Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   354 / 607
(#) reloop válasza csabacsaba hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

A 680ohm-mal soros 22µF kondit vedd ki, mérj ismét kimeneti egyenfeszültséget.
Ha ettől nem javul a helyzet keress a NYÁK ezen részén fólisávok közötti átvezetési lehetőséget, pl. gyanta maradványban megbújó szennyeződés.
(#) reloop válasza neocska hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Szia! Először is gratulálok!
Ez a melegedési kérdés a hűtőbordán kívül még két tényezőn múlik. Az egyik a tápfeszültség. Ezt teljes terhelés alatt kell vizsgálni, mennyire esik vissza. Egyszerű méréssel megállapítható.
A másik már bonyolultabb: a hangsugárzó impedanciája. Mivel nem ohm-os terhelésről van szó, számít milyen frekvencián érkeznek a legnagyobb amplitúdójú jelek. Bővebben: Link
(#) mmajka hozzászólása Máj 20, 2012 /

Kedves reloop!

Szeretném megköszönni a jó tanácsokat, két nem hidalt végfokot épitettem amelyek rögtön első bekapcsolásra tökéletesen működőnek bizonyultak. A szomszédok bánatára. 8 ohm os hangfalakkal próbálva tökéletes kb 25 percnyi bekapcsolás után a borda kb 35 fokra hevült fel, pedig egy kis rézbordázatról lenne szó ami csak a tönk szerepét tölti be a dobozolás után. Amint tudok teszek fel képeket is.
A személyes tapasztalatom szerint mindenkinek ajánlom, olcsó könnyen összerakható és nagy a hengereje házibulikhoz kiváló.
(#) reloop válasza mmajka hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

Szívesen, és gratulálok a sikeres megépítéshez! (szomszédaiddal együtt érzek )
(#) neocska válasza reloop hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

A tápfeszültség az 3voltot esik, ingadozva, de ez változni fog mivel nem a végleges tápja, hanem egy kapcsoloüzemü táprol fog menni, csak fejezzem be, kicsit teszteljem azt is, majd párositom öket.
Ha jol értelmezem akkor, alacsonyabb frekvenciákon az ellenálása megnöhet?
Hogyan tudnék egy olyan áramkört épiteni mivel letesztelem, hogy mekkora frekvencián hogy viselkedik a hangsugárzom?
Örömömben, a jo teljesitmény mijatt, még készitettem 4 hidat
(#) reloop válasza neocska hozzászólására (») Máj 20, 2012 /

(#) Falconer hozzászólása Máj 22, 2012 /

Hali!
Valaki ****

Ejnye Te!
(#) Falconer hozzászólása Máj 22, 2012 /

Elnézést nem tudtam hogy tilos ilyet írni!
(#) Cs.Csaby hozzászólása Máj 22, 2012 /

Üdv mindenkinek!

Egy 4 csatornás erősítőt szeretnék csinálni, TDA 7294 IC-kkel. Két kérdésem lenne a témában. Az IC 45V-os szimmetrikus tápot igényelne. Autóban szeretném használni. Invertert érdemes építeni neki? (Illetve, ha igen, tud valaki ilyen kapcsolást?)
A másik kérdésem, hogy az IC-ket lehet közös tápra kötni? (A 100nF-os és a -rajzon- 1000µF kondik miatt kérdem.) Hogy érdemes megtáplálni a 4 IC-t?

Előre is köszi: Csabi
(#) reloop válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Üdv! Itt nézz szét táp ügyben.
A négy végfok mehet közös tápról.
(#) elektrorudi válasza Cs.Csaby hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

Üdv!
Kérdésedből arra következtetek, hogy nem vagy túl járatos a témában, ezért két dolgot mondanék:
- Az IC maximális tápfeszültsége nem szimmetrikus 45V, hanem csak 40V. De ez (gondolom) 16 Ohm-on, mert 8 Ohm-os hangszórónál már csak +/- 35V és 4Ohm-nál csak +/- 27V. Ezek gyári adatok.
- A helyedben nem kínlódnék inverter készítéssel, mert az önmagában is elég nagy falat. Inkább vegyél egyet...
(#) Cs.Csaby hozzászólása Máj 22, 2012 /

Köszi a segítséget srácok
(#) elektrorudi hozzászólása Máj 22, 2012 /

Hi!
Tudja-e valaki, hogy alacsony frekvencián (20Hz) miért nagyobb a torzítása, mint magasabb frekvencián?
Azt gondolnám, hogy minél alacsonyabb a freki, annál könnyebb követnie a kimenetnek a bemenetet...
(#) reloop válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 22, 2012 /

A kapacitív elemeket tartalmazó erősítők már csak ilyenek
(#) elektrorudi válasza reloop hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Vajon a bemenő, vagy a visszacsatoló a nagyobb bűnös?
Nekem is szúrja a szemem, erősen gondolkodom rajta, hogy kihagyom (mindkettőt).
(#) reloop válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Szia! Úgy emlékszem ebben a tartományban a fül nem érzékeny a harmonikus torzításra. Ebbe azért pillants bele.
(#) elektrorudi válasza reloop hozzászólására (») Máj 23, 2012 /

Köszi az info-t. Ezt kb. én is tudtam, de a kapacitás-torzítás összefüggésre nem találtam magyarázatot. Természetesen nem azt az 0,01% torzításnövekedést fogom hallgatni 20Hz-en... A Boucherot tag értéke érdekes... Eltér a gyári ajánlástól. (ahol, amúgy is csak opcióként szerepel.) Vagy ez csak a 7493-ra vonatkozik? Ha pedig egy számító progit, nézek... akkor az mindentől eltér. Nyilván, a hangsugárzót, mint komplex terhelést kellene figyelembe venni (már, ha valaki használ passzív hangváltót)...

A további ajánlás értelmét (low ESR kondi) nem igazán értem.
(#) elektrorudi válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Az alacsonyfrekis torzításnövekedésre vonatkozó kérdésemet visszavonom. Éjjel végiggondoltam a dolgot, és már teljesen világos. Sőt a low ESR kondira is találtam magyarázatot, még ha kicsit erőltettetnek tűnik is...
Sajnálom, hogy előbb kérdeztem, és csak utána gondolkodtam.
(#) reloop válasza elektrorudi hozzászólására (») Máj 24, 2012 /

Az alacsony frekvencián megemelkedő harmonikus torzítást a fázis menet hibájára vezetném vissza, de erre kellő tudás hiányában nem tudok határozott választ adni.
Megjegyzem az adatlap a sokkal kellemetlenebb intermodulációs torzításról bölcsen hallgat
Úgy vagyok vele, ennyi pénzért ez van. Az előállított wattok költséghányada szempontjából verhetetlen.
A passzív alkatrészek cserélgetésével véges mértékben javítható a hangja. Ebben a kategóriában LM3886-ot kell bevetni érdemi javulás felmutatásához.
(#) szinten hozzászólása Máj 25, 2012 /

ÜDv! Érdeklődnék, hogy tud-e valaki ideális trafót egy sztereó 7294 nagy teljesítményű használatához? Illetve linket, hogy honnét lehetne rendelni, mivel csak 1x24VAC x 5A 120VA trafót találtam, de én 1 trafóval szeretném megoldani.
(#) szinten hozzászólása Máj 25, 2012 /

(Bocsi a dupla postért)
Nos (azthiszem) találtam toroid trafót, ami megtenné, csak kérdés, hogy elég-e egy sztereo meghajtásához...
tehát:
2x25V 120VA
Bővebben: Link
Erről lenne szó, elméletileg jó, csak az a 120VA a kérdéses, nem vagyok egy nagy zseni a témában, a nyákot sem én csinálom, hanem kompletten rendelek 2 kitet egy oldalról... Kérdés, hogy elég-e a trafó a hajtására. Persze 250-es mélyeket hajtanék vele, szóval nagy telljesítmény kéne...
Vagy inkább ez legyen?
(#) Alkotó válasza szinten hozzászólására (») Máj 25, 2012 /

Egyik sem elég, ha egy trafóról akarsz járatni két erősítőt.
Alapesetben a kimeneti teljesítmények összegét kell szorozni 1,5-el. Ez sincs túlméretezve, de már egy értelmes kompromisszumon belül van. Ha toroidot veszel, azok elég jól túlterhelhetőek, főleg ha erősítőről van szó. Én 250VA-es toroiddal építettem egyet, amit meg is mértem. Itt valahol megtalálod a teljesítmény adatokat.
Trafó ügyben több lehetőség is kínálkozik, amik közül figyelmedbe ajánlom "fleta"-t. Neki írj egy privátot.
(#) szinten válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 25, 2012 /

Nos! Találtam egy toroidot ami 300W max telljesítményt nyújt (mivel nem vagyok túl profi nem tudom, hogy VA-ban ugyan ennyi-e....) és az adatai:
36,5-24-20-0-20-24-36,5 V
2,2-1,4-2,5- -2,5-1,4-2,2 A

bár 24V hez 1,4A ír, ami elég kevésnek tűnik, csak jó kérdés (számomra) hogy ez mit takar, hogy ez hány VA, vagy egyáltalán ha a többi kimenetet(?) nem használom rajta, akkor a 24V tekercs fel bírja-e venni azt 300W telljesítményt, illetve bírja-e.

Ezen felül találtam még egy, 225VA 2x25VAC secunderrel és egy 300VA 2x25VAC-al, bár itt egy kicsit drágának tartom, bár nem tudom ezeknek az árait...
A 225VA-s:
a 300VA-s:
Kérlek nézd meg, hogy jól értelmeztem-e a leírását, és hogy ezek közül meg felel-e valamelyik a célnak.

Nem értelek. Mit értesz azon félre, hogy írj fletának egy üzenetet. Ő olyan trafót készít neked, amilyet kérsz.
A linkelt trafók "hibái":
-nem elég a 24V-os primerfeszültség, ha lehetőleg a maximális teljesítményt akarod kinyerni. (ez nem jelenti, hogy 2x24V-ról ne szólna, akár egészen nagyot is, de akkor se lesz kihasználva)
-mindkét erősítőnek célszerű külön tekercseket készíttettni, mert így nagyon könnyű lesz jól behuzalozni. Tehát 4 egyforma tekercs kell rá, illetve egyéb elektronikáknak esetleg további tekercsek (védelem, kijelző, előfok, stb.
-ki tudja milyen gerjesztésük van ezeknek a vasmagoknak, ki tudja mire tervezték őket, kit tudja milyen huzalvastagságokat választottak stb. Alig tudni róla valamit. Persze ettől még lehet tökéletes, de ugyanígy mellé is foghatsz.
(#) szinten válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 25, 2012 /

Értem! Szóval akkor "Házi/sufni" végfoknak jobb a házi tekercs... Ha félreértetted volna akkor az egész egy darab végfok lesz (1 dobozban) így 1 trafót szeretnék, helytakarékosság végett...

Először a végfokot építem bele a dobozba + ugye a hangerő poti, később majd hangszín és egy kivezérlésjelző, de azok külön trafóról.

Akkor írok ennek a srácnak/úrnak, hogy mibe fájna nekem, és mit ajánl. Mindenesetre köszi az infót!
Azért annyit még kérdeznék, hogy mekkora bordára lesz szükségem a hűtéshez, tekintve, hogy a házon kívülre tervezem és egy bikább coolerrel.

Idézet:
„...házi tekercs...”

Te nem tudod mit beszélsz! Fleta profi.
Ki beszélt itt több trafóról?
(#) Lacko12 válasza szinten hozzászólására (») Máj 25, 2012 /

Szia!
Én is Fleta kollégától rendelem a trafókat és mind teszi a dolgát hibátlanul.
Tökéletes minőségben dolgozik a toroidok kapnak feliratot is hogy melyik kivezetés mi mekkora teljesítményű stb. készített nekem is trafót tda7294-hez szóval én csak ajánlani tudom!
(#) peter1995 hozzászólása Máj 26, 2012 /

Heló. Milyen hallható jelei vannak annak ha a 7294 bridge a hő vagy az áram védelem bekapcsol? Egy kicsit erősebben hajtottam meg és a magas hangszórók ilyen nemtudom mihez hasonlítani milyen hangot adtak... Kisebb hangon nem.
(#) szinten válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 26, 2012 /

A házi tekercs alatt azt értettem, hogy nem boltban vett, nem a minőségére céloztam.
A több trafóról meg én beszélek, mivel ahogy írtam a későbbiekben belekerül 1 kivezérlésjelző, hangszínszab stb, és mivel nemtudom, hogy milyen lesz építve hozzá, ezért azt sem tudom milyen fesz kell hozzá, ezért az külön trafóról fog menni, ami később lesz megvéve/tekercseltetve. Remélem érthető volt.

a következő táp megfelel a célra? Ajánlottak egyet privátban, és nem tudom eldönteni.... :S

toroid trafó szekunder oldal:2x30v és a segéd táp 2x18v 300W
(#) reloop válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 26, 2012 /

Itt a fórumon praktikusan a "tortyogás" hangutánzó nevet kapta. Személyesen a celofán összegyűrésére emlékeztet.
Következő: »»   354 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem