Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Most került hozzám egy régebbi erősítő, naná, hogy a kedvenceimmel, az átkozott Tuchelekkel..:/ Most éppen tudok Jack-es készülékről zenét hallgatni, mert egy kedves ismerősömmel "tákoltunk gyorsan egyet. Első: Tuchel-RCA átalakító, aztán be-kimenetes RCA kábel, majd egy RCA kimenetű apa Jack kábel. Ez most eléggé szükségmegoldás, majd vissza is kell adnom, csak addig van ez, amíg nem lesz egy normális. Na most: abban akadtam el, hogy sok boltban még én vagyok a hibás, mert a huszonéves hülyegyerek (már bocsánat) azt se tudja mi az a DIN vagy Tuchel, de a csatlakozót majd megoldom. Az lenne a kérdésem, hogy milyen vezeték kell egy olyan 3,5 Jack-Tuchel apa átalakítóhoz, amiben a Jack aljzat sztereó és csak lejátszani kéne? Hány eres, milyen keresztmetszetű és muszáj, hogy árnyékolt legyen? Eléggé fontos lenne, mivel még lehetőleg ma kéne megvennem. Nagyon köszönöm a válaszokat! Dani
Szia! Két eres árnyékolt megfelelő. A keresztmetszetnek nincs jelentősége.
Nagyon köszönöm! Ez életmentő volt!
Üdv!
Hú, még egy utolsó kérdés:
A hossz az nem lényeges? Olyan 1,5-2 méterre gondoltam. Az jó, hogy csak két eres szükséges, azt hittem három eres kell majd. Mindegy milyen a kábel? Vagy csak annyit mondjak, hogy árnyékolt két eres kábelt kérnék x méterben?
De ha te azt mondod a botosnak hogy kerek 1,5 meretu huzalt, akkor bizony a masfeles derotra fog gondolni. Akkor van problema, mikor lemeretsz vele a spulnirol 67.8 metert, es utana azt mondod hogy en nem ilyen meretet kertem. Na akkor fogja mondani hogy "&*$%#@@~~<<>*" Te meg hogy a tiedbe is. >
Bátyám a számítógépre akarja rákötni a midi csatlakozós szintetizátorát, de a hozzávalók nincsenek meg. Milyen átalakítási módokat tudtok javasolni? A gép P4-es.
sziasztok, apam vett egy csodas elektromos autoemelőt, valami kinai vackot. persze 3 perc utan elromlott a kapcsolója. Van benne egy relé, az szállt el, de nem talalok ilyet egyaltalan a webshopokban.
SRA 12VDC CL datasheet van esetleg ötletetek mivel lehetne helyettesiteni? a nyák furatokon bukik meg nálam az összes, amit találok. rossz helyen vannak a furatok. ha tudtok, kérlek kuldjetek egy tipust, ami pont passzolna a helyére, vagy hogy hol lehet pont ezt kapni. Köszi előre is!
Tegyél bele egy olyat, aminek nem jó helyen van a lába és vezeték darabokkal kösd a panelbe.
Te is küzdesz a műhely kontra raktár problémával. El kell fogadni a tényt, hogy raktárban nehéz "műhelykedni" és a műhelyben nehéz raktározni. A két feladat egészen különböző kialakítást és "bútorozást" kíván.
De ezt tudva sem lehet figyelmen kívül hagyni a körülményeket, ezért szinte mindenki próbál a két dolog között egy lehetőleg jó egyensúlyt találni. Sajnos, csak egymás rovására lehet a két dolgot erősíteni. Ha számodra a kihúzható asztal kínálta lehetőségek elegendőek, akkor Te már megtaláltad a saját kompromisszumodat. A szobai körülmények elég barátságosak, pl. télen meleg van, de problémás a szemetelés. Akár nyákot fúrsz, akár reszelsz, akár fűrészelsz valamit, elkerülhetetlen a piszok (és még vannak ettől sokkal "durvább" technológiák is, amiket a szoba közelébe sem szabad engedni). Egy biztos, figyelemre méltó, milyen rendkívüli hatékonysággal használod ki a rendelkezésre álló teret. (Ezen szinte már csak néhány "Alkotós-s" tároló szekrény tudna túltenni. Ilyenek.)
Sziasztok!
Elképzelhető, hogy egy gyári (weller) kapcsolásban egy egyenirányító híd után csak azért alkalmaznak 4004-es diódákat, hogy a nyitófeszültségükkel is kevesebbet kelljen elfűteni a 7805-nek? A trafóról 12V váltó megy az egyenirányító hídba. Illetve a 7805 bemenetén az ott egy zener? Ezzel is stabilizálva a bemeneti feszt?
Hali!
Omron G5LE relé ami nagyon hasonlít a tiédhez egy kicsit más méretileg de nem vészesen.
Keresek valakit aki tud marni cnc-vel nyákot,viszonylag bonyolult kb. 12×6cm,és négy darab kellene belőle.
A panelrajz gif.-ben illetve lay.-ban van csak meg. Email.: deexteer@citromail.hu
Hello!
Prózaibb a dolog.. A 12V mellett, szinte mindegy milyen diódát raknak bele, nem lesz több sem kevesebb a disszipáció. Szerintem ebből voltak tonnák a raktárban. (Én pld. 4003-at használok, mert az van itthon..) Nem ismerem a kapcsolást, de ha a képen, a stabi melletti diódára gondolsz, az nem egy zéner, hanem a stabi viszáram diódája. A ki és a bemenete között van (nézd meg egy adatlapot) üdv! proli007
Sziasztok!
Egy kicsit elakadtam, ezért lenne néhány kérdésem ezen a rajzon: Bővebben: Link RSHUNT mennyi legyen, ha 50V-nál nem mérnék többet vele? UPROBE micsoda, és hova csatlakozik? CPROBF hova megy? Illetve a bal sarokban lévő sok BANANA_CONN-os izé mi akar lenni? Tudom oda mennek a banáncsatlakozók, de azok hogyan, hova vannak azután kötve? Üdv!
Hello!
- Áramot "feszültség mérővel" úgy mérünk, hogy az áram által egy ellenálláson létrejövőeső feszültségesését mérjük. Vagy is OHM törvényét használjuk. Ez a Shunt ellenállás. Tehát az 50V-hoz köze nincs, csak a mért áramhoz. - Uprobe a feszültségmérés, Cprobe az árammérés (bemenő) mérő pontja. A feszültség mérésnél feszültségosztó, az árammérésnél Shunt ellenállás (plusz erősítő fokozat) biztosítja, hogy a műszer bemenetére az AD bemenetének megfelelő tartományú feszültség kerüljön. (méretezési képletek mellékelve a rajzon) - Banánhüvely csatlakozó. Ezt egy "digitális agyú tervezte", nem aki analóg elektronikával foglalkozik. Tekintve, hogy a számítástechnikában a rengeteg jel/adatvezeték csatlakozás lerajzolva, káoszt okozna, a vezetékeknek "hálózat neveket adnak". Minden azonos hálózatnévvel rendelkező vezető azonos helyre csatlakozik. Ugyan olyan mint a GND, az is azonos összekötési pontokat jelöl, csak már nem akadsz fenn rajta. üdv! proli007
Szia!
Köszönöm az érthető választ ! Szóval: -Tudom, hogy a shunt ezt szabja meg,csupán nem tudom mekkora értéket vegyek hozzá. -Még most sem értem, hogy Uprobe hova fog a mikrovezérlőn csatlakozni, mivel Usense, Csense, Rsense van, de Usensem nincs. -Cprobf-al is ugyanez a gondom. -Shuntot akkor OHM képlettel számoljam, miszerint R=U/I. Ami azt adja nekem, hogy ha 50V, és 2A-t akarok vizsgálni max(mert többet nem fogok evvel multizni) akkor Rshunt=25R. -Felmerült még valami: CA56-11EWA kijelző megfelelő lenne-e ide? - A banános dolgot még nem igazán értem, de az maradjon az utolsó dolog . Én nem találom meg sehol sem a JP6-ot, stb-t úgy mint a GND-t. Köszönöm a segítségedet, bocsi, hogy kicsit gagyi vagyok, de próbálkozom ! Üdv!
Üdv!
Kondenzátor kódból miként számolunk kapacitást? On-line felületű segédprogram nem érdekel.
Bocsánat, hogy közbeszólok, de azok a nagy kék Alps potik igenis gagyik! 10-ből 4 használhatatlan Még jó, hogy lebeszéltek róla anno. Amúgy Nekem Alps motoros potim van, de az a jó régi 100 éves! Na, annak a pályái garantáltan együtt futnak, és a kuplingja se megy tönkre 2-3 túlakasztás után...
Hello!
Akkor még sem volt érthető.. - A Probe maga a mérő csúcsot jelentené. Ide kell bevezetni a "+" mérendő feszültséget, vagy áramot. A negatív pontja minden mérésnek a GND. - Mivel a proci nem tud 50V-ot mérni, a maximálisan beadható feszültség az AD belső referencia feszültsége. (Én nem ismerem az ATMEGA cuccokat, de ez független a proci fajtájától típusától) Vagy is a belső AD a referencia feszültségéhez hasonlítja hozzá a mérendő feszültséget. Ha a mérendő feszültség pont akkora mint a bementi feszültség, és az AD 10 bites,akkor erre a feszültségre az AD 1023 értéket ad. Ebből aztán a program általi számítással lesz 50V vagy 2A vagy akármi.. - A mérendő feszültség az Uprobe pontra érkezik. Ezt az R3/R4 feszültségosztó leosztja, az AD szintjére. Osztási aránya 1:0,107. Vagy is ha az 50V-ot megszorzod ezzel a számmal, akkor 5,37V jön ki. (Egyébként ugye a feszültség osztó képletét kell alkalmazni. Vagy is Uki=Ube*(R4/(R3+R4)=50V*(1,2k/(10k+1,2k)=5,357V) - Árammérésnél az áram a Cprobe pontra érkezik, és átfolyik az Rshunt ellenálláson. Majd az ellenálláson eső feszültséget a műveleti erősítő felerősíti, és az így erősített feszültség jut a Csense pontra, vagy is az ATMEGA 24-es lábára. Az árammérésnél is a Shunt ellenálláson eső feszültséget kell erre az AD feszültségszintre hozni (kondicionálni). Az erősítő erősítése, Au=1+(R2/R1)1+(5,6k/1k)=6,6 Ha az árammérés végértékénél is 5,357V-nak kell a Csense feszültségnek lenni, akkor a shunt ellenálláson ennek 6,6-od részének kell esni. Vagy is ez Ushunt=5,357V/6,6=814mV. Így a Shunt ellenálás értéke, Rshunt=Ushunt/Ibe=0,814V/2A=0,407ohm. Természetesen, hogy 2A áramra a műszer 2A-t is mutasson kalibrálni kell a készüléket. Ennek legcélszerűbb módja itt a szoftveres kalibrálás, ha erre mód van a programban. Ekkor pld. nem is kellenek pontos ellenállás értékek. Mert az AD mér valamit, amire Te azt mondod ez a 2A. A szorzószámot meg a szoftver kiszámolja magának, és ez után mindig ezzel oszt. A JP6-ot pld nem fogod megtalálni, mert az egy átkötő elem sematikus képe, nem hálózati jel. Vagy is a bemenő feszültség a V" jelű banánhüvelyre érkezik, és kapcsolódik a Uprobe hálózathoz. Így jut el a feszültség az R3 ellenállás tetejére. A feszültséget az R3/R4 leosztja, kimenete a Usense hálózati név. Innen a proci ADC0 bemenetére, vagy is a 23-as lábára csatlakozik. A JP3 lehet egy belső ellenőrző pont is, ahol a bementi feszültség mérhető egy Jumper tüskesoron. (De ez igazából szükségtelen megoldás) Remélem így már érthető. A kijelzőt Te is megnézheted az adatlapjában. De hogy közös anódos, vagy katódos kell e ez ATMEGA számára, az csak a programjából lehetne kideríteni, mert a rajzon a kijelző eredeti típusát én nem látom. üdv! proli007
Sziasztok!
Mivel egyáltalán nem értek az elektronikához lehet hülyeséget kérdezek, de azért csak elő állok a kérdésemmel. Van egy dinamós zseblámpám, amit markolászással lehet működtetni, miközben tölti a benne lévő 3 db 1,5 voltos gombelemet. A kérdésem az lenne, hogy nem lenne ez a lámpa alkalmas mobiltelefon töltésére?
Hello!
Általában.. Első számok a számjegyeket, az utolsó pedig 10 hatványának értékét (vagy is a helyi értéket) jelöli. Általában a vonatkoztatási helyi érték pF. Vagy is "103" az 10 és tíz a harmadikon. Ez 10nF lenen. Ha vessző van a számok között, akkor az a µF helyi értékét mutatja. Tehát a ",1" 100nF-ot jelentene. ödv! proli007
Hello!
De! Csak baromi sokat kellene e nyomkodni, mire feltöltenéd. Plusz kitartóan és gyorsan, mert általában a feszültség csökkenéseket rosszul tolerálja a telefon. (mindig újra indítaná a töltési eljárást) üdv! proli007
Szerintem sem probléma, mert ez 2 óra alatt a harmadik regem, és ha az öreg megunja magát, akkor majd én is elférek tőle... Aztán ha eléggé hazavágta az egész bazárt, akkor majd talán megvakarja a fejét, hogy tök egyedül maradt... Mondjuk lassan már most is
Na, ez már sokkal érthetőbb, köszönöm ! Holnap délután ha még valami nem lesz világos, jelentkezem !
Szép estét !
Hello. Az a kérdésem lenne, hogy a micro headsetnél a jeladó(erősítő) miből áll, vagyis ha otthon szeretnék építeni egyet mihez lesz szükségem?
Sziasztok!
Először is nagyon kezdő vagyok, úgy hogy légyszíves ne lepődjetek meg ha hülyeséget kérdezek! Az lenne a kérdésem, hogy egy egyszerű televízió távirányítót, hogyan tudok átépíteni olyanra, hogy ne elemmel működjön hanem aksival? Ha ez lehetséges, akkor milyen akkumulátor kell bele? Mitől függ hogy milyen aksi kell bele?
Szia! A távirányítóban általában AA vagy AAA ceruza elemek vannak. Ilyen méretben kapható akkumulátor is. Az akku pár tized volttal kisebb feszültségű az elemnél, de ez nem valószínű, hogy zavarná a távirányító működését. Az akkumulátor tároló képessége mAh-ban (milliamperóra) van megadva. Túl nagyot nem érdemes választani, mert az önkisülés miatt úgyis rendszeresen kell tölteni. Bővebben: Link
Annyit megjegyeznék, hogy a naponta használt TV távirányítómban 4-5 évente szoktam (tartós) elemet cserélni, fel nem merül bennem az akkumulátorra váltás gondolata. |
Bejelentkezés
Hirdetés |