Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   251 / 581
(#) maci80 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Szia Janó bácsi! Gratulálok a javítani valóhoz. Én sem nyaralok, dolgozom mint a szorgos hangya. A jó idő rávett a doboz gyártásokra. Egyszerre többnek is neki álltam. Standard Elit szuper doboza sajnos viharvert volt. Most ilyen lett. Sajnos a lakkozással nem vagyok megelégedve.
(#) maci80 válasza maci80 hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Mivel most először csináltam furnérozást félig meg is vagyok elégedve vele. Először is ki kell vágni a javítandó részt ,úgy hogy az új furnérral együtt( csak szál irányban). A régi leszedése gőzölős vasalóval, és éleste köszörült spaklival történt. Vigyázni kell hogy minden apró maradékot eltüntessük róla, mert különben ki fog dudorodni az új. Miután letisztítottam, bekentem ragasztóval, kicsit beáztattam az új furnért rá lett vasalva vasalóval, hogy ne keljen annyi ideig összeszorítani. Sajnos én balga az egyik oldalt visszább szabtam mert nem szárítottam eléggé ki és a vizes anyag nem húzódott kellően vissza vasaláskor. Mikor teljesen kiszáradt meg fogtam a fakittet, átkentem és az a 1-2mm-es repedés el lett tüntetve.
Csiszolás és pácolás lakkozás után ez lett. Volt kisebb hiányosság is, amit a régi levakart furnérral pótoltam.
(#) Janó bácsi válasza maci80 hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Sajnos a lakkozás nekem sem sikerül mindíg, úgy ahogy szeretném. Valószínű, hogy az évek során, valamikor valamilyen zsíros, vagy szilikonos bútorápolóval kenték át a készüléket, ilyenkor nem akar a lakk rendesen megállni, bármit csinálok vele. Még legjobb megoldás, ha az ember a nem túl szép lakkozást pár hétig haggya száradni, még végleg kimegy belőle a higító, és akkor egy kicsit megcsiszolva újra kell lakkozni, de csak vékonyan. A lakk pár hét után kicsit kisimul, és már elfogadhatóbb a kinézése. De az is lehet, hogy csak megszokom, és már nem tűnik fel annyira a hibája (hi-hi)
(#) maci80 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Nekem a legszebb, vagy talán a legkedvesebb amit ecsettel lakkoztam. Sajnos lakkbenzines lakkokat használtam idáig és nagyon lassan száradtak. Most elfogyott, a következő már nitro hígítós alapú lesz. Van még 5 doboz amit lehet felújítani, úgy hogy lesz min tanulni.
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

ECH t raktam bele, működik vele. Bár van néhány hibája. Slálahúrt rosszul raktam vissza, így csak félig éri át a sávot, és visszafelé hajt. Nemtudja valaki hány menetet kell a két húrból a tengelyre tekerni? A forgó mozgató húrokról van szó. A másik, hogy a sáv vége felé nagyon lecsökken az érzékenysége. EBF80 helyett csak 89 et találtam, a lábkiosztása ugyanaz, de a paraméterei kissé másak. Ez okozhat gondot?
(#) maci80 válasza moltam hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

A skála húrozást én is lottózni szoktam. Először vastag cérnával, és ha minden jó akkor kicserélem új skálahúrra. Viszont van még egy kis bökkenő. A 425-ből két fajtát találtam, és a tiéd a B-s jelű lehet, azért nem stimmelt a csövezése sem. Nézd át, mert nem ugyan az a kettő. Érdemes a gyári csővel pótolni mindig. Ha más fajtával pótolod más feszültség tartományban dolgozik jól.
(#) moltam válasza maci80 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

És tényleg! Nincs sehova odaírva hogy B s típus, valószínűleg a hátlap egy sima 425 ösé. Furcsa módon a doboz oldalán lévő papíron sincs B betű. Köszönöm szépen, nagy segítség, a skálahúrral meg még el leszek egy darabig. Azon gondolkoztam, hogy az érzékenység csökkenés azért lehet, mert nem fut együtt a helyi oszci az antennakörrel, és elmászik a KF. Talán csak a forgót kéne trimmelni? Vagy az csak nagyon finom beállítás?
(#) hege88 hozzászólása Aug 20, 2012 /

Bocsánat az offolásért.
Régebben itt volt egy topic, ahol régi fekete-fehér Videoton, Orion tv-k képei voltak, de sehogy sem találom.
Valaki tudja annak a topicnak a nevét?
(#) gkari válasza moltam hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Az érzéketlenség fő oka, hogy a KF fokozat érzéketlen-hangolandó(feltéve, hogy minden alkatrész működik). Ha az osc. elhangolódott, az csak a nem megfelelő skálapozicióval jár, amit Te "antennakőr"- nek nevezel, az a modulátor (keverő)- persze, ennek is jól hangoltnak kell lennie(A, vagy B typ.-ezesetben mindegy). A forgót csak akkor érdemes "trimmelni", ha biztos,hogy belepiszkáltak-a tekercsek, és a trimmerek utánállítása ezesetben is kell. Javasolom, hogy tanulmányozd a "Rádió hibakeresés" c. könyvet. Letölthető:Bővebben: Link
(#) zolika60 válasza hege88 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Lehetett ez is. Csak mostanában inkább rádiók vannak. De használhatod bármelyik TV-s topicot is, ha kérdésed van.
(#) kisgeri válasza hege88 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Páran biztos raktunk fel ebbe a topicba képeket régi TV-kről, csak jóval visszább vannak valahol. Ha ilyen 50-es 60-as évek beliekre gondolsz, olyanok voltak itt.
(#) moltam válasza gkari hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Azt mi okozza, hogy a skála vége felé magasabb frekvenciák felé haladva sokat javul az érzékenység? Ha rosszul vannak behangolva a kf trafók akkor az egész sávban csökkenni kéne az érzékenységnek, nem? Lehet, hogy csak az ott lévő adók teljesítménye nagyobb? A Kossuth pl elég halk, max hangerőn ad csak szobahangerőt. A könyvet el fogom olvasni.
(#) kadarist válasza moltam hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Szia!
Nem a KF hangolással van baj, hanem az antennaoldali bemeneti sávszűrő emel ki a sáv végén.
(#) hege88 válasza kisgeri hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Igazából volt itt valaki, aki egész komoly gyűjteménnyel rendelkezett, csak nem tudom ki(k) volt(ak) azok.
Sajnos mivel nem vagyok aktív, nem tudok hirdetni.

Egy működő Videoton TA-5101 keresi új gazdáját, csak nem tudom merre induljak.
(#) laca99 hozzászólása Aug 21, 2012 /

Helló

Van egy Videoton RA2103 Szatmár elektroncsöves rádióvevőm. Rövdhullámú angol nyelvű adásokat akartam vele befogni ami sikerült is, de valami oknál fogva mindig elmászik a csatorna.
Lehet valamit kezdeni ezzel? Úgyhallottam ez a rövidhullám sajátossága. Jól hallottam?
Sajna az elektronikához nem igazán értek :pirul:
Köszi
(#) SPORE válasza laca99 hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Sajnos jól hallottad. Nálam is ez van mindig.
(#) Medve válasza laca99 hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Hello, milyen a jellege az "elmászásnak"? Bekapcsolás után egy irányba, majd lelassul, avagy folyamatos? Az elhangolódás iránya milyen?
Amúgy a rövidhullámnak ilyen sajátosságai nincsenek, legfeljebb a vevőd minősége...alacsony. Lehet ezen segíteni, ha értesz a rádiótechnikához
(#) laca99 válasza Medve hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Attól függ milyen szerencsém van. Van amikor hullámzik a minőség, de van amikor egy ideig jó aztán teljesen eltorzul végül már csak sistereg.
(#) Medve válasza laca99 hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Nem fadig lesz ez?
(#) keszeg01 hozzászólása Aug 21, 2012 /

(#) kisgeri válasza hege88 hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Az egyik szerintem én vagyok akire gondolsz. De így is annyi készülékem van már, meg a héten is érkezik még egy. Így nem én leszek az új gazdája, de ha nem tudsz itt hirdetni, rakd fel licitálós oldalra, hátha kell valakinek.
(#) hege88 válasza kisgeri hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Ok. Ha itt nem lesz mondjuk hó végéig jelentkező, akkor felteszem oda. Annyi extra van hozzá, hogy megvan az eredeti kapcsirajz, meg a "felhasználói kézikönyv".
(Nagyszülők alaposak voltak)

Ha valakit érdekel, keressen privátban.
(#) fecameca válasza moltam hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Én is találkoztam már ilyennel. Az antenna körben van egy KF szívókör, ezt hangolta el valami kókler pont a Kossuth rádió frekvenciájára. Csak néztem, mitől olyan érzéketlen a sáv eleje? Ezt a rezgőkört pont ellenkezőleg kell KF-en hangolni, mint a többit. (Azért van ott, hogy antennáról ne vegye a KF-et.) Akinek nincs műszere, annak azt tudom tanácsolni, hogy a vasmagot teljesen be kell hajtani. (Lényeg, hogy ne a sáv elejét szívja, akkor inkább ne működjön.)
(#) kadarist válasza fecameca hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Nem azért van ez a szűrő, hogy a középfrekvencia ne menjen be, hanem a tükörfrekvenciás keverési termékek meg a sávon kívüli zavarójelek ne menjenek a keverőbe.
(#) moltam válasza fecameca hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

A szívókört kikötöttem, semmi változás nem volt. Pedig max hangerőn 2m dróttal ordítania kéne.
(#) fegyvermester hozzászólása Aug 21, 2012 /

Sziasztok!

A hétvége eredményesnek bizonyult, sikerült szert tennem egy Orion AR321 típusú rádióra. Meglepetésre hiánytalan, a doboza karcolás, törésmentes, az elején a fehér műanyag egy kis helyen hiányos, illetve a sávváltó egyik gombja törött.

Nagyobb baj, hogy egy szemtelen egér a tekercsek jelentős részét kajának nézte, így ezeket javítani kell. Tudnátok segíteni ebben? Komplett tekercskészletet újra kell szinte tekerni.
Emellett egy skálahúrozási rajznak, avagy fényképeknek is nagyon örülnék.
Köszi előre is!
(#) gkari válasza moltam hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

A KF szívó elsősorban a KF kisugárzást kell, hogy megakadályozza. Ha a KF rendszer biztosan(?) rendben van, akkor a sáv alsó végén lévő érzéketlenséget a modulátorkőr elhangoltsága okozhetja-a hangoláshoz alsó frekin a tekerccsel, a sáv felső részén a trimmerrel-3-4 menetben- jelmaximumra(varázsszem)kell hangolni.
(#) _BiG_ válasza fegyvermester hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Szervusz!

Én is most tettem szert egy ugyanilyenre, nekem is hiányos egy picit a műanyag a gomboknál (nem tudom, miként lehetne pótolni), valaki "szép" zöld kalapácslakkal lefújta a dobozát, mondjuk lehet akár gyárilag is... Bár nem hiszem. Kopottas, tehát lecsissz-csossz.

Nekem az a baja, hogy kapott egy kis vizet, emiatt az alsó fedlap fele elporladt, a hátlap is elgörbült. Jobban nem mertem még belenézni. Gondolom a papírkondik felújítandók. Ja, meg a csövezése sem ép, van benne törött. De ha igaz, minden csövem van hozzá.
A húrozás is kérdéses.
(#) maci80 válasza moltam hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Meg kellene nézni hogy minden sávban ugyan így csinálja vagy csak a közép hullámon?!
(#) fegyvermester válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Nekem is zöld kalapácslakkal van lenyalva, "éleknél" picit kopott, gondolom a pakolászás miatt. Első ránézésre azt hittem, fémházas. Alsó fedlapom kapásból hiányzott, hátsó kicsit görbe, de belefér. Ez valószínű egy padláson pihent valahol a zalai pusztában, nedves, egeres helyen
A mai délutánom a pucolással ment el, fél tonna piszok jött ki belőle. Két kondi első ránézésre cserés, a vezetékek fele is és mint említettem a tekercsek majd mindegyikére újratekerés vár. Grátiszként az EZ80 helyén pedig egy dióda pihen.

Akkor azért van a tiéden is mit csinálni. A műanyagok javítása jó kérdés, a kapcsolót talán lehet pótolni, a díszkeret problémásabb. Esetleg valami formába fogni, és epoxival elkevert régi, hasonló színű porrá tört műanyagos masszával kitölteni a hiányos részt. Pássz.
Következő: »»   251 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem