Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Plazmahangszóró

Témaindító: gyulank, idő: Máj 20, 2008
Lapozás: OK   12 / 19
(#) Collector válasza borcz hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /

Ha üresjárásban 42V, akkor még talán jó. Terhelve kéne megnézni, mennyit ad. Úgy jóval 42V alatt lesz.
(#) borcz válasza Collector hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

Megnézem.

Egy kérdés a TL494 el kapcsolatban. A hangfrekit úgy adtam rá hogy:
Sorba kötöttem 2db 100n-os kondit (nem volt 47n-os itthon remélem így jó ) A hang egyik fele megy a földre másik fele a kondira és a kondi végem megy a 4-as lábra.
A 3-as lábár a nem kell kötni semmit?
(#) varttina válasza borcz hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

Teljesen mindegy hány nF-os kondit raksz a bemenet elé, ennek csak az egyenfeszültség leválasztásában van szerepe. A TL494-et több lábon keresztül is lehet vezérelni. Egyik lehetőség, hogy a 3-as lábra kötöd az előerősített jelet, a másik pedig, hogy használod az IC két beépített műveleti erősítőének valamelyikét. Utóbbi esetben 1-es vagy a 16-os láb lesz a bemenet, a 2-es ill. 15-ös lábra pedig megy a 3-as lábról a visszacsatolás.
(#) Collector válasza varttina hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /

Egyáltalán nem mindegy, mekkora a csatolókondi. Ha túl kicsi, nem fogja átvinni a mélyebb hangokat.
(#) borcz hozzászólása Ápr 8, 2012 /

Hát srácok... akárhogy küszködök nem akar szólni
Már el sem bírom képzelni mi lehet a baj.
Már sokszor szedtem szét, és raktam újra.
Ma ott hagytam abba, hogy a trafóm sípolt. nagyon rövid időre mert mindent lekapcsoltam gyorsan. Egyszer pár nappal ezelőtt ívem volt csak zen nem hatotta meg. Most meg semmi. kicserélem ez összes ic-t és FET-et.
(#) varttina válasza borcz hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

Talán jobb lenne Számodra az UC3842. Egyszerűbb a bekötése, és a kimenő árama is nagyobb, mint a TL494-nek.
(#) borcz válasza varttina hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /

Erre valamilyen bekötési rajzot tudnál nekem készíteni?
Jó lehet ez is.
(#) varttina válasza borcz hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /

Itt az oldalon is van hozzá bekötési rajz, sőt nyákrajz is. Bővebben: Link
(#) HöTö hozzászólása Ápr 10, 2012 /

Helló!

Egy ideje gondolkozom azon, hogy építek egy audió modulált tesla tekercset. Bipoláris teslára gondoltam, mert a két pont közötti ív plazmazaja jóval kisebb.
A modulációt nem tudtam még kiválasztani.

Tehát a kérdésem a következő: Működőképes elgondolás lenne ha bemenő hangot FM modulálnám és ezt az FM jelet még PWM modulálnám?
Továbbá mivel ez már úgy 1MHZ max frekit jelentene ide milyen teljesítmény FET-et, vagy egyáltalán FET-et használjak-e?

Azért ilyen bonyolult az elgondolásom, mert a tesla egy párhozamos rezgőkör minek szerintem a csúcspontján akkor van a legnagyobb feszültség amikor a tekercs a legnagyobb impedanciát mutatja. Így ha a tesla bemenetét közvetlen PWM jellel hajtom aminek a kapcsolófrekije annyi mint a tesla rezonancia frekije akkor kapcsolófrekin jó szikra lesz a kisebb(hang) és nagyobb frekiken pedig gyenge szikra lesz. FM jellel jó volna a meghajtás, mert a haranggörbe egyik oldalán volna a középfreki és ezt a frekit változtatnám így már jó volna a hangmoduláció, de ez egy folytonos jel ezért nagyon melegednének a kapcsolóelemek, ezért akarom még ezt PWM modulálni.
(#) stampedlipityu hozzászólása Ápr 16, 2012 /

Motorra szeretnék plazmahangszórót tenni. Kb 40 wattot tudok levenni az akkumulátorról tartósan, ekkora teljesítménynél várhatok normális hangerőt? (Nem baj, ha a menetszél úgyis elnyomja, bulikban, motoros fesztiválokon használnám főleg, ott meg nem számít.).
(#) Collector válasza stampedlipityu hozzászólására (») Ápr 16, 2012 /

Hát ez egy rossz ötlet, a plazmahangszóró csak beltérben, légmozgás nélkül képes működni. Ha fújja a szél, onnantól kezdve az csak visítani meg szikrázni fog.
(#) stampedlipityu válasza Collector hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

A szélvédelmet még meg is tudnám oldani, azon agyalok leginkább, hogy az érintésvédelmet hogyan lehetne 100%-osra megcsinálni, mert nyilván nem lenne szerencsés, ha menet közben megrázna, esetleg a tank vagy a karbi környékén, a benzinnél szikrázna
Esetleg testeljem a katódját a motor vázára (a motorokon a - az maga a váz), a motort meg földeljem le egy darab lelógó lánccal?
(#) varttina válasza stampedlipityu hozzászólására (») Ápr 17, 2012 /

A másik gond, hogy a befektetett energia nagy része a plazma fenntartására fordítódik, így 40W betáppal egy csendes szobában is éppen hogy csak cincogna. Ha menet közben is élvezhető hangerőt akarsz, nagyságrendekkel több teljesítményt kell befektetned.
(#) Mr.C hozzászólása Ápr 25, 2012 /

Tiszteletem!
Már régóta tervezek csinálni egy ilyen plazmahangszórót. UC 3842 IC-vel fogom megcsinálni eszerinti kapcsolás alapján, viszont lenne pár kérdésem:
1.: Mire figyeljek oda? Úgyértem hogy melyik alkatrész melegedik jobban, milyen szigeteléssel érdemes csinálni, ilyesmik
2.: az R2 ellenállás az 470 micsoda? 470 miliOhm?
3.: írták ide a fórumba hogy ugyanennek a kapcsolásnak megvan a NYÁK terve... de én sehol se találom ... ha valaki esetleg ...
Válaszokat előre is köszönöm!
Egy lelkes amatőr
(#) gyulank válasza Mr.C hozzászólására (») Ápr 25, 2012 / 1

(#) Mr.C válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

köszönöm!
Richtig, h pont odáig nem olvastam vissza
(#) Mr.C válasza gyulank hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /

és valami ajánlás a diódára?
(#) scooby_ válasza HöTö hozzászólására (») Máj 19, 2012 /

Szimpatikus a rajzod. Ennek a kapcsoló fokozata ugya nagyobb tápfeszültséged is elbír? Én olyan 42-55VDC-ben gondolkodom. Úgy állítólag 1,5-2Cm ívet is el lehet vele érni. Kb. 60kV
(#) kisastra hozzászólása Aug 1, 2012 /

Üdv!
A csatolmányban szerepló kapcsolási rajzot épitettem meg annyi változással hogy Gu50 et raktam a pl509 helyébe . A tesla tekercsem egy 4.5cm átmérőjű kerámián 1.8 rézdrótból 160 menet. Nem csinál semmit az egész :S Esetleg valaki tudna segiteni hogy mi a probléma?
(#) DaviS válasza kisastra hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Üdv!
Sajnos abban a rajzban elég nagy hibák vannak, painttal kijavítottam, és csatoltam a helyes kapcsolást. A feszültségsokszorozó teljesen rosszul volt rajzolva, és az audiojel becsatolója is hiányzott a rajzról! A tesla tekercsnek sok az a 160 menet, így túlságosan lecsökken a frekvencia. Szerintem olyan 20 menet körül lesz az optimális, legalábbis nekem így volt a legtutibb GU50-nel. Csak körültekintően a nagyfesszel, és tölts fel képet a kütyüről!
(#) DaviS válasza kisastra hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Azt elfelejtettem írni, hogy használj leválasztó trafót a 230v-hoz, mert különben a hálózati fesz megjelenhet az audiobemenetem, ami komoly áramütést okozhat!
(#) kisastra válasza DaviS hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

Üdv!
Sajnos ezzel a kapcsolással rögtön lever az automata :S többször leellenőriztem és jól raktam össze! :S Sajnos nincs még leválasztó trafom az is baj lehet?

Köszönöm!
(#) Fritzi91 hozzászólása Aug 6, 2012 /

Helósztok.
Tud valaki olyan plasma hangszóró kapcsolást, ami marha egyszerű, és szépen is szól valamennyire?
(#) DaviS válasza kisastra hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

A kapcsolással biztos nincs gond, én is sokszor megépítettem már. Ezen a honlapon megtalálható az eredeti kapcsolás, de nem különbözik attól, amit én csatoltam. A védőföldelést bekötötted valahova? Nézd meg hogy az 1n4007-es diódák nem mentek e rövidzárba.
Leválasztó trafó nélkül pedig életveszélyes a készülék!
(#) varttina válasza Fritzi91 hozzászólására (») Aug 6, 2012 /

A hangsúly nem a kapcsoláson van. Szinte minden csak a kivitelezésen múlik. (Jól megválasztott alkatrészek, megfelelő tápegység, a plazmaív helye, stb...)
(#) Fritzi91 válasza varttina hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

És te mit tanácsolsz? fet-eset akarnék összerakni.
(#) varttina válasza Fritzi91 hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

A Skori féle kapcsolás nálam működött, bár nem szántam rá elég időt és energiát, hogy rendesen beállítsam.
(#) HöTö hozzászólása Aug 7, 2012 /

Üdvözlet mindenkinek!
Collector tőled szeretném megkérdezni, hogy a Vishay-nál
hol találom az ingyen példás cuccokat? Ehhez is mint vállalkozó kell beregisztrálni és akkor elérhető, vagy hol találom az oldalon belül és hogy működik ez az ingyen cucc rendelés.

A segítséget előre is köszönöm.
(#) Fritzi91 válasza varttina hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

Skorinak tesla tekercse van nem? plasma hangszórót nem láttam.
(#) varttina válasza Fritzi91 hozzászólására (») Aug 7, 2012 /

Igazad van. Erre gondoltam. Bővebben: Link
Következő: »»   12 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem