Fórum témák
» Több friss téma |
Push-pull, + egy kis vakutrafó. Lomexbe lehet kapni 100 forintért, körömnyi méretű, és 1:312 az áttétele. Az egész SMD-ből megoldva, félhíd vezérlő IC-vel (pl. IR2153). Beteszel hozzá egy visszacsatolást egy műveleti erősítővel, és letiltod a vezérlést, ha a beállított feszültséget elérte. Az IC adatlapján találsz kapcsolási rajzot is hozzá, egyedül a vcs-t kell rákombináld.
Én ZVS-t használok módosított tekercsel. Úgy 40-60W-s.
És kb.3-4 perc alatt tölti fel a 6000 µF kondit Csak időközben rájöttem hogy az a 25-30kHz sok a diódahídnak és a kondinak. De a youtubon láttam egy francia srácot, aki egy két led-es villogóból, két félhídból, és egy osztott szekunderes trafóból hozott össze egy invertert.
Ha kondenzátort akarok venni akkor mi lenne jobb?
Ha sok kisebb kapacitású és feszültségű kondikat veszek amiket sorba meg párhuzamosan kötögetek vagy veszek egy nagyobb feszültségű és kapacitású kondit ami kb. 400V 6000uF. A kisebb kondik úgy kb. 200V és 680µF-osak. Jobb lenne ha sok kicsit vennék mert akkor csak kb. 150FT-ot veszítenék ha valamelyik tönkremegy, de ha a nagy megy tönkre akkor sokkal többet veszítenék. Fő kérdésem: a sok kis kondit összekötögetem akkor van olyan jó teljesítménye mint a nagyobb kondinak? Köszi.
Én kezdetben sok kicsivel kezdtem, de idővel sorban kezdtek kiszáradni és füstölni.
Most egy nagy van, ami sokkal jobb. Az okok: 1. Csavaros kivitel, könnyű szerelhetőség. 2. Mivel nagy teljesítményű rendszerekben alkalmazzák, ezért bírják a fesz, és áram ingadozást. 3. Jó ár/teljesítmény arán. 4. Alacsony kisülési idő 2-6mS Szóval ha lehet akkor inkább 1-2 nagyobbat vegyél. Kb. 3-5 ezer Ft korrekt ár (válság és Áfa mellet, de ezt hagyjuk).
Hmmm.. Olyan dejavú érzésem van.
Bővebben: Link
Most az elmúlt napokban készítettem egy új inverter a coilgun-omhoz.
A frekvenciája sokkal alacsonyabb ~165Hz Kimeneti fesz. ~250-350V között változik trafótól függetlenül. Kimeneti áram 200-500mA Javasolt trafó 220/2×12 vagy 2×9V és min. 15W Aki kéri nyáktervet, elküldöm e-mailben. Ha szeretné felrakni valaki a weboldalára, legyen szíves értesítsen. Köszönöm.
Őőő.., még gyorsan kipróbáltam a coilgun-ban. A töltés idő kb. fél perc. Szóval, VÁÓÓ!
Ezt előbb kellet volna megépítenem.
Youtube-on láttam videókat ahol az autó gyújtótrafóját használták szikragenerátornak.
Az a kérdésem hogy kb mekkora lehet a kimeneti árama? Meg láttam kapcsolásokat ahol a feszültséget kapcsolták le és fel a primerben, mi van akkor ha szinuszjelet rakok rá? És kb hány Hz-et kapcsolhatok rá akkor? Köszi.
Ha csinálok 1 graetz hidat ami kb 500V-os diódákkal van megoldva akkor tudom vele tölteni a 450V-os kondit a megfelelő feszültségig?
Tehát trigerelt szikra kapcsolót (trigaron vagy mi a neve)
akarsz építeni? Csak annyit tudok min. 1-2kV-s kondik érdemes használni. A gyújtás általában 3-6kV, és pulzus üzemű legyen.
Nemrég szereztem egy 450V 4700µF-os kondit és csináltam hozzá az előzőnél 2x rövidebb tekercset ami kb 5cm hosszú és van rajta 5-7 réteg
de mielőtt beépítettem volna a puskába kipróbáltam és a kezemben fogtam a tekercset, gondoltam hogy lesz majd visszarúgása de hogy akkora h kirepüljön a kezemből? ![]() a régi tekercs ami kb 10centi hosszú azt simán odaverte gondolom a kisülési idő miatt volt nagyobb ereje ![]() A töltővel is foglalkoztam az pedig nem akart 400V-ig tölteni csak nagyon lassan (1V/sec) aztán kiderült hogy lemerült az aksi amit használtam, feltöltöttem és most szépen felviszem 420V-is a feszültséget. Gondolkoztam azon hogy mi lenne ha sorba kötném ezt a kondit a sok kicsivel, megoldanám a töltést néhány relével és felvinném a feszt 800V-ra és cirka 1200µF-om lenne akkor talán jobb lenne a lövedék sebessége.
Érem.
Nem akarok 1kV-nál magasabbra menni szóval megy vissza a trafó a polcra... Köszi a választ! Idézet: „Gondolkoztam azon hogy mi lenne ha sorba kötném ezt a kondit a sok kicsivel, megoldanám a töltést néhány relével és felvinném a feszt 800V-ra és cirka 1200?F-om lenne akkor talán jobb lenne a lövedék sebessége.” Nem igen ajánlom, főleg ha a kicsi kondik, és nem csavarosak. Érdemes csak több egyformát használni.
Találtam egy kapcsolási rajzot nem próbáltam de lehet hogy megoldást jelent a több tekercs használatára mivel ezt eleve több tekercsre tervezték.
Út: Nem tudom mennyire működik.
Ne ilyet használj, optóval kell figyelni a lövedék helyét, és az alapján kapcsolgatni a tekercseket.
hello
Én is az optóval oldanám meg a több tekercsek kapcsolását.
Én reed relére gondoltam élősszőr több kondít eleve feltöltök és a reed kapcsolná a tirisztora a nyitó feszt.
Szerintem így a legmegbízhatóbb ![]()
Készen lettem a coilgunnal hordozhatóvá alakítottam.
Kondi: 4700µF 450V(~475J) Tirisztor: 1400V 160A Aksi: 12V 2.2Ah Töltő: 15W Boost converter Tekercs: 1,5mm-es rézhuzal, 4cm hosszú a tekercs, cirka 5-7 réteg Lövedék: kb. 25 gramm 6.5cm hosszú, 8mm vastag. (Flexel spirálisan belevágtam hogy repülés közben forogjon.) Képek is vannak!
Reléket felejtsd ki ebből. A tirisztorra valamilyen tranzisztor kapcsolja rá az indítójelet.
Jól néz ki. Grat. De javasolt burkolatorr tenni az elektronika köré, mert ha véletlenül is hozzá érsz kondihoz simán ledurrantja az ujjadat.
Most néhány nappal ezelőtt hosszú idő után, újra indítottam egy régi projektemet.
Railgun 2.1 új sínnel, módosított kondibank, új töltőrendszer. Van videó is ami kommentáros, lényegében a kondibank töltési, és kisülési tesztje, valamint egy kis szórakozás(pozitív visszajelzés az egyik videómmal kapcsolatban). Bővebben: Link
Elkészült a railgunom.
Itt a videó. Bővebben: Link
Az elmúlt napokban kísérleteztem. Rájöttem hogy nem elég a lövedéket belőni a sínek közé.
Mert amint beér a teljesen a lövedék, a kondibank energiának 70-75%-a elvész. Rájöttem hogy ha a kisülés a lövedék végére a koncentrálódik, akkor a lenz erő megjelenik, igaz pár %. A negatív sín már elkezdett "rongyolódni".
A kialakítás már jó lesz, de szerintem használj vörösrezet lövedéknek, mert az sem mindegy, mekkora a soros ellenállás, amin a kondibank kisül. Másodsorban pedig kellene nézni, hogy a kondibank kisül-e teljesen a lövés után, vagy marad-e benne töltés. Ha sima a sín, akkor elvileg nem kéne neki nagyon olvadnia, én azt csinálnám, hogy ahol a lövedék belép a sínhez, oda egy cserélhető kis érintkezőfelületet tennék, mert ott a legnagyobb a hőhatás. Így viszont csak egy pár centis kis rézdarabot kell cserélgetni esetlegesen, nem pedig az egész sínt.
Értem. Általában 200-250V marad meg.
Kiderült, hogy teljes tömör lövedék azokhoz a railgun-hoz lett kitalálva, amelyeknek a síneit akkor kapcsolják rá a kondibankra, amikor a lövedék a sín első negyedében van. Lehet hogy induktivitást is kell használnom, csak még ahhoz szét kell szednem sínt és megnéznem hogy mekkora részen égett meg. Hál ég jövőhét utáni héten szabadságon leszek, több időm lesz.
Hát akkor gyakorlatilag nem sül ki a bank, ezt úgy kellene méretezni, hogy pár % töltés maradjon csak a kondiban kisülés után. Induktivitást pont hogy kerülni kéne, hisz az még inkább lassítaná a kisütési időt.
Mi lenne ha rákapcsolnám a kondibankot a sínekre.
De nem akármivel trigatronnal. Van olyan alkatrészem ami kell hozzá. A másik hogy módosítóm a csavar+plexi kompozit lövedékemet is.
Elkészítettem a trigatront, és úgy működik ahogy kell.
Ami a legjobb hogy már 100V-nál is könnyen kisüti a kondibankot. Még valamint sajnos leégett a töltő trafó, és csak jövő hétvégén javítom meg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |