Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   91 / 221
(#) neptunes4you válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Itt van a kapcsrajz és a NYÁK:
(#) Orbán József válasza neptunes4you hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
[OFF]Egy kalappal a holnapi erősítőmustrához. Ha van táp, van áramkorlát, nagy baj nem lehet. A 4 tranyó nehogymá' kifogjon rajtad...
(#) neptunes4you válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Kösziszépen Remélem nem égek le tanárom előtt az erősítővel együtt
(#) Gery78 válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Hát ez így nem ér, nem is Kenwood a belseje... Amúgy nagyon szép lett! Gratula!
(#) Gery78 hozzászólása Ápr 10, 2012 / 1
 
Csináltam egy érdekes kísérletet a JLH-val. Az jutott eszembe, hogy ha jobban megszűrném az előerősítő részt, akkor tisztább jel juthatna a végtranyókra. Következőt ötlöttem ki: A tápegységbe bekötöttem egy 7 Henrys fojtót, de úgy hogy csak az előerősítő részt szűrje. A fojtó soros ellenállása 110 Ohm, és kb 5V esik rajta. Az erősítő nyákját egy kicsit át kellett alakítanom úgy, hogy a végtranyók közvetlenül a nagy szűrőkondikról kapják a tápot, az előerősítő részt viszont leválasztottam erről, és ez a rész a fojtós szűrésről megy. A felső végtranyó kollektora és az R6-os 150 Ohmos ellenállás között választottam ketté a nyákon a táp vezetősávját. A 150 Ohmos ellenállás előtti rész (az előerősítő rész) megy a fojtóról, és a végtranyók a nagy szűrőkondikról. Az eredmény az lett, hogy a brumi teljesen megszűnt, az erősítő hangja még jobban közelít a csöveséhez, még lágyabb, kellemesebb, hallgathatóbb lett, viszont a hátránya a kevesebb basszus. Az elmélet végül is bevált, de ez a nem várt mellékhatás keletkezett. Egy konstrukciós dologra viszont rájöttem, hogy annál dinamikusabb az erősítő, minél vastagabb vezetőkből épül fel. Igaz ez a nyákra is, valószínű a légszerelés vastag vezetékekkel lenne a legjobb megoldás.
(#) Orbán József válasza Gery78 hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Én eleve a szokásosnál 2x vastagabb bevonatú nyáklemezből csináltattam az enyémet, fényesón bevonattal. Kicsit többet dolgozott a forrasztópáka is, érezhetően.
De, utólg meg lehet vastagítani a kész, beültetett nyákot egy 0.5mm-es csupasz réz végigvezetésésvel, ráforrasztásával. A puszta ónozás az esetleges repedés és egyéb fizikai tulajdonság miatt sem annyira kedvező, mint ez.
(#) lamalas válasza Gery78 hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Nem tudom melyik valtozatat epitetted meg ennek az A osztalyu JLH-nak, de en a 2000-es valtozatot szoktam javasolni, mert annak jobb a tapelnyomasa (pont a bemeneti fokozatnal) igy mersekelt pufferkondi hasznalat mellett is olyan minimalis a bugasa az erositonek, hogy fejhallgatoval is csak csendes kornyezetben hallani valamit. A JLH cikkben is benne van ez a valtozat. Nalam "mindossze" 14700µF puffer van 1 oldalon, kicsit magasabb nyugalmi arammal es tapfesszel mint a 8ohmoz ajanlott ertekek es igy is minimalis a kimeneten megjeleno brummfeszultseg.
(#) Orbán József válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Ooops, ahogy nézem a módosításban 100k Ohm az első tranyó bázisában az osztóra?
Az enyémben - a "vasalós" - fóliás változat, ott 1 k Ohm van!
Melyik a jó? Az én brummom teljes felcsavart potméter esetén, műsorforrás nélkül olyan 5 cm-ről a közép és mély hangszóróban hallani a 100 Hz-t. 2 x 45e µF , 26V 1.4A, 6 Ohm.
Ui. Megnéztem a 2000 leírását, tényleg 100k - cserélnem kell akkor...
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Sőt, most megnéztem alaposabban. A vasalós változatban 1k Ohm van sorba a becsatoló kondival, ami aztán közvetlenül megy az első tranyó bázisára!
Úgy, hogy itt némi remegések vannak az Erőben, át kell szabnom a nyák ábrázatját kicsit!
1 k Ohm ki, helyére drót a bázisig, fólia átvág, beintegrál 100k-t az amatőr az osztóhoz vissza.
(#) lamalas válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Az nem baj ha a becsatolo utan sorban van 1k, persze annak csak akkor van ertelme, ha utana van egy parhuzamos kondi a bazis es fold kozott. Az 1k + kondi alkotta alulatereszto szuro miatt nem kerulhetnek be nagyobb frekis osszetevok az erositobe a bemeneten keresztul. Ez hasznos lehet, erdemes benne hagyni az ellenallast + kondit. A kondit erteket egy ertelmes hatarfrekihez celszeru megvalasztani a soros ellenallas ertekenek ismereteben (ez nalad most 1k).
(#) Orbán József válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Köszönöm az észrevételt, ez nem jutott eszembe, mire fel van ott egy kondi lenn.
Van 1 db 200pF + az 1k csinálja a felülvágást ezek szerint.
Akkor lehet, hogy nem bolygatom, annak ellenére, hogy ha nagyon-nagyon figyelek, 5cm-ről lehet hallani halkan a 100-as percegést...
(#) Gery78 válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Elolvastam a cikked, nagyon jó és értékes munka. Egy régebbi változatot építettem meg, ezt a kapcsolást ami a képen van. A második tranyó nekem nem 2N1613, hanem BC301-es. (Ilyet találtam.) A többi tranyó viszont egyezik. Kb. 31VDC-ről működik, most 0,5A-es beállítással, mert még kicsi a borda, és felforrna a tranyók agyvize. Persze rövid időre kipróbáltam nagyobb árammal is, természetesen jobb hangja volt. Már nagyobb borda van, csak még a felfogató L alakú konzolom nincs hozzá. Szűrésnek a végtranyók előtt 25000µF-os szűrés van, az előerősítő résznek 5000µF-van a fojtó után. Ezeket a zajokat, zörejeket nekem is csinálja, amiket Te is írtál a cikkedben. Ilyeneket pl, hogyha felkapcsolunk egy villanyt akkor pattan egy nagyot a hangfal. Ez zenehallgatás közben rendkívül zavaró tud lenni. Még nem vitt rá a lélek, hogy beépítsem a bemeneti körbe a 100k-s soros ellenállást amit javasolsz, mert elég rendesen meg kéne vágni a nyákot. Szerinted ez megoldaná ezt a problémát?
(#) lamalas válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Nem vagyok biztos benne, hogy jol ertelek. Egy kapcsolasi rajz az aktualis mukodo erositodrol sokkal tobbet mondana...
(#) lamalas válasza Gery78 hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Idézet:
„Ezeket a zajokat, zörejeket nekem is csinálja, amiket Te is írtál a cikkedben. Ilyeneket pl, hogyha felkapcsolunk egy villanyt akkor pattan egy nagyot a hangfal. Ez zenehallgatás közben rendkívül zavaró tud lenni. Még nem vitt rá a lélek, hogy beépítsem a bemeneti körbe a 100k-s soros ellenállást amit javasolsz, mert elég rendesen meg kéne vágni a nyákot. Szerinted ez megoldaná ezt a problémát?”

A villanykapcsolas okozta zavar nem ugyanaz amit a cikkben irtam. A valtoztatas a bemeneti koron talan segithet ezen a probleman is, de 100%-os eredmenyt nem lehet garantalni.
(#) Orbán József válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 11, 2012 / 1
 
A rajz szerintem majdnem ugyanaz, min amit Gery78 fórumtárs linkelt itt fennebb. Az én áramköröm annyiban más csak, hogy a becsatoló kondival sorban van az inkriminált 1 k és az R2-vel párhuzamosan a 200pF.
Az 1nF-os kondik is szerepeltek a nyákon, be is építettem őket.
Nem tudom, nekem pattog-e a villanykapcsolóra, nem volt eset rá, kipróbálom. Ha a táp felől és nem a bemenet felől csatolódik be a zaj, érdemes lehet egy 3 pólusú fémházas pc aljzatot beépíteni a hálózatba, abban van ellenirányban tekercselt induktivitás, 2 kondi a védőföld felé és 2 db VDR is. Rossz pc tápokban van ilyen cucc ingyen.
(#) Gery78 válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Szerintem Neked nem pattog az erősítőd a villanykapcsolóra, mert a bemeneten ott van az 1k-200pF aluláteresztő szűrő, és az elméletileg nem engedi be a nagyfrekis komponenseket az erősítőbe, de kíváncsian várom a próbád eredményét. Ha ez megoldás akkor átalakítom ilyenre az erősítő elejét. Nekem az a tapasztalatom, hogy ha teszek egy zavarszűrőt a trafó elé, akkor sokat veszít vele az erősítő a hangzásban. Ki kellene próbálni a hatását. Valamennyit biztos ront rajta.
(#) Orbán József válasza Gery78 hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Hiszek neked, bár én nem próbáltam, de mivel másodszor hallok erről a lehetséges problémáról, nem ajánlom továbbiakban - szűrő a trafó elé...
A pattogást kipróbálom, a műhelyemben egy Fisher C-120 és szalagos magnó közelében is van kapcsoló és az bizony keményet pattanyúzik a hangszóróba.
(#) neptunes4you válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Üdv újra! Sikerült megépíteni az erősítőt, és az első tapasztalat az, hogy baromira fűt A második pedig: kellemes hangja van. Bár a tápom, a panelem elég kezdetleges, és a tranzisztorok sem a legjobbak, de azért élvezet hallgatni. Elég komoly mélyei vannak. Jelenleg 2db párhuzamosan kapcsolt 10W 8Ohm hangfalat hajtok velük, a nyugalmi áram 1A, a tápfesz pedig 34V. Azt a kapcsolást, amit Te megépítettél megleshetem? Talán érdemes lenne azt is megépítenem, és összevetni a kettő hangját
(#) Orbán József válasza neptunes4you hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Na, örülök, hogy tetszik. Nem fogja hámlasztani a vakolatot, de ha a minőség érdekesebb a decibel cunaminál, ez a nyerő. Néhány hsz-el feljebb linkelte Gery78 fórumtárs a rajzát az általam összerakottnak, alatta meg vázolom az eltérést, amivel a nyák rendelkezett és aszerint lett a bemenet kialakítva - aluláteresztő szűrő 1 k + 200pF.
Ha 4 Ohm-on hallgatod, lejjebb lehetne hozni a tápot, nézd meg a rajzon a táblázatot. Egyébként polémiáztunk nemrégen a globális felmelegedésben játszott szerepéről a JLH-nak, abba maradtunk, hogy nem olyan vészes az.
(#) neptunes4you válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Esetleg egy NYÁK tervet és beültetési rajzot tudsz küldeni? Tervezésben nem vagyok valami profi, + a tiéd bevált
(#) Orbán József válasza neptunes4you hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
(#133045)hapro válasza Ricsi1992 hozzászólására (#133008)
Bővebben: Link
Hapro kolléga jóvoltából.
A bemenete 10 db 0.1µF -ot igényel a nyák szerint, de ügyesen be lehet rakni 1 db-ból is a kívánt kondit.
A lehető legjobbat próbáld beszerezni, azt mondják, nagyon sok múlik rajta.
(#) Gery78 válasza neptunes4you hozzászólására (») Ápr 11, 2012 / 1
 
Hello!

Igazából nagy különbséget nem fogsz észlelni a két kapcsolás között, az alaphang az nagyjából ugyanaz lesz, viszont rengeteget lehet finomítani az erősítő hangján. Például nálam nagyon sokat számított, hogy milyen minőségű bemeneti, és kimeneti kondit tettem rá. A nyerő a bemeneti kondinak egy siemens 500nF-os olajpapír kondi, a kimeneti kondinak pedig 2 db Roederstein 10000µF-os kondi bipolárisnak megforrasztva (sorbakötve, a két kondi negatív pólusa van összekötve, és a két pozitív póluson van az olajpapír), és vele párhuzamosan egy 2µF-os siemens olajpapír kondi. A kimeneti nagy kondival párhuzamosan kapcsolt olajpapír nagyon sokat segített a hangján, sokkal transzparensebb, élethűbb lett. Aztán nagyon sokat számít, hogy milyen a tápszűrő kondi. Kipróbáltam két régi MM elkóval, hát azt hittem elsírom magam olyan rossz volt a hangja. Most tápszűrőnek van két 10000µF-os siemens, ezek jó régi békebeli darabok, és ide is tettem a jó kis Roedersteinekből néhányat. Most ez a nyerő összeállítás. Még lehet hogy ezekkel párhuzamosan is teszek olajpapír kondikat, hogy csökkentsem az elkók induktivitását, ami lerontja a hangját. Aztán tovább kísérleteztem ezzel a fojtós dologgal amit fentebb is írtam, és azt tapasztaltam, hogy a fojtóval több mélyhang keletkezik, és a többi hang is nagyobb energiájú lett. Tettem egy kis kapcsolót amivel hol bekapcsolom, hol kikötöm az áramkörből a fojtót. És hát fojtóval jobbnak hallom, mint azelőtt. Most rendesen ki tudtam próbálni. Szóval jó kis erősítő ez, lehet tuningolni rendesen.
(#) Orbán József válasza Gery78 hozzászólására (») Ápr 12, 2012 /
 
Pattog az enyém is. Az erősítőre ráraktam a CD játszót és, ha bekapcsoltam a hálózati kapcsolóval, egészségeset pattint a kicsike... Ez van.
Sok-sok évvel ezelőtt az egyik barátom olyan szépen beidomította az egész családját, hogy amikor magnó felvételt csinált, senki nem nyúlhatott a villanykapcsolókhoz...
(#) neptunes4you hozzászólása Ápr 13, 2012 /
 
Újabb tapasztalatok: 2N3906-tal nem szól szépen, a mezei BC212 100szor felülmúlja. Nemértem, hogy az eredeti ajánlásban miért ez szerepel. Lehet hogy embere válogatja?
(#) lamalas válasza neptunes4you hozzászólására (») Ápr 13, 2012 / 2
 
Idézet:
„Lehet hogy embere válogatja?”

Abszolut igy van! Gondolj csak abba bele, egy elo koncerten (pl. egy hangversenyen) van aki az elso sorokban szeret ulni, van aki a hatso sorokat kedveli jobban. Ez a dontes teljesen szubjektiv itelet alapjan szuletik. Ugyanarrol az elo koncertrol beszelunk megis maskent "szol", maskent erzekeli az ember ugyanazt a zenet attol fuggoen hol ul a koncertteremben.

Ha ugyanezt a koncertet egy felvetelen rogzitik akkor maris elvettek a valosag nagy reszet, maskent megfogalmazva a valosagnak csak egy nagyon kis reszet sikerult rogziteni, raadasul nem is pont ugyanazokon a helyeken ahol az emberek ulnek. Ha ezt a felvetel tovabb alakitjak, feldoglozzak, majd kiirjak egy hanghordozora es azt valamilyen formaban lejatszuk, majd egy hangszoron keresztul megszolaltatjuk egy atlagos helyisegben akkor szerinted mennyit szamit az eredetihez kepest, hogy a JLH erositod bemeneten milyen tranzisztor van? A sajat szubjektiv iteleted alapjan valasztod a BC212 tranzisztort, mert szerinted jobban szol. Masvalaki lehet, hogy a masik tranzisztort valasztana mert neki ugy jobban tetszik ugyanaz a felvetel
(#) neptunes4you hozzászólása Ápr 13, 2012 /
 
Tiszta sor Ki fogom még próbálni BC556-tal, meg amilyet találok otthon, mert a puding próbája az evés elv érvényes.
(#) neptunes4you hozzászólása Ápr 13, 2012 /
 
Ja, és egy előerősítőt is szeretnék elé. Ezt terveztem: Bővebben: Link Szerintetek jó lesz hozzá? Becsatolókondinak mit ajánlatok? Vagy ne is legyen?
(#) Orbán József válasza neptunes4you hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Az én véleményem: Kizárólag valami magas nívójú (ennél magasabb) OPA-t tennék ez elé a végfok elé.
Vagy halljuk a különbséget, vagy nem, de nem olyan sokért van kiváló alkatrész is e helyett.
Mindez nem a jelzett alkatrész degradálásának szánt mondanivaló, de ha van sokkal jobb, miért ne azt?
Mondjuk én semmit nem rakok eléje. A CD játszó simán 2x akkora jelet ad ki, mint a kivezérléshez szükséges, a nemrég gyártott 34 dB erősítésű RIAA meg pontosan annyira hajtja meg, hogy nincs túlvezérlés.
Semmit eléje, ha nem muszáj. Kár, hogy poti azért kellett az elejére...
VU meter, vagy clip áramkör az kell, én nem hallom meg, ha picit túlvezérlem egyébként, muszáj a szemnek ellenőriznie...
(#) Gery78 válasza neptunes4you hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Miért szeretnél elé tenni egy előerősítőt? Szerintem nem szükséges, mert bőven kihajtja a CD játszó kimeneti jele. Szerintem csak elrontod vele az erősítő minőségét. Ha előerősítőt szeretnél elé, akkor max egy passzív előerősítőt javasolnék hozzá, ami nem más mint egy bemenetválasztó és egy jó minőségű poti. Becsatoló kondi mindenképp szükséges, mert az erősítő bemenetén ott találod a bázisosztót, az a munkapontbeállító alkatrésze az első tranyónak. A tranyó bemenetén van egy bizonyos munkapontbeállító DC szint, és azt le kell választani az előző fokozatról. Ha nem választod le, akkor az előző fokozat kis kimeneti ellenállása söntöli az alsó ellenállást és elmászik az erősítő munkapontja. Tehát mindenképp kell egy jó minőségű kondi a bemenetre.
(#) Gery78 válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 13, 2012 /
 
Hát ez sajnos nem túl jó hír, hogy a Te erősítőd is pattog a villanykapcsolóra, akkor valamit ki kell találnunk, hogy ezt kivédjük. Majd gondolkodom a problémán, hogy milyen zavarszűrő lenne a legjobb. Nem tudom, hogy ez nem árnyékolási, vagy földelési probléma-e. Ha be van építve egy jó fém dobozba, akkor is van ez a jelenség?
Következő: »»   91 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem