Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Ehhez jó az üreges műanyag pálca is.
Üdv!
Rendben. Nem voltam benne biztos. Köszönöm a válaszodat és segítségedet.
Többször írtam már viccesen: mi mérnökök MÉRÜNK! nem találgatunk.
Üdv!
Ez egy Orion, vagy "Ráva" 115(A), 3 gombos Rákosi-Néprádió volt eredetileg (Nagymamámnak is ilyen volt), amit aztán leleményes kisiparosok átalaktottak rövidhullámú vételre is, természetesen a SZER/RFE vételének lehetősége miatt. Ezért kapott skálaüveget és forgókondenzátort, mert eredetileg csak Kossuth, Petőfi és egy relé állomás vételére volt alkalmas, átkapcsolhatóan, a középső gomb pedig a finomhangolást végezte.
Sziasztok hoztak javításra egy rft caprit már szépen szól de csak az egyik oldal jobboldal szól. a bal csak halkan szól végfokban cserélve lettek a kondik segítséget előre is köszi üdv lali
Lehet, hogy csak a mono-st. kapcsoló hibás; nézd meg a hangregiszterre(meg hsz.-kra)menő csatlakozót is, és balanszpoti, hangszórók stb. Az igazi a hanggenerátoros nyomozás lenne-hsz.-któl vissza.
Szia okkés megnézem hangregiszteren vannak forasztási nyomok meg kondikat cseréltek rajta üdv lali
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni a radiomuseum.org honlapján lévő csőismertetőkhöz. Példaként mellékelek 2 csőismertetőt. EABC 80 EF 89 Odáig világos hogy a kör jelöli a mérési pontokat és az ott jelenlevő feszültséget, a négyzet pedig az árammérési pontokat és a jelenlévő áramot. A háromszög jelölés viszont nem tudom mit takar. Ha a cső jó és a környékén lévő alkatrészek is jók akkor ezeket a feszültségeket és áramokat kell hogy megkapjuk a mérés végeredményekor? Az adatlapokban megadott feszültség értékeket mihez képest kell mérni? Illetve tud valaki méréstechnikai könyvről aminek az ember hasznát veszi csöves készülékek mérésekor?
A háromszögek a test, vagy föld pontot jelölik. Ezek össze vannak kötve. Ezekhez képest méred a körökben található feszültséget.
Üdv!
Köszönöm válaszod.Ezek szerint az adatlapokon feltüntetett feszültség értékek is a föld vagy testpotenciálhoz képest vannak megadva.
A körok feszültség generátorokat, beleírva a feszültségeket, a négyszögek a mérhető áramokat, a háromszögek a max ráadható váltó, vagy RF feszültségeket jelentik. Ezek, csak a csövek maximális adatai. A mérhető munkaponti adatoknak ezek alatt kell lenniük.
Ha kilapozod az aktuális cső adatlapját, ott több adatot is találsz, alkalmasint munkaponti beállításokat tipikus alkalmazásokhoz.
Igen, azokat már nézegettem csak még jobban fel kell fognom mi mit is ábrázol.
Üdvözlet mindenkinek
Ma hozzákezdtem az Orion 115 B rádiómhoz. Elég jól haladok vele. Teszek fel egy pár képet.Annyi gondom van vele hogy ez egy hangolhatóra átalakított rádió és nem teljesen egyezik meg a rajzzal amit a neten találtam. Néhány kondenzátor értékét nem tudom,mert az egereknek pont ezek ízlettek. Üdvözlettel Madzagos
Üdv Urak!
Nemrég kezdtem el én is a rádiórestaurálást, és igen csak megtetszett. Azonban nem tudom hol tudnék szerezni egy Videoton B545 - ös rádiót. A Vaterán és az Apródon már néztem, valamint a helyi lengyelpiacon sem volt. Kecskeméten lakom, minden ötletért hálás lennék. Ha esetleg rossz helyre írtam ezt a kérdést, az útbaigazításért is hálás lennék. Üdv: Adamantan
A telepes 545-ökből nagyon keveset hoztak forgalomba, mert akkor már kopogtatott a tranzisztor a láthatáron. Ha kezdő vagy a felújításokban, miért egy nehezen összehozható telepes gépet választottál, hiszen ennek a későbbi teleppel való ellátása, egy vagyonba kerül majd. Ha meg hálózati tápot, adaptert, építesz hozzá, akkor meg minek a telepes változat, miért nem jó a hálózati R 545 ? Üdv.
Nem tudtam hogy ennek a típusnak van hálózati tápos verziója is.
Mellesleg azért ezt a típust néztem ki, mert már restauráltam egy videoton R646 - ost és a videotonok nekem jobban tetszenek, mint mondjuk egy orion.
A VT R 545 egy nagyon gyakori típus, sokat találsz belőle a kereskedelmi oldalakon.
Köszönöm a segítséget!
![]()
Üdvözletem mindenkinek
Megint hozzákezdtem az ORION néprádióhoz, de 3 db kondenzátor értékét nem tudom meghatározni. A fényképen pirossal vannak bekarikázva. Aki tud kérem segítsen! Üdvözlettel Madzagos
Üdvözletem!
A legkönnyebben te tudod meghatározni. A képen sajnos nem túl jól látszik hová megy. Szerintem töltsél le egy kapcsolási rajzot hozzá és kövessed le. Ebben nem sok kondi van.
Szia
Letöltöttem hozzá az eredeti kapcsolási rajzot. De a rádió már át lett alakítva folyamatos hangolásúvá. Emiatt az eredeti kapcsolási rajz már nem igazán jó hozzá. Üdv madzagos
Dehogynem. Azoknak a kondiknak semmi köze a folyamatos hangoláshoz. Azok szűrő, vagy csatoló kondik. A készülék a kezedben van, a kapcsolási rajz alapján le kell tudnod követni. (talán még anélkül is)
Üdvözlet mindenkinek
Nagy keservesen sikerült megoldanom a problémámat.A rajzon levő összes kondenzátort sikerült vennem. Azután egyesével elkezdtem a rajzról kikeresni. Ha minden igaz sikerült is mindegyik értékét megtalálni,és kicserélni.Köszönöm a segítséget mindenkinek! Üdv Madzagos |
Bejelentkezés
Hirdetés |