Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1653 / 3965
(#) csabacsaba hozzászólása Ápr 20, 2012 /
 
Sziasztok!
Mar elegem van a tevenek a taviranyitojaval allig lehet hangot adni...ez kontakt hiba?
Ha szet szedem mit csinaljak vele hogy legalabb mukodjon.
Idézet:
„Mar vetten hozza taviranyitot de az meg annyit sem ert.

Koszi
(#) njOrd válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Köszönöm. És hogy tudom őket használni arra a célra, amit leírtam?
(#) kisist1 hozzászólása Ápr 20, 2012 /
 
Sziasztok!

Meglehetne az oldani egyszerűen hogy az erősítőhöz érkező jel egy felüláteresztő szűrőn menjen át? Le szeretném vágni a mély hangokat, hogy a kis erősítőm ne bajlódjon vele, mert a hangfal úgysem tudja megszólaltatni őket.

Néztem hangváltó dolgokat, hogy egy kondenzátor sorba kötésével oldottak meg hasonló dolgot, de oda kellett az impedancia hogy megtudjuk a kondenzátor értékét. Az erősítőnek meg fogalmam nincs mennyi lehet az impedanciája.

A lényeg tömören annyi hogy a hangkártyából vagy MP3 lejátszóból érkező jelet szeretném szűrni hogy az alsó 100HZ ne menjen át. Ez megolható egy kondival? ha igen akkor ugye 2 kell? Egy a bal, egy a jobb csatornának.
(#) zsoltee0001 válasza kisist1 hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Minél kisebb kapacitású kondit használsz (erősítő bemenet elé) annál magasabb frekvenciatartományt engedsz át.
Nyilván kettő kell.
K kell kísérletezgetni milyen érték a jó.
Igazából ez így nem egy egzakt megoldás, de anno én így csináltam és nekem jó volt.
Szóval az én igényeimnek megfelelt.
Üdv
(#) proli007 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Hello!
Miért ne lenne egzakt? A kondi értékét is meg lehet mondani, ha ismert az erősítő bemenő ellenállása. Mind össze az a kritérium, hogy a bemenő ellenállás ne változzon, (pld. ha a hangerő poti a bemeneten van, és ezt csavargatva változik a bementi ellenállás) mert akkor a frekvencia töréspont is változni fog. fa=1/(2*Pi*Rbe*Cbe) Ez a -3dB-es pontot adja, ettől lejjebb 20dB/dekád meredekséggel csökken a jel.
üdv! proli007
(#) hibbantpasi válasza nightlife hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Szia!

Itt egy megoldás. üdv: hp

áramgen2.png
    
(#) zsoltee0001 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Mármint a próbálgatós módszer nem egzakt, ahogy te írod már az.
Üdv
(#) vzsolo válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Középiskolában elektronikát tanultam. Annyira sikerült megtanítaniuk/megtanulnom (bár én inkább az elsőt használnám, lévén, hogy az osztály 80-85%-a kb. ugyanannyit értett meg belőle, mint én), amennyire látszik is: gyakorlatilag semennyire. Tehát nem hinném, hogy ha most elolvasnék egy rakás irodalmat a témával kapcsolatban, akkor önállóan olyan szintre tudnék fejlődni, hogy egyáltalán megértsem hogyan működik.
Plusz jelen esetben nekem az eredmény a fontos, nem az odáig vezető út. Ha úgy tetszik nekem nem hobbim az elektronika, csupán szükségem van EGY ilyen eszközre. Nem kívánok rádiótechnikával foglalkozni a későbbiekben, így nem hiszem, hogy egy félmaréknyi alkatrészből összerakható FM adó finomítgatásainak kedvéért komolyabban bele kellene ásnom magam a témába.
Régebben, amikor még több szabadidőm volt, egy-egy ilyen projekt előtt végigolvastam a vele kapcsolatos fórumtémákat, egyéb irodalmakat stb. Viszont manapság sajnos nem fér bele az időmbe az, hogy több tucat oldalnyi OFF, témától eltérő, az adott projektet tekintve felesleges hozzászólást elolvasgassak EGYETLEN ilyen eszköz miatt, remélve azt, hátha lesz köztük válasz is a kérdéseimre. Majd ha én is nyugdíjas leszek, lesz elég időm olvasgatni. Most nincs.
Aki így is hajlandó segíteni (ha már egyszer fórumozik), az segít, aki pedig nem, az nem segít (csak akkor minek fórumozik?).
(#) pucuka válasza vzsolo hozzászólására (») Ápr 20, 2012 1 /
 
Ne téveszd össze a segítséget a megcsinálom helyettedel. Az a gond, hogy újabban mindenkinek az eredmény fontos, és nem az oda vezető út, a beruházás. Pedig jobb ha tudod, ebben a szakmában beruházás (tanulás, de legalább olvasás) nélkül nincs eredmény. Ebben, és az fm transmitteres topikban többeknek volt hasonló problémája, amire már volt megoldás is. Ezt sem vagy hajlandó elolvasni, és olyan alapdolgokban is igen hiányosak az ismereteid, hogy miért van a bemeneten egyenfeszültség. Akkor hogy a bánatba lehetne segíteni.
Az, hogy szükséged van egy ilyen eszközre, még nem indok arra, hogy olyan valamit barkácsolj, amihez nem értesz. ha gyorsan van szükséged rá, akkor vedd meg, fizesd meg más befektetését, vagy ha érdekel a téma, akkor tanulj. Ebben tudunk segíteni, és nem abban, hogy a mi tudásunkkal, a te kétbalkezeddel megépítsünk egy áramkört.
Még azt is elnézted, hogy a kissé bambán rajzolt árnyékolás rövidzárként értelmezted.
(#) vzsolo válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 20, 2012 1 /
 
"Ne téveszd össze a segítséget a megcsinálom helyettedel." - én nem kértem, hogy bárki bármit is csináljon meg helyettem. Megcsinálom én. Csupán kérdéseket teszek fel (ugye ez a segítségkérés), amire csupán válaszokat várok (ez pedig a segítség). Tudtommal erre való a fórum.
"Az a gond, hogy újabban mindenkinek az eredmény fontos, és nem az oda vezető út, a beruházás." - ez miért gond? Miért kellene, hogy mindenkit érdekeljen az oda vezető út is, akinek szüksége van valamilyen eszközre?
"Pedig jobb ha tudod, ebben a szakmában beruházás (tanulás, de legalább olvasás) nélkül nincs eredmény." - ennek ellenére eredményesen megcsináltam.
"Ezt sem vagy hajlandó elolvasni" - azt hiszem elég világosan leírtam, hogy nem a hajlandósággal van probléma, hanem az idővel. Esetleg nem volt elég érthető?
"Akkor hogy a bánatba lehetne segíteni." - nem túl bonyolult. Kérdéseket tettem fel. Csupán azokra kellene válaszolni. Persze csak ha akarsz. Ha nem akarsz, akkor ne válaszolj rá. Nem kötelező. Egy biztos, ezzel az "olvass utána és megtudod!" hozzáállással ugyanannyira megyek, mintha nem írnál semmit, viszont cserébe teleszemeteljük a topikot ide nem illő dolgokkal. Javaslom, hogy tedd túl magad azon, hogy én ide pofátlankodtam ezzel a hozzáállással, >>>mert a továbbiakban a topik érdekében nem kívánok reagálni az ilyen tartalmú hozzászólásokra.<<< Hisz nyilván én is tudom, hogy ha kitanulnám, akkor érteném, de nem véletlenül nem tanulom ki.
"Az, hogy szükséged van egy ilyen eszközre, még nem indok arra, hogy olyan valamit barkácsolj, amihez nem értesz." - nem hinném, hogy bárkinek is meg kellene indokolnom, hogy mit miért csinálok. Egyébként pedig számomra ez pont elég indok. Szeretem az elektronikát, tanultam is, felismerem az alkatrészeket, tudok forrasztani, szeretek bütykölgetni, barkácsolni, szükségem van egy ilyen eszközre. Számomra pedig ezek pont elegendőek ahhoz, hogy belevágjak, még ha mások segítségét igénybe véve is.
"Ebben tudunk segíteni..." - szerintem célszerűbb lenne csak a saját nevedben nyilatkoznod, mert elhiszem, hogy te nem akarsz nekem ebben segíteni (de akkor egyáltalán minek írsz?), de pl. Gránátalma topiktárs nagyon készségesen megválaszolgatja a "bamba" kérdéseimet. Neki valamiért ez nem nyűg. Pedig tudtommal senkit nem kényszerítettem arra, hogy válaszolja meg, vagy akár csak egyáltalán olvassa el a kérdéseimet.
"...és nem abban, hogy a mi tudásunkkal, a te kétbalkezeddel megépítsünk egy áramkört." - ezt a részt abszolút nem értem. Illetve sajnos értem, de nem fér a fejembe, hogy ha valaki ennyire "félti" a tudását, akkor az minek fórumozik? Hogy leírja a mazsolának, hogy "bibí én tudom, de nem mondom el!"? Ez mire jó? Legfeljebb hozzászólásgyarapításra. Ezt nem tudom hová tenni.

Ismétlem: nem kívánok erről további hozzászólásokat gyártani! Aki segít, annak megköszönöm, aki pedig nem segít, de valamiért késztetést érez, hogy hasonló témájú hozzászólásokat címezzen nekem, azt egyszerűen ignorálni fogom. Bár az OFF-olás visszaszorítása érdekében az lenne a legjobb ha akit zavar az amatőrségem, az is egyszerűen csak figyelmen kívül hagyná amiket írok. Az egész csak időpocsékolás.

"Még azt is elnézted, hogy a kissé bambán rajzolt árnyékolás rövidzárként értelmezted." - ha esetleg ezt kicsit részleteznéd úgy, hogy én is megértsem, az remek lépés lenne a segítségnyújtás felé. Vagy ez már helyettem megcsinálásnak minősül?
(#) vzsolo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 20, 2012 1 /
 
"Nem akarod elolvasni, nem akarod megérteni így teljesen helyénvaló a meglátásod: "
Idézet:
„"Ezt sem vagy hajlandó elolvasni" - azt hiszem elég világosan leírtam, hogy nem a hajlandósággal van probléma, hanem az idővel. Esetleg nem volt elég érthető?”

A "nem akarod megérteni" részt nem tudom mire vélni. Amit Gránátalma leírt azt megértettem.

De most komolyan te is ezen akarsz lovagolni? Ennyi karakterből már akár válaszolhattál is volna.
(#) HTomika hozzászólása Ápr 20, 2012 /
 
Sziasztok!
Bontottam szünetmentes tápból IGBT tranzisztort:1MBH60-100 (1000V 60A)!
Arra lennék kíváncsi, hogy fel tudnám e használni inverteres hegesztő készítéséhez?
(#) pucuka válasza vzsolo hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Látom, te a politikához értesz, a csúsztatásokhoz. Én sajnos ahhoz nem értek, de nem is szólok bele.
Javasoltam, vedd meg, nem túl drága dolog. A saját építéssel megspórolhatsz párszáz forintot, ha értenél legalább egy picit hozzá. De nem. A kapcsolással semmi baj, de meg se építetted, máris át akarod alakítani, hozzáértés nélkül. Ebből a szempontból mindegy van-e rá időd, vagy nincsen. Az embernek mindíg arra van ideje amire rászánja. Ha a forraszgatásra van, miért nem csinálsz mondjuk virágtartót. Ahhoz nem kell nagy tudomány, meg utánolvasás.
Csakhogy amit gránátalma leírt az sem helytálló, ezért írtam hogy VVV (vak vezet világtalant)
Vagy miből gondolod, hogy kötelességük a fórumozóknak mindent újra és újra elmagyarázni, mert némelyek nem hajlandók, még olvasni sem.
(#) vzsolo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 20, 2012 1 /
 
A topik címe: FM adó kapcsolások kérdések! Könyörgöm ne az én szabadidőmmel, és annak beosztásával foglalkozzunk már!
(#) mhatalyak válasza HTomika hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Szia!

ITT kérdezz rá, biztosan jó lehet valamire, bár én nem nagyon értek hozzá.

Üdv
(#) vzsolo válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
A saját építéssel a teljes összeget megspóroltam, lévén, hogy minden alkatrész megvan itthon.
"A kapcsolással semmi baj, de meg se építetted, máris át akarod alakítani, hozzáértés nélkül." - én nem tudom miről beszélsz. Te tudod? A kapcsolást már megcsináltam. Egész eddig a már kész kapcsolásról értekeztünk Gránátalmával, amíg te, és kedves simpi kolléga nem kezdtetek a szabadidőm beosztásáról témázni.
Ha pedig - ahogy írod -, a kapcsolás tökéletes, akkor ezt miért nem akkor írtad, mikor a bemeneten lévő tápfeszről, és annak hatásairól kérdeztem? Az túl egyszerű lett volna? Az segítség lett volna. Ez így nem az. De még csak köze sincs hozzá.
Lehet, hogy Gránátalma vak, de eleddig többre mentem az ő vakságával, mint a te mindent-látásoddal, amit oly' bölcsen megtartasz magadnak.
"Vagy miből gondolod, hogy kötelességük a fórumozóknak mindent újra és újra elmagyarázni..." - ismét csak nem tudom, hogy miről beszélsz. Javaslom, hogy egy kicsit higgadj le, tedd túl magad ezen az óriási traumán, amit az ostoba kérdéseim okoztak neked, és olvasd el újra amiket eddig írtam:
"Pedig tudtommal senkit nem kényszerítettem arra, hogy válaszolja meg, vagy akár csak egyáltalán olvassa el a kérdéseimet." Ha nem lenne érthető, akkor fordítok magyarról magyarra: nem gondolom, hogy bárkinek is kötelessége lenne segíteni nekem. Ez így érthető? Téged sem szólítottalak meg, hogy segíts nekem, te magadtól szóltál bele a partvonalról. Nem tudom miért érzed megszólítva magad, vagy miért veszed ennyire zokon azt ami nem neked szól.
Komolyan hagyjuk ezt, mert már kezd kissé nevetséges lenni! Ha annyira baromi egyszerűeket kérdezek, akkor ti csípőből tudjátok rá a választ. Senki nem fog belehalni, ha válaszoltok. De NEM kötelező válaszolni! Nem várom el tőletek! Senkinek nincs előírva, hogy itt kell fórumoznia.
(#) nightlife válasza hibbantpasi hozzászólására (») Ápr 20, 2012 /
 
Köszönöm szépen!
(#) Krisszes hozzászólása Ápr 21, 2012 /
 
Sziasztok!

Van egy világítás vezérlőm aminek van egy olyan bemenete amit ha rövidre zárok akkor kapcsol. DC10 volt van meg test. Erre egy kapcsoló volt rakva.
A kapcsolót ki szeretném váltani Tranzisztorra...
Az lenne a kérdésem, hogy köthetem direktbe a Tranzisztort (C-E), vagy kellene még méreteznem valamilyen ellenállást oda? (elméletileg egy komparátorra megy utána egy PIC-re)
(#) Krisszes válasza Krisszes hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Köszi megoldottam, csak böngésznem kellet volna egy kicsit.
(#) Alkotó válasza lac08 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Itt semmiféle mellékszám és együttható sincs.
Szerintem gondold meg még egyszer. Hibázni egyáltalán nem baj, sőt kimondottan szükséges a tanulás bizonyos fajtájához. De ilyen módon kibújni nyilvánvaló tárgyi, és számszaki tévedésed alól, nem szép dolog. Ez inkább egyik -részemről kevéssé megbecsült- moderátorunk sajátossága, akinek semmiképpen sem javasolnám a nyomdokaiba lépni.
(#) Adamyno hozzászólása Ápr 21, 2012 /
 
Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy az NPN és PNP tranzisztorok között mi a különbség? Nem fizikailag értem a kérdést, hanem hogy vezérlésben van-e valami különbség.

Konkrétan az a problémám, hogy egy villanypásztort szeretnék építeni 555-el. Már meg is csináltam, csak kalibrálni kellene az 555 kimenetét.

Ha ezzel a progival számolok, akkor sehogy sem tudom a kitöltést 50% alá vinni.

Jelenleg a C-m 1uF, a C2 47nF, a C3 pedig 470uF.
Az egész áramkör 12V-ról üzemel, a 3-as lábon van egy 47R ellenállás, de utána sajnos csak 0,7V-ot mérek, ami nem nyitja ki szerintem a tranzisztoromat. (BU208A) Illetve a tranzisztor kollektora és emittere között van egy ZX200 zéner, de nem tudom melyik fele az "eleje".

No, de a legnagyobb gond ugye itt az 555 és a tranzisztor között van, mivel ha a kitöltést 99% körülire felhozom, akkor ~1sec ideig van magas jel a kimeneten és ~10ms ideig van alacsony jel. Kérdésem konkrétan az, hogy ezt a tranyót vajon így lehet vezérelni? Vagy meg kéne fordítanom valahogy a jelet?

Jelenleg egy led van kötve az 55 kimenetére, azzal látom, hogy jön ki a jel, de a tranzisztort a 0,7V már nem nyitja ki. Gondolom egy kisebb ellenállás kéne oda. De mekkora? Elézést a sok kérdésért egyszerre, de ez az első komolyabb "építményem"
(#) Tarbur hozzászólása Ápr 21, 2012 /
 
Sziasztok!

Ha egy adapterre az van írva, hogy:
"Switching Adapter
Input: 100-240V ~ 50/60Hz 0.7A
Output: +12V -.-.-. 1.5A"

szegényes angoltudásommal jól gondolom, hogy ez kapcsolóüzemű táp?
Helikoptermodellhez kaptam, Li-PO akkut töltött valami kis dobozkát közbeiktatva.
Használhatom ezt a tápot NiMH akkucellákból összerakott akku töltésére? Mármint közvetlenül a pakkra kötve?
1000mAh akkukból lenne a pakk, tetszene hogy 1 óra alatt feltöltené a cuccot. Köszi előre is!
(#) pucuka válasza Tarbur hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Valami kis dobozkát közbeiktatva biztosan jó lesz. Pl. dobozka nélkül 10 cellát nem tölt fel, 9 cellát túltölt. Amúgy pedig az áram szabályozásáról is gondoskodni kellene. Mindenképpen szükséged lesz arra a bizonyos dobozkára, ami nem más mint egy akkumlátor töltő áramkör.
(#) Tarbur válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Szomorúan olvasom.
A táp azért túlélné? Azt hittem töltő áramkör hiányában a töltési idő szabályozásával is megoldható a dolog.
Akkor marad az AAA fali töltő, ez meg megmarad a Li-PO nak.
Köszönöm, szép napot!
(#) pucuka válasza Tarbur hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
A táp feltehetően túlélné, mert a kapcsolóüzemű tápokban van némi áramkorlát. Erre hagyatkozni nem lehet. Viszont szükség töltőt lehet viszonylag egyszerűen varázsolni. Ekkor a "dobozkába" egy előtét izzót kell alkalmazni, 12 V / annyi mA -st, amekkora töltőáram kell. PL. az 1000 mAó -s akupakkhoz 12 V/100 mA -es skálaizzót, és ezután már csak a töltési időt kell figyelned. De nagyon, nehogy túltöltődjék. Vagy tényleg megépíted az automata töltőt a dobozkába, ami ha eléri az akkupakkod a töltési végfeszültséget, lekapcsol.
(#) h15K4lgh6 hozzászólása Ápr 21, 2012 /
 
Sziasztok!

Úgy adódott, hogy szükséges lenne bekötni egy koaxkábelt kábelTV-hez egy 230 V-os vezeték mellé, ami elég intenzíven van használva (egy villanysütő van rákötve). Szabad ilyet? Nem lesz belőle gond?
(#) janikukac hozzászólása Ápr 21, 2012 /
 
Sziasztok!
Megépítettem ezt Bővebben: Link. Annyit változtattam, hogy egy REG103G3,3 feszültség stabilizátort használtam. Beültettem, 4 ceruzaelemről kapja a feszt. A bemenő 5,2V megvan, de a kimenetnél már csak 0,9V. Ez mitől lehet? Túlsült az IC, vagy valami más? A mikrovezérlőhöz is csak ez a kis feszültség jut el.. :S

Ja, és a 4-5 láb sehova nem lett bekötve. meg az 1. sem.
(#) qvasz2 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Hallottál már az adatlapról? Olvasása után sokmindenre fény derülhet!
Melyik tokozással dolgozol?
Ha az enable lábat nem kötötted be, ne is csodálkozz, ha nem megy!
(#) janikukac válasza qvasz2 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Hát most éppen azt böngésztem jobban. Arra jutottam, hogy a 4-5 lábra egy egy 100nF kondit kell rakni, és földre kell vinni a másik felét. Másra nem. Ennyi lenne az egész?
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
SOT-tokos és az egész IC fordítva van benn..
Következő: »»   1653 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem