Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   212 / 969
(#) tibistor válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Ez nem így működik!
Te sem úgy kezdted a szakma tanulását, hogy minden profi szerszám, műszer, szerelési anyag a fiókodban volt már az első elektrotechnika óra előtt. Mégis elkezdted valahogy, nemde?
Nekem most 12 db csúszósarút kellene 1,5-ös vezeték végére rögzítenem. Előtte nem volt ilyen igényem, és lehet később sem lesz. Csak ezért nem akarok egy 7-9 ezer Ft-os krimpelőfogót vásárolni.
Csak ennyi a probléma!
(#) briki válasza tibistor hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Szia!
A jó munkához, jó szerszám is kell, DE nem csak az . Egy jó szakember gyengébb szerszámozottsággal is jobb eredményt tud elérni, mint akinek profi szerszámjai vannak, csak szakmailag alulképzett- sokszor tapasztaltam ilyet. Én a helyedben simán leforrasztanám, ha nem rázkódó helyen van- pl autó, űrhajó,daráló, stb. Gyerek korom óta az apámmal jártam szerelni lakásokba villanyt, ott ahol a kötéseket leforrasztottuk, soha nem voltunk e miatt vissza, mert meglazult a kötés. A WAGO, és ehhez hasonló kötések akkor nem is léteztek. Ellentétben azokkal, akik abban az időben csak úgy összetekerték a réz vezetéket, bizony egy pár év alatt igen csak melegedett a vezeték, és az apám nem győzött utánuk javítani, forrasztgatni. Most 40 éves vagyok. Ha eddig a cinezés kibírta, azt hiszem bizonyított a dolog.
(#) briki válasza SzAndras00 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Szerintem a villanyszerelési árak ugyan azok egy adott lakásra, csak az egyik anyaggal szerelve kevesebb a haszon, a másikon több.
(#) ötfelezős válasza briki hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Azt ugyan el kell ismernem, hogy mondjuk 1970 körül több érintkezési hibát láttam olyan sodrott kötéseken, amik akkorra már teljesen elzöldült, egészen vékony, textilesszigetelésű rézvezetéken voltak, de én kb 1983 óta tesztelek saját lakásomban sodrott kötéseket másfeles rézen, egyelőre bajuk nincs. Pedig pár évig olajradiátor, hősugárzó volt a fűtés helyiségenként.
(#) kameleon2 válasza tibistor hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Akkor vegyél 2-3000Ft-ért például Handyt. Én sem 50.000Ft-os 6pofás prést használok. De ha áramhoz akarsz nyúlni - van minimum készlet...... Szigetelt fogók, szigetelt csavarhúzók. Az sem ingyen van. Sajnos én a "hülye" emberek közé tartozom, mert nem kocsmába jártam, hanem szerszámot vettem a fizetésemből, azután dolgoztam..... Egyébként az első krimpeléseket egy sima csípőfogóval is meg lehet csinálni - az van 300Ft -ért is. Tehát lehet érvéghüvelyezni is, de lehet sodrottvezetéles wagot is használni, vagy sorkapcsot - ehhez csak csavarhúzó kell és megfelel a szabványnak, valamint ugyanolyan szakszerű. Még egy apróság, amiről a forrasztásnál nem esett szó. Ellenjavallott helyek a forrasztásos kötésekre: bármilyen fűtőszállal működő eszköz: hőtárolós kályha, bojler stb! Itt kizárólag megfelelő, hőálló szigeteléssel ellátott préselt kötés lehet! Igaz ez a kandallóvilágításokra is.
(#) erobi82 válasza SzAndras00 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Mivel azoknál nincs hőfok visszacsatolás( hőelem,ptc stb. ) ezért legfeljebb egy fázishasításos triakos teljesítményszabályzós kapcsolás lehet a megoldás. Itt a fórumon találsz ilyet.
(#) briki válasza ötfelezős hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Szia!
Régebben, a kezdet kezdetén láttam én is másokat, hogy forrasztottak. Sósavba bemártva a vezeték, és olvasztott cinfürdőbe belemártva. Én ezt a fajta technikát nem csináltam, maradtam a forrasztópékénél. Kezdetben volt a magyar nagy buzogány, de arra úgy kellett vigyázni, mint a szemem fényére. Egy véletlen odakoccanás a létrához, és annyi volt neki. Utána vettem egy ukrán 100 w-at, na azt nem lehet elnyúzni, 10 éve megvan- nem nap mint nap forrasztok-, de le a kalappal előtte, ja és volt vagy 500 ft.
Én még nem találkoztam a mi általunk készített forrasztás hibával.
(#) erobi82 válasza briki hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Nemtudom miért,de én épületvillamosságban soha nem kedveltem a forrasztás. Nekem valahogy nem életszerű. Pláne mondjuk utólag, amikor már az ideiglenes (felvonulási elosztó) már nincs meg. A forrasztáshoz meg persze nemárt a feszmentesítés. Ha nincs rendesen megcsinálva a hálózat, hogy ki lehessen szakaszolni, elég nyűgös.A sósavas történet meg számomra teljesen elfogadhatatlan, mert ugyan lehet, hogy jól megfut rajta az ón, de "titokban" visszaszivárog a szigetelés alá a sav, és pillanatnyilag nem látszik, majd csak később, hogy megtámadja a rezet. Én legalábbis ilyet tapasztaltam.
(#) briki válasza erobi82 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
A csavaros kötéseket sem árt évente egyszer azért utánahúzni, láttam már ilyen laza kötéseket.
Ritka az az eset, amikor áram alatt kell forrasztani, de ha WAGO-zol, akkor azt áram alatt teszed? Blankolás, vezeték rendezés, stb? Általában az alapszereléskor szokták a kötést készíteni, akkor pedig ugyebár nincs áram alatt a rendszer- én legalább is így csinálom. Tudva, mit szabad csinálni, mik a szabályok, ha áram alatt van a vezeték, én azt is leforrasztom, nem kell áramtalanítani- persze óvatosan. Ez nem dicsekvés, és nem követendő: kihúzom a dugaljból a pákát, nem fogok közben semmit másat ( még MÁSÁT sem ), ügyelek ne érjek más vezetékhez, stb. Ismétlem, ez nem hencegés, csak azért írom, hogy megoldható.
(#) erobi82 válasza briki hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Hát volt már nekem is, hogy feszalatt stripaxal megblankoltam, aztán a PZ4-be előre behelyezett érvéghüvelyt ráhúztam, rápréseltem,majd be a sorkapocsba.
Természetesen sokminden megoldható, viszont EZ SEM KÖVETENDŐ PÉLDA!!! csak a szükség hozta.
(#) tibistor válasza briki hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Ezért indítottam ezt a témakört azzal a kérdéssel, hogy hol-mikor fogadott el a forrasztás a villanyszerelés területén. Talán olvastad az előzmények között.
Itt, az egyre szaporodó hozzászólásokból azt szűrtem le, hogy elég megoszló a vélemény. Van aki szereti és használja, mások ellenjavallják, de úgy látom nem kifejezetten tiltott a használata. Csak egy hozzászóló, karaszbandi utalt hivatalos kifogásra, miszerint új kivitelezésnél EBF felülvizsgálatkor elutasítják.
Igazából ezekre voltam kíváncsi.
Profi szerszám, vagy nem profi, drága az anyag, vagy olcsó, ebből a szempontból mellékvágány.
És ebben a szakmában is bebizonyosodott az élet nagy igazsága: fontos, hogy szorítson a hüvely.
Köszönöm, hogy megosztottátok a tapasztalataitokat.
Üdv, és vidámság!
(#) fulcsii válasza Gery78 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Megjegyzem eddig nekem is csak a szigeteléssel ellátottat sikerült rendesen beledugni!
De azzal még sosem volt gondom!
(#) fulcsii válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Csak azt mondjátok meg nekem, ha mondjuk hibakeresésnél a kötést szét kell bontani, akkor azt hogyan csináljátok?
(#) ötfelezős válasza fulcsii hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Hát az nehezebb. Mondanám azt, hogy egy jól átgondolt szabványos szerelésnél nem lesz szükség a vezetékszakaszok szétszedésére. de egyébként, ahol én szereltem, ott egyszerű a dolog, csípőfogót elő, és nyissz. És még mindig lehet másfél kötést csinálni a hosszak miatt.
(#) fulcsii válasza ötfelezős hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Mindegy én nem értek egyet ezzel! Ha összetekert kötést kell csinálni, (Alunál jobb mint bármi!) akkor kupolos összekötőt használok, ha réz vezeték akkor 2,5 ig Wago, csakis kizárólag az felett sorkapocs! A flexi vezetékek végének leforrasztását ami csavarkötés alá megy, (kapcsolók) meg már kifejezetten meg is tiltották!
(#) samsys hozzászólása Ápr 21, 2012 /
 
Üdv
A forrasztott kötést simán kombifogóval szét lehet tekerni. Régen én is forrasztott kötést alkalmaztam, de amióta elterjedt a wago azóta csak azt használom, minden vezetéktípusra van megfelelő. A kötési idő is tized annyi.
(#) ötfelezős válasza fulcsii hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Már félreértés ne essék szólván (hgy némi képzavart alkalmazzak) én nem alkalmaznék forasztott kötést, én csak az ellen szólok fel, ha azt írják, hogy tilos a forrasztott kötés. Mert a rosszul tudás veszélyesebb a nemtudásnál, pedig a nemtudás is veszélyes.
(#) SzAndras00 válasza erobi82 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Köszi, körülnézek.
(#) SzAndras00 válasza fulcsii hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Szia, van 4 mm2-es Wago is, bár én csak 1x használtam.
(#) erobi82 válasza SzAndras00 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
Valami ilyesmi. Próbaképpen akár lyukraszteres nyákra is összedobható:Bővebben: Link
(#) kameleon2 válasza fulcsii hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /
 
Szia! Műszerészből lett villanyszerelőknél - nincs hiba .
De valóban szerencsésebbek a hideg kötések - ha szakaszolni kell - nem feltétlenül hibánál, csak újrakötésnél.
(#) gordonfreemN válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /
 
Hali!
Tudom, unalmas a téma, de ide is tartozik némiképp.
Szóval csak annyi, hogy a harmadik, különböző típusú, zsír új weller állomásnál tapasztalom azt, hogy abba a kis EPH jack dugócskába, ha nincs bedugva csatlakozó, akkor a páka külső fém burkolata és a vezérlőkészülék hátsó 230V hálózati csatlakozó védőérintkezője 56 ohm ellenállást mutat (lényegében semmit), a műszer esetenként sípol is (ha szakadást vizsgálok).
Értem én, hogy villanymotor, de mitől hajt?
(#) kovacspista hozzászólása Ápr 25, 2012 /
 
Sziasztok! Annyi lenne a kérdésem, hogy az a gégecső
amit bármelyik villanyszerelési boltban meglehet vásárolni, abból is a fekete UV álló e?
(#) bundibacsi válasza kovacspista hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Igen a fekete uv álló egy ideig.
(#) kovacspista válasza bundibacsi hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Köszi!
(#) Mályi László válasza tibistor hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /
 
Nos a meglátásom eltér a szabvány ki agyalójának a véleményétől. Az idő múlása zavart okoz a nagy tudásúak fejébe ez a folyamat. Legyen egy szeletke a forrasztás. Valaha több szálast forrasztott érvéggel kellet bekötni (az ember fia bámult) eltelt egy pár év a nagy tudásúak ráébredtek miért bámult az ember fia (összeégtek a csavarok a vezeték végek). Erre jött a ló túloldala, a sodrot kötés leforrasztva nem jó(az ember fia megint bámul). Jelenleg is vannak furcsa változtatások (szomorú). Az analógia ugyan ez. Nem csak a villamosság terén van ilyen(megváltjuk a világot). Ide csak ennyi szösszenet jutott eszembe.
(#) bundibacsi válasza fulcsii hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /
 
Oda kell figyelni a kivitelezésre,hogy ne legyen hiba,utána pedig rendeltetésszerűen kell használni a kiépített hálózatot.
(#) briki válasza Mályi László hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /
 
Szia!
Egyetértek veled, hogy szabvány ide vagy oda, sokszor köszönő viszonyban sincs a logikus magyarázattal, az életszerűséggel. Főleg úgy, hogy akik ezeket megalkotják( tisztelet a kivételnek ), csak távolról ismerik a gyakorlatot, az irodából ki sem járnak a való világba. Nekem erre egy jó példa a Prodax kapcsolócsalád volt, aminek a csavarjához olyan csillag csavarhúzó kellet ( ráadásul a vezeték bekötő, és a köröm szorító csavarja sem ugyan olyan, így azt szerelni 2 db csavarhúzó kell ) amit jóformán nem is árulnak. A lemeze, ami a falra fekszik, meg elhajlik ha egy kicsit jobban meghúzom. Ezeket a termékeket csak legyártják, vagy ki is próbálják szerelhetőség szempontjából az AutoCad 3D-s tervező mérnökök?
(#) ötfelezős válasza briki hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /
 
Mivel én mérnök is vagyok és villanyt is szereltem már eleget, én már nem szeretem azt sem, ha a mérnököt tartják ostobának, meg azt sem, ha a villanyszerelőt.
(#) zoliaaa hozzászólása Ápr 27, 2012 /
 
Arra még nem gondoltatok hogy kötés nélkül szereltek villanyt?
Következő: »»   212 / 969
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem