Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Kobzoli neked mi a velemenyed az elobb leirtakrol?
''legkozelebb figyelek"
Azért a 14 W-os anóddisszipációjú EV változatból ki lehet facsarni 5-6 W-ot, különben az AN sem specifikálná a fenti két párhuzamos végcsővel rendelkező OTO/P1-SE-t 12 W kimeneti teljesítménnyel. No és a kimenő sem a futottak még kategória egy tévéből bontva, tehát valszeg a hatásfoka is jó-legalábbis a képről ítélve.
Facsarni lehet, de nem biztos, hogy én azt a 6W-ot szívesen hallgatnám. A többség - szerintem - EL-ként kezeli, tudomást sem véve a +2W-ról. Nem tudunk semmiféle specifikációt (tápfeszültség, anódáram, illesztés - honnan tudjuk, hogy a trafó a szükséges impedanciára illeszt, egy szó sem esett erről).
Sziasztok! Végre elkészült az erősítőm "bal" oldala is! Immáron megvan a stereo. Nagyon meg vagyok elégedve a hangjával! Joepapa fórumtársnak ismét szeretném megköszönni a csodás hangú kimenő trafókat!
Már csak az asztalosra várok és akkor költözhet a két monoblokk az őket megillető házba.
Végre együtt vannak az ikrek!
![]()
Szép lett!
![]()
Szerintem tovább túlélnének simán egy most újonnan vásároltat. Mindkettőt műszerrel mértem és bőven hozzák a tűrésen belül a kapacitást, pedig az egyik 1967-es a másik 1970-es gyártású. Valamiért nem bízok az újakban, ha megnézed a csöves panelon van 3nagyobb elko, mind 47µF/400V, míg a gyári kettős 2x50µF/385V, mégis hatalmas köztük a méretbeli különbség. Azért tudom én is, hogy az ördög nem alszik, tehát van benne olvadóbiztosíték.
![]() ![]()
Amennyire lehet helyezd a legtávolabb a kimenőket a hálózati trafótól.
A fülest hagyd rajt a kimenőn és forgasd el a kimenőt 90'-kal a hálózati trafóhoz képest.(A csévetestek, tekercsek ne legyenek párhuzamosan egymással.) Ha ilyen módon megvan a "brumm-minimum, akkor jó lesz a végeredmény is. Sajnos nem mindig lehet az esztétika, és a célszerű elhelyezés közt megfelelő kompromisszumot találni.
Az MM-kondikkal kapcsolatban ki kell hogy ábrándítsalak,
hiába méred a névleges kapacitásukat jónak, ESR értékre biztosra veszem hogy nem megfelelők. Per pillanat hozzák a formájukat, de hosszú távon csak a gond lesz velük. A tapasztalataim szerint még állásukban is tönkremennek. Ajánlom a JJ vagy az EPCOS elkókat, olcsók és jó minőségűek.
Üdv Fórumtársak! Segítség kéne... Szeretnék egyetlen, csöves sztereo SE erősítőt kikönnyezni még, választásom egy pár alkatrészből álló, GU50-es véggel rendelkező minimál kapcsolás lenne. Ugyan vannak ötletek, ajánlások, de elvi szinten, és azzal nem megyek messzire.
Konkrétan a kimenő trafó tárgyában kérdeznék, csak a nagyságrendet. Ajánlották a minimum SM85B-t. Lehetőségem van a C változat, vagy a 102C változat tulajdonlására egyaránt. Melyiket válasszam? Nem szándékozom PP erősítőt építeni - szavamat adom - tehát a mellékelt ábra szerintibe kellene szolgálnia. A csövek egy része az asztalon, másik részük behajózás alatt, nem szándékoznék módosítani, ha nem muszáj. Köszönöm, ha segítesz!
Bőven elég az SM-85, esetleg a 85B.
Nem kell átesni a ló másik oldalára. A mellékelt rajz származási helyén a kimenő tekercselési módját, adatait is megtalálod.
Nagyon köszönöm. Csupán azért jelöltem a nagyobbat is, mert ugyanannyiba lesz, bármelyiket választom.
Akkor a 85B-t fogom megjelölni, ha értelmetlen a nagyobb. A sima 85 kb. 3x akkora gerjesztést kíván, mint a B. Holnap már lesz táblázatom, abból többet is megtudok. Megvan a gombolyítási séma, amit ajánlasz, csak bevárom az adatokat és aztán kezdem eszkábálni a szerkezetet.
A trafóval kapcsolatban: az ajánlott gombolyítási terv 8 Ohm-os illesztésre készült.
Nekem egy JBL 6 Ohm-os van rendszerbe állítva. Elég, ha a menetszámokat arányosan csökkentem - keresztmetszet növelve, perszehogy - vagy valami furfang szükséges az átméretezésnél. Eszem szerint sima arányosság, de ma már semmi sem biztos. ![]()
Idézet: „Eszem szerint sima arányosság” Reméljük, hogy nem 3/4-e menetszámra gondoltál...........
5-7W SE megoldható SM 85B-vel. HI-FI. Gitárerősítőnél ugyanez a trafó 10-20 W. Még mindig SE-ről beszélünk. Higendnél meg 10W minimum SM102A, szintén SE erősítőnél.
Reméltem, hogy visszarángat valaki a gödör széléről. Nem szóltam semmit az imént.
![]() Tehát nekem 6 Ohm-os a dobozom, másik is annyi. Hány éves a ka... szóval akkor mennyi lesz a szekunder menetszám? (gondoltam, hogy nem lesz sima ügy ![]()
Az arányosság nem sima, mert a trafó a terhelő impedanciát a menetszámok arányának a négyzetével alakítja át. Azaz feleakkora menetszám 8 ohm-ról nem 4, hanem 2 ohmra fogja az illesztést módosítani. 8-ról 6-ra ilyenformán gyök(6/8)=0.866-szoros szekunder menetszámmal tudod az illesztést átméretezni. Ha van rá mód, esetleg érdemes a szekundert több leágazással megcsinálni, hogy különböző terhelő impedanciákkal is pontos legyen az illesztés, mondjuk 4, 6, és 8 ohm-ra kiszámolt menetszámokkal.
.. és az jó nekem, ha "A" változat? Van kisebb gerjesztésű (elméletileg jobb) vas is - B.
A postás így, úgy is bebírkózza az udvarra, akármelyik.
Ezt az elforgatós megoldást ismerem és sikerrel alkalmazom is ez előző erősítőimben,de itt sajnos mindhárom toroid és mimndnek feküdnie kell. Tehát marad a távolság tartás
![]() Köszönöm a válaszod!
Ez mindenképp hasznos lenne, mert hangdoboz cunami miatt mindegyik impedancia képviselteti magát itthon.
4-6-8...A huzalkeresztmetszetek maradhatnak egy vastagságban? Az is igaz, max. 10W-ról szól a terv.
Helyes! Reméljük, más is nézi....
![]()
Helló !
Próbált már valaki litze huzallal kimenőt tekerni ? Vagy 10-15 KHz-nél még smafu a skin-hatás és nem érdemes vacakolni ilyesmivel ?
Bőven megfelel kimenőhöz a zománcozott rézhuzal.
Litzét RF tekercsekhez használnak, ide teljesen felesleges. Persze ha igazi spíler vagy, megtekerheted ezüsthuzallal is.
Spílernek spíler vagyok, de ezüsthuzalom az nincsen.
![]() Litze meg pont akad egy kicsi.
Sziasztok! Régen jártam itt utoljára... Üdvözlet minden régi,és új fórumtársnak.Ismét be kell kapcsolódnom a témába. :smoke:
Újra "építkezésbe" fogok én is,éspedig konkrétan az EAR-859 lesz a témája.Évek óta porosodik deszkamodell formájában,s végre szalonképes külsőbe kellene öltöztetni.Ezzel kapcsolatosan lenne egy kérdésem.Az az ötletem támadt,mi lenne,ha megdupláznám a végcsövet? Abban én sem vagyok biztos,ennél kapcsolásnál ez mennyire kivitelezhető.Viszont minden anyag adott hozzá,és hát az a 25W teljesítmény tiszta SE-üzemmódban impozáns lenne,ha megtartható az audiofil minőség is emellett.Van valakinek még tapasztalata ezzel a végfokkal esetleg?
erről lenne szó.
Köszönöm,és viszont üdv! Igen,majd' 3 éve is lehet már.Azért látom,te sem tétlenkedsz.Komolynak tűnik a projekt...
![]()
Sziasztok ismét! Ma akadt egy kis "parajelenség" az erősítővel. A hangerő potméter a képen látható rajz szerint van bekötve. Eddig nem volt gondom vele, a potmétert mindig max-ra csavartam és a hangerőt a számítógépen állítottam. A hang bármilyen hangerőn szép és tiszta volt. Most, hogy beépítettem a varázsszemeket ez a módja a hangerőszabályzásnak már nem praktikus, ezért a potmétert tekerem, na itt kezdődik a probléma, mert ha a potit kb középállás köré állítom akkor borzalmasan torz lesz a hang. Lentebb és fentebb tekerve folyamatosan javul a minőség, majd végül szép lesz. Gondoltam a varázsszemmeghajtás lehet a hibás, de azokat lekötve a hiba marad, és furcsa, hogy egyformán rossz mindkét oldal. Valakinek van valami ötlete??
Tudom hogy furcsának tűnik a kérdés, de volt már rá példa hogy a hangerőpoti rosszul volt bekötve.
Tehát a csúszka a soros kondival megy a cső rácsára a rajz szerint, ugye? Ha ez rendben, akkor mérd meg a csatolókondikat. (kicsit kevesellem a 47nf-ot,de ettől még lehet jó) Egy fotó a bemeneti részről sokat segítene.
Természetesen úgy van kötve a potméter.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |