Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Van erről egy fénykép valahol?
Szerk.: Esetleg van egy normális leírás arról, hogyan is lehet "belegányolni" ps2-es kommunikációt az usb-s portra? Ugyanis nem hinném, hogy full extrás ftdi felszerelés van azokban a dugókban 85 forintért. Vagy legalábbis nehezen hihető, ha így is van.
Kaphatók (voltak) szép kis zöld burokban PS2 -> USB átalakítók (belül kontrollerrel), amikkel a PS/2 billentyűzetet évekig használtunk olyan gépekkel, amiken már nem volt PS2 port. Ugyanígy ma is használok USB -s billenytűzetet konverterrel egy ipari PC-vel, amin a billenytűzet és az egér egy közös PS2 portra megy "Y" kábellel.
PS2 -> USB konverter
Konverter GA4501 chippel 2.79$
Üdv!
Eddig csak papíron terveztem áramköröket, gyakorlati tapasztalatom nemigen van, ezért fordulnék hozzátok a következő kérdésekkel: Létezik-e olyan IC, ami egy jel fel- illetve lefutását képes érzékelni, ha nem tudjuk a pontos feszültség-szinteket? Illetve ha ilyen nem nagyon van, akkor egy FPGA-nak hogyan tudok feszültség értéket beadni? Azaz nem az kell, hogy 15V-nál kisebb/nagyobb, hanem pl hogy 17V? Előre is köszönöm a válaszokat! (jöhet privátban is)
Igen, úgy hívják, hogy Schmitt trigger. Lehet készíteni diszkrét áramkörnek is, de létezik TTL, CMOS változata is. Sőt, vannak más logikai áramkörök is ilyen bemenettel.
Pl.: Bővebben: Link
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy egyenirányító után épített kondenzátor hány V-tal emeli meg a kimenő feszültséget? Adott egy plusz-mínuszos trafó, 65-65 V kimenő feszültséggel. Ezt egyenirányítottam, így 57,2 V jön le. Szeretném tudni, hogy körülbelül mekkora feszültségnövekedést hoz létre a beépített 2 kondenzátor? Esetleg, ha valaki tud valamilyen képletet hozzá, amivel ki lehet számolni azt megköszönném
Hello!
Nem a kondin múlik a dolog, hanem a váltakozóáram effektív értéke és csúcsértéke közötti különbségtől. Ami Ucs=Ueff*gyök2. Ennél kicsit kisebb lehet, az egyenirányítás vesztesége, és a nem végtelen szűrés miatt. üdv! proli007
Üdv!
Köszi a gyors választ! Még egy kérdésem lenne: Ha 1 vezetéket több generátor hajt meg, pl 2 különböző frekvenciájú, azonos amplitúdójú négyszögjelet kap, akkor hogy lehet kiszámolni, hogy a vezetéken milyen jel lesz? Köszi!
Szia!
Ha az áramkör lineáris és invariáns, akkor a szuperpozició tétellel.
Sziasztok. Egy kis segítséget szeretnék kérni. Az elektronikához nem értek, de a fenti segédprogramok alapján építettem egy astabil multivibrátort. Egy relét kellene működtetnie, de csak meghúz a relé és nem enged el. Ha viszont a relé helyett pár ledet kötök rá, akkor úgy villog, ahogy a program kiszámolta. Nem tudom mitévő legyek.
Szia!
Egy konkrét rajzot tudnál mutatni?
Szia. Hát, ha fent megnyitod a segédprogramokat, akkor látod a rajzot. Én a 3-as láb után tettem még egy diódát, mert rémlik valami, valamilyen visszafolyó áramról.
Az a baj, hogy az 555-ös IC nem nagyon bír el direktben egy relét. De persze ettől még nem kellene behúzva maradnia. Hány voltos a relé és hány voltról működik a kapcsolás?
A relé eredetileg 24V-os volt, de letekertem a tekercsből. Hirtelen nem volt másik. Erősen meghúz. Az elektronika 12V-os aksiról megy, kb. 12.6V-ról.
Sziasztok!
Optocsatolónál mit jelent a CTR? Hasonló tudású csatolók között is elég nagy eltérések vannak. az egyik 50-600% a másik 20-300%. Igaz előbbi DC míg utóbbi AC bemenetre készült, de végül is csak 1db dióda a különbség.
Amit most mérek a trafón az az effektív vagy a csúcs érték? A csúcs érték, nem?
Vagyis, ha nálam 65 V a csúcs, akkor az effektív 46,1 V... És akkor ennek a különbsége 18,9 V. Ennyivel nőne a feszültség? Feltéve persze, ha nem hülyeséget számoltam Egy kis útbaigazításnak nagyon örülnék Előre is köszönöm!
A hétköznapi műszerek (multiméterek) mindegy, hogy mit mérnek, effektív értéket mutatnak. Vagy legalábbis igyekeznek mutatni. Ez egy színuszhoz közelálló jelalak, mint a hálózati feszültség esetén gyakorlatilag a váltakozó feszültség effektív értéke. A csúcsérték számításához ezt kell szorozni gyök kettővel. Terheletlen egyenirányító kimenetén egy valamivel kisebb, de ehhez nagyon közel álló egyenfeszültséget kell kapnod.
Current Transfer Ratio azaz áramáttételi tényező.
Így már értem! Köszönöm mindkettőtöknek a gyors választ!
Ha két egyforma különálló szekunder tekercse van, akkor azok sorbakötésével tudsz szimmetrikus táphoz trafót készíteni. A közös pont a sorbakötött tekercsek közös pontja. Ha 2. ábra szerint, akkor 8 - 11 összekötve, és ez lesz a test, és a tekercsek másik végei a greatz -ra. Ha az 1. ábra szerint, akkor másképp, két darab egyutas egyenirányítóval, és a test a tekercs egyik vége, a másikra jönnek a diódák, egyik katódja, másik anódja.
Igen!
Többiek: Meg tudnátok nekem mondani, hogy egy forrasztóállomás esetében a primer 230-as rácsatlakozást szükséges-e szűrni (inkább úgy kérdezem, jó-e ha van szűrve) egy 100nF-os fólia*kondival? Gyári f.állomás trafóján van ez a kondi, de egyrészt bénáztam és sajnos megolvasztottam kicsit a külső burkolatát (nem tudom, ez hatással van-e a működésére, kapacitása megmaradt) illetve helyszűke is van. Köszönöm előre is!
Nos. A rajz szerint, legfelül a nyíl mellett ott van a 12V, és ezt nem értem. Ott testnek kellene lenni. Az IC 3-as lábán pozitív jön ki. Ez megy a tekercs egyik végére, a másikra pedig test. Beraktam a rajz szerint egy ellenállást (33 ohm), a diódát kihagytam, de így nem bírt behúzni a relé. Kézzel rásegítve bekattant. Viszont pár másodperc múlva elengedett, de többet nem húzott be. Ha újra ráadtam az áramot akkor ugyan ez megint. De most már a ledekkel is ugyan ezt produkálja. Gondolom kinyírtam az IC-t. Azt hiszem majd jövő héten folytatom. Azért köszönöm, hogy szántál rám időt.
Persze, hogy kinyírtad az IC-t. 24V relét tekertél le. És mekkora lett az áramfelvétele?
555 kimenetén szigorúan csak tarnyón keresztül kapolhatsz relét! Főleg, ha bizonytalan az áramfelvétele. Idézet: „Nos. A rajz szerint, legfelül a nyíl mellett ott van a 12V, és ezt nem értem. Ott testnek kellene lenni.” Milyen nyíl?
Az IC kimenetén lévő fogyasztót a testre vagy a tápra is rákötheted. De persze értelem szerűen változtatni kell a védődióda bekötését.
Olvastam már valahol, hogy vannak olyan egerek amik mindkét interfészt tudják, és a linkelt oldal is az ilyen típusúakra ad megoldást. Szóval ezekhez nem kell IC a csatlakozóba szerintem. Ezért is írtam hogy "passzív" átalakító.
Idézet: „Connecting USB-mouse to PS/2 connector of computer. It works only with device which supports both interfaces (USB & PS/2).” Az általad linkelt átalakító az PS/2 -> USB. Én meg olyan USB egérről beszéltem amihez adnak USB->PS/2 átalakítót.
Köbzoli a mellékletben küldött egy rajzot. Legfelül ott van egy nyíl és mellette a 12V. Persze lehet, hogy ez a dióda jeléhez tartozik. Az elektronika és a (meghúzott) relé együtt vett fel 65mA-t. Végül is nem ment tönkre, csak megnyúlt az időzitési ideje. Ezért gondoltam hogy kipúrcant. Utána a ledekkel 8-10 percig működött.
Ahogy kadarist is írta figyelj a dióda bekötésére és tranzisztorral kapcsold a relét.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |