Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   8 / 154
(#) RdsG válasza e-sporadic hozzászólására (») Ápr 26, 2007 /

Csak zárójelben megjegyezném, hogy a detektoros rádió erősítés nélkül az igazi Erősítő használata kicsit olyan mintha csalnál ...De ez csak egy megszállott véleménye

És köszönöm a "rövidhullámú" tanácsokat e-sporadic!
(#) e-sporadic hozzászólása Máj 14, 2007 /

Hellosztok!
Épp most teszteltem egy általam készített detektrors rádiót amihez kétfokozatú hangfrekis erősítőt biggyesztettem.
A rezgőkör középhullámra van hangolva, de olyan nayg a térerő az ablakomnál hogy urh fm adások is jönnek szépszerivel, bár a rezgőkör középhullámú.
Detektoros rádió_ az első olyan készülék ahol egy hullámon lehet am és fm adókat is egyszerre fogni
(#) RdsG válasza e-sporadic hozzászólására (») Máj 15, 2007 /

Grat a rádióhoz! Milyen közel van az FM adó az ablakodhoz? És milyen antennát használsz?
Ahhoz h detektoros rádióval jó fm vételed legyen ahhoz viszonylag közel kell lenned az dóhoz, illetve fm vételre alkalmas antenna sem árt. Gondolom mivel a rezgőköröd nem fm frekvenciákra hangolt, az adó elég közel van (és persze az erősítés is sokat számít itt).
(#) ZLED hozzászólása Aug 3, 2007 /

Hello.
Én építettem egy detektoros rádiót, pontosabban még nincs kész, nincs rajta tekercs, de már fogja a petőfi rádiót

annyit szeretnék megkérdezni, hogy egy 2cm átmérőjü PVC csőre hány menetet tekerjek???
(#) RdsG válasza ZLED hozzászólására (») Aug 5, 2007 /

Hello

A tekercs méretezéséhez:

helical coil calculator

A rezgőkör méretezéséhez:

rezgőkör

Ha van forgókondenzátorod akkor előbb számold ki(ld fent) a hogy mekkora induktivitás kell a kondenzátor mellé, hogy a kívánt sávot venni tudd (Gondolom közép hullámot akarsz, tehát kb. 520-1770 KHz közé essen a sáv.

Ha forgókondenzátor nélküli csak tekercsel rendelkező csúszkás, leágazásos vagy fixen hangolt rádiót építesz akkor KH-ra 250-350 uH-s tekercs kell.

Lehet, hogy kicsit bonyolultnak tűnik, de nem az. Ha valami nem tiszta kérdezz én szívesen segítek.

Megjegyzés: A 2cm-es tekercsátmérő elég kicsi. 7-9 mc- vagy akár nagyobb megfelelőbb lenne a jósági tényező miatt, de ezzel és működni fog a rádió természetesen.
(#) ZLED hozzászólása Aug 5, 2007 /

Kösi
Meg csináltam, és szépen működik
(#) RdsG hozzászólása Szept 12, 2007 /

Hello

Meg lehetne oldani, hogy egy "egyszerű" digitális multimétert használjak a detektoros rádióm jelerősségének méréséhez?

Üdv.: RGábor
(#) oldman válasza RdsG hozzászólására (») Szept 12, 2007 /

Kösd sorba multimétert a fejhalgatóval 200uA DC méréshatárban. Vagy mérj feszültséget a fejhalgatón 200mV DC. Amelyik szimpatikusabb!
Még egyszerűbb egy érzékeny (pl régi Philips)
magnó kiv. kelző műszert kötni sorba a hallgatóval, ez a tehetetlensége miatt átlagol is. (A multiméter folyamatosan változó értéket fog mérni attól függően hogy mikor vesz mintát)
(#) hadnagyakos hozzászólása Szept 25, 2007 /

Én már építettem detektros rádiót nagyon jól működött.
Én hangszórónak egy kis fülhallgetót használtam nagyon jól szólt. Nekem régena tekercsről csak annyi adatom volt, hogy egy cipőpasztás vagy egy súrolós dobozra 72 tekerést kell készíteni. Rézdrótnak pedig egy leégett mosógépszivattyú tekercsét használtam fel.
Attól eltekintve, hogy szemétből építetem nagyon jól működött. A forgókondival volt a legnagyobb bajom, mert alik találtam olyan kapacitásút amivel végig lehetett hangolni az egész skálát. Én is csatolok egy saját készítésű rajzot. A kettő oldalsó kimenet a hangszóróé.
(#) hadnagyakos hozzászólása Szept 25, 2007 /

Bocs elfelejtettem, hogy melyik irányban szekenneltem be, a kettő felső kivezetés a hangszóróé.
(#) Dudus válasza hadnagyakos hozzászólására (») Szept 25, 2007 /

Csak én látom úgy, hogy ugyanazt a képet raktad be háromszor?
(#) RdsG hozzászólása Szept 26, 2007 /

Ha valakit érdekel a téma: xtalradio.blog.com
A blogot fejlesztgetem,a képek feltöltése folyamatban, de nagyrésze már fent van.

Üdv.:RGábor
(#) e-sporadic hozzászólása Nov 26, 2007 /

Hellosztok. Most teszteltem a második URH sávra készített detektoros vevőmet.
Nálunk nagyon nagy az URH térerő az ablakból tisztán látszik Szécheny-hegy.
Tapasztalat: Ha nagy a térerő, és nem illesztünk a detektorosvevőre antennát , és le sem földeljük, csak hagyjuk magát a rezgőkört, hangfrekis erősítéssel ,egész jó szelektivitást lehet elérni.
A 89.5 94.8 100.8 103.3 105.3 107.8 MHz-s frekvenciákat egész szépen szét lehet válogatni.

És ha a 10 pF-os kondit kicserélem 6/30-as forgóra már nem működik a cucc, ugyanez vonatkozik a drótantennára is.
E-sporadic
(#) Medve válasza e-sporadic hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

Hello, a 6/30-as forgó 10pF-re volt beállítva? Az antenna pedig leterhelhette az oszcillátort, ezért leálhatott...
(#) e-sporadic válasza Medve hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

Ha a 6/30as forgó van a vevőn, minden adás egyszerre szól a kondi valamennyi állásában.
Ha viszont 8 pF os kerámia van benne, a tekercs tólogatásakor elég szép szelektivitást lehet elérni.
Antennával ugyanez a helyzet.
De oszcillátor nincs is benne.
(#) Medve válasza e-sporadic hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

Ez nem egy szuper-regeneratív vevő??? (Akkor nem szóltam )

A forgóval meg lehet valami, vagy nagy a szórt kapacitása. URH szerelési szabályokat jó ha betartjuk ilyenkor
(#) e-sporadic válasza Medve hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

Ez csak egy egyszerű detektoros rádió 6menetes tekercsel, és 8 pF párhuzamos kapacitással

Van az az eset amikor ilyen vevőkbe tesznek még egy ugyan olyan frekis rezgőkört, azt is összekötik a földdel, külön diódán egyenírányítják, majd mindkét egyenírányított jelet rávezetik a hf részre.
Nem tom ez URH-n működne e... (kh-n vasmag miatt okés, de itt a csatolás miatt nem egyértelmű)
(#) RdsG válasza e-sporadic hozzászólására (») Nov 27, 2007 /

Elméletileg működne a teljeshullámú demoduláció, de a két rezgőkör együttfutását szinte lehetetlen lenne megoldani(beállítani). Középhullámon sem egyszerű, nemhogy URH-n. De próbálkozni lehet. Ha nem értél volna el ilyen vételi eredményeket, azt mondanám meg se próbáld

Üdv.: RdsG
(#) e-sporadic válasza RdsG hozzászólására (») Nov 28, 2007 /

Hát majd tologatom a tekercseket talán menni fog...
És ezzel dupla akkora hangteljesítményt lehet elérni?
(#) Medve válasza RdsG hozzászólására (») Nov 28, 2007 /

Bizonyára köze lehet ehhez a nagy térerőnek.
(#) RdsG válasza e-sporadic hozzászólására (») Nov 28, 2007 /

Nem a két rezgőkör csatolása a kritikus, hanem, hogy a két rezgőkör azonos frekvenciát határozzon meg. Szóval a két rezgőkörnek mindenben azonosnak kell lennie, még a veszteségek tekintetében is.

Nem úgy mint más hullámhosszon (RH-on KH-on vagy HH-on), az URH detektoros működőképessége igenis függ attól, hogy milyen messze vagy az adótol. A max távolsának 5-15 km-t szoktak írni...
Az említett 3 hullámhosszon lehet, DX-elni, URH-n lehetetlen (habár a DX az relatív).
(#) e-sporadic válasza RdsG hozzászólására (») Nov 28, 2007 /

,,a két rezgőkörnek mindenben azonosnak kell lennie, még a veszteségek tekintetében is."

Akkor az lenne az elvárás, hogy a két 6 menetes tekercs hajszál pontosan ugyanolyan legyen, mint két iker .
Mert ugye a kapacitások tök egyformák, max a lábaik hosszábantének el.
(#) e-sporadic hozzászólása Nov 30, 2007 /

Kész lett a kéthangoltkörös kétdiódás közös HF fokozatu detektoros URH-m.
A hangerő tényleg dupla akkora lett urh-n!(antennával)
A szelektivitás azonban nem sokat javult.
Az lehet a baj, hogy nem ,szimmetrikusak " eléggé a rezgőkörök?
A tekercsek ugyanis akárhogy igyekeztem kissé deformálodtak, és nem hasonlítanak egymásra.

E-sporadic
(#) RdsG válasza e-sporadic hozzászólására (») Dec 1, 2007 /

Hangerő, vagy szelektivitás. Ez van mérlegen. Vagy hangerőt akarsz, vagy szelektivitást. Akettő együtt nem megy, ha nem használsz erősítést.

Ha közelebb viszed a detektort a földhöz akkor, javul a szelevtivitás. Szóval meg kell csapolnod a tekercset valahol "lejjebb". Természetesen, mind két rezgőkörnél ugyanott. A hangerő kisebb lesz most, ezt újabb HF erősítéssel tudod kompenzálni.

Azt azért hozzátenném, hogy nem érhető el olyan szelektivitás mint KH-on. Ott egy kéthangoltrezgőkörös vevővel (természetesen erősítés nélkül) én 40 adót tudtam fogni átfedés nélkül. Volt olyan, hogy egyszere szólt két adó, de az azért volt mert ugyanazon a fekvencián voltak.
(#) Medve válasza RdsG hozzászólására (») Dec 1, 2007 /

Vagyis, ha jól értem nem szabad, hogy terheljük a rezgőkört?
(#) RdsG válasza Medve hozzászólására (») Dec 1, 2007 /

Igen ez a lényeg.
Ezt persz máshogyan is meg lehet oldani.: pl Külön tekercsel csatolom a detektort és akkor még a regőkörhöz sem kell hozzányúlni, amivel továbbrontanám a jóságát.
(#) Medve válasza RdsG hozzászólására (») Dec 1, 2007 /

Vagy egy FET-tel kicsatolni...láttam egy kapcsolást, ahol pont a detektor terhelését csökkentették ezzel. Pedig nem népszerű ez a megoldás.
Itt pl a rezgőkör kicsatolása alacsony terhelés mellettt valósul meg és a detektor terhelése is alacsony marad a második FET miatt. Ennek a második FET-nek mi a hatása? Nagy hangerő? Alacsony torzítás?

Igen én is láttam már pár ilyen kapcsolást. A FETtel az a gond, hogy nem igazán gyártanak olyat ami ilyen kis áramok mellett is megfelelően működik.
A legjobb megoldás MOSFET-tel megépíteni, de a MOSFET-et közül is csak a zero bias (ZB) -k alkalmasak erre. Máskülönben a jobbfajta diódák jobb eredméyt adnak, ezért nem használják a FET-ket. (meg drágábbak is)

Módosítottad a hsz-t? vagy csak én nem vettem észre filet? Na mind egy...

Ami azt illeti, én nem értek az ilyen és ehhez hasonló összetettebb tranzisztoros rádiókhoz. Én a detektoros rádiókra specializálódtam, de arra nagyon. (még az egyszerübb csöves rádiókhoz értek valamennyit)
Én a kapcsolással kap csolatban csak tippelni tudnék.
(#) e-sporadic hozzászólása Dec 1, 2007 /

Hát igen a tekercses kicsatolásokat én azért nem alkalmaztam, mert a menetarányokkal nem vagyok tisztába...

Most azt figyelem hogy ha az antennaoldali rezgőkörhöz közelitek-távolítok egy kommersz kihangolt drótot, be lehet állítani egy pozícióban, hogy a szelektivitás még éppen megfelelő legyen (ne szóljanak egyszerre az adók), de már az egyes állomások térereje elérje a max-ot.

Ha tekercsel csatolnám ki az antennát akkor lehetne növelni a térerőt? Mondjuk egy a 6 menetes rezgőköri tekercshez megfelelő menetarányban levő antennatekercscsel csatolnám ki a lambda per 4-es drótot...

Csatolási távolság gondolom a max térerőnél és max szelektivitásnál levő hely...
Következő: »»   8 / 154
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem