Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1108 / 2519
(#) Massawa válasza PH-User hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Mielött komolyabb büvészmutatványokat tennél, vegyél egy darab hasonlo értékü potit -elég mono is, és az egyik helyébe kösd azt be,
Ha az is serceg akkor a kondikat kell cserélned, ha nem nem, akkor jöhetnek a büvészmutatványok az olajjal a meg a sprayekkel. (Sok reményt azért ne füzz ezekhez...
)
(#) Hajkeverő hozzászólása Aug 1, 2012 /

Üdv.

Adott egy Denon DRA-350 tip. erősítő aminek a kapcsolási rajz alapján be akartam állítani a nyugalmi áramát de véletlenül összeért a két mérőcsúcsom (kb. fél centi van a két pont közt ahol mérni kell a fesz.-t). Egyik oldal végtranzisztorai elszálltak (komplementer pár 2SC2577 és 2SA1102), a tranzisztorokat kiforrasztva az erősítő nem pukkantja el a biztosítékot és a másik oldal tökéletesen üzemel.

A kérdésem a következő: mivel az eredeti tranzisztorok már kifutott tételek, helyettesítővel pótoljam őket vagy egy paraméterben egyező vagy nagyobb (80V-8A-80W) tranzisztorpár is megteszi?

A fenti kérdéshez még azt hogy kicseréljem-e a másik oldalt (befolyásolja-e a hangzást?) is és állítsak-e utána a nyugalmi áramnak az eredeti rajz szerint?
(#) PH-User válasza Massawa hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Rendben, köszi neked is, akkor veszek majd egy másik potit és kipróbálom, amit mondtál.
Remélem csak az elkók miatt serceg.
(#) matyusz válasza PH-User hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Üdv.
Látom sokan vannak itt akik értenek ezekhez, de nekem is vannak tapasztalataim és véleményem. Nekem is volt dolgom alps potikkal és szerintem nincs örök életű (szerintem nagy tévedés, kivéve ha évente 2x tekered csak oda és vissza, mert akkor nem fog tényleg elkopni a poti pályája) én is találkoztam nem egy alps potival aminek "eltűnt" a szén sáv, ezeken tényleg nem lehet segíteni. Nem egy potit szedtem darabokra és javítottam, mivel eleinte és is csak megfújam "varázsszerrel" így most ezeket a füleket én is óvatosan kihajtom és a szén pályát pamut ronggyal és WD40-el tisztítom (nekem nem fordult elő de ha ezzel a módszerrel óvatosan letisztítod nem szabadna eltűnni a vezetősávnak, kivéve ha már "szétvágta" a sávot a csúszka), persze a csúszkákat is letisztítom. Igaz amit neked mondtak " beleragad a kosz a WD40-től, viszont ha ezzel a módszerrel csinálod jó lesz+ egy kis kenés lesz a pályán, így még szerintem védi is a sávot, mert siklik rajta.) Volt pár alps poti amit csak az idő "evett" alig használt még is sercegett és nem kondi miatt volt, de nem kizáró ok lehet ez sem. (Persze mindenki úgy csinálja ahogy neki tetszik.) De a pontos hiba is segít, ha végig serceg akkor kondira is lehet gyanakodni, ha nem akkor elég kopott a pálya, de szétszedésnél ez látszódik.
(#) Massawa válasza matyusz hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Az ALPSnál is vannak hatalmas különbségek (árban is meg minöségben is).
A tolopitikon, az olcson szénréteg van, a drágán nagyon jo minöségü müanyag ellenállásréteg amibe computerrel karcolják be az ellenállást.
A potikon is vannak szén/grafit csuszkájuak és az olcsobbakon fém csuszik az ellenállásrétegen.
Nyilvánvaló, hogy semmi sem örökéletü, de azért a minöség, minöség marad sok évtized során.
(#) Beringer 600 válasza Hajkeverő hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Hali! Milyen tokozásúak a vég tranzisztorok?
(#) Beringer 600 válasza Hajkeverő hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

2sd 1047,2sb817http://www.hqelektronik.hu/pr?srch=2sd1047&ls=20&sm=2
(#) csabacsaba hozzászólása Aug 1, 2012 /

Hello!
Beringer 600 forumtarsunk kozze tett egy rajzot,errol egy pici leirast kaphatnank?
Koszonom!
(#) Hajkeverő válasza Beringer 600 hozzászólására (») Aug 1, 2012 /

Szia,

A tranzisztorok tokozása egyezik azzal amit linkeltél, köszi szépen a gyors választ. Szerintetek meglehet kérni őket arra hogy válogassák párba őket (személyesen nem tudok elmenni) vagy ez nem annyira fontos?
(#) Beringer 600 válasza csabacsaba hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

Hali! Sajnos erről leírásom nincs,de ennek a kapcsolásnak van egy nagy testvére, íme azt már megcsináltam,és most a kicsi következik.

101745.jpg

Különben a kisebbik kapcsolás 2x100w-ot tud,hídba 1x200,a nagy pedig,2x200,és 1x400w természetesen 4óhmon.,ha tudok valamibe segíteni szólj bátran,üdv.
(#) csabacsaba válasza Beringer 600 hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

Koszi.
Kissebik kapcsolas 2x100w-ot 8ohmon tudja?
Es mekkora feszrol melyen?

Parancsolj a kapcsi rajza.
(#) Beringer 600 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

2x50v-ról nyugodtan küldheted.Nekem a nagy erősítőm a kép amit küldtem 2x56v-ról küldöm,és brutál.
(#) jani1987 hozzászólása Aug 2, 2012 /

Mi az alapvető különbség erősítő és gitár erősítő közt? Az én elméletem szerint az, hogy a gitárerősítő ki van egészítve egy előfokkal.
(#) csabacsaba válasza Beringer 600 hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

Kissebik kapcsolas 2x100w-ot 8ohmon tudja?
Koszonom!

Azt pontosan nem tudom sajnos.
(#) Massawa válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 2, 2012 /

A gitár erösitönek sokkal nagyobb tartalékkal kell rendelkeznie, és természetesen teljesen más elöfokozat. A gitárból igen gyakran jönnek kevéssé kultivált, és szintben aligha kordában tartható jelek, amit ki kell birnia.
(#) LogicMgee hozzászólása Aug 3, 2012 /

Üdvözlök minden erősítővel foglalkozó emberkét!

Az én problémám az, hogy nem találok Sony TA-F 570ES tipusú erölködőmbe hangerő szabályozó potit,és egy komplett előfok panel is jó lenne bele,mert iszonyatosan melegszik.Először is nem tudom,hogy miért pont az előfok melegszik éppen,másodiknak pedig itt vannak a hangerő szabályzó poti adatai: ALPS 120I 241-516-11 60K x2
Válaszotokat előre is köszönöm,Üdv: M.Gee.
(#) LogicMgee válasza LogicMgee hozzászólására (») Aug 3, 2012 /

Ja,és utóiratként még azt elmondanám, hogy a poti lábai 2x4 lábúak(legalábbis az eredeti gyári potinak ilyen a lábkiosztása,és a panelen is be van forrasztva),és manapság vagy nem gyártanak ilyet,vagy nem találtam még rá.Pedig jó lenne
(#) Beringer 600 válasza LogicMgee hozzászólására (») Aug 3, 2012 /

Hali! mérd meg hány óhmos légyszives,hátha tudok segíteni.
(#) sound.man válasza Beringer 600 hozzászólására (») Aug 3, 2012 /

2x60k.
(#) Beringer 600 válasza sound.man hozzászólására (») Aug 3, 2012 /

Holnap megnézem milyen értékű,és ha megfelelő,akkor fel ajánlom jótékony célra.
(#) LogicMgee válasza Beringer 600 hozzászólására (») Aug 3, 2012 /

Nahyon szépen köszönöm előre is
(#) Beringer 600 válasza LogicMgee hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

Hali! Sajnos nem nyert,mert 2x50k,és 2x5 lábas.
(#) simi21 hozzászólása Aug 4, 2012 /

Üdv mindenkinek.lenne egy kérdésem az erősítőkkel kapcsolatba.
Van nekem egy Orion Orister 1015-ös erősítőm és valószínű hogy a végfokok zárlatosak,szegények nem bírták a terhelést.
Szerintetek a BD245C végfokok helyett rakhatok én bele BD249C seket? Feltöltöttem mindkettő adatlapját.Kukkantsatok rá légyszives.
Előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza simi21 hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

Szia!
Rakhatsz, és datasheet, nem sheat.

Ó tényleg,ezt benéztem Köszi a gyors választ.Azért kérdeztem amúgy mert az egyiknél 10A-es áramerősség van írva a másiknál meg 25A.De már rájöttem a dolgokra.
(#) kadarist válasza simi21 hozzászólására (») Aug 4, 2012 /

A nagyobb áram csak jól jöhet, áramerősítésben meg nincs nagy különbség.

Én is erre gondoltam,van egy csomó fajta ebben a típusban,de hogyha már veszek akkor valami erősebbet,ami jobban is bírja.Még kicserélek pár kondit aztán remélhetőleg jó lesz.
Amúgy a hibája hogy néha elkezdte kicsapni a biztit,de néha tettem bele újat és jó volt egy darabig.Aztán egyik nap kiolvadt megint,de hiába tettem bele újat ugyanúgy az is.De előtte nagyon meleg volt az erősítő,nem volt elég ez a hűtés tuti ami bent van.
Következő: »»   1108 / 2519
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem