyobb távolságokra is, jobb mint az AM rádió. Csak abban az esetben érzed rosszabbnak az FM -et, ha kombinált AM/FM rádión hallgatod.
(#) G80 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Nem érzem jobbnak az AM-et az FM-nél, de az SSB-mód mindenképp messzebb szól még ha nem is életszerű hangon...
(#) pucuka válasza G80 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Persze, háromszor akkora teljesítménnyel, és kétszer akkora érzékenységnél. Pont ezért szüntették meg, mert ez a felhasználás ebben a sávban messze túllépte az SRD (kishatótávolságú) kategóriát.
Ez is belekerült a kisujj, egész kar kategóriába, annak idején kiharcoltuk, a 40 csatornát, a 4 W -ot mikor még Európában (már ahol engedélyezve volt, és volt ahol el is vették) csak 12 csatorna volt engedélyezve 1 W adóteljesítménnyel, AM ben a rövidhullámon szokásos beszédátviteli móddal.
(#) laszlo29 válasza G80 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Szia! Ma volt egy 22 KM-es összeköttetésem egy kamcsissal,és csak azért nem volt több, mert ő szólt, hogy most már rosszúl vesz, erre én megkérdeztem, hogy hányas kőnél van, megköszöntem, és elbúcsúztam ( én végig tisztán vettem! ) Tudod én úgy szoktam kezdeni, hogy "brékó, brékó, van magyar állomás a közelembe?" Na erre kaphatta fel a fejét, a hasonló nevű "úriember"amikor az AM-es rádiót próbálgattam és ő lehetett aki kínos szexuális helyzetbe küldött engem édesanyámmal. Amúgy mibe fáj most egy "matricás" rádió? Én bízom benne, hogy így 10év után már egyre többen térnek át FM-re. Nem rossz, ez sőt stabilban nagyon jó.Üdv: Laci!
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Szia! Azért én azt olvastam valahol, hogy nálunk, a telefonhelyzet miatt voltak ilyen "engedékenyek" a hatóságok, így pótolva az emberek számára a telefont. Üdv:Laci!
(#) gkari válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Sajnos Ferenc(alias pucuka)-nek -mint már annyiszor-igaza van, annakidején én is megküldtem a penetratort 10-15W-al, igaz, még indonéziai QSO-t is csináltam, persze SSB-n. A taxisok, meg kamionosok meg nem kevésszer a cca. 1,5m-es "Dagger"-be toltak 500W-ot ("gyertyával")-szóltak is rendesen a felharmónikusok, TVI,BCI, stb.
(#) G80 válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Hali! Egy President Vincent és egy Stabo XM 3400 ceptes verzióban együtt:12000Ft.
Valóban nem rossz az FM a tiszta hangja miatt, meg hogy szabály szerint rádiózik így az ember. A történetedből azért még is az jön le nekem, hogy a mobilban rádiózónak ott lapulhattak a "Zetagi bordák" a műszerfal alatt! Ezért vehetted őt jól, még akkor is, amikor már ő téged nem....
(#) pucuka válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /

Épp fordítva, az emberek vették telefon helyett, a rádiótelefon szóból a telefonra asszociálva, hiába mondtuk, hogy ez nem az. (még humorizáltunk is anno, hogy Lengyelországban húsért állnak sorba az emberek, nálunk meg CB engedélyért)
Az, hogy a telefonhelyzet azóta többszörösen megoldódott, a CB is elvesztette a jelentőségét sokak bánatára.
(#) laszlo29 válasza G80 hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Szia! A végfokban igazad lehet, tényleg ott lapulhatott a kamcsiban, mikor visszaszólt, hogy itt van(kb 4 KM) kiakadt az s mérőm, amikor elbúcsúztam tőle, még akkor is 9-essel jött. De nagyon segítőkész volt, mondta, hogy addig beszél velem, ameddig fel tudom nyitni a zajzárát, és így mostmár tudom, hogy abban az irányban meddig tudok "elszólni".( abban az irányban volt köztünk magasabb épület is). Le a kalappal, bár mindenki ilyen lenne, aki CB-zik! (lehet, hogy már tényleg szert kell nekem is tennem egy végfokra!) Jó árban vetted a rádiókat, én anno 7-7 ezret adtam a kéziért, meg a mobilért is! Üdv:Laci!
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Szia! Igen, igen, tudod annakidején, a volt munkahelyemre, bevittem egy pár PMR-t, amikor kezdtek leszokni a mobiltelefon költség hozzájárulásról. Akkor a főnököm "előkotort" a fiókjából egy pár BRG CB100-ast és nekem adta őket, na azoknak is ez a megnevezés volt a gépkönyvükben, jót röhögtem rajta! 16 hektáron kellett használni, tökéletes volt, hamar megvásárolták az "ipari kivitelűt" a t....o gazdaságos helyett! ( a munkatársak mondták is a "f.....m a hülye hobbidba, minek hoztad be azt a sz.....t ez szól még lennt a gépházba is, a mobil meg nem, eddig legalább ott nyugtunk volt a főnöktől") Üdv:Laci!
(#) laszlo29 válasza gkari hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Szia! Nem használtak "low pass filter-t", vagy "nem kell az a vacak oda"? Üdv:Laci!
(#) pucuka válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Miért is röhögtél jót rajta? Mert mi is a különbség egy általad mobiltelefonnak, és CB -nek nevezett dolog között.? Megsúgom, alapvetően semmi, mindkettő csak egy adóvevő, (azaz rádiótelefon), csak az egyik egy kissé bonyolultabb mint a másik, és alkalmassá tették automatikus összekapcsolódásra. (eltekintve az egyéb, nem telefonhoz kötődő kényelmi funkciótól)
Hasonlóan a vezetékes telefonnál az LB - CB fejlődéshez, ahol a kezdetekbeli helyi beszélgetéstől eljutottunk a világméretű hálózati összekötésekhez. Mi ebben a különös? Az, hogy a köznyelvben ráragad egy dologra egy - egy felkapott kifejezés, azért attól tudni kell, hogy alapvetően mi is az.
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Szia! Azért, a mobiltelefon nem ugyanaz, nem szimplex, de lényegében elismerem az is csak egy adóvevő, mint az úgynevezett vezetéknélküli "vonalhosszabbítók", amit de jó volt kivinni a kertbe, vagy akárhová, de nem messzire a háztól, mert akkor már nem volt vonal akkor még a mobiltelefon egy vagyonba került. Furcsa volt a klasszikus vezetékes és mobil telefonok korában ezt olvasni egy CB rádió gépkönyvében, azon derültem egy jót! Persze nagyon örültem az új szerzeményemnek, az amelyik nem volt "agyonhasználva" (a főnök példánya lehetett) mai napig meg van a gyűjteményembe. Üdv:Laci!
(#) gkari válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Naná, hogy nem, szóltak is a CB-k a "madzagantennás" TV-ben rendesen-a központi antennás rendszerek ebből a szempontból védettek voltak.
(#) pucuka válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 22, 2012 /

Akár szimplex, akár duplex, az rádió telefon. A mobiltelefon is rádiótelefon.
(#) laszlo29 válasza gkari hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Szia! Nekem van filterem, de nem használom, mert "vesz le "a teljesítményemből, de 20-25Wattból, urambocsá' 100W- ból már nem sajnálnám. Üdv:Laci!
(#) Kera_Will válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Akkor érdemes lenne rárakni 1 woblerre és újrahangolni. Kissé az áteresztési tartomány hullámosságát csökkenteni , áteresztési sávú csillapítását javítani.
Igaz lehet nem sokra jutsz, de akár megtáltosodhatna is.
Gyári szűrő vagy home made ?
Igaz CBre csak gyári volt javallott használni.
De ott is "lazíthatott" a MEO.
(#) laszlo29 válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

"CB-32A LOW PASS FILTER" Japan gyári ,paneles kivitelű, három tekercs, és négy kondi van (kető-kető páhuzamosítva)benne. A penetrátorral együtt került hozzám.
(#) pucuka válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Nem igazán kell foglalkozni a teljesítmény számszerű értékével. Egy szűrő már igazán jó, ha az áteresztő tartománybeli csillapítása 1,5 dB -en belül van. A 3 dB, meg a végfokod teljesítményének felét jelenti. Ennél sokkal több elmegy egy kevésbé jól lehangolt antennán, vagy a terjedésben az antennamagasság változtatásával elérhető 10 - 15 dB nyereségen. Úgyhogy pár W ide-oda nem sokat számít.
A szűrő hangolása pedig nem egyszerű feladat, és az 500 - 1000 V os kondik között se nincs túl nagy választék.
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Na akkor már végképp tanácstalan vagyok, hogy ez adobozka szobadísz legyen, vagy használjam....
(#) pucuka válasza laszlo29 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Használnod kellene, pláne jó hatásfokú magasantennával, nem is annyira miattad, mint a környezeted miatt, bár végül is ez is visszahathat(hat) rád. Az a pár watt elvesztése kevesebb kárt okoz, mint a zavarok kisugárzása.
A régi CB -k is csak szűrővel teljesítették a mellékhullámú sugárzásra előírt értékeket, a CEPT -esek viszont az antenna csatlakozójukon.
Következő: »»   10 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem