Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Ha már szigetelők... Miből lehetne jó home made szigetelőt kinyerni?
Idézet: Ez speciel így nem teljesen fedi a valóságot. Van néhány tényező ami befolyásolhatja a működést és ezekről konkrétan nem esett szó. Továbbra is azt mondom: jó az kis területre, normálisan kivitelezve. Bár ez utóbbi, mindegyikre igaz. „Az Oldman félétől ugyanúgy szétfogják bontani a kerítést.”
A szakasz amire kell, az kb. 60m, és csak "ijesztésnek", hogy amikor oda megy vandálkodni, akkor legyen neki egy kis meglepi! Talán leszokna a kerítésbontásról!
Lacika001: köszi, most már világos!
Nem hülyeség!
Én speciel nem rég terveztem egy gyengébb sokkolót, feszültség sokszorozóval a macskánknak, mert nyitogatja a szúnyogháló ajtót. váltakozó 24V-ból csinálok 1-1,5KV-ot. Nagyon jó, csak kicsit drága az anyag költség, minden újabb rész, tartalmaz két kondit, meg egy diódát. Egy ilyen "áramköri rész" kétszerezi a bemeneti feszt, tehát például, ha háromszor építed egymás után ezt a 3 alkatrészből álló áramkört, akkor ha a bemeneten van 10V, abból 60-at csinálsz. Ha 4-szer építed meg, akkor 80V lesz a kimeneten. Ha meg mondjuk 10-szer rakod egymás után ezt, akkor 200V-ot ad a végén. Csak sok az anyag hozzá, nem éri meg, hiába egyszerű az egész. Úgy terveztem, hogy mivel az kis szemét, mindig a sarokvasat piszkálja, beakasztja a körmét, és kirántja az ajtót, picit megcsiszolom a vasat, és egy saruval rácsavarozom az egyik pontját az áramkörömnek, a másik pontját meg leverem a földbe, és egy biztonsági nyomókapcsolót rakok az ajtóhoz, ha kinyílik, megszakad az áramkör, hogy minket ne rázzon meg, ha esetleg belerúgunk. Majd eldől, hogy megéri-e. Ahogy számolgattam, ha 24V váltóáramról működik, és nem kell hozzá áramforrás, mert az adott, akkor az anyagköltség 2-3000 Ft. Az még bele fér, mert nem akarok villanypásztort építeni szerencsétlen macseknak.
Sziasztok!
Egy kérdés! 1:1-es leválasztótrafó nagy baj, ha 60W-os? Attól félek, hogy túl nagy áramerősséget fog tudni átadni, és emiatt a magas fesz is életveszélyes lehet! Jól mondom?
24Vból csinálsz sokszorozóval 1-1,5kV-ot? A veszélyesség inkább az egyes kondenzátorok kapacitásától függ. (nagy kapacitásnál sokkal durvább is lehet mint egy "szokásos" villanypásztor..)Egy áramkorlátozó ellenállás mindenképpen kell rá.
Ez jogos!
Hova ajánlott ezt bekötni? a 24V-hoz, vagy a villámra? Egyébként úgy gondoltam, hogy 1µF-os kondenzátorokból állna az egész, persze amik bírják ezt a feszültséget.
Helló
A probléma csak ott kezdődik,hogy anyagárban ugyan ott van mint egy inverteres,de az inverteresnek kevesebb a fogyasztása jobb a hatásfoka és mind nagyobb mind kisebb területre alkalmazható. Nem hiába terjedt el ez a típusú megoldás a gyári aksis kivitelű készülékekről már ne is beszéljek Az ilyen tranzisztoros kivitelűeknél minden hsz-ban azt olvastam,hogy melegszik meg,hogy sokat fogyaszt alacsony hatásfokkal dolgozik,. Meg ugye milyen trafót tegyek rá Trabant, Lada ??
A lehető legpuritánabb ám de használható szigetelő a pillepalack nyaka.
Bárhol található,ki mégy az út szélén összeszeded, levágod egy csavarral felrögzíted, rátekered a vezetéket, ennyi 100X jobb mint a teszkós szatyor.
Itt egy alapkapcsolás az alkatrész értékeket direkt nem tüntettem fel, az helyes alkatrészekkel simán lehet egy VÁLTÓFESZÜLTSÉGŰ impulzus rendszerű pásztort varázsolni.
Én kérdésemre is légyszi egy választ!
Fontos, mert ha nem jó, nem szeretnénk beruházni rá! Tehát 1:1-es trafónak jó, ha 60Wattos? Vagy az túl nagy? Életveszélyes?
Szerintem sok, annyi nem kell, ha a tirisztoros pásztor leválasztótrafós verzióját akarod elkészíteni.
Annak elég a 6 wattos trafó is.
Az a baj, hogy nem lehet kapni, csak 60W-osat. Azt mondták jó az, így-úgy amúgy, de én nem bízok benne.
Szerintem ez életveszélyes is lehet a pásztor kimenetén, mert nagyobb áramot képes adni a gyújtótrafónak, vagyis nagyobb áram jelenhet meg a kimeneten. Remélni tudom csak, hogy ezt rosszul gondolom, de attól félek, hogy ez felesleges beruházás lesz!
Legyél szíves homályosíts fel konkrétan mely áramkört szeretnéd megépíteni, mert kezdem elveszíteni a fonalat.
Amiről beszéltél! A leválasztótrafós, tirisztoros áramkört, amibe egy Glim lámpa vezérli a tirisztort.
Ahhoz bőven elég a 6 Watt sőt még a 3,5 Watt is elviszi.
Mindjárt kreálok egy rajzot.
Tudom, hogy elég, sőt... De az a gond, hogy mifelénk nem lehet kapni, rendelésre is csak 60W-osat! Neten sem találtam semmit, de netről rendelve meg méregdrága lenne.
Tehát, mivel nincs más választásom, csak ez az egy lehetőség van, ezért kérdem, hogy mennyire veszélyes?
Általában úgy van kialakítva az egész hogy a tápot rövidre zárja, és csak a kondenzátort kapcsolja rá a tirisztor a gyújtótrafóra. Épp ezért tökmindegy hány wattos a trafó, csak kell egy soros ellenállás a diódák után ,mert a rövidzár se a trafónak se a diódáknak, és se a tirisztornak nem jó.
Íme a rajz ezt rakd össze és jó lesz.
Igaz ez diakos nem glimmes. Akár milyen azonos típusú trafó jó hozzá nem muszáj 9 voltos.
Tv szerelő, vagy szervíz nincs arrafelé? Ha szépen megkéred őket tuti adnak el rossz rádióból trafót, vagy tecsóbol veszel 2 egyforma dugasztápot és szembefordítva összekötöd őket..
Köszi!
Sajnos ezt már kilövöm, mert a leválasztó trafó kivételével már beruháztunk a másikra. Csak arra voltam kíváncsi, hogy érintésvédelmi szempontból mennyire veszélyes ha 60W-os trafót kötök rá 6W helyett. Köszi!
Sajnos nem tudok olyat, egy volt, de ha minden igaz, felhagyott a munkával.
Az a gond, pénzügyileg nem én vagyok a góré. Én csak építem, azt amit kérnek. Többet nem akar rászánni az illető 10 000-nél. Eddig eljutottunk odáig, hogy már szerzett gyújtótrafót, megvettük az áramkörhöz való kütyüket, egy poti, meg egy kondi kivételével, annak még a megérkezését várjuk. Plusz még az 1:1-es trafó is úton van. egyenlőre még nem léptük túl a keretet, de ha most új cuccokat vennénk, akkor már K.O.
Figyu akkor miért nem vesz a Vateráról, mit görcsölsz vele. 9000Ft-ért már talál.
A 60 wattos trafó jó oda nem fog nagyobb áramot kiadni azt a kimenőtrafó határozza meg, legfeljebb sokat fog fogyasztani.
Nem ismeri az internetet. Nincs jó számítógépe, úgy hogy nem tudja használni. Nekem meg egy újabb kihívás az elektronika terén. Ezekből tanulok nemde?
Ezeket az adatokat,hogy tudta kitalálni az illető.
[OFF]Szerintem a képek ismerősek lehetnek.Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |