Fórum témák
» Több friss téma |
Kösz proli007 válaszára írtam hogy a kérdés melyik lábra mekkora kondi?
Írod a vezeték gondot Most nézem nálam az LCD vezeték pont triakok felett tekereg amikor becsukom a vezérlőszekrény ajtaját / azon van az LCD /
Első PIC + LCD panel végül is megy de elég szerencsétlen az elrendezés de 2. változatba ezekre majd figyelek + raknák kondikat ha kiderül hogy hova milyet
Hello!
Az LCD adatvezetékeire nem tehetsz kondit, ott gyors jelforgalom van. A tápjára igen, de mivel gondolom ez gyári, van is rajta. Az írásodból az derül ki, hogy mintha az lenne a helyzet, hogy az LCD messze van a procitól, és csak az LCD bolondul meg és a proci nem. Ha ez a helyzet, akkor szedhet össze zavarjelet a hosszú vezeték. Ebben az esetben meg lehet próbálni, valami vonalmeghajtó IC-t használni a proci és az LCD között. Valamint az LCD tápra egy elkót és egy 100nF-ot tenni. De hosszú LCD adat és tápvezeték nem szerencsés. A kábel kapacitása is bezavarhat. Ekkor talán szerencsésebb egy másik procit alkalmazni az LCD mellett, és a kiírandó dolgokat pld. RS232 vagy RS485 vonalon átküldeni az LCD számára. Ehhez sokkal lassabb átvitel is megfelelő, hiszen nem sokszor kell írni a kijelzőre. Ehhez kevesebb vezeték is szükséges. De minden a HW kialakítástól függ, mert így csak vaktában lövöldözhetünk.. üdv! proli007
Hello!
Ezen akár egy földelt fém elválasztó lemez is segíthet. üdv! proli007
sziasztok von egy sony cyber-shot dsc-w215os fenykepezogepem mikor kapcsolom be mindig azt irjakapcsolja ki esujra be es nem csinal egyebet tudna valaki segiteni?
Hello!
Bocsáss meg, nem sértegetni akarlak! De azt nem írja ki, hogy lehetőleg érthetően, nagybetűkkel ékezetesen írjál? Mert egyetlen mondatodat (ha ez ugyan az lenne) többször kell elolvasni, hogy legalább sejtse valaki mi is a problémád.. Egyébként rossz helyen vezetted fel a gondodat, mert itt LCD kijelzőkről van szó. Ha a gépkocsiban leáll a motor, akkor sem a gumishoz megyünk, hogy "az a gond, hogy nem forognak a kerekek". üdv! proli007
Sziasztok!
Összeraktam az alábbi áramkört egy próbapanelen: PIC18F4532 EW16400YMY LCD (elvileg HITACHI HD44780 hajtja) A problémám az vele, hogy végigcsináltam és újraírtam már 10-szer az inicializáló metódust különböző időzítésekkel, de a két világító téglalap sor nem akar megváltozni, nem sikerül a inicializálás. Debuggoltam a progit és vmiért az E bit nem akar váltani, csak ha kétszer meghívom pl a 'bsf' parancsot. Próbáltam időzítéssel is, de úgy sem akar működni. Kipróbáltam, hogy kétszer hívom meg 'bsf' és 'bcf' parancsot egyaránt, de a siker még mindig elmaradt. Egy ismerősöm lcd meghajtó kódját is beillesztettem próbaként, így sem működik. Mellékelem a mostani kódot. Előre köszönöm az építő jellegű válaszokat!
A RS vonalat is kezelni kellene.
Utasitas eseten "0" , adat eseten "1".
Egyrészt a PORTE-t lenullázom inicializáláskor, utána nem változtatom az RS-t, másrészt pedig már próbáltam, hogy külön kezelem az RS-t, de sajnos ugyanaz az eredményt. Köszi a választ!
Hello!
Nem néztem át tüzetesen de már elől elakadtam.. "movlwb'00000011' ;8bit mode x1" Ez nem a 8 bites mód, hanem a "Display, cursor home" A nyolc bites mód, a "Function Set" parancsban van. üdv! proli007
Viszont ha megnézed, a PORTD portjai így vannak rákötve az lcd vezérlő portjaira ->
RD0 -> DB4 RD1 -> DB5 RD2 -> DB6 RD3 -> DB7 Szóval amikor én elküldöm a PORTD regiszterbe a b'00000011' értéket, az az LCD oldaláln így fog kinézni: b'00110000', ami pedig a 8 bites mód.
Szia. Nem volt teljes az amit írtam.
Hidegítő kondenzátort kell rakni az LCD tápjára, és buszlezáró ellenállást az adatvonalakra, lehetőleg az LCD oldalra. Kiegészítésképp szalagkábelt is használhatsz, aminek minden második vezetékét GND -re kötsz, így az áthallás is megszűnik.
Ha a 4 sorból csak az 1. és 3. világít, akkor lehet bekötési hiba? Vagy ez normális LCD-knél?
Szereztem 5 -6 darab Displaytech 32122A típusjelzést viselő GLCD -t
Az adatlap szerit ez egy 122x32 pixeles pontosabban 64x16x2 mert két vezérlő IC -t tartalmaz, csak az az jó kérdés milyet, és hol találni hozzá adatlapot amiből eltudom érni a CGROM ot (ha egyáltalán van), meg ahogy láttam grafikus módban is elérhető a kijelző, mert egy termosztátból operáltam ki és ott voltak különböző animált ikonok, tasnsbar ( hőmérséklet valósidejű kézi szabályozás folyamat jelzője) stb. Kép: Hivatkozás Előre is köszönöm a segítséget.
Hello! Bocs, igazad van.. üdv! proli007
Kösz 220 µF van 100 nF van ill kábelt cserélem nem árnyékoltra vagy az árnyékolást földre rakom az LCD nél az egészet nem szeretném újra csinálni legközelebb ezekre már figyelek.
_ampervadasz_ szalag kábelos megoldása is belefér / minden második ér föld kb 40 cm hossz /
Kösz!
A buszlezáró ellenállás 1k ? Az RS és E re nem kell?
Szia. Oda inkább 4,7OK ellenállást raknék, és igen az RS és E -re is.
Sziasztok.
Van egy 4x20 karakteres LCD kijelzőm de elég furán viselkedik. CCS-ben programozok és ott a 4x20-as LCD drivert használom ami elvileg jó volna de mégsem... Tehát az a probléma hogy: 1. A LCD-n van ugye a 4 sor. De a vezérlést máshogy veszi az LCD mint kéne.Ha az első sort címzem az oké. Ha másodikat akkor a 3ik sorban kezd kiíratni. Ha a 3ik sort címzem akkor a 2ik sorban kezd írni.Plusz ha mondjuk az első sorban a 12ik karakter után is írok valamit, akkor az úgyanúgy megjelenik a második sorban. Gondolom elég zavaros ahogy itt leírtam mindent. De akinek volt már ilyen problémája az biztos megérti. Elviled HD44780 kompatibilis bár típust nem látok rajta.
Melyik drivert hasznalod? Tedd fel ide hadd lassuk.
Az én 4x20-as kijelzőm úgy néz ki, hogy az első és a harmadik sor 20-20 karaktere volt az első 40 byte, a második és a negyedik sor 20-20 karaktere pedig a második 40 byte. Azaz az első sor 0x00-nál kezdődik, a második sor 0x28-nál, a harmadik 0x14-nél, a negyedik pedig 0x3c-nél.
Hogy a te drivered mit és hogy csinál, azt a forrásában elolvashatod...
Na, árnyalnám egy kicsit a képet, most, hogy foglalkoztam vele többet
Az első sor első pozíciója a 0x00, a második sor első pozíciója megcímezhető 0x28, ill. 0x40 címmel is (ez fura, de ez van), viszont a második sor második pozíciója már csak 0x41 címen érhető el. A harmadik sor az első folytatása (0x14-es címtől), a negyedik sor pedig a második folytatása (0x54-es címtől). Tehát 0x00..0x27 adja az első és a harmadik sort, a 0x40..0x67 meg a második és a negyedik sort. Ha az ember sorban halad (mondjuk 0x00-tól), akkor az automatikus címnövelés miatt 1. sor, 3. sor, 2. sor, 4. sor sorrendben végig lehet őket írni egy menetben, a 3. sor végén a 0x27-ről 0x40-re lép a címregiszter.
Köszönöm a válaszokat. Akkor belenyúlok a driver-be.
A driverem a beépített CCS könyvtárában van LCD420.c.(Mellékeltem)
Üdv!
Ha jól értem, lcd_gotoxy függvényben van a sorok kezdő címe, próbáltad azokat felcserélni/megváltoztatni?
Meg kellene keresni a LCD adatlapjat, es onnan kimasolni a sorok cimeit. Nalad ugye a sorcimzes a kovetkezo:
Idézet: De ugye ez a vezerlo tipusatol es a gyartotol is fugg. Egy masik cimzes:„Addressing: 1st. line $00 2nd. line $20 3rd. line $40 4th. line $60” Idézet: Ez a Te programod cime. Probalkozni kell. Ja ajanlanam inkabb a Flexibilis Drivert. Szabadon konfiguralhato a labkiosztas, a Busy olvasas. Van minden tipusu LCD-hez. „Addressing: 1st. line $00 2nd. line $40 3rd. line $14 4th. line $54”
Még nem próbáltam változtatni a címeket de majd most nekilátok. Adatlapot nemtudom honnan szerezzek majd mert kaptam az lcd kijelzőt és semmi nincs ráírva.Így majd eljátszok vele
Köszönöm szépen a segítséget!!!
Na mégis találtam típust csak a szalagkábel takarta.
phico d-0 0529 94v-0 Meg a vezérlő ic-n van egy papír ragasztva amin ez áll: PC2004LRU-DSC-H
Nézegettem egy két adatlapot, de sehol nem találtam a vezérlő típusát. A parancsokat elnézve viszont teljesen HD44780 kompatibilis. Neten találsz rengeteg leírást erről a vezérlőről, valószínű megtalálod a címeket is!
A linkelt doksiban én nem találtam HD66712 ről semmit, biztos ez a chip van rajta? Egyébként ha tényleg ez van rajta kiváncsi lennék, hogyan találtad meg, a jövőben tudjak/tudjunk hatékonyabban keresni...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |