Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   349 / 608
(#) peter1995 hozzászólása Máj 4, 2012 /

Hali. Most az erősítőmbe 4 db 10A 300V-os dióda van hídnak kötve. Ez a híd elbír 2db TDA7294bridge kapcsolást vagy keressek valami izmosabb graetzt?
(#) reloop válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 4, 2012 /

Szia! Tegyél bele egy rendes 35A-est.
(#) peter1995 válasza reloop hozzászólására (») Máj 4, 2012 /

Értem. Egy próbáig elég a 10A (csak halk járatás semmi próbálgatés hogy mit művel) vagy inkább ne játsszak vele?
(#) Robi85 hozzászólása Máj 4, 2012 /

Sziasztok.

Aktiv mélyládát szeretnék épiteni, és kellene valami erősitő bele. Erre a TDA-ra gondoltam, csak nemtudom, hogy mennyire hajtaná meg ezt a hangszórót: Bővebben: Link
Tennék egy szub szűrőt is az erősitő elé, ami megtalálható itt az oldalon is. Elégséges lenne hozzá 1 IC vagy épitsem meg inkább hidban?
(#) Szabi1 válasza Robi85 hozzászólására (») Máj 4, 2012 /

Szia!
Ehez a mélyhangszóróhoz kell egy híd.
Bővebben: Link
Ennyi alkatrész kell eltérő legyen hogy jobb legyen mélynek.
Ezen kivul a sub filter is kell
(#) Robi85 válasza Szabi1 hozzászólására (») Máj 4, 2012 /

Rendben. Mekkora feszültség kell ami még biztonságos lenne 4 ohmra?
(#) peter1995 válasza Robi85 hozzászólására (») Máj 4, 2012 /

A hidat nem javasolt 4 ohm-ról hajtani mertt hamarabb bekapcsol a hővédelem. Egyesek szerint 4 ohmon tnremegy én hajtottam már (persze normális hangon) 2,3 ohm-ról is és nem lett semmi baja. Én +-40V ról hajtom.
(#) Robi85 válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 4, 2012 /

Nekem aktiv szubhoz kelle. Nemlesz maxon járatva sosem, mert házimozizni készül. Ha jó neki a +-35-40 akkor az frankó mert épp készül egy toroid amin 2x27V váltófesz lesz. A mellékelt tervet fogom megépiteni. Ezt nemkell már tükröznöm vasaláshoz igaz?
(#) Szabi1 válasza Robi85 hozzászólására (») Máj 4, 2012 /

peter1995 nek igaza van a hidat nem szabad 4 ohmról hajtani, építsd meg a sima kapcsolást.
A feszultseg lehet ugyananyi mint a hidnak
Tudtommal egy sima tda 7294 szétvert egy 200w
os hangszórót 4 ohmon
(#) Robi85 válasza Szabi1 hozzászólására (») Máj 4, 2012 /

Most akkor ezt nem értem. Elöbb azt irtad, hogy kell a híd, most meg, hogy inkább a szimpla legyen. Ha alacsony feszültségről járatom akkor nemlehet baja vagy igen? +-25Voltra gondolok.
(#) reloop válasza Robi85 hozzászólására (») Máj 4, 2012 /

Szia! A híd kapcsolást 8 ohm-os hangszóróval tudnád optimálisan kihasználni. A 4 ohm-oshoz az IC korlátozott maximális árama miatt használj szimplát. Teljes leírás.
(#) reloop válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 4, 2012 /

Próbálni lehet vele, a tartós terhelést viszont nehezen viselné.
(#) Robi85 válasza reloop hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Rendben. Kifogom próbálni szimpla TDA-val, hogy milyen. Van egy Philips aktiv szubom igaz abban 7293 van, de teljesitményre ugyanaz.
(#) pjg válasza Szabi1 hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

A híd miatt lesz jobb hangja, vagy csak hangosabb lesz.
Most építek egy egyszerűt. Szerintem lakásban bőven sok még 60W-is. Nekem egy 30 centis hangszóróm van. Már 10W-nál is remeg a gyomrom.
(#) Szabi1 válasza pjg hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Én nekem itthon egy 25w os mélynomó van az 5.1 es be de az kihallatszik az udvarra.
Hát a híd nagyobb teljeítményt tud mint a sima, de nem ajánlott 4 ohmos terheléssel hajtani. Én szimpla zenehalgatáshoz szobába max 50w ost ajánlok.
(#) pjg válasza Robi85 hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Házimozihoz tök felesleges a híd. Szerintem.
(#) pjg válasza Szabi1 hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Az én hangszóróm a HS500 mélynyomója. Ha jól rémlik 60-70W szinuszt bír. Ahhoz meg elég egy szimpla TDA is.
A hangja isteni. Oly szépen szól a basszgitár ahogy pengetik.
Épül az erősítő is. Annyit moddoltam rajta, hogy a bemeneti kondi 3µF-os, a visszacsatolás 22µF-os kondija helyett 235µF polarizálatlan. Így a 3 dB-es pont 1-2Hz környékén van.
(#) reloop válasza pjg hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Szia! A 6-14 lábak közötti feszültség-utánhúzót ajánlom 47µF-re növelni.
(#) peter1995 válasza reloop hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Persze nem ennyire van kitalálva. Most 3ohmmal van terhelve a hidam. De ha hirtelen ráadnám a haddszóljont biztos nem lenne ideje lekapcsolni...
(#) Szabi1 válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Hangszórókábelnek használj vékony átmérőjűt. Az megnöveli az impedenciat.
(#) reloop válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

A 3 ohm - mal és a hídkapcsolással önmagában semmi probléma. Tápláld +/-17V-ról
(#) peter1995 válasza reloop hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Háhá ennél nekem egy kicsit több a feszültség. Persze terhelésen esik pár voltot de 35 al nem nagyon eshet.
(#) Lacko12 válasza reloop hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Szia!
Ma élesztettem az izzóval az áramkört!
Rákötöttem a tápra bekapcsoltam semmi extra szépen halványan világít éppen hogy csak izzik az izzószál és ahogy adok jelet az erősítőre szépen pislákol is a fénye.
Semmi zajt vagy búgást nem hallok szép csöndes pedig szinte mindenhol próbavezetékek vannak még
De ahogy olvastam a hozzászólásod és azt írtad hogy i kéne aludnia kiváncsiságból kicsavartam az izzót és nem is 60-as van benne hanem csak 25W-os ez okozhatja azt hogy állandóan kicsit izzik a szál bent??
(#) reloop válasza Lacko12 hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

A 25W-osnak már túl magas a hidegellenállása. Az izzót nyugodtan eltávolíthatod, hibátlan az erősítőd. Biztosíték azért legyen a trafó mindkét oldalán.
(#) Lacko12 válasza reloop hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Természetesen van a lágyindítóban is és a pufferek után is +- tápágban egyaránt.
Márcsak az a kérdésem maradt a némítás funkcióval kapcsolatos hogy akkor hallgat el az erősítő ha összezárom a két kivezetést?
A Pedrós hidalt panelről lenne szó.
Mert most nincs összezárva de szól hibátlanul már 2 órája körülbelül de hiába zárom össze a két kivezetést nem változik semmi ugyanúgy szól.
(#) peter1995 válasza Lacko12 hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Nálam a mute ugy működik hogyha a két kivezetés ha meg van szakítva nem szól, ha össze van kötve szól. Ez nálam át van egy drótal kötve.
(#) Lacko12 válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Nálam akárhogy van szól.
De még csak meg se változik a hang minősége vagy akármi észrevehető zaj akármi.
(#) david91 válasza Lacko12 hozzászólására (») Máj 5, 2012 /

Szia! Rengetegszer volt már szó a mute és stand by vezérléséről itt a témában. Ha testhez képest kb. +3,5V vagy annál nagyobb feszültséget kapnak a megfelelő lábak (9;10) akkor kikapcsolnak ezek a funkciók, és az erősítő szól. A grafikonokat megtalálod az adatlapban a pontos értékekkel. Tehát ha elakarod hallgattatni a végfokot (ami nem sikerült), akkor kössed földre az említett lábakat.
(#) Szabi1 válasza mezei dávid hozzászólására (») Máj 6, 2012 /

Használd az oldal keresőjét:Bővebben: Link
(#) Robi85 hozzászólása Máj 6, 2012 /

Sziasztok.

Most lettek készen a nyákok az erősítőm számára. Előző oldalon linkelt nekem valaki egy leirást, hogy miket kell kicseréljek, hogy szebb mélyhangokat produkáljon. Ha jól értelmeztem akkor csak a C1 értékét kell 2.2µF-ra módositanom és a C2-őt 100µF-ra? Azt a Boucherot tagot is szükséges lenne beépiteni? Amugy a szimpla mellet döntöttem.
Következő: »»   349 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem