Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   19 / 730
(#) qcu válasza kiriadam hozzászólására (») Szept 26, 2007 /

30*30*30 külső
26*26*26 belső =17,6 liter nagyon-nygyon kicsi,
a 20cm-eshez kellet kb 60l.
Szerintem ekkora doboznál bármit csinálsz nem lesz mély hangod.
Akkor jársz a legjobban ha lezárod a lyukakat.
(#) kiriadam hozzászólása Szept 26, 2007 /

jól gondoltad 30as az is,szerintetek nem lehet megoldani másik hangszoróval?nem tok másikat csinálni
(#) Gery válasza kiriadam hozzászólására (») Szept 26, 2007 /

De biztos van olyan hangszóró aminek 17 liter elég, viszont abbol nemlessz szub, legalábbis max egy kicsit lejjeb megy a freki de nemsokkal... Ha mélyhang kell, akkor nagyobb láda is kell.

aha,értem,nézek itthon fát,hátha meglehet csinálni,köszi mindenkinek aki segített!
(#) szamóca válasza kiriadam hozzászólására (») Szept 26, 2007 /

Szia!
A helyzet a következő.
1 Ell kell döntened hogy milyen igényeid vannak a mélyládával.( alsó határfreki, meghajtó teljesítmény, doboz fajta,stb)
2 Anyagi kereteid maximuma.(mennyi pénzed van rá)
3 Saját műszaki felkészültséged, :yes: és elérhető gépparkod.( mi kell az elkészítéshez,és mid van)
4 Ezek figyelembe vételével kiválasztod a megfelelő paraméterekkel rendelkező hangszórót, számolsz, és építesz, és ha minden OK, élvezed a műved.
Üdv.
(#) Gery válasza kiriadam hozzászólására (») Szept 26, 2007 /

Egyébként nemdrága, pozdorjának négyzetméterét 2000ft-ért lehet (és ez még drága is) és 1-5-2mm^2 bőven elég egy dobozhoz. És szerintem winISD-vel tervezz neki egy jó dobozt és akkor arra figyelj hogy a szubcső nelegyen a falhoz közel és az oldallapok nelegyenek egymásnak töbszörösei.(pl 30X60X90 nemjó és ahasonlók...)
(#) zsoltee0001 válasza kiriadam hozzászólására (») Szept 26, 2007 /

hali
most, hogy a képeket megnéztem, eszembe jutott, hogy már én is csináltam ilyen dobozt ilyesmi átmérőjű hangszóróval, vagyis az arányok ilyenek voltak, a kocsimba régebben, az zárt doboz volt, a helyhiány miatt voltam kénytelen ilyen kicsire csinálni, de a hangszóró adott volt, végül is nem szólt rosszul, de nem is voltak meg az igazi mélyek, bárhogy hangszigeteltem, úgyhogy ez házimozizásra tuti, hogy nem lesz jó
üdv

most néztem utána van itthon elég fa szóval nekilátok majd egy hangfalnak,sztem egy 6od rendű bandpass ládát csinálok,ennek a hangszorónak,a winisd-et most próbálgatom,házha lesz vmi jó,de ha van jobb ötletetek leírhatjátok,nem csináltam még hangfalat(bár sztem ez már kiderült )
(#) kiriadam hozzászólása Szept 27, 2007 /

Sziasztok,szerintetek ez milyen lenne?(kép)jó lenne subnak?most egy 20cm videoton-al néztem,csak a hangfal sztem érdekes amit felajánlott:53x85x32,ez egy 4ed renű bandpass láda,és a hangszoró a felső 1:4ében van,a kiszámolt doboz térfogat:44l,103l

adf.JPG

(#) kiriadam hozzászólása Szept 27, 2007 /

ismét én,közben csináltam egy ugyanilyen ládát,csak 20+60l-es változatban,sztem jobb,hiába kezdi emelni 60hz körül lesz benne egy sub szűrő,és így az alacsonyabb frekiket jobban kiadja,sztem

few.JPG

(#) zsoltee0001 válasza kiriadam hozzászólására (») Szept 27, 2007 /

hi
csak házimozizáshoz akarod használni?
az előző winisd számítás nem tűnik rossznak, de böhömnagy helyet fog elfoglalni
(#) kiriadam válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 27, 2007 /

igen,arra használnám,de a dobozt hogy kéne megtervezni?
(#) zsoltee0001 válasza kiriadam hozzászólására (») Szept 28, 2007 /

hi
vagy ezzel a hangszóróval csinálod és ilyen nagy dobozt vagy kénytelen csinálni.
Vagy, amit én is csináltam kisebb hangszóróval és kisebb ládát kellene hozzá készíteni, ami szerintem praktikusabb.
(#) nrgie válasza kiriadam hozzászólására (») Szept 28, 2007 /

Kedves Kiriadam!

A két kép között min. 4 dB külömbség van, ami nagyságrendileg 1,5x-es erősítéstöbbletet kér, amit szegény hsz. lehet nem fog bírni. Igaz hogy az elsőnek sokkal nagyobb doboz kell. Ha a méretek miatt agódsz akkor csinálj reflexbobozt ebből a hszből vagy szerezz be egy min.25cm-es hszt. Egyébként egy reflex dobozt is ha rendesen csinálod kutya nehéz belőni, megfelelő frekire, rendesen kell játszani a gyapottal.
A Bandpass-t én személy szerint el sem kezdenék tervezni mert még neves gyárak sem sz...oznak vele. Nagy méret, keskeny szávszél, minden zenével csak hümmög, iszonyat lassú hang reprodukció, bár igaz a jó Bandpass lefújja a hajadat.

Ha jót szeretnél, a tanácsom az, hogy csinálj reflexet, de mm pontosra, dupla előlap, oldalak legyenek min. 3cm-es MDF-ből. oszt leveri a veséd.
(#) kiriadam válasza nrgie hozzászólására (») Szept 28, 2007 /

rendben h reflex doboz ehez a hsz-hoz,csak az a baj h a winisd 200l-es dobozt számol ki,ami azért nagyon nagy!sajna hsz-t pedig nem tok másikat venni,ekkora dobozt meg semmiképp sem raknék ösze

Szóval ha jól értem, a progi által "ideálisnak" tartott liter a 200? Nos a winisd-t nem ismerem, én személy szerint a JBL progiját használom évek óta. Szerintem az "ideális" a progiknál azt jelenti, hogy a legkisebb átvihető frekvienciát számolja, vagy a leglieárisabb átvitelhez számol. Nos ez esetben neked kell úgy custom litert beállítani, hogy pl. ennél a 20cm-es hsz-nél ha a reflexet választod a -3 dB-es alsóhatárfreki körülbelül 35 és 50 Hz közé essen, utánna egy ilyen x liternél nézni szokás a fázis eltolódást, torzulást amit okoz a literszám (némelyik doboznál ez pergősít vagy éppen lassít a hangképen, én pl. szeretek meglepődni ha egy filmben robban valami, ehhez hirtelen erős pontos mélyek kellenek, nem olyan moszatos hümmögés). A fázismenetnek egy szép szimetrikus föntről lefutó szinus hullámoz hasonlitó görbéhez kell hasonlítani. ha itt már tervezéskor ratyi a fázismenet akkor ittmár semmivel nem fogod tudni rendesen korrigálni, elektronikusan sem. Szerintem kb. rágondolásra ennek a hsz-nek olyan 25, 30 l között kell kiszólnia magát.

Ha nem hallgatsz orgonát vagy valamilyen komoly zenét akkor nem érdemes 35 Hz-alá gondolkodni. Rap zene 60-120 Hz electro 60-80 Hz Filmek 30-80Hz..... Rock olyan lábdob szint kb erős 70Hz fölött....
(#) nrgie válasza nrgie hozzászólására (») Szept 28, 2007 /

Viszont az előző gondolat menetből következik, hogy ha egy jól megszerkeztett álló dobozpárod van pl. 16-os vagy max 20cm-es légtornászokkal, és lemegy 30 Hz-ig (-3dB) , akkor minek a szub?? én már kocsiban is néha felejtősnek érzem a szubot.

(egyébként tervezem, az egyik kollégával hogy úgy kéne újracsinálni az ajtókat(nem csak a panelt) hogy egy lapos 20-25-cm es speaker is belélyük kerülhetne.
Elméletben a dsp-vel ki lehet korrigálni a mélyek (0-80 Hz) fázismenetét annyira, hogy nem kell szub, de hiányérzeted sincs.
Sajnos ez hatalmas munka lenne mert egy mdf dobozt
kellene az ajtóba építeni hozzá az ajtópanel mögé.

Mind1 majd egyszer ha sok időm lesz....
(#) kiriadam hozzászólása Szept 28, 2007 /

aha,értem,tehát azt mondod h 30l-es ládában jól szólna,de bassreflexes vagy nem?

én azt mondom nézd meg újra a progiban a paramétereket, egyébként szobai vagy autós?

Nekem személy szerint most helyhiány miatt egy dupla 20-as szub van a kocsimban és hidd el az IASCA-subtesztek lerázzák a vesémet....

30 l saccperkábé. +-5 liter. ha reflex.
20 l ha zárt +-5 liter

számoltasd a mocskot! arra való!
(#) kiriadam válasza nrgie hozzászólására (») Szept 28, 2007 /

szobába lesz,ráadásul nem is nagy(12nm-es),csak az a baj h akárhogy nézem a képet nem vmi jó,berakom a hangszoró paramétereit

ha20-484.jpg

(#) nrgie válasza nrgie hozzászólására (») Szept 28, 2007 /

egy pár kép, az általam, ill. baráti közreműködéssel létrejött kabinetek.

a legkisebb box a műhely speaker 80hz-re hangolva és kb 5,6 l egy 13-as kevlárral szerelve.

Nos ez nemeccerű speaker,
42L jött ki ha teljesen kitömöd gyapottal. 10cm-s reflex nyílás ~20-cm-es csőhosszal. a 8 ohm miatt jobb a csillapítás, nem fog annyira a rezonancia freqin libegni a membrán. egy próbát megér, de úgyis a doboz kialakításán múlik minden. a 12nm miatt ha nem emeletes akkor a földel szemben a doboz aljára tenném a hsz-t plusz a reflex nyílást is mert, ha direktben a írányul a légtér felé akkor a fázis miatt a kis légtérben a 100 hz körüli hangokat sokkal, sokkal hangosabbnak hallanád így elvészne a szub hatás...
max 60W/8ohm-os erősítőt adj neki.

desktop.JPG

(#) kiriadam hozzászólása Szept 29, 2007 /

az egész jó doboz térfogat,de nem értem h "teljesen kitömöd gyapottal",ezt hogy érted?illetve szted milyen dobozt kéne csinálnom,milyen kialakításut?egyébként a 100-körüli hangok alacsonyítása miatt most csinálok egy sub szűrőt,tehát e-miatt annyira nem aggódom,csak azt szeretném h filmekhez relatíve szép mélyeket adjon
(#) zsoltee0001 válasza nrgie hozzászólására (») Szept 29, 2007 /

hi
olvastam az előző hsz-aidat, nem vonom kétségbe, hogy értessz az akusztikához, de mi a probléma a 4. bandpassal? én is ilyet csináltam othonra, 13cm-es hangszóróval , az egész doboz nem nagyobb 20l-nél,
(kép) szerintem mozizásra nincs ennél jobb!
ok, hogy szűk a sávszélesség, dehát kit érdekelnek a 100Hz fölötti hangok? (mondjuk ez személyes vélemény) nekem nem tetszik ha pl egy mélyebb szinkronhang a fülembe dörmög, egy szub csak akkor szóljon ha effektek vannak a filmben. pl robbanás, stb
milyen ez a JBL- progi? mert ha jó akkor lehet, hogy átállnék a winisd-ről, mert ez néha elég nagy marhaságokat számol
üdv

sub.jpg

(#) nrgie válasza kiriadam hozzászólására (») Szept 29, 2007 /

talán ilyesmiformára gondoltam.
én a reflexcsövet nem favorizálom, mert kellemetlenül rezonálhat

box.jpg

(#) kiriadam válasza nrgie hozzászólására (») Szept 29, 2007 /

köszi a válaszokat,megpróbálom megcsinálni a hangfalat amit lerajzoltál
(#) nrgie válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 29, 2007 /

Kedves zsoltee0001!

amatőr szinten egy rendes bandpasst megtervezni nagyon nehéz, inkább ezért hessegetek sokakat el tőle. De amit már leírtam az igaz. LASSÚ, ha rendesenki van számolva akkor keskeny a sávszél (a két -3 dBs pontja pl. 25Hz-40Hz) ebben a tartományban 6-10 dB-el hangosabban tud szólni a többi dobozhoz képest. de a többi sávban egy nulla. ezért van az hogy vagy nagyon hangosan hümmög vagy nem szól semmit.
pl. vegyük a filmmekből a robbanást. ez egy komplex jelegyüttes mely tartalmaz kb. 20Hz-től 12000Hz-ig mindenféle amplitúdójú jelet. ami a szubra tartozna az a 0-200Hz-ig tartomány. ebből a bandpassok egy igen kis részt tudnak csak felidézni. elvész a anyag....

másrész láttál már autós hangminőség versenyről hangnyomásról pontozott lapot?
ott akinek a teljes hangképben +-3dB-től nagyobb eltérés van a norma hangszinttől azt igen keményen lepontozzák.

a másik pedig az igények változóak. én nem csinálnék semmilyen bandpass-t mert azt nem lehet beilleszteni a hangképbe sehogysem. Vagy ordít vagy csendben van. olyan zene meg nincs hogy 'jól szóljon' rajta.
Hát ez van srácok...
(#) zsoltee0001 válasza nrgie hozzászólására (») Szept 29, 2007 /

1-et értek veled, tényleg nem szól 60-70 Hz fölött, bár én úgy tudtam, hogy a gyári cuccok is ezt a megoldást alkalmazzák, de ez már mindenkinek a "sub"jektív véleménye, csak azoknak ajánlom akiknek hasonló izlése van mint nekem.
(#) gyumee hozzászólása Szept 29, 2007 /

Szeretnék épiteni egy hangfalat amely nem hangdoboz,ennek méretezéséhez szeretnék segítséget kérni.aki nemértené miről is beszélek annak mellékelek képet.

hang_fal.JPG

(#) Zenner válasza gyumee hozzászólására (») Szept 29, 2007 1 /

Hello

próbáld meg úgy építeni hogy a hátsó fal egészen hozzá érjenek a hangszórók hoz hogy minél véhonyabb legyen!
és a "dobozt" meg csináld a lehető legszélesebbre, hogy legyen hel a hangképzésre

remélem todtam segíteni!

Ui.:tegyél még mellé jópár reflex csövet
Következő: »»   19 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem