Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1641 / 3984
(#) pajti2 válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Van erről egy fénykép valahol?

Szerk.:
Esetleg van egy normális leírás arról, hogyan is lehet "belegányolni" ps2-es kommunikációt az usb-s portra? Ugyanis nem hinném, hogy full extrás ftdi felszerelés van azokban a dugókban 85 forintért. Vagy legalábbis nehezen hihető, ha így is van.
(#) Hp41C válasza pajti2 hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Kaphatók (voltak) szép kis zöld burokban PS2 -> USB átalakítók (belül kontrollerrel), amikkel a PS/2 billentyűzetet évekig használtunk olyan gépekkel, amiken már nem volt PS2 port. Ugyanígy ma is használok USB -s billenytűzetet konverterrel egy ipari PC-vel, amin a billenytűzet és az egér egy közös PS2 portra megy "Y" kábellel.
PS2 -> USB konverter
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Konverter GA4501 chippel 2.79$
(#) Daxora hozzászólása Ápr 8, 2012 /

Üdv!

Eddig csak papíron terveztem áramköröket, gyakorlati tapasztalatom nemigen van, ezért fordulnék hozzátok a következő kérdésekkel:

Létezik-e olyan IC, ami egy jel fel- illetve lefutását képes érzékelni, ha nem tudjuk a pontos feszültség-szinteket?

Illetve ha ilyen nem nagyon van, akkor egy FPGA-nak hogyan tudok feszültség értéket beadni? Azaz nem az kell, hogy 15V-nál kisebb/nagyobb, hanem pl hogy 17V?

Előre is köszönöm a válaszokat! (jöhet privátban is)
(#) pucuka válasza Daxora hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Igen, úgy hívják, hogy Schmitt trigger. Lehet készíteni diszkrét áramkörnek is, de létezik TTL, CMOS változata is. Sőt, vannak más logikai áramkörök is ilyen bemenettel.
Pl.:
Bővebben: Link
(#) RJA hozzászólása Ápr 8, 2012 /

Sziasztok!

Azt szeretném megtudni, hogy egyenirányító után épített kondenzátor hány V-tal emeli meg a kimenő feszültséget?

Adott egy plusz-mínuszos trafó, 65-65 V kimenő feszültséggel. Ezt egyenirányítottam, így 57,2 V jön le. Szeretném tudni, hogy körülbelül mekkora feszültségnövekedést hoz létre a beépített 2 kondenzátor? Esetleg, ha valaki tud valamilyen képletet hozzá, amivel ki lehet számolni azt megköszönném
(#) proli007 válasza RJA hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Hello!
Nem a kondin múlik a dolog, hanem a váltakozóáram effektív értéke és csúcsértéke közötti különbségtől.
Ami Ucs=Ueff*gyök2. Ennél kicsit kisebb lehet, az egyenirányítás vesztesége, és a nem végtelen szűrés miatt.
üdv! proli007
(#) Daxora hozzászólása Ápr 8, 2012 /

Üdv!

Köszi a gyors választ!

Még egy kérdésem lenne:
Ha 1 vezetéket több generátor hajt meg, pl 2 különböző frekvenciájú, azonos amplitúdójú négyszögjelet kap, akkor hogy lehet kiszámolni, hogy a vezetéken milyen jel lesz?

Köszi!
(#) Hp41C válasza Daxora hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Szia!

Ha az áramkör lineáris és invariáns, akkor a szuperpozició tétellel.
(#) DUCIJUCI hozzászólása Ápr 8, 2012 /

Sziasztok. Egy kis segítséget szeretnék kérni. Az elektronikához nem értek, de a fenti segédprogramok alapján építettem egy astabil multivibrátort. Egy relét kellene működtetnie, de csak meghúz a relé és nem enged el. Ha viszont a relé helyett pár ledet kötök rá, akkor úgy villog, ahogy a program kiszámolta. Nem tudom mitévő legyek.
(#) kadarist válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Szia!
Egy konkrét rajzot tudnál mutatni?
(#) DUCIJUCI válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Szia. Hát, ha fent megnyitod a segédprogramokat, akkor látod a rajzot. Én a 3-as láb után tettem még egy diódát, mert rémlik valami, valamilyen visszafolyó áramról.

Az a baj, hogy az 555-ös IC nem nagyon bír el direktben egy relét. De persze ettől még nem kellene behúzva maradnia. Hány voltos a relé és hány voltról működik a kapcsolás?
(#) DUCIJUCI válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

A relé eredetileg 24V-os volt, de letekertem a tekercsből. Hirtelen nem volt másik. Erősen meghúz. Az elektronika 12V-os aksiról megy, kb. 12.6V-ról.
(#) DUCIJUCI válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Köszi. Megpróbálom.
(#) blackdog hozzászólása Ápr 8, 2012 /

Sziasztok!

Optocsatolónál mit jelent a CTR? Hasonló tudású csatolók között is elég nagy eltérések vannak. az egyik 50-600% a másik 20-300%. Igaz előbbi DC míg utóbbi AC bemenetre készült, de végül is csak 1db dióda a különbség.
(#) RJA válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Amit most mérek a trafón az az effektív vagy a csúcs érték? A csúcs érték, nem?

Vagyis, ha nálam 65 V a csúcs, akkor az effektív 46,1 V... És akkor ennek a különbsége 18,9 V. Ennyivel nőne a feszültség?

Feltéve persze, ha nem hülyeséget számoltam
Egy kis útbaigazításnak nagyon örülnék Előre is köszönöm!
(#) Balaa16 hozzászólása Ápr 8, 2012 /

Sziasztok!
Ezzel a trafóval lehet szimmetrikus tápot készíteni?
Üdv! BAlázs
(#) pucuka válasza RJA hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

A hétköznapi műszerek (multiméterek) mindegy, hogy mit mérnek, effektív értéket mutatnak. Vagy legalábbis igyekeznek mutatni. Ez egy színuszhoz közelálló jelalak, mint a hálózati feszültség esetén gyakorlatilag a váltakozó feszültség effektív értéke. A csúcsérték számításához ezt kell szorozni gyök kettővel. Terheletlen egyenirányító kimenetén egy valamivel kisebb, de ehhez nagyon közel álló egyenfeszültséget kell kapnod.
(#) Hp41C válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Current Transfer Ratio azaz áramáttételi tényező.
(#) RJA válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Így már értem! Köszönöm mindkettőtöknek a gyors választ!
(#) pucuka válasza Balaa16 hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Ha két egyforma különálló szekunder tekercse van, akkor azok sorbakötésével tudsz szimmetrikus táphoz trafót készíteni. A közös pont a sorbakötött tekercsek közös pontja. Ha 2. ábra szerint, akkor 8 - 11 összekötve, és ez lesz a test, és a tekercsek másik végei a greatz -ra. Ha az 1. ábra szerint, akkor másképp, két darab egyutas egyenirányítóval, és a test a tekercs egyik vége, a másikra jönnek a diódák, egyik katódja, másik anódja.
(#) gordonfreemN válasza Balaa16 hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Igen!

Többiek:
Meg tudnátok nekem mondani, hogy egy forrasztóállomás esetében a primer 230-as rácsatlakozást szükséges-e szűrni (inkább úgy kérdezem, jó-e ha van szűrve) egy 100nF-os fólia*kondival?
Gyári f.állomás trafóján van ez a kondi, de egyrészt bénáztam és sajnos megolvasztottam kicsit a külső burkolatát (nem tudom, ez hatással van-e a működésére, kapacitása megmaradt) illetve helyszűke is van.
Köszönöm előre is!
(#) DUCIJUCI válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Nos. A rajz szerint, legfelül a nyíl mellett ott van a 12V, és ezt nem értem. Ott testnek kellene lenni. Az IC 3-as lábán pozitív jön ki. Ez megy a tekercs egyik végére, a másikra pedig test. Beraktam a rajz szerint egy ellenállást (33 ohm), a diódát kihagytam, de így nem bírt behúzni a relé. Kézzel rásegítve bekattant. Viszont pár másodperc múlva elengedett, de többet nem húzott be. Ha újra ráadtam az áramot akkor ugyan ez megint. De most már a ledekkel is ugyan ezt produkálja. Gondolom kinyírtam az IC-t. Azt hiszem majd jövő héten folytatom. Azért köszönöm, hogy szántál rám időt.
(#) blackdog válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Persze, hogy kinyírtad az IC-t. 24V relét tekertél le. És mekkora lett az áramfelvétele?
555 kimenetén szigorúan csak tarnyón keresztül kapolhatsz relét! Főleg, ha bizonytalan az áramfelvétele.
Idézet:
„Nos. A rajz szerint, legfelül a nyíl mellett ott van a 12V, és ezt nem értem. Ott testnek kellene lenni.”

Milyen nyíl?

Az IC kimenetén lévő fogyasztót a testre vagy a tápra is rákötheted. De persze értelem szerűen változtatni kell a védődióda bekötését.
(#) Stefan válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Olvastam már valahol, hogy vannak olyan egerek amik mindkét interfészt tudják, és a linkelt oldal is az ilyen típusúakra ad megoldást. Szóval ezekhez nem kell IC a csatlakozóba szerintem. Ezért is írtam hogy "passzív" átalakító.
Idézet:
„Connecting USB-mouse to PS/2 connector of computer. It works only with device which supports both interfaces (USB & PS/2).”

Az általad linkelt átalakító az PS/2 -> USB. Én meg olyan USB egérről beszéltem amihez adnak USB->PS/2 átalakítót.
(#) DUCIJUCI válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Köbzoli a mellékletben küldött egy rajzot. Legfelül ott van egy nyíl és mellette a 12V. Persze lehet, hogy ez a dióda jeléhez tartozik. Az elektronika és a (meghúzott) relé együtt vett fel 65mA-t. Végül is nem ment tönkre, csak megnyúlt az időzitési ideje. Ezért gondoltam hogy kipúrcant. Utána a ledekkel 8-10 percig működött.
(#) blackdog válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Ahogy kadarist is írta figyelj a dióda bekötésére és tranzisztorral kapcsold a relét.
(#) DUCIJUCI válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Oké. Keresek egy rajzot és kipótolom egy tranyóval. Meg veszek egy 12V-os relét is. Köszi.
Következő: »»   1641 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem