Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD forrasztás profin
Lapozás: OK   44 / 105
(#) joetaylor válasza beton cipő hozzászólására (») Ápr 10, 2012 /
 
Próbáj meg használtan venni. Azt tanácsolom, hogy az egész világon nézz körbe és ott vedd meg ahol olcsóbb. Szerintem úgy fél millió forintot el fognak kérni egy használható darabért /tartó+optika+fény/. Ha egy jónevű gyártó minőségi termékét veszed akkor az optika szinte örökéletű a mozgó részek pedig javíthatók.
Igazából nem is a használt mikroszkóp a drága hanem a hozzá illő tartószerkezet. Használtan néha többe is kerül mint az optika.
Szükséged lesz világításra is. A tapasztalatom az, hogy SMD szereléshez kell egy 150W a negyvenszeres nagyításhoz. (pl.: MR16 halogén). Sajnos ezek a halogén fényforrások nem hosszú életűek, néha 30-40 óra után már meghalnak. Minél többet használod a teljes fényerőt annál hamarabb megy tönkre. A világítás a tápegységgel és az üvegszálas fejjel is belekerül vagy egy "százasba" használtan.
(#) Zsora válasza beton cipő hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Mi ilyeneket használunk forrasztáshoz: (árakat nem tudok mondani)
Leica M60
Leica MS5
Leica MZ6
Nikon SMZ-1B
(#) joetaylor válasza Zsora hozzászólására (») Ápr 11, 2012 /
 
Nekem Leica M3Z van. 4 éve vettem kettőt + egy állványt + kettő fényforrást + 20 darab 150W halogén izzót használtan garancia nélkül 6800 USD-ért vámmal és szállítással együtt. Az egyik tápegység sajnos meghalt tavaly de mivel van egy használható még így nem is akarom megjavítani.
Ami nekem hiányzik a sajátomról az a kamera csatlakoztatási lehetőség. Ha most kellene vennem nagyon meggondolnám, hogy legyen rajta.
(#) dowNLoad hozzászólása Ápr 18, 2012 /
 
Debrecenben vagy környékén van valaki, aki BGA chipeket újra tud golyózni? Lenne pár alaplap, meg egy LCD monitor, amiben az egyetlen BGA chip (jó nagy, vagy 4cmX4cm-es) kontakthibás.
Újramelegítés lehet megoldás, vagy az nem jó csak pár hónapig? Újragolyózásnál lehet a hagyományos régijó ólmos forrasztást használni? Azok valahogy nem estek szét 2-3 év alatt. (van 25éves ipari cucc, ami hibátlanul megy azóta, minden forrasztása ok)

ernototh@freemail.hu
(#) tmarcell hozzászólása Máj 3, 2012 /
 
Sziasztok!

Vettem egy MikroSD foglalatot, de mikor kibontottam, kiderült hogy a lábai a tok alatt vannak. Hogy lehet ezt beforrasztani?

A gyártók mindent miniatürizálnak, és belekerültem egy problémába. Egy mikrovezérlőre lenne szükségem, de csak QFN vagy TQFP tokozással árulják. SMD forrasztás terén elég kezdő vagyok, még a SOIC tokkal is küzdök, hogy jó legyen, arról nem beszélve, hogy a nyákot se tudnám megcsinálni az ilyen miniatűr százlábúakhoz. Valaki esetleg tudna segíteni azzal, hogy készít nekem egy átalakítót, amivel már el tudom helyezni a kicsikét a nyákomon?

Segítségeteket előre is köszönöm! :worship:
(amúgy debreceni vagyok)
(#) _vl_ válasza tmarcell hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
Idézet:
„Hogy lehet ezt beforrasztani?”


Talán hőlégfuvóval/forrólevegős pákával. El kéne olvasni a data sheet-ben, hogy hány fokot bír, mennyi ideig.
Amúgy sima SD slotokból van olyan, ami kontaktos pákával forrasztható.

Idézet:
„Egy mikrovezérlőre lenne szükségem, de csak QFN vagy TQFP tokozással árulják.”


Milyen vezérlő, és milyen tokhoz kellene pontosan?
(#) tmarcell válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
Első körbe egy Microchip dsPIC33FJ128GP804-re gondoltam (az apró méret elijesztett attól, hogy alaposabban felmérjem a kínálatot). Az adatlapja szerint az alábbi két tokkal készül:

44-Lead Plastic Quad Flat, No Lead Package (ML) ? 8x8 mm Body [QFN]

44-Lead Plastic Thin Quad Flatpack (PT) 10x10x1 mm Body, 2.00 [TQFP]

Az átalakítást pedig úgy képzeltem, hogy a kis PIC rajta lenne egy nyáklemezen, a lábai 1-1 tüskesorra lennének vezetve. Így az egész hasonló lenne, mint egy DIP-tok, annyi különbséggel, hogy a tüskék nem DIP szerinti kiosztásúak lennének, hanem egy kicsivel sűrűbb (sajnos nem tudom a pontos nevét). A nyákba beraknám az ellendarabot, így későbbi átalakításnál vagy továbbfejlesztésnél cserélhető lenne.
(#) tmarcell válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
Megkerestem az SD foglalat adatlapját. 40 másodpercig kibír 230°C-t.
Hol lehet olyat kapni, ami simán forrasztható? Már néztem a Lomexben (amúgy onnan van az, ami van) meg itthon Debrecenben is. A boltost jól megizzasztottam, de nem talált jobbat, mint ami már van.
(#) zolee1209 válasza tmarcell hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
Ha nem eladásra szánod, hanem otthoni célra, fejlesztéshez kell, akkor beszerzel egy óccó microSD- SD átalakítót, és annak a lábaira forrasztasz tüskét, pont rá lehet tenni. Innentől kezdve beledughatod próbapanelbe, vagy a NYÁK-ba is beültetheted...

Bővebben: Link
(#) pici válasza tmarcell hozzászólására (») Máj 3, 2012 /
 
Ha nem eladásra szánod, hanem otthoni célra, fejlesztéshez kell, akkor beszerzel egy óccó microSD- SD átalakítót és a panelra sima SD foglalatot teszel, ami simán forrasztható.

Na most TQFP tokozású vezérlőhöz egy átalakító panelt macerásabb elkészíteni, mint beforrasztani a TQFP. Világosabban, ha már valaki mással akarod megcsináltatni az átalakítót, akkor inkább forrasztasd a helyére valakivel. és akkor nem lesz csúnya a paneled. 44TQFP: 2x2cm; 44DIPátalakító: 11x3cm

De leginkább tanuld meg a beforrasztást. Ha a topic legelejére lapozol, sok tanulságos beirást találsz ott.
Olyanoktól, akik hasonlóan nem tudtak forrasztani és pár tanács után az LQFP128 se okoz gondot...
(#) _vl_ válasza tmarcell hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Nekem következő modelleket sikerült bevásárolnom:
104B-TAA0-R
104G-TAA0-R
112C-TBAR-R
Az első sima bedugós SD, a második push-push reteszelős SD, a harmadik felhajtós tetejű microSD. Mind a három forrasztható sima Weller pákával. A HE is árulja őket, de típusszám alapján szerintem sok bolt árlistájában megtalálod (én a HR-éknél vettem, a két SD volt is nekik raktáron, a microSD-re várni kellett).
Elméletben létezik olyan foglalat is, aminek a külső oldalán vannak az érintkezők, de ilyet eddig csak fényképen láttam (azt még könnyebb forrasztani). Through-hole, azaz nem SMT cuccot viszont még fényképen se...
Itt van pár fénykép róluk:
(#) _vl_ válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 4, 2012 / 1
 
Meg még a microSD-ről:
(#) _vl_ válasza tmarcell hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
A TQFP44, az nem olyan vészes, az 0.8mm-es (a SOIC 1.27mm-es). A gondok általában a 0.5-0.4mm környékén kezdődnek
A QFN otthoni körülmények között szerintem igazi szívás.

A forrasztást úgy sem úszod meg (ha csináltatsz adaptert, akkor arra azért be kell forrasztani az IC-t), tehát legfeljebb két dologban jelenthet ez segítséget: könnyen ki tudod emelni a megunt, és esetleg hibás áramkörből a PIC-et, ill. ha házilag gyártod a panelt, akkor nem kell annyira precíznek lenned a gyártásban.
(#) Zsora válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
A QFN-t én sem nagyon szeretem, de az még nem is olyan vészes, hőlégfúvóval rávarázsolható a panelra. Hanem ott van a TLA, BGA és LGA tokozás... Ezeknél a kivezetések az IC alatt vannak, így nem látod hogy milyen a forrasztás, ill. hogy a helyükön vannak-e. A BGA-nál golyók szolgálnak az érintkezésre, míg TLA és LGA esetén pad a paden van. Itt már elengedhetetlen a forrasztópaszta használata, és ajánlott a panelen feljelölni a pontos beültetési pozíciót.
(#) icserny válasza tmarcell hozzászólására (») Máj 4, 2012 /
 
Idézet:
„Első körbe egy Microchip dsPIC33FJ128GP804-re gondoltam (az apró méret elijesztett attól, hogy alaposabban felmérjem a kínálatot).”
Ez készen is megvehető: MA330018 (dsPIC33FJ128MC804 PIM modul), de az 1.27 mm-es tüskesor beszerzése és beépítése sem leányálom.

Miért nem használsz inkább 28 lábú dsPIC33FJ128GP802 mikrovezérlőt? Az DIP tokozásban is kapható. A lábak bűvítése is megoldható egy ugyancsak GIP tokozású MCP23017 vagy MCP23S17 bővítővel.
(#) tmarcell válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Szerinted vasalásos technikával lehet TQFP44-hez nyákot csinálni?
(#) tmarcell válasza icserny hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Ezt az MA330018 -at már néztem én is. Két bajom van vele: az egyik hogy a tüskék miatt magasra kerül, így vastag lenne az egész panel, a másik meg az, hogy vagy 10x annyiba kerül, mint a mikrovezérlő magában.
Sajnos a 28 láb nem elég, és a bővítő se igazán jó megoldás, mert SD kártya, és TFT kijelző menne rá. Már így is túl lassú, pedig közvetlenül a mikrovezérlő lábára van kötve (jelenleg egy 18F4680 40MHz-el) ezért is kéne az új típus. Az jóval gyorsabb.
(#) _vl_ válasza tmarcell hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Itt a fórumon voltak/vannak többen, akik 0.5-ös TQFP64-hez is csináltak így nyákot.
(#) llaci56 válasza tmarcell hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Lehet. Amit a cikkben bemutatok, az MQFP, a lábak között átvezetéssel.
Persze el kell mondjam, hogy a foto eljárással készült az szebb.
(#) _vl_ válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Ezt így első próbálkozásra sikerült. Igaz, nem vasalóval, hanem laminálógéppel, de még tudnék mit fejleszteni a technikán.
A TQFP44 0.8mm így is tökéletes. A TQFP64 0.5mm használhatónak tűnik, a TSSOP20 0.5mm nagyon tetszik, a TQFP100 0.4mm, na az már határeset.

A TQFP64 és a TQFP100 közötti vezetékek 0.2mm-esek, a TSSOP20 bekötővezetékei 0.3mm-esek.
(#) pici válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 8, 2012 / 1
 
És ehhez mit szóltok?
BGA lábak kötött 2 vezeték!
Egyoldalas BGA256
laminálással

bga256.jpg
    
(#) kondorzs válasza pici hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Ügyes
(#) sirály12 hozzászólása Máj 9, 2012 /
 
Egy kérdéssel fordulnék hozzátok.

Ki milyen forrasztó gyantát, pasztát, olajat használ? Most kezdenék smd-vel kicsit komolyabban, és nem tudom mit lenne érdemes vennem. Olyan kellene amit könnyen meg tudok rendelni, mondjuk innen a he-store-ból.
Olyan kellene ami nem károsítja a panelt, és ha lehet nem kell lemosni.

Pl. ezzel a TS500-as forrasztó gyantával dolgozott már valaki?
(#) bbatka válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
Én igen. Denaturált szeszben oldódik porrá törve. A használata nem okozott gondot. (nem károsítja a panelt, nem válik tőle vezetővé)
(#) thomas3 hozzászólása Máj 9, 2012 /
 
Nem tudtok véletlenül olcsó beszerzési helyet tisztítást nem igénylő forrasztó pasztára? (no clear) Vagy inkább úgy kérdem olcsóbbat mint ami a HES-ban található. (ólmos és ólom nélküli is érdekelne)
(#) treasure hozzászólása Máj 23, 2012 /
 
üdv mindenkinek. Ha valaki tudna segíteni forrasztópaszta nyákra való felvitelében, a konkrét problémám az hogy a paszta túl sűrű és az adagolóm nem képes átnyomni a fecskendőn, fissnár adagolóm van minden állítást kipróbáltam, paszta tipusa SN62pb36ag2
(#) thomas3 válasza treasure hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
Én szoktam olyat csinálni, hogy hőlégfúvóval kicsit rámelegítek, hogy a benne lévő flux egy kicsit felmelegedjen és könnyebben kinyomhatóvá váljon. Valamint érdemes felkeverned alaposan a pasztát használat előtt.

Gyári szinten felhasználás előtt centrifugálják az az egy olyan gépbe teszik bele amelyik minden irányba átforgatja, pörgeti a kellő részecske eloszlás végett.
(#) treasure hozzászólása Máj 23, 2012 /
 
köszi a választ, gondoltam én is ilyesmire csak akkor ki kell szednem a fecskendőből és nem akartam pancsolni
a melegítést én is próbáltam csak amikor kicsit visszahül
mindjárt nem adagol rendesen. próbáltam a fecskendőt állandó hőfokon tartani akkor kifogástalan volt csak egy idő után kivált a pasztából a flux és elkezdett keményedni
kérdésem lenne hogy valami higítási mód van e?
(#) nyakas00 hozzászólása Máj 26, 2012 /
 
Tudnátok olyan kamerát ajánlani amivel ellenőrizni tudom hogy BGA visszaforrasztás esetén megfelelő helyen van-e a cucc?
(#) Norberto válasza nyakas00 hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
Nem véletlenül röntgen gépre gondolsz? Vagy kamerával mit lehet nézni, aminek értelme is van, BGA-k esetében?
Következő: »»   44 / 105
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem