Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   20 / 730
(#) dB_Thunder válasza Zenner hozzászólására (») Szept 29, 2007 / 1

Szerintem mellényúltál ! Ez a hangfal nem üreges! Tehát nincs doboz !!És még véletlenül sem kell hozzá reflexcső!! A neve: sík hangfal, nyitott hangfal, dipólfangfal.
A lényeg a lehető legnagyobb felületüre kell csinálni.
Részletesen ír róla a Hangdobozépítés c könyv (100. oldaltól).Letölhető pl: a weblapomról.
(#) Zenner válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 29, 2007 /

hát mind1,de legalább megpróbáltam

majd legközelebb
(#) vga hozzászólása Szept 29, 2007 /

A tényleges hangfalon (nem doboz) nincs mit méretezni, minnél nagyobb kiterjedésű, annál jobb. A legjobb, ha leválasztja az ember a szoba egy részét.
(#) Gery hozzászólása Szept 30, 2007 /

Hellosztók.
Itt a fórumon már (elő)olvashatjátok hogy van egy hangszóróm, amihez olcsón hozájutottam, de külön adatokat nemtok róla. Mindegy úgyis csak egy 13centis hangszóró abban maradtunk hogy nagy baj nemlehet kap egy 22l-es zárt ládát. Kérdésem a következő:
Tvhez lesz (még egy plusz mélynyomóval) és valami hasonlót akarok mint a házimozikhoz azt a magasfajtát.
Maga a hangfal a földön fog állni. Én úgy hallotam hogy az a jó ha a hangszóró(legalábbis a közép ami ez lesz) a hallgató fejmagasságában van. Jelen esetben 110cm magasan van az ülő ember fejcsúcsa. És mitgondoltok milyen magas legyen a hangfal? Előszőr (belső méretek, és a hangszóró nem a legtetejébe van azt is hozzá kell vennni) 106X13(széles)X16. Ez elvileg ideális lenne. De szerintetek nemlenne túl vékony és ezáltal idétlen? Még gondoltam egy 86X14X18-asra is ez viszont kicsit tömzsibb de alacsony is. A másik még azért is lenne jobb mert keskenyebb és a hely is kevés.
Lényegébe: 106X13X16-os hangfal méret jó lenne?
(#) zsoltee0001 válasza Gery hozzászólására (») Szept 30, 2007 /

hi
lehet, hogy rosszul tudom, de középnél még nem olyan lényeges az, hogy mennyire célozza be a fület, inkább a magasnál, minél magasabb egy hang annál kisebb szögben hallható.
egy hangszóró Fs értékének a meghatározására meg van egy módszerem, a kivett hangszóróval sorba kötsz egy 100 ohmos ellenállást, signalgenerátorral lassan elkezded a frekvenciát növelni, az ellenállásra pedik párhuzamosan rákötsz egy voltmérőt Ac-re állítva méred a feszültségesést, és amikor a legnagyobb az érték az az Fs. (44 Hz köré saccolom)
Szerintem egyáltalán nem idétlen a vékony magas hangfal, sőt most ez a divat
üdv
(#) Gery válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 30, 2007 /

"divat" mint fogalom hangfalakra ez jó Mármint igen én is arra gondoltam hisz a magas is ebben a dobozban lesz benne. Közbe nézegettem wolkens honlapját és meggyőztetek szal akkor a 106x13x16-os belső mérettekkel fog rendelkezni a doboz. Mivel itt nemhatnak nagy basszus nyomások 2cm-es pozdorjábol csinálom mert az mdf dupla annyiba kerül.(legalábbis itt )
(#) Gery válasza Gery hozzászólására (») Szept 30, 2007 /

JAh még valami. Szivacssal szerintetek érdemes kipárnázni a belső falat? mert végülis nem valami pontos adatokbol dolgozok...
(#) zsoltee0001 válasza Gery hozzászólására (») Okt 3, 2007 /

a szivacs egy hangfalnak csak a javára válhat
(#) kapcsandi hozzászólása Okt 7, 2007 /

Ha ládát csinálok mivel illeszem össze ragasztóval vagy mivel?
(#) Gery válasza kapcsandi hozzászólására (») Okt 7, 2007 /

Igen méghozzá faragasztóval mert különben kifulyna a levegő a lyukakon. Szép fehér de a 24órás száradási idő leteltével átlátszóvá válik. Emmelett még természetesen csavarozd is, de ha nagyon szép munkát akarsz akkor csavarhelyett fatiplit használsz, de akkor pontosan fúrj neki lyukat.

Üdv.
(#) Gál Norbert hozzászólása Okt 18, 2007 /

Hi

Subládát akarok éíten, de fogalmam sincs, hogy hogyan kezdjek belé.Erősítőnek már megépíitetten az oldalon levő TDA7294es erősítőt, hangszórót pedig 10-12ezer HUFot szeretnék rászánni, mit ajánlatok ennyiért?
(#) distvan hozzászólása Okt 18, 2007 /

sqp 3050 150/300w vagy sal tornádo nekem egy Pioneer 400/ 1200w van egetrengető
(#) Peti_85 hozzászólása Okt 21, 2007 /

Sziasztok!
Egy gitárcombót szeretnék csinálgatni, és lennének tök egyszerű, ám fontos kérdéseim...

Jó masszivra akarom csinálni. És valami vastag osb-lapból, asszem.
Hogy rögzítsem össze a lapokat??? Tehát pl az oldalát a tetejével (derékszögben)? Facsavarral simán, vagy esetleg valamilyen fém, vagy fa profil segítségével?
Lásd melléklet, ahol a két variációt rajzoltam fel..

Másik kérdés még, hogy a hangszórót azt honnan szokták felfogatni? Kívülről helyezik befelé, vagy belülről van felcsavarozgatva?

Teljesen egyszerű kérdések, csak fontos ez is biztos, és nem akarom már az elején eltolni...
Köszi
Peti.

névtelen.JPG

(#) Gery válasza Peti_85 hozzászólására (») Okt 21, 2007 /

SImán tod rogziteni facsavarrral csak furj elő nehogy szétrepedjen a fa. Csak egy a lényeg hogy ne cska csavarozd ragazd is! Lehet kapni faragasztót szép fehér azzal bekened majd megcsavarozod. Ha szépet akarsz tiplit. Az osb most nemugrik be de MDF lapból csináld. Sztem elég 20mm vastag de ha nagyon masszívot akarsz 30mm. A hangszórót ált. kívürlöl szoktuk belerakni mert amúgy csúnya lenne, hogy látszóda a vágás a fába. Vmi rezgés csilapítót tegyél viszont alá. Az hogy miért kivülre rakják a hangszórónak a csillapító szivacsát énse tom
ÜDv.
(#) Peti_85 válasza Gery hozzászólására (») Okt 21, 2007 /

Szeva Gery

Akkor szerinted felesleges az a "léc" a lapok erősebb rögzítéséhez?
Amúgy ez itt az "osb" lap, hasonló mint az mdf.
A hangszórónál meg én is a szivacs miatt voltam kétségbe...

De mások ötleteit, hozzászólásait is szivesen várom.
(#) Gery válasza Peti_85 hozzászólására (») Okt 21, 2007 /

Hát nemsokat mond ez a kép de mindenképp mdf-ből csináld. Sztem az a léces verzio is felesleges olyat még nemis láttam. Csak hangsúlyozom: furrd elő(de vékonyan ám) és ragazd mindenképp!
(#) szabi83 válasza Peti_85 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /

Léc mentessen csinálnám, mert felesleges, ragasztó bőven elég, csavarral meg lehet támogatni, de nem muszáj.

az osb lap:

Kép: Hivatkozás

az mdf: (mind a két oldala natur, vagy egyik fele fehér ált.)

üdv

ui:
osb-t nem ajánlom, hát.. , hogy néz ki..
mdf bazi nehéz 60 literes dobozod lesz 25 kiló. 19 mm-sből és még hol az erősítő? hangszóró.. kellékek.. :yes:
(#) Peti_85 válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /

Na látod...
Ezért szeretném osb-ből, könnyebb, amúgymeg lelesz kárpitozva, szóval a kinézet nem gond.
Bútörlapból csináltam már hangdobozt, egy picivel sűrűbb az anyaga mint az osb-lapnak és az lett 15 kg, most mértem meg. Az baromi nehez...
Jaaah meg a fő ok, hogy osb-ből van, mdf meg nincs.
De akkor oké: csavarplusz ragasztás! :yes:
(#) szabi83 válasza Peti_85 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /

nos, a bútorlap(pozdorja) és az osb lap kb egyforma súlyra.. mdf picit nehezebb..

ezek alapján 18-as pozdorjából, dupla előlappal, nekem 22 kiló lett a 62 literes dobozom, ugyan ezt osbből, 3 mm-rel kissebb azaz kb lesz 18 kiló..

arra jó lenne kicsit figyelni, hogy a hangminősége, ne ezen a pár kilón múljon de lehet a réteggelt lemezből jönne ki a legeslegjobban, perzse az jóval drágább, de masszívabb.
Ne felejtsük el! -> Valamit Valamíért

üdv
(#) papptamas01 válasza gyumee hozzászólására (») Okt 23, 2007 /

Sziasztok rég nem irt senki hozzá pedig érdekes téma.
Hangfal az nagy mérettel elképzelhető szerintem...
Én már csináltam párfélét,ami már nem dobozka azt pumpának szoktuk becézni,ha jól tudom hangfal az a filmszinház leválasztott sarka volt kezdetben,engem a tölcsérek érdekelnek special ami szintén nagy méretéről ismert...
(#) laccsa hozzászólása Nov 2, 2007 /

Sziaszok!
Van egy jl audio 12IB4-es 30cmes hangszóróm, és az a baj vele, h magas a VAS értéke(112l). Nos én egy 30*30*40 es reflexbe akarom betenni helhiány miatt. viszont így izmosabb erősítő kellene neki.(a szűrő már megvan). Kinéztem kető, de nem udok dönteni. az egyik egy quad405, a másik tda7294. várom a véleményeket.
egy két adat:
fs:40hz
xmax 7.3mm
qms 10.967
qes:0.673
qts:0.634
érzékenység:92.2
(#) lamalas válasza laccsa hozzászólására (») Nov 2, 2007 /

Magyarul ez akkor nem hangfalas hanem erositos kerdes

En a TDA-t ajanlanam mert egyreszt sokkal konnyebben elkeszitheto mint a quad (kevesebb alkatresz, egyszerubb NYAK stb.) ill. ebbol kovetkezoen kevesebb vele a szivas is. A jo (szub)erosito "titka" amugyis inkabb a tapegysegben keresendo nem az erositokapcsolasban. Ha egy tisztesseges tapot adsz neki sokszorosan tulmeretezve, illetve a TDA kap egy rendes (nem tenyernyi!) hutobordat akkor nem lesz gond vele.
(#) blackhawk1985 hozzászólása Nov 2, 2007 /

Hello. Kéne nekem egy vagy több olyan kapcsolás ami sima 12 v al megy és végülis szub szürő... autoba lesz.
elöre is köszi
(#) spkkill hozzászólása Nov 2, 2007 /

Hy!Sikerült ma vennem egy visaton hangszorókészletet. A csóka 5000ft-ot kért érte és még ki is próbáltuk.Ennyiért nem bírtam ott hagyni.
Mély:NAC 200
Közép110/8
Magas:KK 110/8
A mély öntött kosaras.
Szeretnék belőle saját célra két szép dobozt készíteni.Csak jót olvastam a visaton hangszorókról. :yes:
A segítségeteket szeretném kérni a hangváltó megtervezéséhez. Olvasgattam 24db/o vágásmeredekségű hangváltóról is.Csak ehhez a részéhez nem nagyon értek,igaz rengeteg hangfalat építettem már de azokba olyan hangváltót tettem amit találtam. Ezekben a hangszórókban látok egy kis fantáziát ezért szeretnék magamnak 2 igényes hangfalat csinálni belőlük.
(#) lamalas válasza spkkill hozzászólására (») Nov 2, 2007 /

Szia,

Ez lesz az elso sajat tervezesu es epitesu hangdobozod? Ha igen akkor nem ajanlanam a 3 utas rendszert. Jo ketutast is nehez otthoni korulmenyek kozott csinalni. En eloszor azt javasolnam neked, hogy keress egy kesz es kiprobalt tervet ezekhez a hangszorokhoz es azt epitsd meg. Hangszoro/hangsugarzo meresehez alkalmas eszkozok hianyaban nehez lesz megfelelo hangdobozokat kesziteni, illetve elmeleti tudas es gyakorlati tapasztalat is kell. Ha ezek barmelyike hibadzik egy kicsit is akkor az eredmeny nagyon esetleges lesz. Ezt mar tapasztalatbol mondom, mert tul vagyok (szo szerint!) 1-2 hangsugarzo epitesen, tehat meg en is csak kostolgatom a temat. Epp ezert konkret tanacsokkal nem tudok szolgalni, mert egyreszt hulyeseget nem akarok mondani (pl. hogy milyen valtot epits a meg nem letezo dobozodhoz es a szamomra ismeretlen hangszorokhoz) masreszt pedig sajat boromon tapasztalom, hogy egy jo 2 utas hangfalat sem egyszeru osszedobni. De azert sok sikert neked A mar meglevo tapasztalataimat persze szivesen megosztom barkivel.
(#) shalafi66 válasza spkkill hozzászólására (») Nov 2, 2007 /

Azért annyira ne örülj, szinte semmit sem tudsz a hangszórókról. Szóval méregetni kell, aztán lehet dobozt, majd váltót tervezni. Talán az NAC 200-ról van T-S, de ezzel még nem sokra lehet menni.
Hogy hallj rosszat is a visatonról, náluk is tettenérhető egy 15% körüli gyártási szórás, és a hangszóróik azért messze nem érik meg az árukat, talán a mostani eset kivételével.
(#) shalafi66 válasza spkkill hozzászólására (») Nov 2, 2007 /

NNa közben megnéztem. HA igazak a 100 éves T-S paraméterek, akkor 40 literes 40Hz-re hangolt dobozban kb. ugyanúgy 40Hz alsó határfrekit tud a hangszóró. Nagyjából ez a max. használható térfogat hozzá. Az induktivitásából következtetve, ha nagyon nem szúrták el a rezonáns rendszert (ez csak mérések után derül ki), működőképes lehet talán két útban is.
(#) spkkill hozzászólása Nov 2, 2007 /

A mély t/s-ét megtaláltam. :yes: De a magasról és középről semmi.Asszem megtervezem a mélynek a dobozt.Egy dóm magas van hozzá és egy nyitott közép.Nagyjából hol kell keresztezni őket? építettem már rengeteg hangfalat de azokba gyári hangváltót tettem.Van itthon 2db 20-as és 2db 25-ös vidim is. Ja és a hangszorókhoz nem találtam tervet. :no:
(#) (Felhasználó 4577) válasza Peti_85 hozzászólására (») Nov 2, 2007 /

OSB lapból ne csinálj hangfalat, mert az fadarabokból van összeragasztva és a hang miatt "szétrezeg", széttörik, jah és nehéz csavarozni, könnyen reped, csúnyán fog vele szólni (tapasztaltam), MDF lapból kell hangfalat csináln, én is abból csináltam, 2X100W, 3 utas, 74 liter:
(#) laccsa hozzászólása Nov 3, 2007 /

Még valami!
Van egy trafóm amit hasznosítanák az aktív subom-ba, de nem tudom bemérni. Azt tudom, h 2*26v, de az ampert nem tudom. Valahogy meg lehet tudni hány wattos?
Következő: »»   20 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem