Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   247 / 581
(#) zolika60 válasza Dániel X hozzászólására (») Júl 25, 2012 /

Ehhez jó az üreges műanyag pálca is.
(#) Dániel X válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 25, 2012 /

Üdv!
Rendben. Nem voltam benne biztos. Köszönöm a válaszodat és segítségedet.
(#) Janó bácsi válasza silent15 hozzászólására (») Júl 25, 2012 /

Többször írtam már viccesen: mi mérnökök MÉRÜNK! nem találgatunk.
(#) speed008 válasza silent15 hozzászólására (») Júl 25, 2012 /

Jöttek az UFÓk aztán ránk hagyták
(#) Vales válasza speed008 hozzászólására (») Júl 25, 2012 /

Üdv!

Ez egy Orion, vagy "Ráva" 115(A), 3 gombos Rákosi-Néprádió volt eredetileg (Nagymamámnak is ilyen volt), amit aztán leleményes kisiparosok átalaktottak rövidhullámú vételre is, természetesen a SZER/RFE vételének lehetősége miatt.
Ezért kapott skálaüveget és forgókondenzátort, mert eredetileg csak Kossuth, Petőfi és egy relé állomás vételére volt alkalmas, átkapcsolhatóan, a középső gomb pedig a finomhangolást végezte.
(#) speed008 válasza Vales hozzászólására (») Júl 25, 2012 /

Köszönöm a kimerítő választ.
(#) horváth lajos hozzászólása Júl 26, 2012 /

Sziasztok hoztak javításra egy rft caprit már szépen szól de csak az egyik oldal jobboldal szól. a bal csak halkan szól végfokban cserélve lettek a kondik segítséget előre is köszi üdv lali
(#) gkari válasza horváth lajos hozzászólására (») Júl 26, 2012 /

Lehet, hogy csak a mono-st. kapcsoló hibás; nézd meg a hangregiszterre(meg hsz.-kra)menő csatlakozót is, és balanszpoti, hangszórók stb. Az igazi a hanggenerátoros nyomozás lenne-hsz.-któl vissza.
(#) horváth lajos válasza gkari hozzászólására (») Júl 26, 2012 /

Szia okkés megnézem hangregiszteren vannak forasztási nyomok meg kondikat cseréltek rajta üdv lali
(#) Dániel X hozzászólása Júl 29, 2012 /

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni a radiomuseum.org honlapján lévő csőismertetőkhöz. Példaként mellékelek 2 csőismertetőt.
EABC 80
EF 89
Odáig világos hogy a kör jelöli a mérési pontokat és az ott jelenlevő feszültséget, a négyzet pedig az árammérési pontokat és a jelenlévő áramot. A háromszög jelölés viszont nem tudom mit takar.
Ha a cső jó és a környékén lévő alkatrészek is jók akkor ezeket a feszültségeket és áramokat kell hogy megkapjuk a mérés végeredményekor?
Az adatlapokban megadott feszültség értékeket mihez képest kell mérni?

Illetve tud valaki méréstechnikai könyvről aminek az ember hasznát veszi csöves készülékek mérésekor?
(#) zolika60 válasza Dániel X hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

A háromszögek a test, vagy föld pontot jelölik. Ezek össze vannak kötve. Ezekhez képest méred a körökben található feszültséget.
(#) Dániel X válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Üdv!

Köszönöm válaszod.Ezek szerint az adatlapokon feltüntetett feszültség értékek is a föld vagy testpotenciálhoz képest vannak megadva.
(#) pucuka válasza Dániel X hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

A körok feszültség generátorokat, beleírva a feszültségeket, a négyszögek a mérhető áramokat, a háromszögek a max ráadható váltó, vagy RF feszültségeket jelentik. Ezek, csak a csövek maximális adatai. A mérhető munkaponti adatoknak ezek alatt kell lenniük.
(#) Dániel X válasza pucuka hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Üdv!
Értem és köszönöm válaszod.
(#) pucuka válasza Dániel X hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Ha kilapozod az aktuális cső adatlapját, ott több adatot is találsz, alkalmasint munkaponti beállításokat tipikus alkalmazásokhoz.
(#) Dániel X válasza pucuka hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Igen, azokat már nézegettem csak még jobban fel kell fognom mi mit is ábrázol.
(#) _BiG_ válasza Dániel X hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Konkrétan rádió javításhoz itt tettem fel könyvet a 4shared-re.

De itt is van szakirodalomra link.

Használd egészséggel
(#) madzagos hozzászólása Júl 29, 2012 /

Üdvözlet mindenkinek
Ma hozzákezdtem az Orion 115 B rádiómhoz. Elég jól haladok vele. Teszek fel egy pár képet.Annyi gondom van vele hogy ez egy hangolhatóra átalakított rádió és nem teljesen egyezik meg a rajzzal amit a neten találtam. Néhány kondenzátor értékét nem tudom,mert az egereknek pont ezek ízlettek.
Üdvözlettel Madzagos
(#) Dániel X válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 29, 2012 /

Üdv!

Köszönöm. Hasznos könyvek.
(#) Adamantan hozzászólása Júl 29, 2012 /

Üdv Urak!

Nemrég kezdtem el én is a rádiórestaurálást, és igen csak megtetszett. Azonban nem tudom hol tudnék szerezni egy Videoton B545 - ös rádiót.
A Vaterán és az Apródon már néztem, valamint a helyi lengyelpiacon sem volt. Kecskeméten lakom, minden ötletért hálás lennék.
Ha esetleg rossz helyre írtam ezt a kérdést, az útbaigazításért is hálás lennék.

Üdv:
Adamantan
(#) zolika60 válasza Adamantan hozzászólására (») Júl 30, 2012 /

Ritka darab, nem lesz könnyű.
(#) Janó bácsi válasza Adamantan hozzászólására (») Júl 30, 2012 /

A telepes 545-ökből nagyon keveset hoztak forgalomba, mert akkor már kopogtatott a tranzisztor a láthatáron. Ha kezdő vagy a felújításokban, miért egy nehezen összehozható telepes gépet választottál, hiszen ennek a későbbi teleppel való ellátása, egy vagyonba kerül majd. Ha meg hálózati tápot, adaptert, építesz hozzá, akkor meg minek a telepes változat, miért nem jó a hálózati R 545 ? Üdv.
(#) Adamantan válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 30, 2012 /

Nem tudtam hogy ennek a típusnak van hálózati tápos verziója is.
Mellesleg azért ezt a típust néztem ki, mert már restauráltam egy videoton R646 - ost és a videotonok nekem jobban tetszenek, mint mondjuk egy orion.
(#) Janó bácsi válasza Adamantan hozzászólására (») Júl 30, 2012 /

A VT R 545 egy nagyon gyakori típus, sokat találsz belőle a kereskedelmi oldalakon.
(#) Adamantan válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 30, 2012 /

Köszönöm a segítséget!
(#) madzagos válasza madzagos hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Üdvözletem mindenkinek
Megint hozzákezdtem az ORION néprádióhoz, de 3 db kondenzátor értékét nem tudom meghatározni. A fényképen pirossal vannak bekarikázva. Aki tud kérem segítsen!
Üdvözlettel Madzagos
(#) speed008 válasza madzagos hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Üdvözletem!
A legkönnyebben te tudod meghatározni. A képen sajnos nem túl jól látszik hová megy.
Szerintem töltsél le egy kapcsolási rajzot hozzá és kövessed le. Ebben nem sok kondi van.
(#) madzagos válasza speed008 hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Szia
Letöltöttem hozzá az eredeti kapcsolási rajzot. De a rádió már át lett alakítva folyamatos hangolásúvá. Emiatt az eredeti kapcsolási rajz már nem igazán jó hozzá.
Üdv madzagos
(#) pucuka válasza madzagos hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Dehogynem. Azoknak a kondiknak semmi köze a folyamatos hangoláshoz. Azok szűrő, vagy csatoló kondik. A készülék a kezedben van, a kapcsolási rajz alapján le kell tudnod követni. (talán még anélkül is)
(#) madzagos válasza pucuka hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Üdvözlet mindenkinek
Nagy keservesen sikerült megoldanom a problémámat.A rajzon levő összes kondenzátort sikerült vennem. Azután egyesével elkezdtem a rajzról kikeresni. Ha minden igaz sikerült is mindegyik értékét megtalálni,és kicserélni.Köszönöm a segítséget mindenkinek!
Üdv Madzagos
Következő: »»   247 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem