Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1636 / 3984
(#) csinidani hozzászólása Ápr 3, 2012 /

Sziasztok!
Most került hozzám egy régebbi erősítő, naná, hogy a kedvenceimmel, az átkozott Tuchelekkel..:/ Most éppen tudok Jack-es készülékről zenét hallgatni, mert egy kedves ismerősömmel "tákoltunk gyorsan egyet. Első: Tuchel-RCA átalakító, aztán be-kimenetes RCA kábel, majd egy RCA kimenetű apa Jack kábel. Ez most eléggé szükségmegoldás, majd vissza is kell adnom, csak addig van ez, amíg nem lesz egy normális. Na most: abban akadtam el, hogy sok boltban még én vagyok a hibás, mert a huszonéves hülyegyerek (már bocsánat) azt se tudja mi az a DIN vagy Tuchel, de a csatlakozót majd megoldom. Az lenne a kérdésem, hogy milyen vezeték kell egy olyan 3,5 Jack-Tuchel apa átalakítóhoz, amiben a Jack aljzat sztereó és csak lejátszani kéne? Hány eres, milyen keresztmetszetű és muszáj, hogy árnyékolt legyen?
Eléggé fontos lenne, mivel még lehetőleg ma kéne megvennem.
Nagyon köszönöm a válaszokat!
Dani
(#) reloop válasza csinidani hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Szia! Két eres árnyékolt megfelelő. A keresztmetszetnek nincs jelentősége.
(#) csinidani válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Nagyon köszönöm! Ez életmentő volt!
Üdv!
(#) csinidani válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Hú, még egy utolsó kérdés:
A hossz az nem lényeges? Olyan 1,5-2 méterre gondoltam. Az jó, hogy csak két eres szükséges, azt hittem három eres kell majd. Mindegy milyen a kábel? Vagy csak annyit mondjak, hogy árnyékolt két eres kábelt kérnék x méterben?
(#) vilmosd válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

De ha te azt mondod a botosnak hogy kerek 1,5 meretu huzalt, akkor bizony a masfeles derotra fog gondolni. Akkor van problema, mikor lemeretsz vele a spulnirol 67.8 metert, es utana azt mondod hogy en nem ilyen meretet kertem. Na akkor fogja mondani hogy "&*$%#@@~~<<>*" Te meg hogy a tiedbe is. >
(#) mindenes válasza csinidani hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Szia. Bemész a boltba és megmondod hogy mihez kell, ezután ők megmutatják a választékot ha van több és te kérsz amennyi kell. Ilyet vagy ilyet
(#) jani1987 hozzászólása Ápr 3, 2012 /

Bátyám a számítógépre akarja rákötni a midi csatlakozós szintetizátorát, de a hozzávalók nincsenek meg. Milyen átalakítási módokat tudtok javasolni? A gép P4-es.
(#) sportsboypaper hozzászólása Ápr 3, 2012 /

sziasztok, apam vett egy csodas elektromos autoemelőt, valami kinai vackot. persze 3 perc utan elromlott a kapcsolója. Van benne egy relé, az szállt el, de nem talalok ilyet egyaltalan a webshopokban.
SRA 12VDC CL datasheet
van esetleg ötletetek mivel lehetne helyettesiteni? a nyák furatokon bukik meg nálam az összes, amit találok. rossz helyen vannak a furatok.
ha tudtok, kérlek kuldjetek egy tipust, ami pont passzolna a helyére, vagy hogy hol lehet pont ezt kapni.

Köszi előre is!
(#) zolika60 válasza sportsboypaper hozzászólására (») Ápr 3, 2012 / 1

Tegyél bele egy olyat, aminek nem jó helyen van a lába és vezeték darabokkal kösd a panelbe.
(#) Alkotó válasza steelmann hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Te is küzdesz a műhely kontra raktár problémával. El kell fogadni a tényt, hogy raktárban nehéz "műhelykedni" és a műhelyben nehéz raktározni. A két feladat egészen különböző kialakítást és "bútorozást" kíván.
De ezt tudva sem lehet figyelmen kívül hagyni a körülményeket, ezért szinte mindenki próbál a két dolog között egy lehetőleg jó egyensúlyt találni. Sajnos, csak egymás rovására lehet a két dolgot erősíteni.
Ha számodra a kihúzható asztal kínálta lehetőségek elegendőek, akkor Te már megtaláltad a saját kompromisszumodat.
A szobai körülmények elég barátságosak, pl. télen meleg van, de problémás a szemetelés. Akár nyákot fúrsz, akár reszelsz, akár fűrészelsz valamit, elkerülhetetlen a piszok (és még vannak ettől sokkal "durvább" technológiák is, amiket a szoba közelébe sem szabad engedni).
Egy biztos, figyelemre méltó, milyen rendkívüli hatékonysággal használod ki a rendelkezésre álló teret. (Ezen szinte már csak néhány "Alkotós-s" tároló szekrény tudna túltenni. Ilyenek.)
(#) csinidani válasza mindenes hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /

Nagyon köszönöm!
(#) gordonfreemN hozzászólása Ápr 4, 2012 /

Sziasztok!
Elképzelhető, hogy egy gyári (weller) kapcsolásban egy egyenirányító híd után csak azért alkalmaznak 4004-es diódákat, hogy a nyitófeszültségükkel is kevesebbet kelljen elfűteni a 7805-nek? A trafóról 12V váltó megy az egyenirányító hídba.
Illetve a 7805 bemenetén az ott egy zener? Ezzel is stabilizálva a bemeneti feszt?

IMAG0040.jpg

(#) pleso válasza sportsboypaper hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Hali!
Omron G5LE relé ami nagyon hasonlít a tiédhez egy kicsit más méretileg de nem vészesen.
(#) deexteer hozzászólása Ápr 4, 2012 /

Keresek valakit aki tud marni cnc-vel nyákot,viszonylag bonyolult kb. 12×6cm,és négy darab kellene belőle.
A panelrajz gif.-ben illetve lay.-ban van csak meg.
Email.:
deexteer@citromail.hu
(#) proli007 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Ápr 4, 2012 / 1

Hello!
Prózaibb a dolog.. A 12V mellett, szinte mindegy milyen diódát raknak bele, nem lesz több sem kevesebb a disszipáció. Szerintem ebből voltak tonnák a raktárban. (Én pld. 4003-at használok, mert az van itthon..)
Nem ismerem a kapcsolást, de ha a képen, a stabi melletti diódára gondolsz, az nem egy zéner, hanem a stabi viszáram diódája. A ki és a bemenete között van (nézd meg egy adatlapot)
üdv! proli007
(#) janikukac hozzászólása Ápr 4, 2012 /

Sziasztok!

Egy kicsit elakadtam, ezért lenne néhány kérdésem ezen a rajzon: Bővebben: Link

RSHUNT mennyi legyen, ha 50V-nál nem mérnék többet vele? UPROBE micsoda, és hova csatlakozik? CPROBF hova megy? Illetve a bal sarokban lévő sok BANANA_CONN-os izé mi akar lenni? Tudom oda mennek a banáncsatlakozók, de azok hogyan, hova vannak azután kötve?

Üdv!
(#) proli007 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Hello!
- Áramot "feszültség mérővel" úgy mérünk, hogy az áram által egy ellenálláson létrejövőeső feszültségesését mérjük. Vagy is OHM törvényét használjuk. Ez a Shunt ellenállás. Tehát az 50V-hoz köze nincs, csak a mért áramhoz.
- Uprobe a feszültségmérés, Cprobe az árammérés (bemenő) mérő pontja. A feszültség mérésnél feszültségosztó, az árammérésnél Shunt ellenállás (plusz erősítő fokozat) biztosítja, hogy a műszer bemenetére az AD bemenetének megfelelő tartományú feszültség kerüljön. (méretezési képletek mellékelve a rajzon)
- Banánhüvely csatlakozó. Ezt egy "digitális agyú tervezte", nem aki analóg elektronikával foglalkozik. Tekintve, hogy a számítástechnikában a rengeteg jel/adatvezeték csatlakozás lerajzolva, káoszt okozna, a vezetékeknek "hálózat neveket adnak". Minden azonos hálózatnévvel rendelkező vezető azonos helyre csatlakozik. Ugyan olyan mint a GND, az is azonos összekötési pontokat jelöl, csak már nem akadsz fenn rajta.
üdv! proli007
(#) janikukac válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Szia!

Köszönöm az érthető választ !

Szóval:
-Tudom, hogy a shunt ezt szabja meg,csupán nem tudom mekkora értéket vegyek hozzá.
-Még most sem értem, hogy Uprobe hova fog a mikrovezérlőn csatlakozni, mivel Usense, Csense, Rsense van, de Usensem nincs.
-Cprobf-al is ugyanez a gondom.
-Shuntot akkor OHM képlettel számoljam, miszerint R=U/I. Ami azt adja nekem, hogy ha 50V, és 2A-t akarok vizsgálni max(mert többet nem fogok evvel multizni) akkor Rshunt=25R.
-Felmerült még valami: CA56-11EWA kijelző megfelelő lenne-e ide?
- A banános dolgot még nem igazán értem, de az maradjon az utolsó dolog . Én nem találom meg sehol sem a JP6-ot, stb-t úgy mint a GND-t.

Köszönöm a segítségedet, bocsi, hogy kicsit gagyi vagyok, de próbálkozom !

Üdv!
(#) Dániel X hozzászólása Ápr 4, 2012 /

Üdv!
Kondenzátor kódból miként számolunk kapacitást? On-line felületű segédprogram nem érdekel.
(#) kaaaaa válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Bocsánat, hogy közbeszólok, de azok a nagy kék Alps potik igenis gagyik! 10-ből 4 használhatatlan Még jó, hogy lebeszéltek róla anno. Amúgy Nekem Alps motoros potim van, de az a jó régi 100 éves! Na, annak a pályái garantáltan együtt futnak, és a kuplingja se megy tönkre 2-3 túlakasztás után...
(#) proli007 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 4, 2012 / 1

Hello!
Akkor még sem volt érthető..
- A Probe maga a mérő csúcsot jelentené. Ide kell bevezetni a "+" mérendő feszültséget, vagy áramot. A negatív pontja minden mérésnek a GND.
- Mivel a proci nem tud 50V-ot mérni, a maximálisan beadható feszültség az AD belső referencia feszültsége. (Én nem ismerem az ATMEGA cuccokat, de ez független a proci fajtájától típusától) Vagy is a belső AD a referencia feszültségéhez hasonlítja hozzá a mérendő feszültséget. Ha a mérendő feszültség pont akkora mint a bementi feszültség, és az AD 10 bites,akkor erre a feszültségre az AD 1023 értéket ad. Ebből aztán a program általi számítással lesz 50V vagy 2A vagy akármi..
- A mérendő feszültség az Uprobe pontra érkezik. Ezt az R3/R4 feszültségosztó leosztja, az AD szintjére. Osztási aránya 1:0,107. Vagy is ha az 50V-ot megszorzod ezzel a számmal, akkor 5,37V jön ki.
(Egyébként ugye a feszültség osztó képletét kell alkalmazni. Vagy is Uki=Ube*(R4/(R3+R4)=50V*(1,2k/(10k+1,2k)=5,357V)
- Árammérésnél az áram a Cprobe pontra érkezik, és átfolyik az Rshunt ellenálláson. Majd az ellenálláson eső feszültséget a műveleti erősítő felerősíti, és az így erősített feszültség jut a Csense pontra, vagy is az ATMEGA 24-es lábára.
Az árammérésnél is a Shunt ellenálláson eső feszültséget kell erre az AD feszültségszintre hozni (kondicionálni).
Az erősítő erősítése, Au=1+(R2/R1)1+(5,6k/1k)=6,6 Ha az árammérés végértékénél is 5,357V-nak kell a Csense feszültségnek lenni, akkor a shunt ellenálláson ennek 6,6-od részének kell esni. Vagy is ez Ushunt=5,357V/6,6=814mV. Így a Shunt ellenálás értéke, Rshunt=Ushunt/Ibe=0,814V/2A=0,407ohm.

Természetesen, hogy 2A áramra a műszer 2A-t is mutasson kalibrálni kell a készüléket. Ennek legcélszerűbb módja itt a szoftveres kalibrálás, ha erre mód van a programban. Ekkor pld. nem is kellenek pontos ellenállás értékek. Mert az AD mér valamit, amire Te azt mondod ez a 2A. A szorzószámot meg a szoftver kiszámolja magának, és ez után mindig ezzel oszt.

A JP6-ot pld nem fogod megtalálni, mert az egy átkötő elem sematikus képe, nem hálózati jel. Vagy is a bemenő feszültség a V" jelű banánhüvelyre érkezik, és kapcsolódik a Uprobe hálózathoz. Így jut el a feszültség az R3 ellenállás tetejére. A feszültséget az R3/R4 leosztja, kimenete a Usense hálózati név. Innen a proci ADC0 bemenetére, vagy is a 23-as lábára csatlakozik. A JP3 lehet egy belső ellenőrző pont is, ahol a bementi feszültség mérhető egy Jumper tüskesoron. (De ez igazából szükségtelen megoldás)

Remélem így már érthető. A kijelzőt Te is megnézheted az adatlapjában. De hogy közös anódos, vagy katódos kell e ez ATMEGA számára, az csak a programjából lehetne kideríteni, mert a rajzon a kijelző eredeti típusát én nem látom.
üdv! proli007
(#) Lamer02 hozzászólása Ápr 4, 2012 /

Sziasztok!

Mivel egyáltalán nem értek az elektronikához lehet hülyeséget kérdezek, de azért csak elő állok a kérdésemmel.
Van egy dinamós zseblámpám, amit markolászással lehet működtetni, miközben tölti a benne lévő 3 db 1,5 voltos gombelemet. A kérdésem az lenne, hogy nem lenne ez a lámpa alkalmas mobiltelefon töltésére?
(#) proli007 válasza Dániel X hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Hello!

Általában..
Első számok a számjegyeket, az utolsó pedig 10 hatványának értékét (vagy is a helyi értéket) jelöli. Általában a vonatkoztatási helyi érték pF. Vagy is "103" az 10 és tíz a harmadikon. Ez 10nF lenen. Ha vessző van a számok között, akkor az a µF helyi értékét mutatja. Tehát a ",1" 100nF-ot jelentene.
ödv! proli007
(#) proli007 válasza Lamer02 hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Hello!
De! Csak baromi sokat kellene e nyomkodni, mire feltöltenéd. Plusz kitartóan és gyorsan, mert általában a feszültség csökkenéseket rosszul tolerálja a telefon. (mindig újra indítaná a töltési eljárást)
üdv! proli007
(#) kaaaaa válasza pepe091 hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Szerintem sem probléma, mert ez 2 óra alatt a harmadik regem, és ha az öreg megunja magát, akkor majd én is elférek tőle... Aztán ha eléggé hazavágta az egész bazárt, akkor majd talán megvakarja a fejét, hogy tök egyedül maradt... Mondjuk lassan már most is
(#) janikukac válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /

Na, ez már sokkal érthetőbb, köszönöm ! Holnap délután ha még valami nem lesz világos, jelentkezem !

Szép estét !
(#) zoleeman hozzászólása Ápr 4, 2012 /

Hello. Az a kérdésem lenne, hogy a micro headsetnél a jeladó(erősítő) miből áll, vagyis ha otthon szeretnék építeni egyet mihez lesz szükségem?
(#) pepidanci hozzászólása Ápr 4, 2012 /

Sziasztok!
Először is nagyon kezdő vagyok, úgy hogy légyszíves ne lepődjetek meg ha hülyeséget kérdezek!

Az lenne a kérdésem, hogy egy egyszerű televízió távirányítót, hogyan tudok átépíteni olyanra, hogy ne elemmel működjön hanem aksival?

Ha ez lehetséges, akkor milyen akkumulátor kell bele?
Mitől függ hogy milyen aksi kell bele?
(#) reloop válasza pepidanci hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Szia! A távirányítóban általában AA vagy AAA ceruza elemek vannak. Ilyen méretben kapható akkumulátor is. Az akku pár tized volttal kisebb feszültségű az elemnél, de ez nem valószínű, hogy zavarná a távirányító működését. Az akkumulátor tároló képessége mAh-ban (milliamperóra) van megadva. Túl nagyot nem érdemes választani, mert az önkisülés miatt úgyis rendszeresen kell tölteni. Bővebben: Link
Annyit megjegyeznék, hogy a naponta használt TV távirányítómban 4-5 évente szoktam (tartós) elemet cserélni, fel nem merül bennem az akkumulátorra váltás gondolata.
(#) zoleeman válasza pepidanci hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Milyen elem jár bele es hány darab?
Következő: »»   1636 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem