Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység készítése

Témaindító: josephx, idő: Dec 14, 2005
Lapozás: OK   13 / 24
(#) csabacsaba hozzászólása Feb 18, 2012 /

Sziasztok!
Kuldene nekem egy 2n3055-el szabalyozhato tapegyseget?
0-30;40voltig.
Elore is koszonom
(#) qvasz2 válasza csabacsaba hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Pl. ez is az : Bővebben: Link
(#) csabacsaba válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Nekem eleg lenne most egyszeru zenner diodas tap isMert kicsi dobozba akarom rakni es kettot hogy legyen szabalyozhato szimetrikus tap.
(#) qvasz2 válasza csabacsaba hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Akkor csináld LM317-ből, az adatlapján minden ott van!Bővebben: Link
Ezt építsd meg:

lm317.jpg

(#) fater0827 válasza erbe hozzászólására (») Feb 25, 2012 /

Üdv Erbe
Nemcsak a Tranzisztor volt Ge - de az autórádiók test(doboz )függetlenek voltak ,és 6/12 V-os .Ez azért volt mivel volt 6 és 12 V-os és pozitív testelésű jármű is. Elektromos bringaépítők ezeket a dinamókat használják pl Trabant 6V-os .
Üdv
(#) 1984white hozzászólása Márc 11, 2012 /

Sziasztok!

Szerintetek a mellékelt kapcsolásba ha bd249 et és bc337 tennék, működne?

Köszönöm a választ. Üdv!
(#) qvasz2 válasza 1984white hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Biztosan NEM, mert ide PNP kell! Tehát BD250 és BC338.
(#) 1984white válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Bocsi! Igaz!
Azokkal menne?

Elnézést!
Bd250 és 2sa733 van itthon azzal menne szerinted? Köszönöm
(#) qvasz2 válasza 1984white hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Persze. Bár nem írtad, hogy mekkora áramot akarsz?
A 0,1 ohm kb. 6A-nél korlátoz, arra tökéletes lesz. Persze egy jó nagy borda kell majd a tranyóra!
(#) 1984white válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Eredeti paraméterek jók. 5V 5A kellene. Egy dlink dfl200 routerhez.
(#) Molly024 hozzászólása Márc 11, 2012 /

Hello mindenki. Szeretnék építeni egy labortápot szabályozható feszültséggel és áramerősséggel. Van egy trafóm ami egy viszonylag régi erősítőből lett kiszedve (sherwood R-925RDS) van vagy 3kg . A trafó több kimenettel rendelkezik, de a lényeg nekem az lenne, hogy mekkora kimenőfeszt esetleg ampert lehetne kicsalogatni belőle mint labortáp.
2x42V-t ad le két piros és két sárga szálon (meg vannak még más kb 5 különböző, kisebb feszültségű kimenetei de ez most sztem nem lényeg). Köszi
Ja?! és ha ezt a tápegységet építeném meg jó lenne e hozzá? http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?fn=fcf30828b9eec46...ys.zip
(#) Molly024 válasza Molly024 hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

Bocsi most láttam van labortápos fórum :p, áttolm oda.
Really sorry...
(#) kameleon2 hozzászólása Ápr 6, 2012 /

Sziasztok! Nem igazán labortáp, de hasonló: 0-90V-ig kellene szabályoznom egy szervó motort. Ha van ekkora feszültség átfogással olcsón megvalósítható rajzotok - légyszíves ne hallgassátok el. Most is megoldom a kérdést a meglévő kétcsatornás labortápommal, csak amíg a motor megy, addig nem tudok semmit mérni, mert foglalt a labortáp. Találtam gyors megoldásként LM350-es -egyszerű szabályzót, amit fel lehet fűzni, csak mire 3-at 4-et felfűzök - már drága. Valamilyen egyszerű - bevált megoldás kellene. Már arra is gondoltam, hogy én rajzolok egy tranzisztoros szabályzót, de ha van készen, nem görcsölnék egy új tervezésével, mert nem szeretem feltalálni a csőben a lyukat...... Előre is köszönöm a segítséget.
(#) Ghoost válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

Szia Kameleon!

Csak egy halk kerdesem lenne.
Nem jarnal jobban egy PWM szabalyzoval?
DC motor PWM szabályzása

Bar azon szervomotorok amiket en ismerek, azok utellenorzott motorok. /Elmozdulasuk jeladoval feldolgozott/
(#) kameleon2 válasza Ghoost hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /

Szia! Értem én, hogy villanymotor - de mitől forog?
Nem a szervó tulajdonságait akarom kiaknázni - egy CNC megmunkálómotor van szervóból kialakítva. Csak sima feszültségszabályozás kellene. A motor 90V-ig hajtható, de komplett áramforrást kellene neki összedobnom trafóstul mindenestül. Már nekiálltam tervezni, csak hátha van valakinek elfekvőben egy ilyen táp rajz. Ha nincs megint lesz egy érintőképernyős, mikrokontrolleres tápom . Lehetne sima potis is, de miért ne legyen már jeladós, programozható? Így a gyakori feszültség értékeket előre lehet programozni . Sőt, ha belegondolok, akár mindjárt a vezérlőtől megkaphatná a megfelelő fordulat jelét.....
(#) Ghoost válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Szia!

Egy CNC tengelymozgato motorjat vezerelni szoktak, ha jol tudom.
Kiadjak hogy egysegnyi elmozdulast vegezen a szan,
ezzen ut megtetelenek allapotat ellenorzik (meroleccen, uvegtarcsas jeladon), melyek alatt a motorfordulatszama nem haladhatja meg a konstrukciora beallitott maximalis erteket.
Neked szerintem erre lenne szukseged.

Mert mi mondja meg annak a szerencsetlen motornak mikor es hol alljon meg?
Leveszed egyszeruen a tapot rola azt megall ahol a surlodast nem kepest tovabb legyozni? -ez eleg pontatlan meglatasom szerint-

De van erre kulon CNC-s forum ahol epitenek hazilag gepet, az alapoktol
(#) Ghoost válasza Ghoost hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /

Bocsanat! kICSIT UTANNA NEZTEM ES TEVEDTEM

Idézet:
„vezérlés: olyan irányítás, amelynél a vezérlőberendezés vagy az ember az irányítani kívánt jellemző pillanatnyi értékétől FÜGGETLENÜL avatkozik be a folyamatba.

szabályozás: olyan irányítás, amelynél a vezérlőberendezés vagy az ember az irányítani kívánt jellemző pillanatnyi értékétől FÜGGŐEN avatkozik be a folyamatba.”
(#) Töröcsik Tibor hozzászólása Ápr 9, 2012 /

Hali Forumozók!
Tudnátok nekem segíteni egy egyszerű 230v/12v-os kapcs rajzban? Ami egy energiatakarékos izzó foglalatjában elfér.
Előre is köszi!
(#) proli007 válasza Töröcsik Tibor hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

Hello!
Leírhattad volna, mit szeretnél készíteni mert így..
- Mit jelent, hogy "energia takarékos izzó foglalata" Mert az semmivel nem különb más szabványos foglalatoknál. Abban viszont sok dolog nem fér el, de gondolom nem erről van szó.
- Messze nem mindegy a teljesítmény, valamint hogy egyen, vagy váltó a 12V.
üdv! proli007
(#) Töröcsik Tibor válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

Igazad van!!Figyelmen kívül hagytam a dolgokat.....
A képen van egy izzó,ennek a műanyag részébe tennék bele egy 12v 5w-os izzót,ha összejönne az elektronika.Elég gyenge az inverterem,és nagy a hobbi telek,gondolom valamivel több ilyen kis lámpát elbírna.
Csak 150 w-os,ha van valami más ötleted szívesen elfogadom.
Köszi!
(#) proli007 válasza Töröcsik Tibor hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

Hello!
A megoldásra nincs ötletem, csak kételyeim vannak.
- Ha 230 feszültséged van, akkor célszerű ahhoz illeszkedő világító testet használni.
- A fénycső kontra izzó cserét nem is igen értem, hiszen az izzó hatásfoka kb. 5% körül mozog (a többi hő), míg a képen látható fénycsőnek kb. 18..20% a hatásfoka. Vagy is nem gondolnám, hogy az előbbi energia takarékos lenne.
- Egy 230V/5W-os lámpának valóban kisebb a fényereje, mint egy 12V/5W-os lámpának. De a 230V/12V átalakítónak is lesz vesztesége, kapcsolóüzemben kellene gondolkodni, ami "maszekban" nem lesz túl üzembiztos, és kényes alkatrészekből fog állni. Egy 5VA normál trafó, meg nem fér el az általad kijelölt helyre.
- Egyszóval nem igazán tudom mi a jó megoldás, de szkeptikus vagyok a projekt kimenetével kapcsolatban. De ha jól értem, 150W-ból, kb. 30db. 5W-os lámpát szeretnél üzemeltetni. Ha ragaszkodsz az izzókhoz, akkor esetleg megfontolandó "susztermatt" megoldásként az izzók soros kapcsolását 230V-ra, 12V-osból 20db, míg 24V-osból 10db soronként. Ha ez ugyan fizikailag megvalósítható, és egyidőben szeretnéd a lámpa csoportokat üzemeltetni. Ne adj ég, Led lámpákat is alkalmazhatsz, aminek kisebb lesz a teljesítménye, bár számomra fényereje, de főleg a spektruma ma még nem elfogadható..
üdv! proli007
(#) 1984white válasza Töröcsik Tibor hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

Szia!

Én ledekkel oldanám meg. Energiatakarékos és olcsó is ha nagyobb tételben vásárolsz. A 220v sem gond, de a 12v sem. Üdv!
(#) Töröcsik Tibor válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

Köszi a választ!Igaz,hogy 2x elolvastam mire megfejtettem
De igazad van.....nem komplikálom,van még viharlámpám is!
(#) Töröcsik Tibor válasza 1984white hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

Ez is igaz....köszi!
(#) kameleon2 válasza Ghoost hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /

Szia Ghost! Teljesen félreérted.
Idézet:
„egy CNC megmunkálómotor van szervóból kialakítva. Csak sima feszültségszabályozás kellene. A motor 90V-ig hajtható, de komplett áramforrást kellene neki összedobnom trafóstul mindenestül”
A CNC működik X, Y, Z tengely. Arra van saját léptetőmotor. A megmunkálómotor gyakorlatilag egy sima fúrógép, ami egy főorsót hajt meg - ennek a fordulatát kell szabályoznom, hiszen más-más anyaghoz, más-más megmunkálási fordulatszám szükséges. Például műanyagnak nem mehetek neki magas fordulattal, mert ráolvad a maróra. Tehát nem CNC-s jellegű igazán a probléma, mivel egy szabályozható táp kell egy DC motorhoz.
(#) martin6789 hozzászólása Máj 9, 2012 /

Szia!
Szeretnék készíteni egy 13,5V-os tápegységet tekercselésel.
A huzal átmérőjét, a primér és a szekunder menetét kérném.
(#) Sebi válasza martin6789 hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

Node mire szeretnéd tekerni?
Nem mindegy, hogy vasszegre, toroidra, hipersilre, vagy normál vasra, mekkora teljesítményre.
A 13,5V az a szekunder váltófesz, vagy az egyenirányítás után megkívánt érték?
(#) lukovicsek hozzászólása Máj 10, 2012 /

Sziasztok.
Tudna valaki küldeni egy kapcs táp rajzot ehez : ICE2A265.

Kösz mindenkinek: Laci!
(#) lukovicsek válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

Kösz,
(#) lukovicsek válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 10, 2012 /

Hát ez sem hasonlit az én panelemre vagy valaki hülyeséget tett bele? Szokott ez mosógép panelben előfordulni? mert én még nemtalálkoztam vele.

Laci!
Következő: »»   13 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem