Fórum témák
» Több friss téma |
A tervekkel készen vagyok, kipróbálásra vár.
Üdv Mindenkinek!
Van egy problémám a tápegységemmel: Megépítettem egy TDA7294-es hidalt erősítőt és építettem hozzá kétfajta tápot de mindegyik változattal hallani lehet a hangszórókon a bugást. Hogy lehetne megszüntetni a búgást? Még egy kérdés: milyen programmal tervezted a panelt?
Reloop megoldása alapján, 1X50V ról működik.
Meg tudnád nekem mutatni a kapcsolási rajzot illetve a nyák tervet meg a beültetést ?
Meg még az szeretném megkérdezni hogy amilyen erősítőt csináltam te tudod na ahhoz milyen szűrést vegyek kondenzátorokat?
Hány csatornás lesz az erősítő és közös, vagy csatornánkénti tápot tervezel.
Hát az alkotós van meg a v3 azt tudod és azt az egyet szeretném meg hajtani egyenlőre. Ha meg csinálok másikat annak is csinálok külön tápot
Szia!
Nekem 2x 10 000u van benne. Teljesen elégnek bizonyult. Minden jót. B
Egy tápoldalba tégy 2x3300uF, vagy 3x2200µF 50V-os elkót, egy 10µF 50V-ost és egy 100nF-ost, mely utóbbi lehet fólia, vagy kerámia. Ezek egymással természetesen párhuzamos kondenzátorok. Ez a "cirkalmasság" azért szükséges, mert a kondenzátorok amúgy igen rövid töltési idejét (folyási szög) leszámítva a bennük tárolt energiából jut az áram a hangszóróra. Fontos, hogy ez a puffer csomag a teljes hangfrekvenciás sávban egyenletesen alacsony belső ellenállású tápot alkosson.
Építettem tápot 47000µF elkókkal is és sokáig töprengtem miért rosszabb mint az előtte használt tizedakkora kapacitás. A magyarázatot abban leltem, hogy a nagyobb kondenzátor töltése alacsonyabb folyási szög mellett nagyobb áramon történik, így a szekunder ohmikus ellenállásán nagyobb a feszültség esés. Amatőr szemmel megvetjük az erősítő gyártók "kuporiságát", amiért olyan karcsúan méretezik a puffereket. Lehet ezek mérnökei tudnak valamit
És kérhetnék hozzá esetleg egy nyák tervet mert a 3300µF kondenzátornak nem tudom milyen messze van a lába..
A lábtávolságot nem tudom fejből, legjobb a ténylegest lemérni.
A lábtávolság nem a kapacitástól függ, hanem a geometriai mérettől. Adott kondimérethez, adott lábtávolság tartozik (biztos vannak kivételek, de én még nem találkoztam ezzel).
a., Ha megmondod milyen a külső átmérője a kondidnak, akkor megmondom a lábtávolságát. b., Akárhol is veszed a kondit, ott biztosan meg tudják mondani mekkora, illetve az internetes vásárláskor oda vannak írva ezek az adatok a tétel kiválasztását segítő keresőbe.
Elkészült végre mind 2 panel, kis hangerőn próbáltam csak őket mivel a borda mérete nem valami nagy (így is fűtötte rendesen) folyamatosan figyeltem, hogy túl ne melegedjen, na meg persze a hangfalak se bírják
Szép tisztán szólt mindkettő, elég jelentős a mély hang kiemelése. Nekem tetszik 31,8V-ról van hajtva egyenlőre csak egyenként, de hamarosan párosítva is lesz mind 2 panel egymással. Egy tápról akarom hajtani, külön szűrőtápot akarok építeni hozzá legalább 20.000 µF kondikkal tápoldalanként (2 db 10.000 uF).
Ahogy látom te is az a rajz alapján építetted meg az erősítőt mint én.
Építettem hozzá kétfajta tápot de mindegyik változattal hallani lehet a hangszórókon a bugást. A tiéd is búg? Te milyen tápot csinálsz hozzá, fel tudnád tenni kapcsolását?
Látszik a képen is, a diódahidast csináltam meg. És én nem vettem észre hogy zúgna. Mondjuk örülök is hogy nem zúg, a trafó kicsit nagy hozzá (4*23V váltó 800-1000W körüli) a képen lévőt akarom megcsinálni hozzá.
Szia!
Elkérhetném ennek a szűrésnek a kapcsolását illetve hogy te miket tettél bele ?
Szia, én még nem készítettem el, ezt más csinálta meg és én is tőle kértem el a terveket. .lay-ban el tudom küldeni.
Nem módosította a szöveget ezért az lenne a kérdésem hogy amit feljebb linkeltem trafót az elég-e egy ilyen alkotó féle erősítőnek??
Morzsa15, akos153!
Ezzel a kapcsolással lehet a legkisebb tápzajt elérni. A kivitelezésnél pontosan kell követni a huzalozást, a kondenzátor lábára külön ágon érkezik az egyenirányított áram és külön ágon halad tovább az erősítő felé! A jelölt helyre kell bekötni a hangszórót is. (Ez utóbbi a hídkapcsolásra természetesen nem vonatkozik.)
De ez működhet azzal a trafóval ami a képen van??
Ezzel igen. A rajzból látható, hogy két független szekunder kell hozzá. Elmélet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |