Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1365 / 2208
(#) (Felhasználó 1947) válasza netuddki hozzászólására (») Máj 7, 2012
GU-50, 6N2P, vagy ECC82 meghajtással.
(#) Orbán József válasza netuddki hozzászólására (») Máj 7, 2012
Ha nem Hi-Fi, minek fogsz neki? Én is egyszerűt akarok, de ha nem hozza a jó minőséget, lelövetem egy vadásszal.
(#) netuddki válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 7, 2012
Szobai gitár erősditő lenne s annak az átvitele 79 hz -től 3,5 khz ig ideális.
(#) Orbán József válasza totya694 hozzászólására (») Máj 7, 2012
Ha megleled, kérem... Az a negás potis beállítósdi nyilván kellhet a szimmetrizáláshoz, ha nem monoba akarjuk hallgatni. Foglalatot honnét tudtál szüretelni a GU-hoz?

netuddki
Ami csak annyit teljesít, az már nagyon esőcsatormából készült kimenővel szól annyit. Remélem, ennyire nem is lehet elrontani egy csövest, vagy feljelentem a feltalálót.
(#) netuddki válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 7, 2012
A Marshall . stb csőves gitár erősitők 10- 12 cmm keresztmetszetü kimenővel készülnek, 20 -50 w-ot szerinted akkor milyen átvitellel tud ? A hi-fi ben ilyen vasmag keresztmetszettel, jó ha 5 W reális.
A zajszint és a frekvencia átvitel két dolog.
(#) mc-4 hozzászólása Máj 7, 2012
Sziasztok!

Szeretnék egy analóg kivezérlésmérőt az erősítőmhöz, hova kell kötni? (mármint a meghajtó részét)
köszi!
(#) Orbán József válasza netuddki hozzászólására (») Máj 7, 2012
Megnéztem, van Marshall EL84 (1db) csővel 5W, uccu neki. Az átvitelről nem szól a fáma, de gondolom nem zártszelvényre tekerik.[OFF] Nem tudom, annyit értek a hangszerekhez, hogy a zongora, nagybőgő tovább ég, mint a többi.[OFF]

mc-4
Jómagam a sima végfokom poti csúszkájára kötöttem és beállítottam előtte szkóppal, mikor nem vág még és azt odarendeltem a skála egy pontjához.
Ha vannak előfokozataid, annak a jelének a figyeléséhez kell bekötni.
(#) pucuka válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 7, 2012
Zárt szelvény az, olyan mint az ökörjárom.
(#) mikoszabolcs válasza bakos13gab hozzászólására (») Máj 7, 2012
Kedves Bakos13gab!

Köszönöm szépen a hozzászólásodat, és a nagyon szakértő hozzászólásodat az elektroncsöves építménnyel kapcsolatban. A fűtésnek szerinted mennyire kell 6,3 V-nak lennie és mennyire lehet eltérni mondjuk "szabvány" 6 V-ra ? Gondolom oka van, hogy miért 6,3V nem 6,5 és se nem 6V kereken. Mit értesz "meghajtó" cső alatt? Eredetileg egy szabványos hang vonal kinenő jelet (DIN jelszint) adnék rá, akár számítógép hangkártyájából, akár magnóból stb.stb. szóval mit jelent az, hogy kell hozzá meghajtó cső is? Pontosan nem vagyok képben sajnos, az illesztést illetően Egy pillanatra megijedtem míg nem láttam trafót a hangszóró előtt, hogy magára a hangszóróra is 250V jut ... De hogy érted, hogy "Berakható persze az alapkapcsolásába is, 250V mellett 90 ? kell ha jól emlékszem a katódjába. " ?? Ez a 250V anód katód révén nyilván már egyenirányított. Tudsz ajánlani olyan diódát ami 250V-ra van kitalálva (sima szilícium kocka is jó gondolom, nem bonyolítanám hogy még ez is csöves legyen...) Vagy de ? Esetleg valami infó ha nem sikerülne EF6 csövet szereznem, mit használjak helyette? (Ha kell mindenképp elé valami másik cső is.)

Nagyon szépen köszönöm ha válaszolsz!

Szab.
(#) FordPrefect válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Máj 7, 2012
Katalógus megadja, mennyire lehet eltérni fűtőfesszel. Általános csöveknél 6,3 V +/-10%, ipariaknál +/5% általában. Érdemes minél pontosabban tartani ez élettartam miatt, mind a túlfűtés, mind az aláfűtés káros. Hogy miért pont 6,3/12,6 V a szabvány? Régen telepről ill akkuról mentek a csövek. Mekkora is a 6 ill. 12 V-os akksi üresjárati feszültsége?
(#) bakos13gab válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Máj 7, 2012
Hehe. Egyáltalán nem vagyok szakértő a témában, de a többiek is segítenek. A lényeg, hogy a csőnek 5V bemenő jelszint kell ahhoz, hogy azt a 6W körüli teljesítményt produkálja a hangszóród. Meghajthatod bármiről, de a számítógép 1-1,5V jelszintet ad ki.
A meghajtócső (előfok) ebből csinál neked 5-6V-ot. Célszerűen 500mV-ra raksz egy 10X-es erősítésű fokozatot és meg is lesz az az 5V (visszacsatolás nélkül). Szóval ha nem akarod tranzisztorral meghajtani, akkor kellene elé egy olyan elektroncső, ami 250V körül jól érzi magát (legegyszerűbb egy ECC83). Ennek többszöröse lesz az erősítése (50X körüli), de ez első körben szerintem nem érdekes. Akár egy másik erősítő kimenetéről (fejhallgató kimenet) is meg lehet próbálni, mit csinál.
Én nem ismerem a régi rádiókat, de az EL84-es trafók (ECL86) nem lesznek jó hozzá (szólni fog persze, de nem optimális). Olyan transzformátor kell, ami a hangszóró 4-8 ohmját a cső felé 3500ohmnak mutatja. Ilyet nem tudom, hogy hol fogsz találni, ezért javasolták a rádió kimenőjét. Ez a trafó biztosítja azt is, hogy nem jut 250V a hangszóróra (független tekercsek). Ha kerítesz ilyen régi rádió trafót, majdnem biztos, hogy a valóságban 300V felett lesz a kapott egyenfeszültésge. Diódának a mezei 1N4007 is tökéletes, de régi rádió egyenirányítója lenne talán jobb (szelén tömb vagy valami kisebb egyencső - hozzáteszem, az EZ80 lehet, hogy kevés neki). Tessék szétnézni itt más rajzokon, pl. a most tárgyalt GU50 rajzának analógiájára elkészítheted, persze megfelelő értékű ellenállásokkal. Alapkapcsoláson a gyári adatlapon szereplő kapcsolást értettem, ami a rádiómúzeumos lapon is megvan. De az összes egyszerűbb SE így néz ki. Táp - kimenőtrafó - cső - katódellenállás - föld. A katódellenállás kiváltható, ha előfeszültséget használsz, de ez első körben nem érdekes, a 100ohm nagyon jó lesz bele, kevesebb gond. Én a PL36-okat (majdnem ugyanez a cső) egy ECC85-össel hajtottam. Ha sikerül megtalálnom a kosárfoglalataimat, akkor megcsinálom az EL6 + EF6-os változatot is.
(#) mikoszabolcs válasza bakos13gab hozzászólására (») Máj 7, 2012
Köszönöm a kimerítő választ! Megtisztelő. Ha a csőnek 5V körüli jelszint kell, akkor lehet az akár egy nagyon durva dolgot mondok, visszafolytott TBA810 - 820-as alapkapcsolás is ? Nyilván itt a cső minősége azonnal visszamegy a bányászbéka s***ge alá, de elvben kérdem? Tehát mindegy mi adja a csőre az 5V bemeneti jelszintet csak 5V nagyságrendű legyen? pl. egy jobb fajta IC-s előfokozat is megteszi ? A trafókkal tényleg nagyon nagy bajban vagyok. Vannak netes oldalak ahol horror áron vannak spéci trafók :-/ hát nem tudom ki hogy van vele, de akkor kiteszem dísznek a szekrényre porosodni, de egy trafó igenis NEM ér hobbi célra 10 - 20 eFt-ot. Van egy BEAG APT100-ból kinyert nagyon sok kivezetéses trafóm, de ahhoz meg sehol nincs semmi leírás, pedig az lehet hogy segíthetne ha be lenne a sok ABCDEFGH stb. kimenete valahol valami rajzon jelölve, hogy mit tud. Lehet, hogy könnyebben segítene itt a 250V és a 6V körüli fűtő fesz előállításánál is... Az egyencső ötleten én is gondolkodtam, AZ11-es-t gondoltam de gyakorlatilag beszerezhetetlen diákpénztárcából. A kimenőtrafó beszerzését illetően, lehet még ilyet kapni valahol ? Esetleg a BEAG APT100 , 100V-os sokkivezetéses univerzális trafója is egy illesztőtrafó, hátha valaki tudja a kivezetések jelentését és tudnám ide használni. ((Azért említem már másodszor is ezt a Beag APT100-as kimeneti 100V-os trafót mert ez b@ssza még a csőröm hogy ott van évek óta a semminek.... és nem tudom a kivezetések jelentését így semmire se jó )) Ja még valami ! Puffer .... a tápba. Az Orion SE260-nál megszokott kényelmesen túlzott táppuffer itt is fog kelleni ? Bár az nyilván egy tök más konstrukció más technológia. NEM NAGY TELJESÍTMÉNY erősítőt szeretnék építeni a EL6-ból hanem alap, pár wattos de tisztességesen hallgatható minőségű erőlködőt. (A cső karakterisztikája nyilván adott hogy mit tud. De szép! És ingyen van. )) Köszönöm az eddigi és az ez utáni válaszokat is.
(#) mikoszabolcs hozzászólása Máj 7, 2012
Éreztem én, hogy ez a BEAG-ból kitermelt trafó még jól jön valamire és lám lám, úgy tűnik tényleg: A trafó ELVILEG a TH257 típusjelű trafó. Kijövő feszültségek: 290V, 29V, 6,3V(3A) 6,3V (1A), 6V (kontroll lámpának). A bajom a tekercs 290V-os kimenőjével lesz, EL6-nak én is úgy látom 250V kellene. Hogy tüntessek el 40 teljes voltot az anódfeszültségből ? :-/

Valakinek esetleg abcdefgh stb. lábjelentés ehhez a trafóhoz akadna ?? Nagyon hálás lennék.
(#) bakos13gab válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Máj 8, 2012
Az APT100 kimenője sajnos erre a célra nem jó. MAximum áttekerve, de feleslegesen nagy.
A 290V több mint 400V lesz majd diódásan. Ha nem idegenkedsz egy stabiltáptól, akkor megoldható egy N-es FET el (pl. IRF830), pár ellenállással és 250V-nyi zenerrel. A FET hűtést igényel majd, de ha a gatre teszel neki 250V-nyi zenert ,akkor stabilan adja majd. Szűrésnek is jó lenne, bár én ilyen megoldással még csak segédrácsokat stabilizáltam.
A kimenő problémás. Meg kellene nézni (számolni) a feszültségáttételt és akkor nagyon gyér módon egy átlemezelt hálózati is jó lehet, de ezt nem ajánlom. Kellene tekerni. Ha Budapestre el tudnál jönni a Puskás börzére, akkor ott van egy bácsi, aki jó kimenőket teker nagyon olcsón (értsd 2000Ft körül) és van neki hálózatija is. Itt lakik nem messze tőlem. Nem egy Lundahl, amit teker, de hobbi célra nagyon is jó. Nekem is tőle van két 3,5K-s kimenőm (még anno GU50SE-hez tekerte nekem őket, összesen 3000-ért 2 éve). Én mindenképpen a csőre beszélnélek rá a meghajtást illetően. ha el tudnál jönni a börzére, pár száz forintért vehetnél 1-2 meghajtócsövet (orosz 6NXX sorozatok). Amúgy meg lehet, hogy egy jól belőtt műveleti erősítő is elég a csőhöz (vannak ilyen kapcsolások is a neten, hibrid néven). A cső nem igényel teljesítményt a meghajtásához, így nem kell teljesítményerősítővel hajtani. A puffer dolog meg ízlés kérdése. Mivel a kimenő is gond, a fojtót nem is mondom most. Ha a FET-es stabot egcsinálod, akkor az azon eső feszültség is jól szűr. Diódával lehet pár száz mikrofarád pí elrendezésben (diódahíd - 100µF - stabilizátor - 100µF például). Ennek már elég jó eredményt kell adnia. Ha nem, akkor lehet emelni a puffereket vagy berakni még egy ellenállást is a stab elé. Az igazi természetesen egy fojtó lenne (akár fénycsőfojtó is jó ám!) CLC formában.
(#) Orbán József válasza bakos13gab hozzászólására (») Máj 8, 2012
Szia! A tekerős bácsit csak személyesen lehet elérni? Nekem is tervben a GU50-es SE, ahhoz kellene olyan 2 kimenő, vagy hálózati is, ami megkoronázná az erősítőépítési kísérleteimet.
[OFF]Vidéki páriaként nem lakom Pesten, 8 millió sorstársammal együtt, így nehézkes a személyes kontakt, ezért érdeklődöm.
(#) mikoszabolcs hozzászólása Máj 8, 2012
Rosszul írtam: Nem TH-257 a trafó hanem TK-222-A típusú, ez már a tranzisztoros BEAG APT100 , 100V-os kimenő illesztő trafója, továbbá egy Orion kis MAMBO 100V-os illesztő trafója ami 386 ohm egyik oldalon a másikon pedig 2,4 ohm. Valakinek megvan esetleg a TK-222 Beag trafó abcdefgh stb. lábainak kiosztása, melyik mit tud melyik honnan hová és mivel van párban, hány volt, melyik a fő kör stb. ilyesmi infója van valakinek? Neten NEM található róla rajz furcsa módon. (Vagy én vagyok nagyon béna.) Előre is köszönöm !!
(#) safranek válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Máj 8, 2012
Szia!
Az APX-100-al foglalkozó topicban találtam meg a TK-222-A típusú trafó bekötését.Bővebben: Link Remélem segít
(#) mikoszabolcs hozzászólása Máj 8, 2012
Nagyon szépen köszönöm, rendes vagy! Hát, ezek alapján ez semmire (amire én szeretném alább írtam) nem lesz jó. Emlékszik valaki, hogy mért ohm primer szekunder ellenállás arányba állításával hogyan lehet 230V / X voltra kiszámolni egy trafó méretét ? Lusta vagyok gondolkodni...
(#) FordPrefect válasza mikoszabolcs hozzászólására (») Máj 8, 2012
Ha már gondolkodni is lusta vagy, az már nagy hiba...
(#) adamo32 hozzászólása Máj 9, 2012
Sziasztok!

Készítettem egy erősítőt ECL 86-os csővel.
A kérdésem: tegyek-e elé előfokot,vagy elég neki mondjuk egy cd játszó jelszintje?
(#) varttina válasza adamo32 hozzászólására (») Máj 9, 2012
Szia!
A Piccolo meghajtásához bőven elég egy CD lejátszó kb. 1V-os kimenő jelszintje.
(#) MrBrown hozzászólása Máj 9, 2012
Sziasztok,
Tanácsot szeretnék kérni nagyobb gyakorlati tapasztalattal rendelkező fórumtársaktól.
Most készülő erősítőm elméletben megtervezett elrendezése alapján a toroid hálózati és szintén toroid kimenők közötti távolság csupán 2-2,5cm. Bár kaptam némi bíztatást arra vonatkozólag hogy nem fogja megszórni a hálózati a kimenőket ekkora távolságról sem, köszönhetően a hálózati alúlgerjesztett kivitelezésének és a trafók toroid mivoljának azért ráhallgattam egy talán 32ohm-os fülbedúgós hangszóróval a kimenő 4 és 8 ohmos tekercsére is.
Sajnos azt tapasztaltam hogy a 8 ohm-os tekercsnél csak úgymond "érzékeltem" de a 4 ohm-osnál egyértelműen hallottam az 50Hz-et az adott távolságról.
Kérdésem az volna hogy ez a búgás csak ráül a hasznos jelre és nem erősödik tovább mert akkor ennek mértéke talán a 8 ohm-os hangfalakkal elhanyagolható-nem hallható hiszen a hangfal jóval érzéketlenebb mint a hozzá képest nagy impedanciájú füles?
Esetleg hibás az elméletem és tegyem távolabb a trafókat egymástól?
Köszönöm.
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 9, 2012
Szia Zoli,
Ez nem a "tegnapi" dolog. Itt nem tehetek semmit a trafók közé sajnos. Nem engedi a szépérzékem
Viszont ugyan ez a szépérzék távolabb tudja engedni a trafókat még 1-1 centivel úgy hogy benne maradjak a 43cm-es szélességben. Talán az már elég lesz.
(#) adamo32 válasza varttina hozzászólására (») Máj 9, 2012
varttina!

Köszönöm a gyors választ!
(#) zoli_cso hozzászólása Máj 9, 2012
Kerlek Segitsetek!!!

Kaptam egy elado csoves SE erositot, az elofok 2db. 6n1p,a vegfok pedig 6p14p-ev es 2 db em84.A teljesitmenye kb.2x 5 watt,tokeletesen mukodik szep hangja van.Szerintetek meger 25000 ft-ot?
Elore is koszonom valaszotokat''kezdo vagyok a csoves erositok teren".
Csatolok par kepet!
(#) Imi65 válasza zoli_cso hozzászólására (») Máj 9, 2012
Erre milyen választ vársz?
Ha egy ilyen erősítőt anyagárban vizsgálunk meg, akkor (ha nem használunk különleges minőségű alkatrészeket), akkor a következőképpen alakul:
1. Csőkészlet: 6P14P-EV: 1200/db, 6N1P:300/db, EM84: 1000/db. (Ez a legrosszabb eshetőség)
2: Trafók: Itt már nagyobb eltérések vannak, lehet 1000-ért is elfogadható kimenőt venni, meg lehet - igényesebben elkészítettet - sokkal többért is.
3. Egyéb alkotóelemek. No, itt vagyok elég bajban a látottakkal. Nem nagyon tudom hova tenni azt a rahedli mennyiségű 2-3W-os ellenállást, nem beszélve a kerámiaházas 5-XW-os ellenállásokról. Egy ilyen kategóriájú erősítőbe ilyenekre nem igazán van szükség, a beépítése az enyémtől eltérő tervezési filozófiát takar.
Tehát akár azt is mondhatnánk, hogy anyagárban kapnád meg, persze a kivitelről nincs semmilyen információ a fotókon kívül (azon meg - ugye - nem látszik a kimenő osztása, vasa, stb, stb......).
Ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz. Senkinek nem akarjuk rontani az üzletét, persze segíteni sem.
Más lehet, hogy konkrétabb véleményt alkot.[OFF]
(#) zoli_cso válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 9, 2012
Szia Koszonom a valaszt,akkor ugy teszem fel a kerdest hogy megeri-e beruhazni az alabbi csovesre es esetlek kicserelni egy ket alkatreszt?
(#) zoli_cso válasza zoli_cso hozzászólására (») Máj 9, 2012
Engem igazabol az a 2x5 watt zavar ,kevesnek tunik.Egyartalan eleg egy 25mp szobaba?
Milyen hangfalat ajanlotok hozza kedvezo arban?
(#) Imi65 válasza zoli_cso hozzászólására (») Máj 9, 2012
Erre megint nehéz mit mondani. Az a 2X5W inkább 3,5-4W, és a kapott hangerő nagyon függ a hangsugárzó érzékenységétől. Átlagos HiFi dobozokkal nem fogja felvenni a versenyt egy komolyabb félvezetőssel hangerő tekintetében. De nem is ezt szeretjük benne.
Ha komolyabb hangerőt akarsz, nem ez lesz a Te erősítőd.
(#) zoli_cso válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 9, 2012
Ez lenne az :http://www.youtube.com/watch?v=txN-OT4PlJc

A hangfal ez:
Specificatii tehnice boxe de raft Magnat Monitor Supreme 200

Boxe interior Boxe bookshelf, 2 cai
Putere RMS: 90W
Putere Max: 180W
Impedanta: 4-8 ohmi
Sensibilitate (1W/1m): 91dB
Raspuns in frecventa: 34Hz - 38KHz
Frecventa crossover: 3500Hz
Tip incinta: bass-reflex
Diametru woofer: 6.5”
Dimensiuni: 210 x 355 x 280 mm (WxHxD)
Következő: »»   1365 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem