Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő
 
Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   29 / 54
(#) kopaszs válasza proli007 hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
Megtaláltam a hibát köszi most minden jónak tűnik meg jó is tölt de egy kis gond van vagy nem is tudom hogy az-e forrósodik a tranzisztor ez normális?kéne rá hűtő?2db 1.2v 4500mA aksit kötöttem be úgy mint ahogy a lámpába van benn sok lenne?
(#) kopaszs válasza proli007 hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
sőt még a forrasztás is leolvad olyan meleg lett.
(#) cableguy2 válasza kopaszs hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
HellÓ fiúk! Meg lehet, hogy az 1/4 w helyett 4 wattos ellenállás kellene (Rx!)...
(#) proli007 válasza kopaszs hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
Hello!
Még szép, hogy melegszik. A tápot kellene úgy megválasztani, hogy "ésszerű" legyen. Te 12..16V-ból töltöd a 2,4V-os aksit. Vagy is a tranyóban közel 10V feszültség marad. Ez 400mA töltőáram mellett, 4W hőt jelent. Szép hűtőborda kell rá, vagy csökkenteni kel a tápot, hogy a tranyó kollektor-emitterére 1-2V jusson csak.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza cableguy2 hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
Hello!
Hol van itt Rx? mert én nem látom.
üdv! proli007
(#) Class-A-. hozzászólása Máj 9, 2012 /
 
Helló mindenkinek! - Akarok csinálni egy aksi töltőt vagy (vegyek)- Varta 2700 ma 1.5 v os tölthető elemekhez .Olyan töltő rajz kelleni ,ami kisüti a telepet , automatikusan jelzi a kisütést.esetleg állítható,és az optimális töltési folyamatot biztosítja a telepek számára.Nem sokat tudok a töltésről,de azt tudom,hogy jelentősen meg lehet növelni az élet tartalmát jó töltéssel és a kapacitását.Igaziból jól akarom a dolgokat csinálni és nem kontár módra.Minden elemet külön szeretném tölteni és kisütni.kb 4-5 éve használok Varta 2700 ma baterikat és még mindig viszi kb 1-2 hétid a Sangean rádiómat,pedig nap mint nap használom.
(#) Signal válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
Én valamikor külön építettem komparátoros kisütőt (LM339), ami párhuzamosan merített több akkut, plusz gyári töltőket is használtam, de nem látom már ezeknek túl sok értelmét.

Hobbifórum ide vagy oda, legpraktikusabb és legegyszerűbb vásárolni egy IPC-1L töltőt. Vagy BC700 néven ugyanazt.

Számszerűen kijelzi a kapacitást, frissítő módban addig tölt-süt, míg maximális kapacitásra feljavítja az akkut, én nagyon elégedett vagyok vele. Barkácsoltam hozzá pár ceruza-adaptert, így vezetéken keresztül tudok forrfüles Ni-Cd akkukat is csatlakoztatni, regenerálni.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Máj 10, 2012 /
 
Sziasztok, segítségre lenne szükségem.
Hobbi szinten fémdetektorozom, ami 8 db ceruza elemmel üzemel, sorba kötve. Van egy kivehető elem tartója, két csatlakozóval, nézegettem a gyári akku elég drága hozzá. Gondoltam veszek 8 db jó minőségű tölthető elemet. Töltőt csak olyant találtam ami max 4 db elemet tud tölteni. Egy olyan kapcsolásra lenne szükségem, ami egyszerre tölteni a sorba kötött 8db akkumat, ami elvileg 9,6 volt. Tud erre esetleg valaki kapcsolást? Az sem baj ha valami összetettebb, pl ha készen van, átvált csepptöltésre, stb.
köszönöm előre is
(#) nedudgi válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Máj 10, 2012 /
 
Ne tölthető elemet vegyél, hanem Sony Eneloop akkumulátort.
A gyári elemtartóból ki lehet venni az akkukat?
Ha jót akarsz magadnak, akkor olyan töltőt veszel, ami egyenként tölti az akkukat. Sorba kötött cellákat csak nagyon gazdag emberek töltenek egyszerre, mert nem fognak sokáig tartani...
Javaslom az IPC1L töltőt. Egyszer kell csak megvenni, és behozza az árát.
(#) Sanyesz5 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 10, 2012 /
 
Szia, persze ki lehet venni, egy kivehető elemtartó.
Merre találom meg amiket javasolsz?

ui: Nem sanyo-t akartál írni?
(#) nedudgi válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Máj 10, 2012 /
 
:hide: Dehogynem.
itt kapsz IPC-t. A BC-700 ugyanaz. Jó megoldás lehet egy balanszeres töltő is, de ezek szerintem jobban kihasználhatók.
(#) Class-A-. válasza Signal hozzászólására (») Máj 10, 2012 /
 
Köszönöm a segítséget! - Ez a IPC 1 L egyenként tölti az elemeket és 2700 ma s ? - ...igen a kérdésemet is azért kezdtem igy, -(vagy vegyek)-.
(#) Class-A-. hozzászólása Máj 10, 2012 /
 
Utána néztem! Ha igazat irnak és lehet hinni az irásnak ,nekem a BC 700 kell ,mert az max 3000 mA ig tud tölteni.Az IPC-1L csak 2200 mA ig . - Ez igy igaz ???
(#) Signal válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 10, 2012 /
 
3000 mAh-ig tölt mindkét változat, szerepel a PDF manuálban is, meg persze furcsa is lenne, ha nem így lenne, hiszen elvi akadálya nincs, 2800-as AA akkuk viszont vannak (2999-ig számol, ha jól tudom).

Csak a drágább töltő 2x1800 mA töltést is tud, míg az olcsóbb 4x 200, 500 és 700 mA-t.

Hogy ne tűnjön egyoldalú reklámnak, érdemes megemlíteni egy másik típust is, ha valakinek egyéb igényei vannak:

http://www.digitaldingus.com/reviews/maha/mhc9000/index.php

Ez sem rossz amúgy, de nekem mégis szimpatikusabb a másik.
(#) kopaszs válasza proli007 hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Hello!
Nem tudnál nekem valami megoldást arra csökkentésre?
(#) Signal válasza kopaszs hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Leírt minden opciót, áteresztős szabályzónál ezek a lehetőségek vannak.

Kapcsolóüzemű áramgenerátorral lehetne minimalizálni az energiaveszteséget, de az egy bonyolultabb történet.
(#) proli007 válasza kopaszs hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Hello!
Pontosan ahogy Signal írja. Skory oldalán van kapcsolóüzemű áramgenerátor.
üdv! proli007
(#) kopaszs válasza proli007 hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Hello akkor trafóm feszültségét nem tudom sehogy csökkenteni ellenállás vagy valahogy?
(#) pucuka válasza kopaszs hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Ha megcsinálod a kapcsoló üzemű áramgenerátort nem kell a trafó feszültségét csökkentened.
(#) kopaszs hozzászólása Máj 12, 2012 /
 
Nagy nehezen találtam egy trafót ami 7.5 váltót tud egyenbe 9v körül rákötöttem annyira most nem forrósodik a tranyó talán még így el is megy borda nélkül is de viszont a led nem világít ez normális? a vissza kötöm erősebb áramra akkor világít de forrósodik akkor ez most így jó ezzel a gyengébb trafóval még ha nem is világít?Még egy utolsó kérdésem lenne hol tudom megmérni hogy tényleg annyival tölt mint amire gondolok(mint ahogy leírták)itt volt és amperre gondolok.Válaszotokat sokszorosan köszönöm.
(#) tormak hozzászólása Máj 12, 2012 /
 
Van egy sorba kötött (3 db AA-s akku, 2400 mA-os) akkum, sajnos nincs hozzá megfelelő töltőm. Szeretnék egyet összerakni, de nem találtam kapcsolási rajzot hozzá. Tudna-e segíteni valaki? Előre is köszönöm
(#) kopaszs válasza tormak hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Hello itt van pl amivel én próbálkozom nem rossz ez ha megfelelő voltot tudsz neki adni.
(#) kopaszs válasza tormak hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Bocsi a link kimaradt de itt van.Bővebben: Link
(#) Signal válasza kopaszs hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Ha simán ellenállással csökkented, az pont annyira veszteséges, mint az áteresztőtranzisztoros megoldás. Csak annyi a különbség, hogy akkor az energia egy részét az ellenállás fogja elfűteni. De a két hőmennyiség összege fizikailag ugyanaz lesz, mert az energiamegmaradás törvénye nem viccel.

Idézet:
„...hol tudom megmérni hogy tényleg annyival tölt mint amire gondolok(mint ahogy leírták)itt volt és amperre gondolok.”


Esetleg ampert egy ampermérővel? Sorosan az akkuval.

...és akkor töltőfeszültséget már nem is kell mérni, miután egyik következik a másikból (mondhatnám: amperből következik a volt, csak így kissé szakszerűtlen).

Nekem úgy tűnik, a tápfeszültség csökkentésével ott már visszaesett a töltőáram is, ezért is célszerű lenne megmérni. Meg egyébként is. Ennél az áramkörnél ugyanis az áram nem tervezhető pontosan, azt befolyásolja némileg a félvezetők karakterisztikája is.
(#) kopaszs hozzászólása Máj 14, 2012 /
 
Sziasztok köszönöm mindenkinek a segítséget most már minden tökéletesen működik.Most egy olyan dolgot szeretnék kérdezni hogy olvasgattam egy kicsit erről az akku fajtáról(NIMH)és azt találtam hogy ez túltöltés érzékeny na most nem lehet ehez a töltőhöz amit csináltam valamit még nyártani ami ezt érzékeli vagy megakadályozza?
(#) Signal válasza kopaszs hozzászólására (») Máj 15, 2012 / 1
 
Írtam már a C/10 áramú töltéssel kapcsolatos tudnivalókat, mely nem gyorstöltés, vagyis nem olyan vészes.

Többszörös áramon kezdődik a gyorstöltés, ahol már védeni kell az akkut, különféle technikákkal, miután a pluszban bevitt energia (amit az akku már nem képes a kémiai folyamatokba letárolni) kénytelen hő formájában távozni. Mégpedig minél nagyobb az áram, annál hevesebben, intenzívebben, ebből lehet a gond.

C/10 áram viszont normális esetben nem tudja annyira túlhevíteni az akkut, hogy baja legyen, akár 16-20 óra alatt sem. De 14-16 óra általában az ajánlott idő.

Ha ehhez képest szeretnéd gyorsítani a töltést, legegyszerűbb esetben a hőmérsékletet szokás (kell) figyelni, időzítőt lehet alkalmazni, még nagyobb áramon feszültségfigyelés, -dU érzékelés, illetve ezek kombinációja szükséges a kellő védelem érdekében.
(#) vasorban hozzászólása Máj 17, 2012 /
 
Tiszteletem mindenkinek!

Segítségre volna szükségem szeretnék egy modell tankomhoz akkumulátort (7,2V) ezért terveim szerint vásárolnék 1,2V - os cellákat ( http://elektronika.vatera.hu/elem_akkumulator_tolto/akkumulator/for...9.html ) pontosan ilyen cellákra gondoltam ha csinálnék 2db 6-os pakkot (tehát sorba kötnék 6db 1,2V - os cellát és ezt a 2 pakkot párhuzamosan kötném) így ha jól tudom az egész 7,2V ot tesz ki de mi van a cellánkénti mA/h - kal ? Összeadódnak ? ha így van szükségem volna egy töltőre valaki tudna segíteni ? Egyáltalán mekkora feszültséggel mekkora teljesítménnyel kell tölteni ? köszönöm előre is .
(#) eSDi válasza vasorban hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
Üdv!

A sorosan kötött akkuknak a feszültsége, a párhuzamosan kötötteknek pedig a kapacitása adódik össze. Tehát a te esetedben 7.2V és 2200mAh lesz a végeredmény. Ezt minimum 10-12V feszültséggel érdemes tölteni. Normál töltéshez (12-14h) pedig a töltőáram kb. 220-330mA legyen.
(#) Lüke Aladár hozzászólása Máj 22, 2012 /
 
Üdv!

A következőt szeretném megoldani: a töltőáram ne legyen nagyobb 200 mA-nál és ha 100 alatt van, azt valahogyan jelezze (LED világít vagy hasonló). Hogy lehet ezt megoldani?
(#) eSDi válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Máj 22, 2012 /
 
Üdv!

Ezek az akkuk nem olyanok mint az ólom akkuk, itt nem fog csökkenni a töltőáram. A 200mA-es töltőáramhoz pedig egy áramgenerátort kell építened. 1db LED, 1db tranyó, meg pár ellenállás. Listázd ki a téma képeit, biztos találsz párat.
Következő: »»   29 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem