Fórum témák
» Több friss téma |
azt kihagytam h a kapcsolási rajzon 150ohm van nekem meg 219-et mutat, viszont a bal oldali végfokon 160ohm-ot mutat
Nézd meg a
VT27 tranzisztort, esetleg tegyél bele nagyobb bétásat! VR21 ellenállást, nincsen esetleg megnyúlva? 150 Ohm elvileg Ezzel tegyél párhuzamosan ellenállásokat, mivel ennek a csökkentésével is tudod csökkenteni a nyugalmi áramot. VR29 ellenállás növelésével tudsz csökkenteni a nyugalmi áramon! A huzalellenállásokon azért 10-15mV között lenne az ideális!
Sziasztok! A Cleopatra erősítőn hogyan kell bekötni a KRPU bemenetre menő csatlakozót?Számítógéppel szeretném összekötni.Eddig a MAGNÓ bemenetet használtam,de ki seretném próbálni a KR-t
Megvan, jó is lett, csak most meg a bal oldal melegszik Megcsináljam ugyanezt? Ott 21 mv megy át.
Örülök! Ez a "21mV megy át" nem szakszerű. A VR14, vagy VR19 ellenállásokon eső feszültségről beszélünk. Az értékük a hivatkozott rajzon 0,16ohm. A 21mV és 0,16ohm hányadosa 131mA. Ez nagyon sok. Ezt 30-50mA közé állítanám, tehát 5-8mV a kielégítő érték. A nyugalmi áram a végtranzisztorok hőmérsékletével együtt növekszik, ezért a beállítást üzem-meleg állapotban célszerű elvégezni.
Ha sikerül jól párbaválogatni a tranyókat, akkor elég a 30-40mA is, de ha nem annyira, akkor érdemes felmenni 80-100mA-ig, a keresztezési torzítás alacsonyan tartása miatt. Ez a tapasztalatom ezekkel a végfokokkal.
Köszönöm az észrevételt, módosítom a tanácsomat.
Marcus! A VR21-gyel párhuzamos trimmer felhelyezése után állíts minimális, még éppen hallható hangerőt. A trimmer ellenállásának csökkentésekor tapasztalható egy pont, ahol a keresztezési torzítás megjelenik. Ez zizegő kásás hangképpel jár. Végy vissza annyit a beállításon, hogy ez megszűnjön.
Sikerült! Köszönöm szépen a segítségeteket!
Üdv újra! Most olyan bajom van , hogy bal oldalt jóval kevesebb mély jön, mint jobb oldalt. A szabályzón az összes elkót cseréltem, sokkal szebb lett a hangja, viszont még mindig nem változott a mély, még mindig kevesebb a mély bal oldalt. Az alaplapon van 3 nagy kondenzátor, abból az egyik már be volt száradva, azt cseréltem. Valaki tudna-e esetleg segíteni, hogy hol lehet a hiba? Köszönöm!
A mélypotméter szakadás is lehet, de akár a hangerő poti fiziológiai köre is lehet hibás.
Az alaplapi 3 nagy kondit kicseréltem, de nem változott, hogy tudom megnézni, hogy szakad-e a mélypoti?
1. Középre állítod!
2. A középső láb és a szélső lábak között 50KOhm (35-70KOhm szériafüggő) körül kell mérned. A kiosztása Egyik sor: felső szél, közép, alsó szél, a másik sor ugyan ilyen.
Üdv! Kicseréltem, de semmit nem változott. Hol keressem még a hibát?
Üdv! Megvan a hiba, a végfokozaton a kondikat cseréltem, mostmár tökéletes
De kicsatoló kondinak ugye nem 25V-ost raktál be? A nagy kék fekvő volt az. Oda 63V-os a megfelelő.
63 V-os Köszönök szépen minden segítséget!
Üdv! Még annyit szeretnék, hogy ha jól keményen hajtom, akkor bemelegszik. Nem tudom, hogy jó-e, mert eléggé fel tud forrósodni. 6 ohm-os hangfalakat hajtok vele, de ugyanúgy melegszik 8 ohm-os hangfallal is.
Szia! A felforrósodás természetes jelenség, de hacsak lehet kerüld. Nagyobb hűtőborda lenne a megoldás.
Nem kell annyira aggódni 60-80C fokig még bőven jó!
Köszönöm szépen a válaszokat!
Elméletileg ezért jöttünk létre!
Sziasztok van egy videoton aidám és olyat produkál hogy el hangolódik urh-n mit nézzek meg rajta és mit cseréljek benne 31 éves masina segítséget előre is köszönöm üdv lali
Olvass visszább 1-2 oldallal, ott leírtam a megoldást!
Üdv! EA 6380 S erősítőnél az baj, hogy nagyon meleg? kb 1 vagy 2 óra használat után rettentően forró a doboza, a trafó is elég meleg.
Érdemes megnézni a végfok modulok nyugalmi áramát. Mert ha ez magas, akkor is nagyon melegedhet. A huzalellenállásokon nem szabad 10-11mV nál többet mérni 0 hangerőn!
Az rendben van, a trafó szokott elég meleg lenni.
Nem akarod esetleg önmagában megnézni a tápot, hogy akkor is melegszik e? Én nem emléxem, hogy a sajátommal lett volna trafó melegedési gondom, (régen is volt már szétszedve, meg bekapcsolva sem volt hetek óta ebben a melegben).
Egy transzformátor menetzárlat okoz önmagában túlzott áram felvételt, esetleg nem megfelelő, feszültséget, meg plusz "melegedést is okozhat. Ezek a készülékek, még 220 voltosak, a mai 230 volt nem használ neki, de ennyi tartalék azért normális esetben van azokban a trafókban. Szóval én járatnám egy kicsit a tápot, mindenféle terhelés nélkül. hogy úgy mit csinál.
Ok, kipróbálom. Azt elfelejtettem mondani, hogy búg is a trafó, nem nagyon de eléggé lehet hallani..
Akkor vagy sok a mélyhang, vagy szivárog a pufferkondi, ami sűrűn elő szokott fordulni, csere 10000µF 80V-os kondira. A legrosszabb esetben menetzárlatos a trafó, bár ilyennel csak 1 esetben találkoztam, pedig jópár VT szörnyeteg járt már a kezem alatt! A trafó kimérése egyszerű: megvannak rajta az előírt feszültségek rendesen? Han igen, akkor szekundereket lekötni és járatni órákig üresen. Ha 1 óra után meleg, akkor ott a baj. A következő lépés kihúzott végfok modukokkal járatni fél órát. Ha a kondi a ludas, akkor megvan a tettes. Bár én ezt a kondit élből cserélném már csak a kora miatt is!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |