Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Mekkora lehet a vaskeresztmetszeted?
Ahogy a képeidet és a mérőszallagot nézem az alapján 7x5 vagy 7x6 cm2 Ami biztos több a kis barkácsgépben lévőnél! Az enyémben ránézésre egy kb 600VA-es darab van sajnos. Ez pedig ha jól saccoltam akkor egy 1500 -2000VA-es darab ami jó lesz co-nak. Gondolom rézzel akarod tekercselni ami megintcsak kedvezőbben fog hatni a gyári trafóhoz képest. Jó lenne tudni mielőtt szétszeded a trafót mérd meg a feszültségeket és ha a szekundert letekered tudni fogod a voltonkénti menetszámot . ezzel egy csomó számolást megspórolhatsz! Hány fokozat van a primeren? Esetleg mérni kellene üresjárási áramot is mert lehet jó is a primer tekercs. Ha elkezd fokozatonként növekedni jelentősen az üresjárási áram akkor jó pl:1.fok 100mA 2.fok 250mA 5. fokozat 2A Akkor a primer tekercselés megfelelő neked és csak a szekundert kell kialakítani úgy hogy legkissebb fokozatban 18-20 volt legyen . Mire a legnagyobra kapcsolsz garantáltan 24-27 volt körül leszel.
Tanácsot kérnék!
Szereztem ilyen áttételes motort, mechanikát épített-e már ilyenre valaki házilag? Szereztem még szelepet is, meg CO2 oltót, 7,9kg palack, 2kg töltettel, tele, ezek remélem jók lesznek. Huzalt milyen átmérőbe ajánlanátok első co-s tapasztalatok szerzéséhez? A reduktoroknak van valami szabvány csatlakozója? Az én palackom olyan 21,5mm-es menettel rendelkezik, ami kicsivel kevesebb, mint 7/8 col. Munkakábelt lehet csinálni házilag? Vagy meg kell venni 8000 körül egy olcsóbbat? Azt hiszem a trafó+vezérléssel nem lesz gond, csak a mechanikus, gázos dolgokkal vagyok gondban. Majd elolvasom az egész fórumot is, de majd éjszaka, amikor nincs más dolgom ![]()
Ha CO2 tűzoltókészülékről van szó, akkor el lehet felejteni, mert szép meglepetést tud produkálni a cseppfolyós széndioxid a nyomáscsökkentővel, meg a folyamatos gázellátással. Tisztelettel : Jani
Igen a tiszta Co2 megfagy a nyomásszabályzónál.
Régebbi gépeken (20-25évvel ezelőttin)találkoztam melegitővel (ami általában 24 voltról ment,és közvetlen a gázregulátor előtt helyezték el).Egy kis csésze (mint a levegőfilter a kompresszoroknál,csak kisebb méretben) amin keresztül áramlott a gáz és persze a melegitő pedig nem engedte hogy cseppfolyósodjon a gáz.
Még ma is használnak fűtőtestet a nyomásszabályzónál, főleg az olyan helyeken, ahol nagy mennyiségű gázra van szükség. A melóhelyen például a plazmahegesztő gázöblítésnél a nyomásszabályzó teljesen lefagy ha elfelejtik a fűtést bekapcsolni, és nagy nyomásingadozás van.
szekunder oldalon 12 kivezetés van 4 , 5,3 , 7 , 9 , 10,2 , 12 , 13,2 , 17,2 . 23,1 , 30,1 , 40,1 , 0
itt a szekunder oldalon szeretném a tirisztoros szabályzást megoldani , a rendelkezésre áló alkatrészekböl ha lehet a17,2v-40,1v-közöt kapcsolóval , tirisztor a pedig a finomálitó lenne .
Az ötlet jó is lehet. Hajdanán a BHKV T400 és T600 is e logika szerint működött. De ne azt a gyújtókört csináld meg hozzá.
Ebben a tirisztoros dologban nem tudok neked segíteni de mpisti biztos tud!
Ha visszaolvasol akkor valaki már csinált ilyet ott találsz vezérlést meg mindent.
Hegesztő trafó szabályzás témába épp most tárgyalunk egy szekunder oldali tirisztoros szabályzás vezérlőjéről.
sziasztok . a 23v os szekunderemre ezt sikerült vadiújjonnan boltban olcsón vennem nemtudom jó lehet -e
üdv Gy.
Igazad van kár volna azt a nagy tekercset megbontani, ha megfelelő ajánlotot kapnánk árban vagy működő 1 fázisú CO gép csere ajánlat érdekelne ! Sajnos 3 fázisunk nincs megbontatni meg nem akarjuk ezért kellene 1 fázisú gép cserébe
Lefotóztam mindent kép róluk Aki 3 fáziusú gépet akar építeni itt majdnem mindent megtalál hozzá A mi szaktudásunkat ez meghaladta és sajnos nincs aki megtudná építeni ! még képek itt a kistekercs nem számít bele ! Köszönet az eddigi jótanácsokért !
Az a baj hogy a feszültsége a kondiknak kicsit alacsony.
Legalább 50V-os kellett volna .
Igaza van dobo-nak,az 50V-os tényleg jobb lett volna, de ha a trafód nem megy 25V fölé akkor jó lesz.
Érthetően elmondtad mekkora kondi kell de nem voltam képes ott hagyni annyira olcsó volt. Hát híg a leve. 24nél többet nem mértem de igazából a fene tudja. Felrakom és kiderül. Van 8db gondoltam 5öt teszek fel.
Rakjál rá 1-et és próbáld ki közben mérjél feszültséget .
De nagyon vigyázz ha elkezd dagadni menekülj!
Készül a trafókám.
Sziasztok! Felraktam a 40V kondit. Alapjáraton 32.9-33.8 kicsit ingadozva. Elemben a ki be kapcsolgatás pillanataiban volt úgy hogy 170- 146-65-72-42Voltot mértem egy szempillantásig aztán már a normál 33volt jött ki. Ez normális hogy a kapcsolgatástól megőrül?Párhuzamban hozzáakasztottam 2 db 63voltosat a kapacitásuk azonos10000es de minden változatlan.
Ha nem sajnálod,akkor beteheted mind a 8-at,úgy hogy mindig kettőt sorba raksz(akkor lesz 80V fesz páronként meg 10000mikró).Igy lehet 40000mikród össz/80V
Egyáltalán nem sajnálom de az úgy nem csak20000uF? Bizti hogy 40000 mert akkor halelúja!
![]()
20000u 80V lesz jól tudod.
De ha csak 33 volt van akkor simán rákötheted párhuzamosan mindet. A feszültséglökés a trafó önindukciójától van ez normális. A kondik hozzávezetése legyen jó vastag mert lesznek ott áramok rendesen.Nekem 4 -es vezetékkel van megoldva de szokott langyosodni ami még elviselhető.
Köszi! Értem. mpistivel azt beszéltük hogy 5db 10000uFost teszek párhuzamba abból 2db 63voltos lesz. Örülök hogy megvan a magyarázata azoknak a nagy feszkóknak! Köszi. Gy.
Szia Gyuri!
Ha be tudsz szerezni 40V-os nagy teljesítményű varisztort azt rákötheted a kondik kapcsaira és minden túllövést az megfog. Elvileg a 30V-os elég, az kb.36V környékén szólal meg, de lehet hogy csak 60V-osat tudsz beszerezni. A lehető legnagyobb teljesítményűt válaszd,mert ha dolga lesz, az igen csak igénybe veszi-de a kondikat megvédi.
Megpróbálom az említett autóhifi boltot. Ez az eredménye a spórolásnak. de ha nagyon drága nem tudom megvenni ami spórom van az kell a fojtóra. tul képpen már csak az kell.
Arra ne spórolj,az grátisz lesz. Inkább próbálj beszerezni varisztort.
Arról szó nem lehet!!! Nagyon kedves Tőled De már két hónapja fogod a kezem segítessz itt is priviben is hol ezzel hol azzal zaklatlak...Szóval örülök hogy segítessz és látod amikor kéne akkor is mást csinálok úgyhogy van velem baj. Dolgozol azzal a fojtóval és megtapasztaltam az anyagok árát is. Mese nincs azt szeretném kicsengetni azt hiszem ez a legkevesebb amit tehetek.
Bocsi,de most kapcsoltam ide és látom mit irtam.
Igazad van,az csak 20000 mikró.Siettem és tévedtem.
Szia Pisti! Itt a bűnös. Ezzel együtt van 42000µF a feszültség 63v. Kondi mizéria lezárva.
Szia Pisti! Basszus! Nem volt netem de kiderült hogy a gyerek kihúzta a konnektorból. Íme a kollekció.
Mielőtt felraknám a borítást itt egy pár fotó a MIG-MAG hegesztő másik oldaláról ahol az elektronika van. Megjegyzem hogy a PWM 555-ös megoldás a magyar MIG-MAG 160-as megoldása van alkalmazva mert eddig még ez adott legjobb eredményt !
|
Bejelentkezés
Hirdetés |