Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   608 / 1272
(#) kracsi hozzászólása Márc 29, 2012 /
 
Szia!Köszönöm szépen az ötletet.
A scart kábelre már én is gondoltam de szerintem nem az a ludas mert akkor nem kéne könyvet raknom a tv alá vagy megemelni az oldalát,hogy működjön.
A panelját ki szedtem és nem láttam rajta forrasztási hibát vagy azt,hogy el engedte volna valahol.
Érdemes az ilyet megcsináltatni?
KB mennyiért mérik az ilyen javítást?
Mert ha több mint amennyiért vettem a tv-t (7500Ft)Akkor megy így ahogy van ameddig üzemel aztán csere!
(#) zolika60 válasza kracsi hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Magát a csatlakozót vizsgáld meg. Esetleg forraszd át a lábait a panelben. Ha nem látsz hibát akkor is. Lehet, hogy csak hajszál repedés van. Az szerelő függő, hogy mit kér egy javításért. No meg a hiba okát sem tudjuk pontosan, csak találgatok messziről.
(#) zolika60 válasza kracsi hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Az a 7500Ft nem hiszem, hogy bármilyen kis hiba javítására elég, ha nem te csinálod. :yes:
(#) kracsi hozzászólása Márc 29, 2012 /
 
Rendes vagy és köszönöm a segítséget.
Meg próbálkozom át forrasztani a lábakat hátha segít rajta.
Sajnálnám veszni hagyni a tv-t elég szép kép van benne.
Mondjuk Thomson képcső van benne.
(#) karaszbandi válasza vera-89 hozzászólására (») Márc 29, 2012 / 1
 
Hidd már el, hogy az a baja!
A lábujjhegyre állás meg a hókuszpók még nem javított meg TV-t!
Egy DVD soha nem fog olyan mágneses teret csinálni, ami a képcsövet ilyen mértékben felmágnesezze. Nincs is benne olyan trafó, ami ezt meg tudná csinálni.
Higgy a szakembereknek!
(#) vera-89 válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Oké!!! Holnap kicseréltetem. És köszi a segítséget!!!
(#) scooby_ válasza vera-89 hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Szia! Igen,az cserélhető. Ezek többnyire filléres alkatrészek. A DVD lejátszó magas frekvencián gerjeszti a saját kis "trafóját". Szóval az biztos,hogy nem lehet gond. Ilyen jellegű elváltozásokat inkább alacsony frekvencián működő eszközök /tehát amiben hálózati transzformátor van/,és álló mágnes szokott csinálni. Viszont ki-be kapcsolás után ez helyre szokott állni. Egyébként a lemágnesezés feltűnően pattogó hangot szokott hallatni kikapcsoláskor.
(#) karaszbandi válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 29, 2012 /
 
Amelyik tv már ilyen, azt kapcsolgathatod. Az a PTC már rég halott.
(#) BarnaPili válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
[quote]Egyébként a lemágnesezés feltűnően pattogó hangot szokott hallatni kikapcsoláskor.
Ezt hogy érted?
(#) kovacspista válasza BarnaPili hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Hát ezt én sem értem ,mert szerintem az a kikapcsoláskor , sztatikus pattogás. Olyan mintha a csövet "feldörzsölnék"mondjuk egy szőrmével. A logika is azt diktálja, hogy bekapcsoláskor legyen "le nullázva" a rendszer.
(#) kracsi hozzászólása Márc 30, 2012 /
 
Szia!
Sikerült addig eljutnom,hogy mostmár a scart 2 és scart 3 egyáltalán nem jó csak a scart 1 ahová az van írva,hogy videó bemenet!
Így viszont nem kell alá a könyv viszont gyengébbek a színek!!
(#) scooby_ válasza kovacspista hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Bocsánat! Én is azt akartam írni. Már tudat alatt is a hülyeséget írom.
(#) Signal válasza daykiller hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Majd arra kíváncsi lennék, szervizmenüben mit tudsz csinálni a felső görbeséggel, olyan képcső esetében, ami raszterkorrekciót Észak-Dél irányban nem igényel, ennélfogva nincs is benne ilyen áramkör. Több, mint 20 éve nem is gyártanak olyan elavult képcsöveket, TV-hez legalábbis. Itt nem az E-W (Kelet-Nyugat) raszterkorrekcióról van szó, ami a 110 fokos képcsöveknél általában elengedhetetlen.

A kép alsó/felső szélének görbeségét viszont a képcső gyártásakor állítják be, azon elektronika utólag már nem módosít, egy modern készülék esetében. Ez nem csak alkatrészben jelent egyébként spórolást, hanem energiában is, mert a korrekciós alkatrészek plusz hőt termelnek.

Konvergencia (vagyis a három sugár összetartása) szintén felejtős, hiszen itt képgeometriáról beszélünk, ezek nem összemosható fogalmak.

Ismerem egyébként a jelenséget, nekem is van egy ilyen A68-as síkképcsövem. Sajátos geometriája van, tulajdonképpen a kép szélei egyenesek. Azonban "szélesvásznú" mozinál a fekete sávok széle már beljebb van, ahol viszont hajlik. Ez abból adódik, hogy a gyári beállítást a kép szélére végezték el, arra nem gondolva, hogy 16:9 adásnál pont zavaró lesz beljebb látható görbeség.

Úgy tudtam kiküszöbölni, hogy az eltérítőtekercs felső pereméhez megfelelő (színtiszta) mágnest rögzítettem. A mágnest egy törött képcsőről bontottam, ami a képen is látható. Ez egy A48-as síkképcső volt, ahol a mágnesek bal/jobb oldalon végezték a korrekciót.

Ilyet rögzítettem öntapadó anyaggal az A68-as képcső tekercsének alsó és felső peremére. A képen látható egy nagyobb és egy kisebb mágnes, felülre tettem a nagyobbikból, lentre a kisebbikből, lent ugyanis kisebb eltérést kellett korrigálni.

A dolog apró szépséghibája, hogy miután szép egyenesre bejátszottam a fekete sávot (és még a színek sem torzultak), később kiderült, hogy így meg a kép külső széleinek vonala hajlott túlzottan kifelé. Konkrétan a Windows tálca közepe legörbült, felső él meg felfelé. De ezzel inkább megbékültem, mert fontosabb volt a 16:9 sávok egyenessége. Mivel síkképcsőről beszélünk, ahol az eredeti görbeség különösen zavaró volt.

Úgyhogy ez is jól példázza a fórumokon gyakran tapasztalható jelenséget, amikor mindenki kapásból a szervizmenüben akar varázsolni, csodát tenni. Holott oda a legritkább esetben kell nyúlni. Nem számítógép ez, az alkatrészek fizikailag hibásodnak meg, tehát azt kell hárítani.

mágnes.jpg
    
(#) Signal válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Ha a hálózati kapcsolónak nincs segédérintkezője (ahonnan két szál drót megy a processzor környékére), akkor előlapról nem fog indulni, csak távszabályzóval.

Univerzálisnál régi ITT-kódokkal kell próbálkozni, azzal működnie kell, vagy természetesen régi ITT távszabályzóval is. Indítás a számozott programgombokkal.

Relét hiába kötöd át, bár minden része áram alá kerül, működik az eltérítés, fűtés, nagyfesz. stb. csak a vezérlőprocesszor nem fogja tudni, hogy mi van (nem kerül ON állapotba), így nem jelenik meg a kijelzőn a programszám, nem lesz hangoló és szabályzófeszültség, csak sötét képernyő.
(#) Signal válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
(#) vera-89 hozzászólása Márc 30, 2012 /
 
Köszi mindenkinek a segítséget! A ptk cucc volt a baj, ahogy mondtátok! ki lett cserélve és okés minden! Köszike!
(#) karaszbandi válasza vera-89 hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Megmondtuk!
(#) scooby_ válasza Signal hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Te életet mentesz! A Dália TV-t már sikerült megjavítani. Valóban a segédérintkezője volt a ludas,össze-vissza állt ás vastag oxidréteg borította. Valamint NYÁK fóliaszakadás is volt. Emlékszem is,ilyen CTV 025 volt már nálam 1-2db,és volt egy ITT Nokia TV távirányítóm,csak avval tudtam bekapcsolni. Most ez a távirányító költözéskor elkeveredett vagy ki lett dobva,úgyhogy nem tudom,hogyan fogom megkísérelni a bekapcsolását. A Dáliát egyébként még is viszi az univerzális távirányítóm (már amennyire,fényerőt pont nem tudom lejjebb venni pedig lekéne...),úgyhogy ha van egy kis szerencsém,akkor evvel a programmal még be is tudom kapcsolni.
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Ahogy elnézem a Dália és a CTV025A távirányítója ugyan az,úgyhogy be kell majd kapcsolnia evvel a programmal.
(#) Stubiflex hozzászólása Márc 31, 2012 /
 
Grundig TV, Philips 68 cm képátlójú csővel. Képtartalomtól függően változik a fókuszáltság. (Vilagos részeken rossz a fókuszáltság) Fókuszpotira reagál, de a kép szélein nem lehet jóra állítani. Ha a G2-őt fölhúzom, valamelyes javulás tapasztalható. Ötletek?
(#) karaszbandi válasza Stubiflex hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Valószínűleg a képcső kukahiányos.
(#) Stubiflex válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 31, 2012 /
 
Zárlat, kúszóáram, emisszióvesztés?
(#) isti03 hozzászólása Ápr 1, 2012 /
 
Sziasztok. Egy Sony KV-M2101K tévé került hozzám. A hibálya az hogy bekapcsoláskor egy pár másodpercre lila és csíkos a kép. Ezután fekete/fehér kép van csak. Kérdésem az lenne hogy elko okozhat ilyen hibát? Vagy máshol keresgéljek?
(#) gaben62 válasza isti03 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Nem nemigen okozhat, inkább a színdekóder a hibás, de ha visszafutási csíkok jönnek be, akkor a képcső is gyenge lehet.
(#) kovacspista válasza isti03 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Én vitatom a kolléga szavait! Nagyon sok problémát okozhat elkó. Amit tapasztalat útján biztosan tudok, hogy a sor visszafutási csíkok megjelenését okozhatja elkó. Az , hogy elmúlik, csak megerősíti ezt a gyanút. A F.F képet okozhatja, tuner, KF, vagy tényleg a dekóder maga.
Én megnézném az összes tápot, és indító kondit. A gyanús elkókat valószínűleg melegítéssel ki lehet szűrni, persze ha látszik a gond erre nincs szükség. Lehet cső gond is. Ebben az esetben viszont látszik, hogy erőtlen gyenge, sötét a kép, és már már FF, és az összes feszültség ami a csőre megy, rendben van.
(#) isti03 válasza kovacspista hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
A képcsőn mért feszek: G2:495V H1:192V H2:194V B:141V G:160V R:146V. Átnézem elsőnek az elkokat, háta ez lessz a hiba.
(#) kovacspista válasza isti03 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Jónak tűnnek ezek az értékek. Hogy milyen a kép, hogy erőtlen , azt meg látnod kell. Majd jelentkezel.
(#) scooby_ hozzászólása Ápr 1, 2012 /
 
Sziasztok!
Két perce megérkezett a másik Orion TV,Orion CTV025.
Valóban van egy kis hibája: A függőleges eltérítése kicsit huncutkodik. Alul és felül 1,5-2cm hiányzik,viszont kis idő múlva eltűnik. Én elkó száradásra tippelek. A trimmerek állítására is jól reagál. Szerintetek is elkó száradás a ludas? A másik problémája a Scart csatlakozó. Bármiféle jelet adok neki,az fekete-fehér színben jelenik meg rajta. Továbbá penészes a belseje mert pincében volt,de ez már az Én bajom....
(#) isti03 válasza kovacspista hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Átnéztem az elkokat. Hármat kicseréltem. De a hiba még mindíg megvan. Induláskor lila csíkos kép, majd megy a tv fekete/fehéren. A kép éles a hang is rendben van. Eltérítés is jó nem torz a kép. távirányítóra is reagáll. Minden jó csak fekete/fehér.
(#) kadarist válasza isti03 hozzászólására (») Ápr 1, 2012 /
 
Szia!
A színtelítettség nincs levéve?
Következő: »»   608 / 1272
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem