Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légkondi készítése
 
Témaindító: Tomszy, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   39 / 46
(#) tanulo99 válasza sailor76 hozzászólására (») Aug 9, 2012 /
 
Szerintem nem túl nagy de én ezért nem vállalok felelősséget. A nyomásra figyelj. Másnak nem lehet baja... Várd meg mások véleményét avgy azért kérdezz meg egy szakértőt.
(#) sailor76 válasza tanulo99 hozzászólására (») Aug 10, 2012 /
 
Köszönöm a segítséged!!!

Gy.
(#) Boci0123 válasza sailor76 hozzászólására (») Aug 10, 2012 /
 
Heló! Szerintem nem lenne gazdaságos a felhasznált energia, és a leadott teljesítmény. A kültéri hütésbe is legalább 5-6 Ampert megzabál, és akkor jön még a min 100 W os keringető szivattyú. 2 szobára szerintem ez sok villanyszámlát hozna.Érdemesebb lenne esetleg egy kisebb kültérivel. Egyébként jó elgondolás, azt kéne kiszámolnod hogy kb 25-28 fokos vizet mennyire képes lehűteni a klímából érkező kb 5 fokos gáz , és mennyi a vesztesége a hőcserélődnek?!

ui: Én azt mondom , hogy amig nincs szükség 1-2 e forintnál nagyobb befektetésre , addig érdemes összerakni a rendszert, ha értessz egy kicsit a barkácsoláshoz lehet nem is kellesz költeni rá. Egyébként nincs fölös fan coilod? baráti áron érdekelne 1 esetleg 2 ha van honnan szerezned Sok sikert!
(#) drumsman válasza Boci0123 hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Üdv!
Az apróhirdetésekben valaki nemrég rakott fel 2db beltérit. Kútklímához kitűnő. Nekem is üzemel 2db otthon. (még gondolkodtam, hogy meg is veszem ennyiért)
(#) Boci0123 hozzászólása Aug 14, 2012 /
 
nézem , nézem nekem épp jólenne az ár is megfelel, csak azt nem tom , ha ráküldöm a villanymotorra a 230v váltóáramot direktbe, akkor müködne-e? szerintetek? mert ha müködne , valószinü h lecsapok rá
(#) drumsman válasza Boci0123 hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Nem biztos, hogy hozzá kell nyúlni az elektronikához.
Az én Panasonic beltéri egységeimnél nem kellett.
Simán megy a távirányítóval minden funkció.
Azt vedd figyelembe azért, hogy ezek 3.6 KW-os beltéri egységek. Az enyémek 6.6 KW. Vízzel kb. fele lesz a teljesítménye. De még így is megéri.
(#) Boci0123 válasza drumsman hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
hátakkor neked szerencséd volt a tieidbe volt vezérlőjeles kábel , vagy egyéb?
(#) drumsman válasza Boci0123 hozzászólására (») Aug 16, 2012 /
 
Szia!
Én semmin nem változtattam.
Az érzékelők is maradtak a helyükön.
Nem tilt le, minden funkciója működik.
(ventilátor sebesség, befúvó lamella állítás, ki-be kapcsolás, stb.)
(#) Boci0123 hozzászólása Aug 21, 2012 /
 
Hali mindenkinek!
Egy kis infót osztanék meg veletek...:

pénteken egy jó ismerősömtől szereztem egy mobilklímát, egy délutáni munka alatt sikerült átalakítanom vízüzeműre

17 fokos vizzel, 21,5 fokot fúj le!

így végre kicsit szebb lett a szoba vele, mint a nagy otromba autóhűtős szerkezettel..
+pont , hogy van benne kondenztartály, szivattyúval
(#) nagyattila3 hozzászólása Dec 29, 2012 /
 
Légkondi kicsit másképp!

Sziasztok,
Mostanra már sokan tudjuk hogy a légkondi káros!
Én egy olyan légkondin dolgozom, ami egyszerű hideg levegőt fúj be a házba kánikula idején.
A kert egy eldugott részében egy bokor aljában lenne egy 110 vagy akár 200mm es cső amit a földbe leásva elég mélyen ,elég hosszan, akár a kútba leeresztve ahol csupa csupa hideg közeggel találkozva a pincén át a falba vésve fel a nappaliba fújná a kellemes hűvöset.
Egy ventilátort olyan helyre tennék ahol könnyen hozzáférek pl. a bemenethez egy papírszűrővel, gondosan lefedve az eső elöl. ( Gondoltam lesz páralecsapódás is, a legalsó ponton csak egyszerűen kifúrom a csövet, kavicsot teszek alá és hadd csöpögjön.)
(#) Roadati hozzászólása Dec 30, 2012 /
 
Az ötlet jó.De már ez ugye létezik.Láttam már.Csak hát olyan csövet használnak hozzá amiben nem telepednek meg a baktériumok.Pl.Kb 2-2.5 méter mélyre teszik le a földbe.Keress rá a neten biztosan van leírás.Nem annyira egyszerűűű.Láttam kompletten beépítve házba.
(#) kaqkk válasza nagyattila3 hozzászólására (») Dec 30, 2012 /
 
A főnököm lakásában ilyen rendszer működik , csak a cső került egy millába + a földmunka + még a lakásban egy hővisszanyerő és egy szellőztető rendszer .
(#) korni.papp hozzászólása Ápr 16, 2013 /
 
Üdv.Építeni szeretnék egy klímát. Van egy 1995-ös Renault Lagunából klímám a kompresszor nélkül. Hogyan lehetne megépíteni egy "szobahűtő" klímát?
(#) StMiklos válasza korni.papp hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /
 
Szevasz!
Kell hozzá egy megfelelő teljesítményű kompresszor, egy kondenzátor ventillátorral, összekötő csövek, hűtős eszközök, szerszámok(peremező, vákuumszivattyú, hűtőközeg palackban, csatlakozók), meg kell csinálni a vezérlést.
És hát ismeretek, amelyek hiányában kétes az eredmény....
Üdv: StMiklos
(#) korni.papp válasza StMiklos hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /
 
Értem. És nem gázos klímát...semmi ilyet, hanem egy vízzel működőt, hogyan lehetne elkészíteni?
(#) resystance hozzászólása Jún 18, 2013 /
 
Sziasztok! Elolvastam a topic első és utolsó három oldalát, de számomra elkészíthető ötletet nem láttam. Panelban lakom, nincs kompresszorom, se egyéb extra holmim. Egy szoba hűtését szeretném megoldani egyszerűen. (Tudom, luxus igényeim vannak.) Sikerült valami okosat kitalálni ezen keretek között?
(#) Pixi válasza resystance hozzászólására (») Jún 18, 2013 /
 
Hali!
Szerintem panelban nincs más mint a bolti klímák! Max ha a földszint vagy max elsőn laksz és van a közelben kút, de ennek nem nagy esélyét látom!
Én nem tudok olyat ami "home made" verzióban kivitelezhető lenne panelban!
(#) paleszka válasza Pixi hozzászólására (») Jún 18, 2013 /
 
Üdv. Olvasgattam a fórumot, és én valami ilyesmin töröm a búrám: Bővebben: Link

Van egyébként ilyen, főleg nyugaton lakóházakban. Nem oltári hűsítésről beszélünk, de teljesítmény sem kell oltári hozzá. Vélemény?

Közben lenne kérdésem is. Van ez Bővebben: Link
nekem meg van egy 25nm-es teraszom, ami dög meleg ilyenkor. Lehet már kapni kisebb otthoni szetteket is 20ezer HUF körül, amit csak csapra kell kötni és megy is. Mikor egy videot megnéztem erről, akkor jutott eszembe a hódos áruházban kapható olcsó locsolófej, ami többféleképpen is tud locsolni. Ebben van az úgynevezett esőztető funkció. Ezt akarom kipróbálni, mert hiszem, hogy olcsóbban is ki lehet hozni, mint 20ezer HUF. Vélemények?
(#) zolika60 válasza paleszka hozzászólására (») Jún 18, 2013 /
 
Ha a terasz tetejére felteszel egy billegős locsolót, valami ilyesmit például, azzal nagyban tudod csökkenteni a hőmérsékletét. Persze csak akkor, ha van kutad is, mert vezetékes vízről elég költséges.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2013
(#) paleszka válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 18, 2013 /
 
Szia.

Nem rossz ötlet, de nem szeretném az amúgy is megviselt hullámpalát folyamatosan áztatni. Természetesen hőtükör fel fog kerülni, hogy a sugárzó hő egy részét visszafogjam.
(#) resystance válasza Pixi hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
Azért mégis akad.
(#) kérdező hozzászólása Jún 20, 2013 /
 
Sziasztok!
Nem igazán elektronika, de szeretnék építeni egy "légkondit" egyszerű lenne: szerencsére folyik mellettünk egy elég hideg vizű patak. A lényeg, hogy van egy autóhűtőm, és azon folyatnék keresztül hideg vizet. Az autóhűtőt egy ventilátor fújná, és az esetleges kondenzvíz egy vödörbe csöpögne. (Ha beválik, akkor előbb utóbb kap normális, esztétikus lemezburkolatot.) Még nem mértem meg a patak hőmérsékletét, de a legforróbb órákban is hidegebb mint a vezetékes víz. Ha egy palackban viszek belőle a lakásba, hamar nedves lesz az oldala, tehát elég hideg, a harmatpont alatt van. Előnye lenne, hogy olcsó, kis zajú, és a hűtőteljesítményhez szükséges energiát nem a hálózatból nyeri.
Valaki épített már ehhez hasonló kompresszoros hűtőkör nélküli légkondit?
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2013
(#) zolika60 válasza kérdező hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
Egy csomó ilyesmi van kútklíma néven. Nem mindenhol van ugyanis patak. Működhet a megoldás. Legesztétikusabb akkor lesz, ha egy nagyobb klíma beltéri egységét használod erre.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2013
(#) kérdező válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
Beltéri egységem nincs, de ha beválik a dolog akkor a padlásra kerül, és egy szellőzőn jutna le a szobába. A patak hátránya a sok hordalék, meg mindenféle kétes trutymót, néha még régi permetszert is beleöntenek. de ezt egy szűrővel meg lehet oldani, persze általában tiszta a víz.
(#) paleszka válasza kérdező hozzászólására (») Jún 21, 2013 /
 
Szia. Nekem van egy 5,2kw-os klíma beltérim, és azt használom hasonló módon, csak kútvizet keringetek benne. A beltérit kicsit át kellett alakítani, mert a hűtőcsövek keresztmetszete elég kicsi. Ezért az osztónál, és a gyűjtőnél el lett vágva flexel, és így már a keresztmetszet is elég lett. Egyébként nagyon frankó cucc, jó hűvös levegőt fúj. Majd ma lemérem a hőmérsékleteket is. Tehát javaslom vágj bele, mert nem bánod meg.
(#) Pixi válasza kérdező hozzászólására (») Jún 21, 2013 /
 
Hali!
Nekem is van kútklíma, skoda 120-as alu hűtővel, aminek a lényege, hogy függőlegesek benne a bordák, így gond nélkül kifolyik belőle a kondenzvíz, az előző beltériben másik hűtő volt aminél a vízszintes bordák miatt nem folyt ki a víz így egyre kevesebb levegő jutott át rajt!
A dobozolása sima 16mm-es bútorlap amiben alul kialakítottam egy vízgyűjtőt, ami ki van kenve műgyantával, meg belül az egész doboz is, és előre bekerült egy "kocka" asztali ventilátor lábak nélkül. Annyi hoyg a hűtő meg van döntve előre, így a kondenz víz tuti a gyűjtőbe folyik, aminek a kimenetét kivittem a falon egy 6-os csővel. Kívül kapott szürke kárpitot és ennyi! Nekem nagyon bevált!
üdv PIXI
(#) kérdező válasza paleszka hozzászólására (») Jún 21, 2013 /
 
Szia. Páravíz mennyire keletkezik rajta?
(#) zolika60 válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 21, 2013 /
 
Csinálhatod úgy is, hogy a patakba teszel hőcserélőnek egy két nagyobb bontott radiátor és csak tiszta vizet keringetsz. Persze ez kicsit rontja a hatásfokot, amit a felületek növelésével lehet kompenzálni. Viszont akkor sincs gond, ha véletlenül szennyeződés kerül a patakba.
(#) kaqkk válasza kérdező hozzászólására (») Jún 21, 2013 /
 
Ez egy fogós, ravasz kérdés . A kondenzvíz menyisége függ a levegő páratartalmától , a hűtőfelület és a levegő hőmérsékletének különbségétől , a hűtőfelület méretétől, és az időegység alatt átáramoltatott levegő menyiségétől .
(#) kérdező válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 21, 2013 /
 
Köszi a választ, a lényeg, hogy lesz. Először vödörbe, aztán majd a végleges megoldásnál kivezetem a lakásból. Csak pár hét múlva tudok nekiállni, akkor megyek a Balatonra.
Következő: »»   39 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem