Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légkondi készítése
 
Témaindító: Tomszy, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   38 / 46
(#) Boci0123 hozzászólása Júl 9, 2012 /
 
nah szuper!

ég azon gondolkoztam, ha megveszem és bennehagyon az elektronikát gyári állapotba, és ha a 2 csövére ugy rátudom eszkábálni a vízcsöveket, akkor hogy lehetne megoldani hogyműködjön? mert vmi olyat oilvastam hogy ha a vezérlőkábelre ledet kötünk akkor ugyanugy lehet használni.

szerintetek?:S

mertugye akkor a garancia is megmarad.
(#) motyo válasza Boci0123 hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Szerintem jobban járnál egy autóhűtővel... vagy kettővel...(és lehet szerezni... én kettőt vettem 3000 ért.) Ennek a klíma beltéri egységnek nincs akkora felülete. Hogy jó hideg jön le róla az csak annak köszönhető hogy nagyon hidegre van hűtve. Kútvízről csak köhögni fog pár fokkal hidegebbet amit csak akkor fogsz érezni ha előtte állsz.
(#) Boci0123 hozzászólása Júl 9, 2012 /
 
érteem.

hát akkor maradok ennél az autó hűtősnél, vmi jókis dobozolós megoldással.

ugyis már kezd enyhülni a kánikula
(#) manumanu válasza Boci0123 hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Kedves Boci123!

A linkelt klíma egység inverteres osztott klímarendszerű! Az eredeti elektronikájával csak akkor tudja működtetni, ha a vezérlő kommunikációs jel érkezik a központi kültéri egységből!
Mivel digitális jelfeldolgozás, és a fáziskábelen folyik a kommunikáció, így azt nem lehet üzemszerűen megoldani (néhány perc után letilt a vezérlés kommunikációs hibát jelezve!)

Az on off klíma viszont erre kiválóan alkalmas!
Sok rossz klíma van eladó (gázhibás, motorhibás, mely olcsón megvásárolhatóak!
A 6 mm-es rézcső átforrasztható 10 mm-esre így biztosítható a megfelelő tömegáram! A 10 mm-es rézcsőre mosdó töm szelencés hollender ráhúzható, és akár 10 Baros nyomást is elviselne, azonban a tipikus 1-4 baros kútszivattyú nyomással gond nélkül alkalmazható!
Az elektronika sem működik egy kis átalakítás nélkül, ezért a becsapása a következő!:
Le kell venni a hűtőpanel bordán a csöveknél elhelyezett NTC érzékelőt (egy kis rézházas szonda) Ennek az értéke 25 Celsius hőmérsékleten általában 10, 15 Kohm értékű. (típusfüggő) A klíma beltéri hűtőközeg hőmérséklete 4-12 fok körüli! A kútvíz ennél jóval magasabb!
Mivel a processzorban van a hibavédelem, ezért néhány perc elteltével hibára fog futni a készülék , jelezve nincs hűtőközeg a kompresszoros rendszerben és a motor tönkremehetne, ez azért van, mivel nem tudta elérni az üzemi hőmérsékletet a rendszer.
Tehát ki kell nézni a NTC katalógusából az ellenállás pontos értékét 25 fokon, és ki kell választani a 8 fokos értéket a táblázatból!
Az eredeti panel minden átalakítás nélkül üzemelni fog hűtés módban! a kompresszor reléje fogja kapcsolni a víz szivattyút (zárt keringtetett rendszerben) vagy termikus illetve motoros szelepet nyitott hidroforos kútvizes hűtés esetében! Így full automatikus lesz a hűtési rendszer!
Még egy fontos infó! a kútvíz hómérséklete gyakorlati tapasztalataink alapján 14 től 18 ig terjedő intervallumban alkalmazható, ezért a berendezésünk a magasabb hőmérsékletű víz és a szállított tömegáram tekintetében a valóságban kb. a 50% teljesítményt képes hűtés szempontjából elvégezni!
Azaz egy 3,6 kwattos beltéri kb 1,8-2 kwatt hűtést tud, míg a 5,2- 7,2 klíma beltéri 2,6, 3,2 kwatt hűtési teljesítményt!
Mellékeltem néhány képet, remélem segítettem másoknak is! egyéb ténybeli segítséget a priviben elérhető kapcsolati adatokon tudok nyújtani! A NTC értéklistát megküldöm, ha valaki kéri priviben!
Vagy általános infobövebben a vizes klima beltériről!
(#) Boci0123 hozzászólása Júl 11, 2012 /
 
már csak az a kérdésem hogy interneten hol vannak ilyen légkondik amik olcsók , és erre fel lehet még használni, mert 30 e alatt nem találok.:S
(#) manumanu válasza Boci0123 hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
vatera teszvesz grandó stb. igen felhasználahatóak csak az ntc ellenállást kelkl egy másik ellenállással növelni (beálljon üzemi értékre)
(#) Boci0123 hozzászólása Júl 26, 2012 /
 
szevasztok! 15 e alatt nem találok beltérit( esetleg valaki vmi ötlet? segítség?
(#) Boci0123 hozzászólása Júl 28, 2012 /
 
találtam , szerintetek ezzel működne?: -http://www.webklima.hu/midea-msr1i-12hrn1.html
(#) Hegesztő hozzászólása Júl 28, 2012 /
 
Sziasztok!kérdésem lenne a hozzáértőkhöz! Kaptam egy Daewo ablaktipusu légkondicionálót R22 van benne de keveset hüt mert már valószinü kevés a gáz benne .2140 wattos .Ez alkalmas lenne 17 nm szoba lehűtésére?
Kútvizesre át lehet alakítani? Úgy nem lenne jobb? Várom a véleményeiteket! Köszi!
(#) kaqkk válasza Boci0123 hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Igen működne és a víz szivattyút is kapcsolná!
(#) kaqkk válasza Hegesztő hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Ablakklímát elég körülményes lenne átalakítani , de talán nem lehetetlen, viszont csak kb 1kw hűtőteljesítményt tudna szolgáltatni és az ......
(#) Hegesztő válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Köszi kaqkk! Akkor nézek valakit aki rátölt a gázra!
(#) tanulo99 hozzászólása Júl 31, 2012 /
 
Sziasztok!
Én is szeretnék valami ilyen projektbe belekezdeni.
Van ez a beltéri: http://www.webklima.hu/midea-msr1i-09hrn1.html
Meg ez a szivattyú: http://www.szivattyubolt.hu/189-onfelszivo-szivattyuk/196-leo-xjwm-...u.html
Szerintetek ez így jó lenne? Van még egy 18 méteres kút a az első vízrétegbe van fúrva. Ha ez így jó lenne szerintem beruházok. Amúgy van egy házi vízmű de ezzel szerintem jobb lenne mert ez egyszerű és csak a klíma menne a vízről az meg öntözne is...
Üdv.
(#) Boci0123 válasza tanulo99 hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
Hali! perszehogy müködne, csak kicsit átkelled babrálni a beltéri csatlakozóit(a vizesre gondolok) és elvileg mennie kell mindenféle fázisvezetéken érkező jel nélkül.Én is szemezgetek ilyen beltérikkel csak nem akarok ennyit rákölteni inkább , hibás használt klímákat nézegetek 5kw nagyságba, mert minnél nagyobb annál jobban megéri. én ígyvélem
(#) Boci0123 válasza tanulo99 hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
most tudtam csak megnézni a szivattyut mert nem akarta betölteni az oldalt, szerintem nem lesz jó, mert 9 méter a szivómélység, ami neked 18 méteres adat alapján nem a legjobb, szerintem érdemes lenne szerezned egy 2-300 wattos búvárszivattyút! és azzal kipróbálni , hogy képes e átnyomni a rendszeren a vizet.Én is ma kerestem elő az ásott kutbol az enyémet, mert nem müködött már vagy 2 éve. Én majd azzal akarom kiszolgálni a rendszerem. 280 W ot fogyaszt. most fan coilok ra vadászok, még nem nagy sikerrel mert még csak 1et találtam. még kellenne legalább 2 ,hogy megérje járatni a szivattyút.
(#) tanulo99 válasza Boci0123 hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
Ez szegedi kút magyarul 1,5 méteren van egy lábszelep és ez az a kút amiben csak egy cső van nincs védő cső. A rendes kútban is 9 méterre van rakva egy lábszelep magyarul bármilyen mély lehet a kút akkor is felszívja. Főleg így hogy most lett javítva kicserélve a szelep és nem enged el a vízből egy hét után sem. Szóval ezzel nem lesz gond. Egy ilyen beltérin mit kell átalakítani, Elég csak a hőérzékelőt? A csöveket nem szívesen bontanám meg és forrasztanám vastagabbra mert nincs senkinek ilyen végzettsége se felszerelése keményforrasztáshoz. Bár ha acetilénnel lehet ezt forrasztani meg a rendes forrasztó pálcával akkor megoldható de nem szívesen esnénk neki. Ez a kút mint írtam szegedi amit 50-es csővel fórnak ezért egy búvár csak valéami speckó kicsinyítő varázsfőzettel menne bele.
(#) Boci0123 válasza tanulo99 hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
az az igazság hogy én még nem alakítottam átt klímát ,ilyen célra, de , ha mindenképpen beltérit akarsz oda akkor ha már 31-2 ezer , vegyél ugyanabból a típusból nagyobb teljesítményüt az a pár ezer már nem oszt nem szoroz. asszem 37 az egyel nagyobb annál amit linkeltél. de ha nem akarsz babrálni,forraszgatni. vegyél 60 ér fan coil-t. nem tudom mennyire gondoltál befektetni. Nem azt mondom hogy nem lehet megcsinálni a klímát,mert meglehet,szerintem 2 cső jön kibelőle, egyik az elmenő, másik a vissza , ha arra rákötöd 2-4 barral ,nehogymár ne menejen át rajt a víz:S . Na és azért kell megbabráni a csatlakozókat hogy minnél kevesebb legyen az ellenállása , ahogy igy olvasgattam.
(#) tanulo99 válasza Boci0123 hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
át én olyan 50-re gondoltam. Van vaterán egy ami direkt fan coil de azt írja használt. Keveset használtat ír csak ha olyan jó akkor nem tudom miért adja el. Én inkább rendes netboltból vennék. Na utánanézek és linkelek. Esetleg más gyártó? Csak azok nagyon drágák bár a tudásuk is...
(#) Boci0123 válasza tanulo99 hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
szerintem a midea a legolcsóbb,linkeld mire gondolsz. Hát akkor vágj bele a klímásba, de arra figyelj , hogy 100% hogy ne legyen inverteres!!!! mert azzal azt mondják sehogyse müködik!
(#) tanulo99 válasza Boci0123 hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
Ez lenne az.:
http://www.webklima.hu/midea-msr1i-12hrn1.html
Ezzel is jó. Ez a midea legdrágább on/off beltérije. Vagyis ez a kettő van és ez a drágább. A szivattyúnak is utánanézek és ha találok jobbat linkelem.
(#) Boci0123 válasza tanulo99 hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
na, ígyvan! erre gondoltam. hát szivattyú ,én a helyedbe kerenék 5e ért max 1 et a vaterán de mondjuk egy kis plusszot rádobsz és van garanciád boltba.
(#) tanulo99 válasza Boci0123 hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
Linkeltem azt is nemtom jó lesz-e? De amúgy van egy leo házi vízmű puffer nyomáskapcsoló meg minden de az szerintem nem erre való. Erre egy normális szivattyú kell. Amúgy két szivattyú megfér egy kúton? Visszacsapó van a házi vízmű előtt ez elé is teszek és akkor jó lesz? Na meg lent is úgy van megoldva hogy a visszacsapók amik 1,5 méteren vannak ott ypszilon alakban el van osztva és két visszacsapó van külön mert régen úgy volt hogy egy húzós meg egy ami le volt dugózva az lett volna a szivattyúé. Az most szabad csak vissza kéne vezetni a húzós helyén meg van a vízmű.
(#) Boci0123 hozzászólása Aug 1, 2012 /
 
hát elvileg működnie kell 2 sivattyúval is , mert vagy az egyik sziv vagy a másik ,lehet nem értettem ezt meg amit irtál mert annyira em világos nekem , de nem is az a lényeg, hanem az hogy van "hidroforos " rendszered?
az szerintem ha kibővítenéd 200 l es tartályra az bőven eleget tenne ennek a klímának.. óránként max 2x bekapcsol ha van benne 3-4 bar és 1-5 percig jár a nemtom hanyas motorod.
Nekem ugy van hogy van 1 120 literes tartályom , 3 bárral fixen , 1- 1,5 kw os 3 fázisu villanymotor , rajta a hidrofor ,azon cső-> lábszelep.. óránkén 3-4 x kapcsol be, 1 percre. percenként most 4-6 liter megy átt az "autó" hűtőn mert nekem ez van:I még.
(#) KTobi válasza Boci0123 hozzászólására (») Aug 2, 2012 /
 
Lehet babrálni autóhűtővel, ilyen olyan talált olcsó dolgokkal, de nem az ami kellene. Az ilyen hűtőknek nagy a külső mérete, nincs megoldva a kondenz elvezetése, összeszedése. Nagy felületre napokban láttam legjobb megoldás a sok 8centis számítógép ventilátor. Ez szerintem nem nyom át elég levegőt. Az autón a menetszél ami hűt, nem a ventilátor. Kondenzt meg lehet oldani, ha fekteted a hűtőt, alá tál, amiből elvezeted a vizet. Ipari fagyasztókban (hűtött helységek, ahol emberek is szaladgálnak) használnak ilyen megoldást. Mindez macera, nem szép, se jó. Az ún. fancoil egy jó megoldás, de drága. Egy kibelezett klíma beltéri a ventilátorával pont ez, csak a csatlakozók mások.
Sikerült klímaszerelőtől venni egy jó beltérit. Rögtön szétszedtem, és bővítettem a csöveket, két lépésben sikerült. Nem egy ideális kialakításút fogtam ki, tőben kellett cserélnem a csöveket. Hegeszteni nem tudom, forrasztani az ezüstöt nem bírtam cinnel. Elmentem autós üzletbe, kinéztem egy megfelelő gumicsövet, ráhúztam, bilincsekkel bemenő oldalt meghúzgáltam, kimenőt csak megdrótoztam. Gázlángon már nem volt gond összeraknak egy elosztót 3/4ről két 10es csőre. Gumicsövet ráhúztam és itt is hasonlóan rögzítettem. Mivel az első amit csináltam nem lett hibátlan, sok nyösztettésre, egy hurkot eltörtem, ki kellett hagynom. Legközelebb már figyelmesebb leszek, tudom a módszert. Most teljes működésbe nem mértem, előtte fél üzemben 2fokot tudott melegíteni a vízen, venti maxon hajtva. Túl sok a víz, valahogy le kell szabályoznom. Mivel sima slagról megy egyelőre (kopp, kopp, még nem volt csőtörés az elmúlt 3 évben) érezni mekkora a bemenő oldali nyomása. Az autóhűtős béta 0.1es verziót három év után nagyon megérte lecserélni, teljesen más, sokkal jobb. Nehéz szerezni beltérit, tudom. Ahol valamiért kidobnak klímát, ott kellene kunyerálni. Általában vagy elektronika döglik be vagy a kompresszor. Ha mégis ereszt akkor kicsi az esélye, hogy pont a beltéri, még kisebb, hogy alacsony nyomáson vízen ez előjöjjön (3-4bar). Az egész, használt beltéri + csövek, bilincsek, elemek 7ezerbe belefér. Ezek után én nem fogok fancoilt venni. Évente egy beltérit csak sikerül szerezni.
(#) Boci0123 hozzászólása Aug 2, 2012 /
 
hát én már 2 hete keresek ilyen beltérit, nem sok sikerrel...
(#) sailor76 hozzászólása Aug 9, 2012 /
 
Mindenkit üdvözlök!

A segítségetekre/tanácsotokra lenne szükségem.

Szeretnék építeni egy folyadékhűtős klímát, de nem tudom, hogy kivitelezhető-e.

A rendelkezésemre álló eszközök:
1 db 6 KW-os kültéri egység R22 gázzal töltve
1 db 30 literes tartály
2 db ventilátoros hőbefúvó (Webasto fancool vízhűtésű (chiller) klímaberendezéshez)

A kérdésem az lenne, hogy ha a 30l-es tartályba rézcső spirált hőcserélőként beépítenék, melynek végeit a kültéri egység ki ill bemenetére kötöm, a tartályt fagyállóval feltöltenem és rákötném a ventilátoros hőcserélőkre, akkor elméletben működő képes lehet-e a
"klímaberendezésem"???

A kültéri egységem (6kw, normál split oldalfali klíma kültérije) és az R22 es gáz alkalmas-e erre a célra?

Kb hány fokosra tudnám lehűteni a hűtővizet a fent vázolt konfigurációval?

A 2db hőcserélőm egyenként 10.000 BTU teljesítményű. és a hűtendő légköbméter 125 m3 (2db 5X5m es szoba 2.5m belmagassággal, jó szigeteléssel)

Segítségeteket és javaslataitokat ez úton is köszönöm!!!

Gyula
(#) tanulo99 válasza sailor76 hozzászólására (») Aug 9, 2012 /
 
Hát én ennek nem látom értelmét....
A folyadékhűtő alatt nem arra gondolsz amit kútvízzel csinálnak? Annak meg éppen az a lényege hogy a kültéri és a gáz megy a beltéri marad és a gáz csövén vizet keringtetnek a gáz helyett.
(#) sailor76 válasza tanulo99 hozzászólására (») Aug 9, 2012 /
 
Kutam sajnos nincs, viszont vannak olyan Webasto beltéri egységeim, amiben nem gázt hanem vizet kell cirkuláltatni és ez a hűtő közeg. Tehát a rendszer üzemeltetésére szükségem van hideg vízre.

Mivel kutam nincs, ezért gondoltam ki ezt a megoldást, ahol a gáz hűti a vizet és a hűtött víz kering a beltéri egységben.

Ezek az úgynevezett chiller rendszerek, nagyobb épületeknél, hajóknál alkalmazzák.

Gy.
(#) tanulo99 válasza sailor76 hozzászólására (») Aug 9, 2012 /
 
De ennek semmi értelme nincs...
Ha annyi pénzed van hogy elpazarol egy csomó energiát akkor csináld de értelme nem sok van. Egyszerűbb és ésszerűbb ha a gázt közvetlen keringteted.
(#) sailor76 válasza tanulo99 hozzászólására (») Aug 9, 2012 /
 
Tehát ha jól értem a Webasto vízere tervezett fancoilokat direkt raköthetem a gázra??? Ha tényleg így van, akkor valóban felesleges a vízhűtés. Azt hittem, hogy a vízre tervezett fancoilok csőhálózat keresztmetszete ami 10mm túl nagy a gázüzemhez.
Következő: »»   38 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem