Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   33 / 252
(#) szendi001 hozzászólása Máj 13, 2012 /
 
Megismerkedtem az SDR elvvel. Nem semmi, hogy web alapon hallani tudom az RH forgalmat akár Hollandiából is. Egyből meg lehet nézni hallanak-e 3 wattal. Ezen lógtam délelőtt és javaslom hogy aki nem fér rádióvevőhöz így kezdj eel az ismerkedést a sávokkal!
(#) bodgabo válasza Antennaman hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Nagyszerűek az "rögtönzött" kütyüid, és a többi alkotásod is inspiráló. Mivel még nincs adóengedélyem (a szeptemberi debreceni talira tervezett vizsgára készülök), csak SWL-ként hallgatózok. Most az oldaladon is megtalálható "Z-Match"-ot építem légmagos tekerccsel, talán az ablakomon kilógatott dróttal a vétel is javulni fog. Néhány kérdésem:
-Adó híjján GDO-val be tudom állítani az antennahangolót, vagy próbáljam csak fülre?
-Amidon gyűrűmagok beszerezhetők itthon emberi áron, vagy érdemesinnen megrendelni?
(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Szia Gabo!
Kösz a bíztató szavakat! Ami linket itt írsz kb. ennyibe kerül ide haza is az Amidon anyag.
Igen, teljesen jó lesz a Z.Match légmagos tekerccselis.
Ha nincs mérő hidad ( akkor építs minél hamarabb) akkor a tekercs és vele párhuzamos kondenzátor rezonanviáját probléma nélkül GDO-val is tudod indikálni de a kimeneti illesztést már érdekesebb. Mivel neked egy szál huzalod van végén "belenézve" igen nagy impedancia lehet amit senki meg nem mond neked, mennyi is az. Talán az a leg egyszerűbb megoldás, hogy amikor össze állítod a kis hangolódat, bele csatlakoztatod az egyik banán aljzatba a huzal végét a másikat a testre kötöd és le is földelheted, az aszimmetrikus koax bemenetre pedig a rádiódat , majd a GDO szépen mint jelforrás ad melletted és a vett jel maximumára tudsz hangolni, méghozzá elég meredeken. Az biztos, hogy "preszelektor" hatása lesz az összeállításnak ,de hogy javítja-e a vételt ami esetleg gyenge az nem biztos. Én eddig szalagkábellel táplált dipól antennát próbálgattam vele több sávon, még tyúklétra kísérletet is tervezek kb. 450- 600 Ohm-osat. Üdv.
(#) bodgabo válasza Antennaman hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Adó hijján hiába van mérőhidam, bár a GDO jelét pár menettel kicsatolva tudnám használni nagyon gyenge adó helyet (QRPPPPP Hi!)
Figyelemmel követtem a szalagkábeles kísérletről a beszámolókat, de itt is vannak számomra homályos dolgok. Azt tanultam, hogy a félhullámú dipól talpponti ellenállása kb 73 ohm . Mennyire jó ezt 300 ohm körüli szalagkábellel vagy 600 ohm-os tyúklétrával áplálni? Az illesztő ezt kikompenzálja? Vagy teljeshullámú dipólt húztál ki? Bocs ha nagyon balga a kérdés, de hátha nem csak én vagyok ennyire kezdő...
(#) pucuka válasza bodgabo hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
A negyedhullámú dipól talpponti impedanciája ~73 ohm, ha hajlított, akkor ennek négyszerese ~290 (300) ohm. Egyébként a talpponti impedancia a sugárzó hosszának, és vastagságának viszonyától is függ némileg, ezért lehet találkozni 50, 60, és 75 ohmos értékekkel.
A 600 ohm a szabványos szimmetrikus légvezeték karakterisztikus hullám impedanciája. A tápvezeték (létra) hullámimpedanciája a vezeték vastagságával, és távolságával elég széles körben állítható, így a szokásos kifeszített vezetékes RH antennákhoz jól illeszthető.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Tulajdonképpen tápvonalat olyan impedanciájút készíthetsz amilyet csak akarsz, szimmetrikusat is, és asszimetrikusat is. Csak a mechanikai méreteket kell megfelelően megválasztani.
Hogy könnyebb legyen az élet, ezek közül szabványosítottak néhányat, hogy egy tápvonal transzformátorral felezni, negyedelni lehessen. Az alap a légvezetékes technikából adódott a 600 ohm szimm. Igy a hivatkozási alapszint figyelembevételével a csillapítások számolása leegyszerűsödött.
Persze vannak kivételek, a nagyobb frekvenciák, és teljesítmények átvitelénél optimálisabb az alacsony hullámimpedancia, az átütési szilárdság miatt.
(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Szia! A mérőhidat meg tudod hajtani egy két-három FET-es vagy tranzisztoros oszcillátorral is mint az MFJ antenna analizátornak becézett mérőkékben is van. Ezek is mérő hidat hajtanak meg és mutatják az Impedanciát és az SWR-t sima Deprez műszerrel.
A közkedvelt hangolt tápvonalas többsávos dipól impedancia alakulásának, és a hangolt tápvonal mechanizmusának a működésével sajnos nem vagyok tisztában (csak látomásaim vannak) ezért nem tudok okosat írni, Ennek olvasgatok utána mostanában és tesztelgetem kisebb nagyobb kudarcok és sikerek árán. De mivel már 1928-as lapokban is és a haditechnikai leírásokban is írnak alkalmazásáról (Nem mai mérnökök) úgy gondolom nem lehet elhanyagolható megoldás. Sajnos néhány tankönyvben is csak felületesen foglalkoznak a témával.
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Tápvonal elmélet témában keresgess. Azokból minden levezethető, és megérthető. Sajnos elég komoly matematikai apparátust igényel, komplex számok, vektor analízis.
(#) bodgabo válasza Antennaman hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Akkor valószínűleg megfelel a méréshez az épülő rádióm VFO-ja is, a tekerccsel el tudom hangolni 3,5MHz környékére, SWR mérő pedig készül. A csatolótekercsek zománc-selyem huzala helyett jó a táskarádiók ferritantennáján lévő litze? Vagy ugyan az a kettő, csak máshogy nevezve?
(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Van mit tanulnom !
Vettem a börzén is Híradástechnikai könyveket, az Antenna könyv is foglalkozik a témával valamint a 78-as Rádióamatőrök kézikönyve "a Biblia" szintén. A neten is találtam némi infót, van ahol a sok tudományos számításokat egy megközelítő formulával és nomogrammal váltják ki a szimmetrikus táp könnyebb elkészíthetősége érdekében. Sokan szeretik a mai napig a 300 Ohmos ( fekete) TV szalag kábelt is többsávos antennák táplálására. Pont ezt nézem át hogyan is van ez, hogy a legalsó üzemi frekvenciára méretezett dipólra egy kb. 12m szalagkábellel és a hozzá tartozó szimmetrikus illesztővel úgymond több sávra is át transzformálja az impedanciát.Olyat is olvastam, hogy egy negyed hullámhossznyi tápvonal hiába 300 Ohmos akkor is azt látja lenn az adó kimenete ami a talppontban képviselve van. Na majd kikristályosodik (remélem) !
(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
OK Gabo!
Az emlegetett csatoló tekercs nem litze, hanem sima 0,3mm CuZ , csak ép nekem Zománc-selyem volt akkor az asztalon. Ez a Balun vasmagos kétlukú megoldás szerintem QRP teljesítményre ideális.
A kis mérőhidacska meghajtásához elegendő egy alap VFO jele is még aránylag buta műszer meghajtásához is. Ráadásul mostanában lehet kapni akár SMD vagy normál pl. 49,9 Ohm 0,1%-os ellenállásokat is erre a célra. Nekem a dipól antennám főleg este képes akkora jelet szolgáltatni, hogy még a mérőhidat is belengeti csak úgy tilinkózik a műszer mutatója. A jó öreg csöves GDO, viszont akkora jelet ad, hogy ott tuti a dip. Na jó kísérletezést!
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
A lambda negyedes elektromos hosszú tápvonal egy olyan transzformátor, amely a rövidzárat a bemenetre szakadásnak transzformálja. A tápvonal hosszának változtatásával különböző áttételű impedancia transzformátort lehet készíteni. Tápvonalból sokmindent lehet készíteni ezen kívül is. Érdemes átrágni magad a tápvonalelméleten, és rájössz, hogy a világon (majdnem) minden magyarázható vele. Hogy úgy mondjam, annyira alap dolog, hogy a rádiós világnézeted is megváltozik tőle.
(#) jani1987 hozzászólása Máj 23, 2012 /
 
Az az ötletem támadt, hogy a skype-on úgy akarok beszélni a barátokkal, hogy a mikrofonos fejhallgatót magamnál tartom és közben szabadon mászkálok. A gond az, hogy nincs egy jó adó és vevő kapcsolási rajzom, lehetőleg valami egyszerűbb, de mégis jó.
(#) bodgabo válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
Bluetooth headset is egy jó alternatíva...
(#) jani1987 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
Mekkora a hatótáv? És akkor, ha egy fal választ el a géptől?
(#) pucuka válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
Ha 1 m vastag vasbeton fal, akkor a hatótáv a falig ér.
(#) Kera_Will válasza pucuka hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 

SZáll az éji blútút a falnak,
nagyot koppan s majd elhallgat
(#) bodgabo hozzászólása Máj 28, 2012 /
 
Készített-e már valaki indukciószegény "massza" ellenállást? Arra gondoltam, hogy egy kisebb és egy nagyobb ármérőjű rézcsődarabot koncentrikusan egymásba helyezek, és a kettő közti teret kiöntöm grafitporral kevert műgyantával. Lehetne több részletben önteni, közben méregetni az ellenállását, ha túl kicsire sikerül, akkor meg belefurkálva lehetne "kalibrálni". Valakinek van tapasztalata ilyesmivel?
(#) szendi001 válasza bodgabo hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Ez műterhelésnek kellene? Ki kell próbálni, de én személy szerint inkább 2 wattos ellenállásokból épített csillag alakú bucival próbálkoztam eddig. Ezzel 100 wattig simán jó vagy, ha több kell akkor olajba kell dugni. Szerintem az egyedi építés nem stabil ellenállásban, és az idő függvényében.
(#) pucuka válasza bodgabo hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Elvileg kapható ilyen tömb ellenállás, direkt széles sávú lezárások céljára, bár már elég régen láttam ilyet. Ilyenből készültek a nagy "sündisznó" műterhelések, egy kúposan szűkülő koax csatornába betéve, olajjal kiöntve. Házi készítésűt még nem láttam, biztos elég sokat kellene kísérletezni a megfelelő összetétel előállításához.
(#) bodgabo válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Igen, műantenna lenne, de én is a hő és öregedés stabilitása miatt aggódok.
Ez a csillag alakba kötött ellenállásos is tetszik, ha jó sok kis teljesítményű de nagy értékű (mondjuk 20db 1kohm 0,25W-os) ellenállást teszek bele, akkor az induktivitásuk is (ha nem indukciószegény) "replusz-olódik", tehát jelentősen lecsökken. Jól gondolkodom?
Nagy terhelhetőségre nincs egyelőre szükségem, QRP adó méréséhez és SWR mérő nullázásához kellene.
(#) pucuka válasza bodgabo hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
100 - 200 ohmos 2 W -os fémréteg ellenállásokból van indukciószegény.
(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Szia Gabo! Érdekes kísérlet lehet egy grafitos műterhelést önteni ,bár szerintem meddő küszködés.
A börzéken szoktam venni Ruszki lapos indukció szegény ellenállást 300 Ohmosakat és a képen is látható 51 Ohm 10W példány teljesen jó QRP-re és az egész RH sávban kitűnő.
(#) Antennaman hozzászólása Máj 28, 2012 /
 
Hamarabb kellett volna jeleznem, hogy a Május végi Gyermeknapi aktivitások alkalmából a gyerekek aktívak lesznek az éterben vagyis voltak. Több klub és egyéni állomásról forgalmaztak és várták az ellen állomások hívását 80 és 40m-en. Én a Városligetbe mentem kicsit közreműködni a HA5KLR klubállomás volt kitelepülve egész nagy sátorral és műszaki apparátussal várva az érdeklődő gyerekeket akiknek módjuk volt bepillantást nyerni az amatőr rádió forgalmazásba a műhold figyelésbe az SDR rádió kezelésébe és persze nagy élvezetet nyújtott nekik a kis MORSE gyakorló forrasztása.
(#) szendi001 válasza bodgabo hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Határozottan 2-3 wattos ellenállást javaslok. pl. 510 ohmból 10 db-ot, vagy 1 k Ohmból 20 db-ot. Évekig használtam. 2 méter felett számít az alak (de ez még ott is jó), rövidhullámon, ahogy esik úgy puffan, nem tudsz mérni jelentős különbséget. Az alaknak stabilitási célja van. Tedd bele egy konzerv dobozba csillag alakba, aztán az egészet olaj alá egy festékes dobozban. Hetényi is csinált ilyet. Ha nem kell nagy teljesítményre, akkor simán elég a léghűtés.
A konzervdoboz verziót még egyetemen csináltam. Hetényi volt a konzulens, kimérte és 2 méteren is jó volt jegyzőkönyv szerint. Az olajat mikróba kell tenni, ha melegszik akkor nem jó. Olyan olaj kell ami a mikróba alig melegszik vízhez képest. ( nem nyeli el az RF-et.)
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Szia Gábor!
Jó az azért nagyobb teljesítményre is nekem is ilyen van.
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Azért jó hallani,hogy vannak még gyerekek kiket érdekel ez a hobbi is.!
(#) szendi001 válasza satlokk hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Ilyet ham bazárban lehetett kapni. Egy darab is elég QRP-re. A korábban jelzett megoldás vidéken is megoldás, ahol nincs spéci cucc a boltokban.
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Máj 28, 2012 /
 
Igen Csaba!
Ezek közkedvelt és aránylag elérhető műterhelések. Ha nem ragaszkodunk a nagyobb frekvenciákhoz akkor egy kis egyszerű panelen is össze állíthatunk műterhelést ráadásul egy deprez műszerrel megsaccolhatjuk a ráadott RF teljesítményt is. erről mellékeltem egy 100 Ohm kb. 2W ellenállásokból összeállított hálózat Nyák képét.
(#) Antennaman hozzászólása Máj 30, 2012 /
 
Sziasztok!
A múltkor emlegetett kis 80m-es szinkrodin vevőt illesztettem a PC-hez (hangfrekis trafóval) és felvettem egy-két rövid QSO részletet, hogy nektek is kedvet csináljak.
Következő: »»   33 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem