Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Tintás projekt egyelőre elnapolva, ma inkább vasaltam. Magazinból vágtam fényes papírt, amit egy vásznon keresztül vasaltam fel (nyomáskiegyenlítés), így jobban csúszott is a vasaló. Jó alaposan eldolgoztam, amíg pirulni kezdett a vászon. A papír lemosását végül kevés sósavval is megsegítettem, gyorsan leöblítettem.
Némi retusálás és vaskloridos maratás után Polifag festékoldót találtam otthon (Kromofág néven is ismert), amit ablakfelújításhoz vásároltam valamikor. A lézernyomat vajként olvadt le tőle. Kissé megviselt a réz, az előző napi, tintás kísérletek miatt, de a célnak már megfelel. (Nem volt rendesen felpolírozva, mert azt hittem, ez is csak egy próba lesz.)
Én már 2 éve egy szerszámkatalógus lapjaival vasalok nyákokat, én nem használok vászont a vasaló és a papír közé. Valamint ha neked megpirult a lap, elég sok lehetett a vasaló hőmérséklete. Nekem még csak meg sem barnul, én úgy szoktam, hogy addig vasalom míg látni lehet a vezetősávok "kitüremkedéseit". Ez mindég sikert hoz
![]()
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,lehetséges alufóliával nyáklemezt készíteni.Mármint egy lemezre ragasztani és rajz után kivágni a fölösleges részeket. A lemez régi pc isa kártya egyik oldal letisztítva. üdv: dava
Nem. Ne is kísérletezz, mert eleve halott ötlet. Ott vannak a jól bevált technológiák, alkalmazd valamelyiket.
Miért ne lehetne?
Persze, hogy lehet, csak jó ragasztó, éles szike meg sok sok türelem kell hozzá!
Azt nem kérdezte, hogy forrasztani is szeretné!
Amikor jó néhány nyákgyártási eljárás van a kezünkben, akkor én teljesen értelmetlennek találom az "alufóliás-ragasztós" eljárást. Meg egyébként is. Csúnya, nem megfelelő, nem lehet forrasztani, körülményes, szóval rengeteg érv szól amellett, hogy ez nem jó ötlet. S ha még netalán a sok-sok-sok türelemmel sikerül megcsinálni, a ráfordított idő nem lesz arányban az elkészült "nyák" minőségével.
Ha már nyák készítés, akkor tervezek egy cikket a vízi ónozásról. Előbb kifejlesztem a saját eljárásomat, aztán megosztom veletek is. Rendkívül jól forrasztható a felület. Az első kísérletek, tapasztalatok nagyon jók.
Erről lemaradtál, már fél éve kipróbáltuk, keress vissza.
Én azt tudom, láttam. Visszakerestem és azok alapján kipróbáltam. Csak cikket nem láttam még az oldalon. Természetesen nem akarom feltalálni még egyszer
![]()
A Mezei Dávid fórumtárshoz szólnék.
Én megpróbáltam ezt az alufóliás dolgot kivitelezhető, de nem fektettem bele sok energiát mivel , csak próbára tettem mind ezt , és őszintén kicsit nem is láttam értelmét , de az anyag miatt voltam kíváncsi , hogy működhetne e. Képeket felraktam, de nézzétek el nekem azt , hogy ez most nem a minőségre ment.A marató folyadék sósav+hidrogénperoxid keveréke amit megint nem mértem , csak össze löttyintettem valamennyit. Gyakorlatilag megcsinálható a dolog , de kérdezném , hogy mire lenne ez jó mivel egy ilyen nyákkal való munka a későbbiek során szerintem lehetetlen.Csak ezért hogy fényes legyen a nyák , vagy védelemnek szóval Mezei Dávid várom válaszát , hogy mi célt szolgálna egy ilyen nyák.
Sziasztok! Nyákként én sem látom értelmét a dolognak, de aluminiumot én is marattam régebben design célokból. Nagyon szép tud lenni egy matt szürke savmart felület és egy fényes alu felület elegáns kontrasztja. Névtábla, műszer előlap, kulcstartó célra igenis szuper. Kb 20 éve csináltam egy kulcstartót felirattal. A mai napig szuper, mivel mélyebben marattam be (gyorsmaratóval). Szinte olyan, mintha CNC- ztem volna. Sőt festéssel kombinálva nagyon elegáns előlapok készíthetőek így. Ráadásul nem kopik egykönnyen.
Ha mélyebben marattad be, hogy oldottad meg, hogy ne marjon alá? Kicsit furán hangzik. Pláne gyorsmaratóval.
Igen. A nyák napja:
![]()
Sziasztok,
A két fúróról meg tudnátok mondani mennyire alkalmas mint kézi panelfúró, állvány nélkül, és mekkora a legkisebb befogatható szár? Bővebben: Link Bővebben: Link köszönöm ![]()
Ha szárat akarsz törni bármelyik jó állvány nélkül.
Ha nem akarod a 300Ft-os (ebay) 1000Ft-os (itthoni bolt) keményfém szárakat törni, akkor bármelyik jó, állvánnyal!
Legelőször is nézz szét a fórumban. Havonta feldobja valaki, hogy melyik fúrót vegye. Akár ebben, vagy a Műhely szerszámok topicban...
Műhely szerszámok
Szia!
Nekem a HD-113-as van, könnyű egyszerű kis készülék. Kifejezetten csak hobbi célokra, sorozatgyártásra nem jó, mert viszonylag gyorsan melegszik. A motor közvetlen tengelyén van a kihajtás görgőscsapággyal. Szabályozása 555 + FET. Én még nem törtem vele fúrószárat, de állványhoz szerintem vékony. Ennyit tudok róla, remélem tudtam segíteni. Üdv. Péter!
Az előttem szóló tökéletesen betájolta a HD-113at. Annyit fűznék még hozzá hogy nem sokkal nagyobb mint 1 vastagabb filctoll így baromi kényelmesen kezelhető és sztem elég nehéz lenne így eltörni vele a hegyet véletlenül.
Mert nem ismered a k.f. panelfúrót.
Nem a semmire nem jó, 10 luk után kuka fúróra gondoltam, hanem a llaci56 által berakottra. Annak itthon 1000Ft darabja. Törj el kettőt, már egy fél állvány
![]()
Elvileg ha a legegyszerűbb megoldást nézzük , akkor az a tapéta vágó kés lesz.
Még egyszerűbb, ha veszel egy olyat.
Minifúróhoz való vágó/maró-koronggal is lehetne. Youtube-videón is láttam például, figura így darabolta NYÁK-ot, hogy a kisgéppel nútot vágott bele, majd annak mentén elpattintotta.
Lehet, ezzel nem mondtam újat, csak én eddig nem láttam ezt a módszert. (Fűrészelni szoktam, esetleg karcolni, vagy legutóbb dekopírfűrészt használtam a célra).
Lehet vágókoronggal is vágni, csak eszméletlenül büdös. Tehát lakásban, ha van asszony inkább ne. Fő a békesség.
![]()
Flex, mini gravírozó, vagy szigszalag csíkok és sav...... De ha van CNC-d kéznél, az is jó
![]()
Szerbusztok.Ha valaki tud segitsen vegyszer keverés ügyben.Az porblémám hogy van 20%-kos sósavam és12%- Hidrogén -peroxidom. Na most ahogy a videó szerint kevertem nem jött össze a tökéletes marás. Meg tudná valaki tutira mondani a helyes keverési arányt.Segiségeteket elöre is köszönöm.
Majorka
A sósav és a hidrogén peroxid keverési aránya:
200ml 20%-os sósav (HCl) + 30ml 30%-os hidrogén peroxid (H2O2) Tehát 4 egység 100%-os sósav + 0,9 (~ 1) egység 100%-os hidrogén peroxid. Ha azonosak a vegyszerek töménységei, akkor 4:1 arányban kell őket összekeverni. Mivel a Te vegyszereid töménysége (20% HCL és 12% H2O2) nem azonos, a H2O2 töménysége cca. a fele a HCL ?nek, így kétszer annyi kell bele, vagyis 4:2 arányban kell keverni. (pl.: 4dl HCl + 2dl H2O2) Természetesen minél kisebb töménységű anyagokat használsz, annál több a vegyszerekben a víz, annál lassúbb lesz a maratás. Én 30-35% -os vegyszerekkel maratok, és nem teszek hozzá vizet. Igaz, csak annyit keverek be egyszerre, ami a panelt épp ellepi. (40-50 ml.) Így a maratási idő cca. 1 perc szokott lenni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |